Gebroken pols: diagnose, behandeling en genezingsduur

Gebroken pols: diagnose, behandeling en genezingsduur Een breuk aan het onderste (distale) uiteinde van het spaakbeen (radius) wordt door leken vaak aangeduid als een gebroken pols. Vaak gaat het daarbij alleen om een scheurtje in het bot, maar er kunnen ook meerdere botdelen van hun plaats zijn geraakt. En dan bestaat er behalve de botbreuk natuurlijk ook het risico dat de weke delen (pezen, spieren bloedvaten en zenuwen) getroffen zijn. Het gaat bij een gebroken pols trouwens om één van de meest voorkomende botbreuken überhaupt. Het komt voor op alle leeftijden, maar men kan pieken waarnemen in twee specifieke leeftijdsgroepen: één tussen 6 en 10 jaar en één tussen 60 en 70 jaar. Bij ouderen worden vrouwen als gevolg van osteoporose ongeveer zeven keer vaker getroffen dan mannen.

Symptomen gebroken pols

Zwellingen, pijn in de pols en een beperkte mobiliteit zijn typische kenmerken bij vrijwel elke polsbreuk. Maar die symptomen treden echter op vergelijkbare wijze ook bij gewone verstuikingen van de pols op. Maar zichtbare afwijkingen kunnen al voor het ​​röntgenonderzoek als een betrouwbaar teken van een botbreuk worden beschouwd. Ofwel lijkt het polsgewricht bij verschuiving van het ​​onderste breukdeel op de vorm van een vork, ofwel doet het denken aan een bajonet bij een verschuiving van het breukdeel richting duim.

Lichamelijk onderzoek bij een vermeende polsbreuk

Na de omstandigheden van het ongeval te hebben aangehoord en na uitwendige observatie van de pols, zal de arts pijnlijke drukpunten en de resterende mobiliteit onderzoeken. Aangezien bij botbreuken ook bloedvaten en zenuwen getroffen kunnen zijn, moet de pols worden gepalpeerd (met de hand worden betast, beklopt) om zo ook het gevoel aan de huid te testen.

Röntgenonderzoek

Bepalend voor de aard van de behandeling is de röntgenfoto. Die biedt betrouwbare informatie over het type breukvorm, en met name daarvan is de keuze van behandeling afhankelijk. Röntgenbeelden worden altijd vanuit meerdere posities gemaakt om zo een meerdimensionale weergave mogelijk te maken. Standaardopnamen tonen de pols van voren en van opzij.

De anatomie van het polsgewricht

Voor een beter begrip van de röntgenopname is een korte aanduiding van de betrokken botstructuren in het polsgewricht op zijn plaats:
  • het spaakbeen (radius);
  • de ellepijp (ulna);
  • de handwortelbeentjes (carpalia) die met pezen aan mekaar verbonden zijn.
De handwortelbeentjes, acht in getal, staan alleen met het einde van het spaakbeen in gewrichtachtige verbinding. Tussen ellepijp en handwortelbeentjes is sprake van een driehoekige bandachtige structuur (middenhandsbeentjes).

Behandeling gebroken pols bij volwassenen

Is bij polsfracturen geen sprake van verschoven botdelen dan krijgen volwassenen een gewoon gipsverband aangemeten. Door zo’ n gipsverband wordt het bot rustig gesteld en kan het genezen. Rustig stellen van het bot leidt ook tot vermindering van de pijn. Verschoven botdelen moeten worden gezet. Met enig trek- en duwwerk onder plaatselijke verdoving of algehele narcose wordt de oorspronkelijke anatomische positie hersteld. Nadat de verschoven botdelen zijn gezet, wordt er een spalk aangebracht. Om te checken of de botdelen wel in de juiste positie zijn gebracht, wordt er nogmaals een röntgenfoto gemaakt.

Wanneer is operatie noodzakelijk bij polsbreuken?

Aangezien veel breuken de neiging hebben om terug “te glijden”, moeten ze soms door middel van een operatieve ingreep worden gestabiliseerd. Er bestaan verschillende operatietechnieken. Het type operatie is afhankelijk van de vorm van de breuk:
  • het aanbrengen van een plaat met schroeven, al dan niet met gips;
  • het aanbrengen van metalen draden met gips;
  • het aanbrengen van uitwendig fixatiemateriaal, ook bekend onder de naam “fixateur externe”.

Complicaties na een operatie

Een chirurgische ingreep kent uiteraard de gebruikelijke operationele risico’s zoals ontsteking, loslaten van de ingebrachte draden of schroeven, schade aan de zenuwen en bloedvaten in het operatiegebied.

Genezingsduur gebroken pols

Na behandeling wordt de arm rust gegeven door middel van een draagdoek (mitella). Die kan 's nachts af, maar om de arm ook tijdens de slaap rust te bieden, kan men deze op een kussen leggen. Voor de bestrijding van pijnklachten wordt geadviseerd om Paracetamol te nemen. Gedurende meerdere weken na de breuk zal de pols ’s morgens dunner zijn dan gebruikelijk en stijf aanvoelen. In de loop van de dag wordt die wel wat soepeler. Doorgaans kan men de pols pas na drie tot zes maanden weer pijnvrij gebruiken.

Prognose

Maar of een fractuur al dan niet zonder gevolgen geneest, is in individuele gevallen afhankelijk van de mate van complexiteit van de breuk en de vraag hoe goed de gewrichtsdelen weer konden worden hersteld. Algemene uitspraken daarover zijn niet mogelijk.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pols gebroken, ja of nee?Pols gebroken, ja of nee?De pols is in feite een gewricht. Het bevindt zich tussen de basis van de middenhandsbeentjes, de ellepijp en het spaakb…
Veel voorkomende botbreuken, en de genezingsduur daarvanBotbreuken zijn veel voorkomend. Omdat er in het hele lichaam botten zitten, kunnen deze ook op veel plaatsen breken. Ma…
Gekneusde pols: behandeling en herstelGekneusde pols: behandeling en herstelEen gekneusde pols komt vaak samen met een verstuiking van de pols. Wie zijn pols gekneusd heeft, voelt veel pijn, ook i…
Een gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols is iets zeer vervelends wat helaas iedereen kan overkomen. Meestal komt het uit het niets en brengt he…

Trechterborst (pectus excavatum): BorstkasafwijkingTrechterborst (pectus excavatum): BorstkasafwijkingBij pectus excavatum ontstaat een opvallende intrekking van het onderste deel van het borstbeen, waardoor er een diepe k…
Christianson-syndroom: Afwijkingen aan hersenen en gezichtChristianson-syndroom: Afwijkingen aan hersenen en gezichtHet Christianson-syndroom is een genetische aandoening waarbij de ontwikkeling van de hersenen is aangetast. Deze X-gebo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Backy3723, Pixabay
  • http://www.sfg.nl/Docs/Chir.%20Behandelcentr/Gebroken_pols_volwassene.pdf
  • http://www.wza.nl/media/393657/chiru39_0713__web_.pdf
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.