Waardoor ontstaat er een tandvleesontsteking?

Waardoor ontstaat er een tandvleesontsteking? Een tandvleesontsteking wordt dikwijls over het hoofd gezien. Als er eenmaal bloed vrijkomt tijdens het tandenpoetsen, wordt het vaak onterecht aangezien als een nieuw wondje dat ontstaan is vanwege het gebruik van de tandenborstel. Het heeft in veel gevallen een andere oorzaak; namelijk een ontsteking. Tandvleesontstekingen kunnen echter ernstige gevolgen hebben wanneer de hygiëne achterblijft en hier niets aan gedaan wordt.

Tandvleesontsteking


Wat is precies een tandvleesontsteking?

Een tandvleesontsteking is een ontsteking die zich in het tandvlees bevindt. Hierdoor kan er bloed vrijkomen tijdens het tandenpoetsen en kan het belemmeringen geven tijdens het kauwen. Hiernaast kan het een pijnlijk gevoel bij de tanden opwekken. Deze aandoening wordt ook wel 'gingivitis' genoemd. Personen met diabetes en rokers hebben een verhoogde kans op het krijgen van een tandvleesontsteking.

Roken zorgt ervoor dat het afweersysteem moeite krijgt met het bestrijden van bacteriën

Nicotine heeft de eigenschap om het tandvlees te kunnen doordringen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten die zich in het tandvlees bevinden vernauwen. Hiernaast krijgen cellen van het afweersysteem moeite om door de wand van bloedvaten heen te gaan. Deze cellen hebben hierdoor moeite om eventueel aanwezige tandplak te kunnen bereiken. Hierdoor maken bacteriën een grotere kans om een ontsteking te veroorzaken. Tevens bevat rook schadelijke stoffen waardoor afweercellen minder effectief worden. Hiernaast wordt er minder speeksel geproduceerd. Speeksel is echter bevorderlijk voor de verspreiding van afweerstoffen. Personen die roken hebben een toegenomen risico op het krijgen van 'parodontitis'.

Wanneer gingivitis extreme vormen aanneemt wordt het ook wel 'parodontitis' genoemd

Parodontitis is een zeer schadelijke aandoening. Hierdoor wordt namelijk de kaakbot aangetast en is er zelfs kans op het verlies van tanden. Hiernaast kan er zelfs een herseninfarct of hartafwijking kan ontstaan. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken kunnen namelijk in de bloedbaan terechtkomen en hierdoor andere delen van het lichaam besmetten. Wanneer je een vermoeden hebt dat er sprake is van parodontitis, is het aangeraden om zo spoedig mogelijk naar de tandarts te gaan.

Hoe weet je of er sprake is van parodontitis?

Meestal wordt parodontitis in een laat stadium opgemerkt omdat in het beginstadium meestal geen pijn te voelen is. In een later stadium is steeds meer een slechtere adem te ruiken, bloedverlies tijdens het tandenpoetsen en een vieze smaak in de mond op te merken. Uiteindelijk zijn de wortels van het gebit te zien. In dit stadium is er vaak pijn te voelen bij het tandenpoetsen. Hiernaast is deze pijn tijdens het eten en drinken merkbaar. Er zijn dan lege ruimtes ontstaan die ervoor zorgen dat parodontitis zich verder kan verspreiden.

Wat zijn de meest bekende oorzaken van deze aandoening?

Tandvleesontstekingen kunnen zich zeer eenvoudig ontwikkelen. Hierdoor kan het tandvlees er rood uit gaan zien. Hiernaast kan het gaan opzwellen waardoor het tandvlees strak komt te staan. Deze aandoening kan ontstaan door een tekort aan mondhygiëne. Tandplak die zich rondom de tandhalzen bevindt kan ervoor zorgen dat zich hier bacteriën ophopen.

Hoe zorg ik voor een verbeterde mondhygiëne?

Een zachte tandenborstel heeft de voorkeur omdat deze tandenborstels het gebit beter kan reinigen. Het is aangeraden om minstens twee maal per dag je gebit te poetsen. Hierbij is het van belang om overal in het gebit meerdere malen langs te zijn geweest. Het is aanbevolen om niet meteen na een maaltijd tanden te poetsen. Het natuurlijk afweersysteem zorgt er dan namelijk voor dat er meer speeksel in de mond aanwezig is. Hiernaast is het van belang om voor de nachtrust je tanden te poetsen.

Overige hulpmiddelen om het gebit schoon te krijgen
Met behulp van een mondspoeling is het mogelijk om je gebit te reinigen op plaatsen waar je met een tandenborstel niet bij kunt. Hierdoor is het aanbevolen om naast het tandenpoetsen ook mondwater te gebruiken. Ragers en flosdraad kunnen eveneens ervoor zorgen dat de mondhygiëne vooruit gaat.

Pijn aan het tandvlees kan ook een andere oorzaak hebben

Er bestaan meerdere aandoeningen die te maken hebben met het tandvlees. Hierdoor kan er soms onterecht gedacht worden aan tandvleesontsteking. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van 'aften'. Dit zijn zweertjes die zich in de mond bevinden. Deze zweertjes kunnen echter niet schadelijk zijn voor het gebit en verdwijnen ongeveer na een week vanzelf. Naast aften kan het tandvlees last hebben van een virus- of schimmelinfectie. De tandarts kan dit beoordelen en medicijnen voorschrijven indien het nodig is. Het is ook mogelijk om een "normaal" wondje te krijgen. Deze wondjes worden meestal tijdens het tandenpoetsen veroorzaakt.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontstekingPijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontstekingPijn aan je tandvlees kan erg vervelend zijn, zowel bij een maaltijd als erna. Pijnlijk en gezwollen tandvlees kan te ma…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Risicofactoren tandvleesontstekingRisicofactoren tandvleesontstekingTandvleesontsteking komt veel voor in ons land. Het ontstaat doordat bacteriën en voedselresten die cariës veroorzaken e…
Tandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandeling en pijnTandvleesontsteking verhelpen, behandelen, gingivitis, bloedend tandvlees en pijn. Meer dan de helft van de bevolking he…

Longziekten of longaandoeningen: symptomen en oorzakenLongziekten of longaandoeningen: symptomen en oorzakenLongziekten of longaandoeningen zijn enkele van de meest voorkomende medische aandoeningen ter wereld. Ook in Nederland…
Syndroom van Gilbert: Leveraandoening met geelzuchtSyndroom van Gilbert: Leveraandoening met geelzuchtBij het syndroom van Gilbert ontstaat een iets hoger dan normale verhoging van bilirubine in het bloed. Door diverse uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.tandartsinformatie.nl/sb/tandvleesontsteking/
  • http://www.tandartsinformatie.nl/sb/parodontitis/
  • https://www.salusi.nl/pijn-tandvlees-behandeling-pijnlijk/
  • http://www.tandartsplein.nl/dossiers/informatie/roken-en-het-gebit.html
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.