Notrilen; medicijn bij depressie om stemming te verbeteren

Notrilen; medicijn bij depressie om stemming te verbeteren In Nederland leven veel mensen met een depressie. Wanneer deze aandoening niet op de juiste manier behandeld wordt dan kan dit ernstige en langdurige gevolgen hebben. Daarom is het van belang dat gezocht wordt naar precies de goede medicijnen en dat is vaak erg lastig en het kan veel tijd kosten. Bij een zware depressie kan Notrilen voorgeschreven worden en bij een goede begeleiding kan dit mooie resultaten geven. Het medicijn moet dan wel gedurende lange tijd worden ingenomen, waarbij controle van het bloed noodzakelijk is.

Depressie

In Nederland kampen veel mensen wel eens met depressieve gevoelens. Er is dan sprake van een verlies aan levenslust en de mensen voelen zich neerslachtig. Ook kan men de interesse verliezen in de omgeving. Maar ook gewichtsverlies kan een gevolg zijn van een depressie. De eetlust verdwijnt. Men spreekt al van een depressie als de negatieve gevoelens langer dan twee weken duren. In die gevallen kan het mogelijk zijn dat de depressie vanzelf verdwijnt. Maar als de klachten langer aanhouden en heviger worden dan is het van belang dat men wordt doorverwezen naar een psychiater.

Stemming

Opvallend is dat vaak bij depressie de stemming in de morgen aanzienlijk slechter is dan in de avond. Vrouwen krijgen over het algemeen vaker te maken met een depressie dan mannen. Een depressie is een ernstige aandoening die we niet moeten onderschatten. Het is niet zo dat mensen met een depressie snel genezen en het kost vaak veel tijd om de juiste medicijnen te vinden. Oudere mensen zijn soms ook depressief. Daarbij kan het zijn dat oudere mensen te maken krijgen met dementie en als gevolg daarvan ook depressief worden. Het zal dan in die situaties veel zoekwerk kosten om het juiste medicijn te vinden. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor een adequate behandeling. Goede resultaten worden soms bereikt met het medicijn Notrilen. De fabrikant van dit geneesmiddel is de firma Lundbeck.

Notrilen of notriptyline

Notrilen is een amitriptyline. Het medicijn wordt verstrekt in tabletten van 10 mgr., 25 mgr en 50 mgr. Als gekozen wordt voor Notrilen dan is de verwachting dat een tekort aan serotonine of noradreline in de hersenen is ontstaan en deze chemische stoffen worden gereguleerd door dit medicijn. Het betreft de neurotransmitters die soms van nature niet voldoende aanwezig zijn om de juiste prikkels in de zenuwen en de hersencellen te geven.

Vaak wordt gestart met 50 mg. per dag. Men kan kiezen voor inname één maal per dag maar het is ook mogelijk om de hoeveelheid te verdelen over drie maal daags. Langzaam kan de dosis worden verhoogd tot 100 en zelfs 150 mg. per dag indien nodig. Bij oudere mensen is men over het algemeen wat voorzichtiger en zal er gestart worden met 10 mg. per dag en daarna kan langzaam worden verhoogd tot 100 mg. per dag.

Notrilen bij bedplassen, rookverslaving en zenuwpijnen

Notrilen wordt ook gebruikt bij bedplassen bij kinderen die ouder zijn dan vijf jaar. In deze situaties wordt niet alleen het medicijn verstrekt maar is het belangrijk om tevens begeleiding te geven en diverse methodes van aanpak te bieden zoals plastraining. Ook bij mensen die willen stoppen met roken kan Notrilen voorgeschreven worden gedurende een korte periode. Pas nadat men diverse mogelijkheden heeft geprobeerd zal de arts kiezen voor Notrilen. Ook bij neuropathische zenuwpijn kan dit medicijn worden voorgeschreven. Neuropathische pijn ontstaat vaak als een zenuw beschadigd is en moeilijk is te behandelen. Soms kan Notrilen uitkomst bieden.

Duur van de behandeling

Gedurende de eerste periode zal gezocht worden naar de juiste dosering. Het gaat hierbij om de exacte hoeveelheid die je als patiënt nodig hebt om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Dat is per individu verschillend. Meestal wordt gestart met een dosis van 10 mgr. per dag en dit kan na ongeveer één week worden verhoogd tot 25 mg.

Afbouwen

Notrilen is een medicijn waar men niet onmiddellijk mee mag stoppen. Het is noodzakelijk om in overleg met de behandelend arts langzaam af te bouwen en hier ruim de tijd voor te nemen.

Resultaat

Notrilen is een medicijn dat lange tijd moet inwerken. Pas na ongeveer vier weken zullen de klachten verminderen. Bij oudere mensen kan men soms pas na 6 weken het resultaat beoordelen. Indien na zes tot acht weken nog geen resultaat merkbaar is dan is het verstandig om te stoppen en te kiezen voor een ander medicijn.

Inname

Men dient de medicijnen precies in te nemen zoals op het etiket vermeld staat. Sommige mensen vinden het prettig om het middel 's avonds in te nemen omdat het rust kan geven. Anderen kiezen juist voor inname in de morgen om wat actiever te worden. Men kan kiezen om het tablet in te nemen tijdens het eten. Drink altijd wat water na de inname. Het medicijn dient men te bewaren beneden de 25 graden.

Vergeten van de medicijnen

Het kan gebeuren dat je vergeet om een tablet in te nemen. In dat geval is het niet verstandig om een dubbele dosis te nemen maar rustig te wachten tot het volgende moment van inname. Mocht je teveel Notrilen ingenomen hebben dan is het verstandig om contact op te nemen met de arts, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Bijwerkingen

Zoals ieder medicijn heeft ook Notrilen een kans op bijwerkingen. Deze kunnen zijn:
 • Schommelingen in de bloeddruk
 • Gewichtstoename
 • Droge mond
 • Duizeligheid
 • Minder goed kunnen plassen
 • Prostaatklachten
 • Kans op verstopping
 • Leverklachten
 • Problemen met schildklier
 • Transpireren

Wanneer mag men dit medicijn niet gebruiken

Er zijn situaties waarin de arts niet zal kiezen voor dit medicijn. Een paar voorbeelden zijn:
 • Mensen die hartklachten hebben mogen dit middel niet gebruiken
 • Ook bij allergie dient men te zoeken naar andere medicijnen
 • Mensen die denken aan zelfmoord dienen dit middel te weren
 • Jonge volwassenen met gedachten over zelfbeschadiging

Bloedspiegel

Na ongeveer drie weken kan men in de bloedspiegel zien of het medicijn werkzaam is. Dit is erg gunstig omdat het soms wat langer kan duren voor de patiënt zelf het gevoel heeft dat het medicijn werkt, terwijl men wel last heeft van de bijwerkingen.

Notrilen, alcohol en auto rijden

Als Notrilen wordt gebruikt mag men geen alcohol gebruiken omdat dit de werking van met medicijn kan beïnvloeden. Auto rijden is wel mogelijk als men aan het middel gewend is en er geen bijwerkingen zoals duizeligheid zijn. Meestal kan men na ongeveer één week weer auto rijden. Indien mogelijk is het verstandig om iemand eerst te vragen mee te rijden om de reactiesnelheid in de gaten te houden. Wees extra voorzichtig en overleg met de behandelend arts. Je reactievermogen kan echt verminderd zijn.
© 2016 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Zoloft (sertraline): medicijn bij depressieZoloft (sertraline): medicijn bij depressieZoloft is een medicijn dat ingezet wordt bij de behandeling van depressieve klachten. Zoloft behoort tot de zogenaamde S…
Desmopressine-acetaat - het middel tegen bedplassenPlast u kind nog in bed op een hogere leeftijd? Wil het maar niet stoppen? Dan is desmopressine-acetaat neusspray een ze…
Venlafaxine: een middel tegen depressieVenlafaxine: een middel tegen depressieAls je last hebt van een sombere stemming, geen plezier meer kunt beleven, geen interesse meer kunt tonen in anderen en…

Gynaecomastie (borstontwikkeling bij de man): OorzakenGynaecomastie (borstontwikkeling bij de man): OorzakenGynaecomastie is de medische term voor een meestal goedaardige ontwikkeling van de borstklier van de man naar het vrouwe…
Ejectiefractie: Onderzoek van pompfunctie van het hartEjectiefractie: Onderzoek van pompfunctie van het hartBij elke hartslag trekt het hart samen (contractie) en ontspant het zich. Iedere samentrekking duwt bloed uit de twee po…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
 • http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h03285.pdf
 • Bijsluiter Notrilen
 • Informatie apotheek
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.