Feingold-syndroom: Craniofaciale afwijking

Feingold-syndroom: Craniofaciale afwijking Het Feingold-syndroom, een zeldzame genetische aandoening, wordt gekenmerkt door een combinatie van craniofaciale afwijkingen, ledemaatafwijkingen en problemen in het maagdarmkanaal. Deze multisystemische aandoening werd voor het eerst beschreven door de Amerikaanse arts Murray Feingold in 1975.

Synoniemen Feingold-syndroom

Het Feingold-syndroom (FGLDS, FS, MMT) is eveneens bekend onder de volgende synoniemen:
  • Digitale anomalieën met korte palpebrale oogleden en atresie van de slokdarm of twaalfvingerige darm
  • Microcefalie - oculo-digito-oesofageale-twaalfvingerige darm syndroom
  • Microcefalie - verstandelijke beperking - tracheo-oesofageale fistel
  • Microcefalie en digitale afwijkingen met normale intelligentie
  • Microcefalie, mentale retardatie, en tracheo-oesofageale fistel syndroom
  • Microcefalie-digitale anomalieën-normale intelligentie syndroom
  • Microcefalie-mesobrachyphalangy-tracheo-oesofageale fistel (MMT) syndroom
  • Microcefalie-oculo-digito-slokdarm-duodenale (moded) syndroom
  • Moded syndroom
  • Oculo-digito-oesofageale-twaalfvingerige darm syndroom
  • Oculo-digito-esophagoduodenaal (Oded) syndroom
  • Syndroom van Brunner-Winter

Epidemiologie

Het Feingold-syndroom is uiterst zeldzaam. Wereldwijd zijn slechts enkele tientallen gevallen beschreven in de medische literatuur. Het syndroom treft zowel mannen als vrouwen, en komt voor in diverse etnische groepen. Er zijn geen geografische clusters bekend, wat wijst op een sporadische verspreiding van de aandoening.

Oorzaken en Erfelijkheid

Het Feingold-syndroom wordt veroorzaakt door mutaties in het MYCN-gen. De overerving verloopt autosomaal dominant, wat betekent dat één enkele kopie van het gemuteerde gen voldoende is om de aandoening te veroorzaken. In sommige gevallen ontstaat de mutatie spontaan (de novo), zonder dat er een familiegeschiedenis van de aandoening bekend is.

Symptomen en Alarmsymptomen

Het Feingold-syndroom uit zich door een breed scala aan symptomen die variëren in ernst en presentatie. De symptomen zijn bij de geboorte aanwezig en kunnen de volgende systemen beïnvloeden:

Maagdarmkanaal

Een primaire kenmerk van het syndroom is gastro-intestinale atresie, waarbij meestal een blokkade optreedt in de slokdarm (slokdarmatresie) of in het eerste deel van de dunne darm (duodenumatresie). Dit kan leiden tot ernstige voedingsproblemen en vereist vaak spoedige chirurgische correctie.

Gezicht

Kenmerkende craniofaciale afwijkingen omvatten microcefalie (een abnormaal kleine hoofdomtrek), micrognathie (een kleine kaak), korte palpebrale spleten (smalle oogopeningen), een driehoekige en asymmetrische gezichtsstructuur, een brede neusbrug en laag geplaatste, naar achteren gedraaide oren.

Vingers en Tenen

De ledemaatafwijkingen omvatten brachymesophalangie, waarbij de tweede en vijfde vingers verkort zijn. Andere veelvoorkomende afwijkingen zijn clinodactylie (afwijkende buiging van de vingers), onderontwikkelde duimen (duimhypoplasie), en syndactylie (fusie) van de tweede en derde tenen of de vierde en vijfde tenen.

Bijkomende Symptomen

Andere symptomen kunnen onder andere een milde tot matige verstandelijke beperking, gehoorverlies, groeistoornissen, nierafwijkingen, en hartafwijkingen zijn. De ernst en het type bijkomende symptomen variëren sterk tussen patiënten.

Diagnose en Onderzoeken

De diagnose van het Feingold-syndroom wordt meestal gesteld op basis van een grondig lichamelijk onderzoek, waarbij de arts de karakteristieke symptomen zoals microcefalie, clinodactylie, en gastro-intestinale atresie herkent. Genetisch onderzoek kan de mutaties in het MYCN-gen bevestigen. Differentiële diagnoses omvatten het Smith-Lemli-Opitz syndroom, trisomie 13, het Bardet-Biedl syndroom, en andere syndromen met vergelijkbare klinische kenmerken.

Behandeling en Preventie

Er bestaat geen genezing voor het Feingold-syndroom, maar de behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen en het corrigeren van anatomische afwijkingen. Chirurgische ingrepen zijn vaak noodzakelijk om slokdarm- en darmatresie te corrigeren bij pasgeborenen. Orthopedische chirurgie kan nodig zijn om ernstige ledemaatafwijkingen te behandelen. Multidisciplinaire zorg, inclusief logopedie, fysiotherapie en speciale onderwijsondersteuning, is essentieel om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Prognose

De prognose van het Feingold-syndroom varieert afhankelijk van de ernst van de symptomen. Met tijdige chirurgische interventie en adequate zorg kunnen veel patiënten een redelijk goede levenskwaliteit bereiken. De verstandelijke beperking is meestal mild tot matig, en de meeste patiënten kunnen een mate van onafhankelijkheid bereiken.

Complicaties

Indien onbehandeld, kunnen complicaties zoals ernstige voedingsproblemen, ontwikkelingsachterstanden, en levensbedreigende infecties optreden. Vroege diagnose en interventie zijn cruciaal om deze complicaties te voorkomen.

Preventie

Aangezien het Feingold-syndroom een genetische aandoening is, is preventie van de ziekte zelf niet mogelijk. Echter, genetisch advies kan nuttig zijn voor gezinnen met een geschiedenis van het syndroom, vooral voor paren die van plan zijn kinderen te krijgen. Prenatale diagnostiek is mogelijk voor risicoparen om de aandoening vroegtijdig op te sporen.

Door middel van multidisciplinaire benadering kunnen de symptomen van het syndroom effectief beheerd worden, waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt kan worden verbeterd.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat b…
Spijsvertering, hoe werkt datSpijsvertering, hoe werkt datDe spijsvertering is een ingewikkeld proces dat begint in je mond en eindigt in de endeldarm. Dit proces bestaat uit neg…
Spijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering in de twaalfvingerige darmSpijsvertering is een heel ingewikkeld proces in ons lichaam. Toch is er al veel over bekend. Dit is belangrijk, omdat w…
Filippi-syndroom: Afwijkingen gezicht, vingers en/of tenenFilippi-syndroom: Afwijkingen gezicht, vingers en/of tenenHet Filippi-syndroom is een craniodigitaal syndroom. Dit houdt in dat de patiënt met dit syndroom afwijkingen heeft aan…

Preseptale en orbitale cellulitis: OogontstekingPreseptale en orbitale cellulitis: OogontstekingOrbitale cellulitis is een ontsteking van het zachte weefsel in de oogkas achter het orbitale septum, een dunne laag wee…
Meckel-syndroom: OntwikkelingsstoornisMeckel-syndroom: OntwikkelingsstoornisHet Meckel-syndroom is een ernstige ontwikkelingsstoornis waarbij de patiënt drie primaire symptomen vertoont: occipital…
Bronnen en referenties
  • http://disorders.eyes.arizona.edu/disorders/feingold-syndrome-1
  • http://ghr.nlm.nih.gov/condition/feingold-syndrome
  • http://nieuws.radboudumc.nl/twee-kanten-van-een-gen
  • http://www.omim.org/entry/164280
  • http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?Expert=1305
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Feingold_syndrome
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.