Hoe ontstaan puisten en hoe kom ik van puisten af?

Hoe ontstaan puisten en hoe kom ik van puisten af? Puisten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Het kan te maken hebben met je leeftijd, levensstijl en huidtype. Een vet huidtype zorgt bijvoorbeeld voor een grotere kans op puisten. De pubertijd kan eveneens een grote rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Er zijn echter meerdere manieren om de kans op het krijgen van puisten te verkleinen. Je kunt namelijk producten zoals vaseline gebruiken om de huid te beschermen. Hiernaast is het belangrijk om de huid goed schoon te houden. Wat kan ik nog meer doen om het aantal puisten te verminderen?

Puisten


Wat zijn puisten precies?

Puisten ontstaan wanneer er ontstekingen bij de talgklieren ontstaan. Talgkliertjes zijn verantwoordelijk voor de productie van talg. De talg zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Hier kunnen echter bacteriën in terecht komen waardoor er uiteindelijk kleine ontstekingen ontstaan. De overproductie van talg kan verschillende oorzaken hebben.

Waardoor worden puisten veroorzaakt?

Verschillende huidtypen

Je huidtype kan medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van puisten. Personen met een vet huidtype hebben namelijk een grotere kans op het krijgen van deze aandoening. Een vette huid ziet er glanzend uit en heeft grote poriën. Hiernaast speelt het verzorgen van de huid een rol. Door regelmatig de huid te reinigen worden namelijk bacteriën verwijderd die ontstekingen kunnen veroorzaken. Wanneer de huid overmatig last heeft van acne wordt het ook wel een "acnehuid" genoemd. Acne komt het meest in de pubertijd voor.

Jeugdpuisten

Tijdens de pubertijd is er een verhoogde kans op het krijgen van puistjes. Dit komt vanwege de poriën die in deze levensfase wijder open staan. Hiernaast ontstaat er tijdens de pubertijd een overproductie van talg. Deze symptomen worden veroorzaakt door de afwisselende hormoonspiegel oftewel hormoonhuishouding. Wanneer de symptomen langer aanhouden wordt deze aandoening ook wel acne genoemd. Wanneer er op een later leeftijd puisten ontstaan heeft dit hoogstwaarschijnlijk met voedsel te maken.

Wat voor soort voedsel kan puisten veroorzaken?

Wetenschappers vermoeden dat bepaalde voedingsmiddelen gemiddeld vaker acne veroorzaken. Dit heeft te maken met het feit dat hierdoor 'androgenen' via een complexe manier actief worden. Dit zijn mannelijke geslachtshormonen die namelijk de mogelijkheid hebben om de talgproductie te verhogen. De verhoogde hoeveelheid talg zorgt ervoor dat de kans op het krijgen van puisten groter is. De desbetreffende geslachtshormonen komen ook in het bloed van vrouwen voor. Er bestaan verschillende producten die mogelijk puisten kunnen veroorzaken (dit kan echter soms per persoon verschillen), zoals:
 • Aardbeien
 • Chips
 • Chocolade
 • Melk
 • Witbrood

Zuivelproducten en voedsel waarin zich snelle koolhydraten bevinden zijn regelmatig betrokken bij het ontstaan van puisten.

Zuivelproducten
Zuivelproducten zijn het meest verantwoordelijk voor de ontwikkeling van puisten. Volgens een Amerikaans onderzoek in 2013 zorgen melkproducten voor een toename van acne. Dit heeft te maken met de hormonen die in deze voedingsmiddelen aanwezig zijn. Naast zuivelproducten zorgen producten met snelle koolhydraten eveneens voor een toename van de hoeveelheid puisten.

Producten met snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Personen met een laag 'glycemische index' hebben hier minder last van. De glycemische index geeft namelijk weer hoe snel iemand koolhydraten via de darm kan opnemen. Het immuunstelsel wordt op de proef gesteld wanneer er veel pieken en dalen zijn van de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor meer ontstekingen waardoor er uiteindelijk eenvoudiger puisten kunnen ontstaan.

Effectieve producten tegen puisten

Roaccutane

Het medicijn roaccutane is een zeer sterk product voor volwassenen. Het product wordt vaker voor mannen voorgeschreven dan voor vrouwen. Dit is vanwege het feit dat het gevolgen kan hebben voor vrouwen die zwanger zijn. Het kan namelijk de kans op afwijkingen vergroten. Slechts de dermatoloog is bemachtigd om dit krachtige medicijn voor te schrijven. Het medicijn is echter zeer effectief tegen puisten. Het stopt namelijk de talgproductie van het gehele lichaam tot zo'n 58%. Hierdoor wordt de hoeveelheid acnebacteriën verminderd. Tevens is roaccutane effectief tegen ontstekingen wat eveneens bevorderlijk is tegen acne. Er moet bij het medicijngebruik echter gelet worden of de huid niet té droog begint te worden.

Het gebruik van vaseline

Vaseline heeft een beschermende werking en heeft tevens de mogelijkheid om de huid te reinigen. Het is aanbevolen om vaseline vóór de nachtrust toe te passen. Hiermee wordt de huid namelijk de gehele avond beschermd.

Gezonde levenswijze

Drinken

Afvalstoffen kunnen uit je lichaam verwijderd worden door voldoende water te drinken. Hierdoor hebben bacteriën minder kans om zichzelf op de huid te kunnen vestigen. Hiernaast wordt hiermee de bloedcirculatie bevorderd en heeft water een positieve invloed op de gezondheid van de huid. Het is echter belangrijk om melkproducten te vermijden vanwege het vet dat in deze producten aanwezig is.

Het juiste voedsel

Met de juiste keuze aan voedsel kan de talgproductie op de juiste manier in stand gehouden worden. Voedsel met omega-3 vetzuren (zoals diverse vissoorten, noten en groenten) zijn namelijk effectief tegen ontstekingen. Producten met verzadigde vetten (zoals fastfood) dienen juist vermeden te worden. Het is van essentieel belang om voldoende voedingsstoffen in te nemen. Dit zorgt namelijk voor een versterkte weerstand.

Overige manieren om de kans op het krijgen van puisten te verminderen

Anticonceptiepil

Tijdens de pubertijd ontstaan puisten vanwege het feit dat de verhouding hormonen uit balans raakt. De pil kan ervoor zorgen dat deze hormonale balans op orde komt. Hierbij wordt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen in balans gebracht. Er bestaan vormen van de anticonceptiepil die extra effectief zijn tegen acne. Deze medicijnen hebben een anti-androgene werking waardoor mannelijke geslachtshormonen minder te kans krijgen om talg te produceren.

Bijwerkingen
In enkele gevallen kan de pil echter voor een hogere kans op acne zorgen. Bij zwaardere anticonceptiepillen kunnen er namelijk bijwerkingen ontstaan. Het gebruik van sterke anticonceptie pillen op jonge leeftijd is hierdoor afgeraden omdat het lichaam hier extreem (en hierdoor negatief) op kan reageren. Hierbij kan er zelfs ten slotte méér acne ontstaan.

Hygiëne

Je kunt bacteriën effectief verwijderen door je gezicht regelmatig met koud water te reinigen. Gebruik hierbij echter géén zeep. Zeep kan namelijk ontstekingen bevorderen. Dit heeft onder andere te maken met een chemische stof die zich in sommige soorten zeep zit, namelijk de stof 'triclosan'. Triclosan zit ook in sommige soorten tandpasta, schoonmaakproducten en gezichtsreinigers. Deze stof kan tijdens het reinigen van het gezicht via de neus worden opgenomen waardoor 'Staphylococcus aureus bacteriën extra actief worden. Deze bacteriën 'kunnen uiteindelijk ontstekingen veroorzaken. Dit vergroot de kans op het krijgen van een steenpuist. "Normale" handzeep kan eveneens bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van puistjes. Het droogt namelijk de huid uit waardoor de talgproductie opgevoerd wordt.

Voorzichtig gebruik van een handdoek
Het is tevens afgeraden om na het wassen met een handdoek in je gezicht te wrijven. Hierdoor kunnen puisten open raken en overige delen van je gezicht besmetten. Hiernaast kan er een besmetting ontstaan wanneer puisten bewust worden opengemaakt. Het is daarom beter om met een handdoek voorzichtig je gezicht te deppen.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Wat te doen tegen puistjes?In de pubertijd krijgen veel mensen last van puistjes. Tips om ze tegen te gaan worden meestal van generatie op generati…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Acne, mee-eters en pukkelsDe verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat e…

Hemolytische anemie: Voortijdige afbraak rode bloedcellenHemolytische anemie: Voortijdige afbraak rode bloedcellenHemolytische anemie is een vorm van bloedarmoede waarbij rode bloedcellen voortijdig worden vernietigd en verwijderd uit…
Facioscapulohumerale dystrofie: Spierzwakte in bovenlichaamFacioscapulohumerale dystrofie: Spierzwakte in bovenlichaamFacioscapulohumerale dystrofie is een progressieve genetische aandoening waarbij het bovenlichaam is aangetast. Hierbij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Helix84 / Tsaitgaist, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/oorzaken-van-puisten-bij-volwassenen/
 • http://www.optimalegezondheid.com/roaccutane/
 • http://www.volkskrant.nl/wetenschap/krijg-je-puistjes-van-chocola-of-andere-vette-voedingswaar~a3733051/
 • http://www.optimalegezondheid.com/10-handige-tips-om-acne-uitbraken-te-voorkomen/
 • http://www.optimalegezondheid.com/omega-3-uit-plantaardige-voeding/
 • http://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
 • http://www.dermalogica.nl/nl/jouw-huid/verschillende-huidtypes/
 • http://www.optimalegezondheid.com/17-handige-tips-tegen-acne-jeugdpuistjes/
 • http://www.optimalegezondheid.com/acne-bij-volwassenen-waarom-krijg-je-het-en-wat-te-doen/
 • http://www.optimalegezondheid.com/acne-en-anticonceptie/
 • http://goedgezond.info/2014/04/antibacteriele-zeep-veroorzaakt-juist-infecties-veroorzaker-zit-ook-in-melk-en-cosmetica/
 • http://www.roaccutanekuur.nl/faq-roaccutane.html
 • http://www.huidtherapieproducten.nl/neostrata-gezichtsreiniger-clarifying-facial-clean.html
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.