Pneumothorax: Klaplong of ingeklapte long

Pneumothorax: Klaplong of ingeklapte long Een klaplong treedt op wanneer lucht uit de longen ontsnapt. De lucht vult vervolgens de ruimte buiten de long, tussen de longen en de borstwand. Deze luchtopbouw zet druk op de longen, waardoor ze niet in staat zijn zich normaal uit te zetten wanneer een patiënt ademt. Meestal is een stomp of penetrerend thoraxletsel de oorzaak van een klaplong, maar soms ontstaat een pneumothorax eveneens spontaan of is deze aandoening het gevolg van een onderliggende longaandoening. Met behulp van een thoraxdrain of naald verwijdert de arts de overtollige lucht en herstelt de longuitzetting zich weer. Wel is de prognose afhankelijk van de oorzaak en uitgebreidheid van de klaplong.

Synoniemen pneumothorax

Een klaplong is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • Ingeklapte long
 • Lucht buiten de long
 • Lucht rond de long
 • Pneumothorax
 • Primaire pneumothorax
 • Secundaire pneumothorax
 • Spontane pneumothorax
 • Traumatische pneumothorax

Oorzaken en indeling klaplong: lucht ontsnapt uit longen

Lange en magere patiënten, rokers, vrouwen, en patiënten die reeds een klaplong gehad hebben, lopen meer risico op een ingeklapte long.

In grote lijnen zijn er drie mogelijke oorzaken voor een klaplong. Ten eerste loopt de patiënt soms verwondingen op aan de longen. Daarnaast heeft hij soms een onderliggende (long)aandoening die een pneumothorax veroorzaakt. Tot slot is de oorzaak van een klaplong soms niet gekend.

Traumatische pneumothorax: verwonding longen

Een verwonding aan de longen zoals bijvoorbeeld een geweerschot, een messteek in de borstkas of een ribfractuur (gebroken ribben) veroorzaakt mogelijk een klaplong. Soms veroorzaken opengebroken luchtblaasjes die voor lucht in de ruimte rond de longen zorgen een ingeklapte long. Dit is met name het geval bij een veranderende luchtdruk zoals bij het duiken of bij het reizen op grote hoogte. Deze vorm van een ingeklapte long heet in medische termen "traumatische pneumothorax".

Secundaire pneumothorax: onderliggende aandoening

Een aantal longaandoeningen verhogen eveneens het risico op een ingeklapte long zoals astma, chronisch obstructief longlijden (COPD), emfyseem, kinkhoest (bacteriële infectie met hoesten en ademnood), mucoviscidose en tuberculose. Dit type klaplong is tevens gekend als een secundaire pneumothorax.

Primaire pneumothorax: spontane klaplong

Bij sommige patiënten treedt een klaplong spontaan op. Dit is gekend als primaire pneumothorax omdat de patiënt hierbij geen onderliggende longaandoening vertoont. Zeer zelden speelt een genmutatie hierbij een rol, maar meestal is de oorzaak onbekend.

Symptomen ingeklapte long: hoesten, kortademigheid, pijn aan de borstkas

De patiënt heeft een beklemmend of scherp gevoel op de borstkas, ademhalingspijn, een blauwachtige verkleuring van de huid door zuurstofgebrek (cyanose), een licht gevoel in het hoofd (bijna flauwvallen) en een snelle hartslag (tachycardie). Voorts heeft hij mogelijk pijn in de schouder hetgeen verergert door diep in te ademen of te hoesten. Tot slot komt kortademigheid voor.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De patiënt krijgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek bij de arts. De arts hoort via de stethoscoop (auscultatie) verminderde ademgeluiden of geen ademgeruis aan de aangetaste zijde.

Diagnostische onderzoeken

Diagnostische onderzoeken omvatten radiografisch onderzoek van de borstkas (thoraxfoto), een CT-scan van de borstkas, een volledig bloedonderzoek en een echografie.

Differentiële diagnose

De differentiële diagnoses omvatten:

Behandeling: Zuurstoftherapie, drainage, longchirurgie

Een kleine pneumothorax zonder onderliggende aandoening geneest meestal binnen de één tot twee weken met rust en/of zuurstoftherapie. Mogelijk is een behandeling wel nodig. Deze is dan met name gericht op het verlichten van de druk op de longen waardoor ze weer kunnen uitzetten. Daarom gebruikt de arts een naald om de lucht uit de longen te laten ontsnappen. Bij een grote pneumothorax plaatst de arts een thoraxdrain (een flexibel buisje) tussen de ribben in de ruimte rond de longen wat lucht afvoert zodat de longen weer in staat zijn om zich uit te zetten. Soms blijft de thoraxdrain meerdere dagen aanwezig en is aldus een ziekenhuisopname vereist. Longchirurgie is soms eveneens een behandelingsmethode. De chirurg repareert dan het gebied van het lek.

Prognose en complicaties

Het herstel van een pneumothorax is afhankelijk van de snelheid van de diagnosestelling, en de omvang en de onderliggende oorzaak van de klaplong. Een kleine pneumothorax verdwijnt meestal zonder behandeling. Roken is wel geen goed idee want hierdoor vertraagt het herstelproces. Een secundaire pneumothorax (klaplong als gevolg van een longaandoening) is ernstiger, zelfs wanneer deze klein is. Mogelijke complicaties omvatten een andere klaplong in de toekomst en een shock bij een ernstig letsel. Ook een ernstige infectie of ontsteking, of vocht dat zich in de longen ontwikkelt, komen mogelijk voor.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax is de medische term voor een klaplong. Bij een klaplong zit er lucht in de borstholte, in de ruimte tussen…
Een klaplong: de behandeling van een klaplongEen klaplong is niet alleen heel pijnlijk, maar ook heel lastig. Mensen worden er kortademig van en kunnen niet zoveel m…
Klaplong: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakKlaplong: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls er lucht tussen de twee vliezen van de long en de borstwand (de pleuraholte) zit, is er sprake van een klaplong. In…
Klaplong: symptomen, behandeling en herstel (pneumothorax)Klaplong: symptomen, behandeling en herstel (pneumothorax)Een klaplong ontstaat door een ophoping van lucht in de pleuraholte, dat is de ruimte die bestaat tussen de beide longbl…

Wat is koorts en waar is het goed voor?Wat is koorts en waar is het goed voor?Iedereen heeft wel eens koorts gedurende het leven en meestal vaker dan één keer. Koorts wordt geassocieerd met ziek zij…
CMV pneumonie (cytomegalovirus): longinfectieCMV pneumonie (cytomegalovirus): longinfectieHet cytomegalovirus (CMV) is een gebruikelijk virus waarvan de meeste gezonde personen met een normaal afweersysteem zic…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
 • http://emedicine.medscape.com/article/424547-differential
 • http://radiopaedia.org/articles/pneumothorax
 • http://www.healthline.com/health/collapsed-lung#behandelingen6
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumothorax/diagnosis-treatment/treatment/txc-20179911
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumothorax/home/ovc-20179880
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumothorax/symptoms-causes/dxc-20179900
 • http://www.medicinenet.com/pneumothorax/page3.htm
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pneumothorax
 • https://ghr.nlm.nih.gov/condition/primary-spontaneous-pneumothorax
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000087.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.