Verstopte neus? Wat kan je ertegen doen?

Verstopte neus? Wat kan je ertegen doen? Als je neus dicht zit en verstopt is kan dat erg hinderlijk zijn. Het is dan lastig om te ademen, omdat je daarvoor alleen de mond kan gebruiken. Je bent steeds aan het snuiven en zelfs praten is dan ook niet altijd even makkelijk. Een dichte neus kan zelfs je nachtrust zeer belemmeren. Dat allemaal bij elkaar kan ervoor zorgen dat je je lusteloos voelt en vermoeid raakt. Het lijkt alsof je last hebt van griep. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om het op te lossen.

Ademhalen door de neus

Tijdens het ademhalen vullen de longen zich met lucht. Het lichaam probeert dan de zuurstof uit de lucht in de longen te halen voor processen in het lichaam. Doordat de neus een kleinere opening heeft dan de mond, zal de lucht die weer uit wordt gestoten via de neus langzamer het lichaam verlaten. Het lichaam heeft dan wat langer de tijd om de zuurstof uit de lucht te halen. Dat is een groot voordeel van het ademen door de neus.

Een ander pluspunt is dat een neusademhaling het stressniveau en de bloeddruk verlaagt. Het stressniveau wordt verlaagd doordat neusademhaling een hersengolffrequentie stimuleert die het stressniveau reduceert. De bloeddruk daalt, doordat de lucht via de neus wordt verwarmd en gefilterd.

Oorzaken van een verstopte neus?

Er zijn vele oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een verstopte neus. De neusslijmvliezen reageren op prikkels waardoor ze opzwellen en meer slijm gaan produceren. Veelal is er sprake van een simpele verkoudheid die een ophoping van slijm veroorzaakt in de neusholte. Er is dan sprake van een tijdelijke verstopping. Is de verstopte neus echter van lange duur en is het een regelmatig terugkerend verschijnsel, dan kan er sprake zijn van een chronische oorzaak. Het kan het gevolg zijn van een allergie die je hebt voor bijvoorbeeld pollen, stuifmeel, huisstofmijt, huisdieren, voedsel, parfum, cosmetica. Andere oorzaken van een chronisch verstopte neus kunnen zijn: een virus, aangetaste neusslijmvliezen, een poliep in de neus of een scheefstaand neusschotje. Raadplaag bij een chronisch verstopte neus je huisarts om de oorzaak te achterhalen.

Hoe krijg je je neus weer open?

Een verstopte neus kan best vervelend zijn en kan leiden tot nog meer klachten, waaronder hoofdpijn, oorpijn en vermoeidheid. Doorgaans gaat een verstopte neus vanzelf over, maar hoe sneller het voorbij is hoe beter. Er zijn een aantal dingen die je kan doen. Er zijn tal van medicijnen die je kan gebruiken tegen een verstopte neus. Er zijn echter ook een aantal natuurlijke middeltjes die je kan gebruiken, als je geen last wilt krijgen van eventuele bijwerkingen.

Neusspray en neusdruppels

Er zijn verschillende soorten neusspray en neusdruppels die je kan gebruiken als je last hebt van een dichte neus. De eerste is een middel met natriumchloride. Dit is simpelweg neusspray of neusdruppels met keukenzout. Het voordeel hiervan is dat de slijmvliezen en de huid niet worden geïrriteerd. Het slijm verdunt door de zoutoplossing en is daardoor makkelijk te verwijderen. Dit is zeer geschikt voor kleine kinderen, maar ook oudere kinderen en volwassenen hebben hier baat bij.

De tweede soort is neusspray en neusdruppels met xylometazoline. Dit stofje zorgt voor een verlichting van de klachten van een verstopte neus, maar geneest het niet. Door de stof xylometazoline vernauwen tijdelijk de bloedvaten in de neus. De slijmvliezen slinken dan, waardoor er weer beter door de neus kan worden geademd.

Je mag de neusspray of neusdruppels met xylometazoline echter niet langer gebruiken dan zeven dagen achter elkaar. Dit staat verder gespecificeerd in de bijsluiter. Er zitten namelijk bijwerkingen aan dit middel verbonden. Het langdurig gebruik van dit middel kan namelijk leiden tot chronische verkoudheid. Het is daarom niet aan te raden voor kinderen. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een verslaving ontstaat. Bij langdurig gebruik heeft het lichaam namelijk steeds meer xylometazoline nodig om je neus open te houden en je raakt dan gewend aan het gebruik. Gebruik het daarom alleen als je last hebt van een verstopte neus en niet langer dan zeven dagen achtereenvolgend.

Natuurlijke middelen

Naast een aantal medicinale oplossingen, zijn er ook een aantal natuurlijke middeltjes die je kan gebruiken.

Water met zout
Water met zout zorgt ervoor dat het neusslijm verdunt en hierdoor makkelijker verwijderd kan worden uit de neus. Meng een halve theelepel zout met ca. 2 kopjes warm water. Neem een pipet en gebruik deze om een paar druppels van deze zoutoplossing in de neus aan te brengen. Houd je hoofd achterover en druppel een paar druppels in je neusgaten. Adem langzaam in zodat de druppels de hele neus in kunnen trekken. Snuit vervolgens je neus om het slijm en het water te verwijderen uit de neus. Herhaal dit een paar keer.

Stoombad
Dankzij de warme stoom die van het water afkomt, raakt het slijm in de neus los en kan het makkelijker uit de neus worden verwijderd. Doe kokend water in een kom. Houd je hoofd boven de kom en bedek je hoofd met een handdoek zodat de stoom kan worden opgevangen. Het is optioneel om eucalyptusolie of menthol aan het water toe te voegen. De scherpe geur hiervan kan een versnellend effect hebben.

Gesneden ui
Dit middel kan je makkelijk toepassen en kan je nachtrust verbeteren. In een ui zitten oliën die de luchtwegen en de neus goed open houden. Snij een ui doormidden en plaats hem zo dicht mogelijk bij je, bijvoorbeeld op een nachtkastje. Terwijl je slaapt, adem je de geur van de ui in en zal je beter kunnen ademen door de neus.

Verslaving aan neusspray/neusdruppels

Het gebruik van een neusspray kan zoals aangegeven een verslavend effect hebben op de gebruiker. Gelukkig zijn niet alle soorten neusspray verslavend. Enkel de neussprays en neusdruppels met de werkzame stof xylometazoline kunnen een verslavende werking hebben. Xylometazoline zorgt ervoor dat de bloedvaten in de neus vernauwen en als gevolg daarvan de opgezwollen slijmvliezen krimpen. Er kan dan weer beter worden geademd door de neus. Zodra er met het gebruik hiervan wordt gestopt, verwijden de bloedvaten weer.

De verslaving

Worden de middeltjes met xylometazoline langer dan een week gebruikt, dan kan dat voor een chronisch verstopte neus zorgen. Het slijmvlies wordt dan door dit stofje beschadigd. Het slijmvlies heeft constant xylometazoline nodig om je weer normaal te kunnen laten ademen door de neus. Daardoor ontwikkel je de gewoonte om een neusspray of neusdruppels te gebruiken en raak je eraan gewend. Het wordt dan steeds moeilijker om ermee te stoppen. Je hebt ook steeds meer xylometazoline nodig om de neus open te houden. Gebruik het daarom alleen als de neus echt verstopt zit en hooguit één week achtereenvolgend.

Het preventief gebruik van deze stof is af te raden. Door langdurig gebruik van xylometazoline kunnen de trilhaartjes in de neus namelijk beschadigd raken. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat bacteriën en andere onzuiverheden het lichaam niet binnen kunnen dringen. Door de beschadiging hiervan is een verslaafde vatbaarder voor bacteriën en infecties. Zodra er met het gebruik van deze neusspray en neusdruppels wordt gestopt zullen de trilhaartjes echter weer herstellen.

Stoppen

Net als bij iedere verslaving, is het niet eenvoudig om van een neussprayverslaving af te kicken. Bij het stoppen van het gebruik kan je je namelijk heel benauwd voelen en krijg je waarschijnlijk geen goede nachtrust. Er zijn verschillende manieren om te stoppen. Het is mogelijk om in één keer te stoppen, maar dan loop je wel een aantal dagen rond met een verstopte neus en een gevoel van benauwdheid. Na die paar dagen zal de verkoudheid wegtrekken en heb je er geen last meer van.

Tevens is het mogelijk om het af te bouwen. Probeer enkel in één neusgat te sprayen of te druppelen en niet in beide. Je kan dan sowieso door één neusgat vrij ademen. De laatste mogelijkheid is om over te stappen naar een andere soort neusspray/neusdruppels, bijvoorbeeld met een zoutoplossing.
© 2017 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid is een terugkerende ergernis voor veel mensen. Slapen gaat slecht door een verstopte neus, het eten smaakt n…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…

Harttamponnade: Vloeistof in hartzakje met pijn op borstHarttamponnade: Vloeistof in hartzakje met pijn op borstBij een harttamponnade, ontstaat een acute compressie van het hart doordat de ruimte tussen de hartspier en het pericard…
Buikabces: symptomen, oorzaken en behandeling abces in buikBuikabces: symptomen, oorzaken en behandeling abces in buikBuikabces symptomen zijn buikpijn, algeheel ziek zijn, gebrek aan eetlust en koorts. Een buikabces is een verzameling va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.salusi.nl/altijd-verstopte-neus-verhelpen-tips-bij-chronisch-verstopte-neus/
  • http://www.optimalegezondheid.com/de-12-beste-tips-tegen-een-verstopte-neus/
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.