Maagvliesontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling
Maagvliesontsteking is een ontsteking of irritatie van het slijmvlies van de maag. Het kan plotseling ontstaan (acuut) of langer aanwezig zijn (chronisch). Het komt het meest voor bij personen in de leeftijd van boven vijftig jaar en het veroorzaakt niet altijd symptomen. Het kan echter een zeer vervelende en pijnlijke aandoening zijn en als de ontsteking chronisch is kan het maagvlies dunner worden. Er zijn verschillende factoren die een maagvliesontsteking kunnen veroorzaken. Wat zijn de symptomen en hoe wordt de diagnose gesteld?
Oorzaken
Maagvliesontsteking kan veroorzaakt worden door pittig eten, overmatig alcoholgebruik, chronisch overgeven of het gebruik van medicijnen als aspirine of ontstekingsremmende middelen. Het kan tevens veroorzaakt worden door de volgende factoren:
- Helicobacter pylori: Dit is een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand leeft, zonder behandeling kan een infectie met deze bacterie leiden tot maagzweren en in sommige gevallen tot maagkanker.
- Pernicious anemia: Een aandoening waarbij de maag niet genoeg vitamine B12 op kan nemen. Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen aan te maken.
- Reflux van gal: Er stroomt darminhoud vanuit de dunne darm terug naar de maag. De spijsverteringssappen, waaronder galvloeistof, kan klachten aan de maagwand veroorzaken.
- Infecties: Infecties veroorzaakt door bacteriën en virussen.
- Leeftijd: Leeftijd kan ook een oorzaak zijn omdat je maagvlies dunner en kwetsbaarder wordt naarmate je ouder wordt.
- Ziekte: Een auto-immuunziekte of bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.
Als een maagvliesontsteking niet behandeld wordt kan dit leiden tot ernstig bloedverlies en het risico op maagkanker verhogen. Stress is geen oorzaak van een maagvliesontsteking maar het kan de klachten wel verergeren.
Symptomen
De symptomen van een maagvliesontsteking zijn per persoon verschillend en er zijn ook personen die geen klachten ervaren. Acute en chronische maagvliesontsteking geven nagenoeg dezelfde klachten. De meest voorkomende klachten zijn:
- Misselijkheid en overgeven, soms met bloed.
- Pijn in de maag.
- Een opgeblazen gevoel.
- Een brandend of zeurend gevoel in de maag tussen de maaltijden door en 's nachts.
- De hik.
- Verlies van de eetlust.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om een maagvliesontsteking vast te stellen zal de arts naar de ziektegeschiedenis van jou en eventueel je familie vragen en lichamelijk onderzoek doen. De arts kan je doorsturen voor de volgende onderzoeken:
- Gastroscopie: Er wordt een dunne buis met een kleine camera door de mond naar de maag ingebracht zodat er naar het maagvlies gekeken kan worden. De arts kan de ernst van de ontsteking bekijken en doet wellicht een biopsie. Bij een biopsie wordt er een klein deel van het weefsel verwijderd om in het laboratorium te laten onderzoeken.
- Bloedtest: Er kunnen verschillende bloedtests worden gedaan, zoals het vaststellen van het aantal rode bloedcellen om te bekijken of je tekorten hebt. Verder kan er door middel van een bloedtest bekeken worden of je geïnfecteerd bent met de Helicobacter pylori.
- Onderzoek van de ontlasting: Er wordt bekeken of er bloed aanwezig is in de ontlasting, dit zou kunnen duiden op een maagvliesontsteking.
In sommige gevallen kan de arts een röntgenopname laten maken van het moment na het doorslikken van voedsel om te zien hoe je spijsverteringsstelsel hier precies op reageert.
Behandeling
De oorzaak van de ontsteking dient weggenomen te worden. Er kunnen medicijnen voorgeschreven worden om de klachten te verminderen en er kunnen adviezen worden gegeven op dieetgebied zoals niet te pittig eten en geen alcohol drinken. Soms worden er middelen voorgeschreven die de hoeveelheid maagzuur verminderen, deze verminderen de pijn en geven de maag de kans om te helen. Als de oorzaak gebruik van pijnstillers is zal je met het gebruik hiervan moeten stoppen. Wanneer de ontsteking wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori wordt er een combinatie van verschillende soorten antibiotica voorgeschreven om de bacterie te kunnen doden. In geval van een vitamine B12-tekort worden er vitamine B12-injecties gegeven.
Als de oorzaak van de ontsteking wordt weggenomen dan verdwijnt de ontsteking doorgaans ook. Voor je stopt met eventuele voorgeschreven medicijnen of voor je wil starten met medicijngebruik dien je eerst contact op te nemen met je arts. De meeste mensen herstellen snel als er eenmaal is begonnen met de behandeling.
Als je erg veel last hebt van je maag, raadpleeg dan een arts. Een speciaal dieet kan de klachten verzachten en je spijsverteringsstelsel ontlasten. Een maagvliesontsteking dient altijd behandeld te worden omdat het bij het uitblijven van een behandeling ernstigere aandoeningen kan veroorzaken.