Griscelli-syndroom: Afwijkingen aan huids- en haarkleur

Griscelli-syndroom: Afwijkingen aan huids- en haarkleur Het Griscelli-syndroom is een erfelijke aandoening waarbij een patiënt een abnormaal lichte huidskleur (hypopigmentatie) heeft. De ziekte gaat eveneens gepaard met een lichtere haarkleur (zilvergrijze haren). Deze symptomen komen reeds vroeg in de kindertijd tot uiting. De aandoening bestaat in drie typen, waarvan bij twee van de drie typen nog bijkomende symptomen tot uiting komen. De behandeling is zeer variabel en afhankelijk van het type. Tevens kent elk type variabele vooruitzichten, gaande van een normale levensduur tot een vroegtijdig overlijden in de kindertijd. De aandoening werd voor het eerst beschreven in de medische literatuur door de artsen Griscelli, Prunieras en Siccard in 1978.

Synoniemen Griscelli-syndroom

Het Griscelli-syndroom is nog gekend als:
  • gedeeltelijk albinisme met immunodeficiëntie en
  • hypopigmentatie immunodeficiëntie ziekte

Epidemiologie aandoening

Sinds de eerste beschrijving van de aandoening in 1978, zijn wereldwijd naar schatting slechts ongeveer zestig gevallen van het Griscelli-syndroom gerapporteerd, wat de ziekte extreem zeldzaam maakt. Type 2 komt het vaakst voor en de meeste patiënten zijn van Turkse en mediterrane afkomst. Mannen en vrouwen zijn even vaak getroffen door deze zeldzame aandoening.

Oorzaken van afwijkingen

Het Griscelli-syndroom bestaat in drie typen, elk met specifieke genetische mutaties en symptomen. De oorzaak van de ziekte ligt in mutaties in verschillende genen:
  • Type 1 wordt veroorzaakt door mutaties in het MYO5A-gen.
  • Type 2 is het gevolg van mutaties in het RAB27A-gen.
  • Type 3 is te wijten aan mutaties in het MLPH-gen.

De overerving van het Griscelli-syndroom gebeurt op een autosomaal recessieve wijze, wat betekent dat beide ouders drager moeten zijn van het gemuteerde gen om de ziekte door te geven aan hun kind.

Typen en symptomen

Type 1

Bij type 1 komen neurologische afwijkingen voor, samen met huid- en haarveranderingen. Aantasting van de hersenen leidt tot vertraagde ontwikkeling, verstandelijke beperking, toevallen, en een lage spierspanning (hypotonie). Daarnaast presenteert de patiënt zich met albinisme. Sommige artsen suggereren dat het Griscelli-syndroom type 1 en de ziekte van Elejalde dezelfde aandoening zijn, vanwege hun vergelijkbare symptomen.

Type 2

Type 2 wordt gekenmerkt door immuunsysteemgerelateerde afwijkingen, naast hypopigmentatie van huid en haar. Neurologische symptomen zijn bij dit type afwezig. Patiënten zijn vatbaarder voor terugkerende infecties en kunnen ook microcefalie vertonen. Daarnaast kan hemofagocytische lymfohistiocytose (HLH), een ernstige immuunaandoening, ontstaan, die zonder behandeling levensbedreigend kan zijn.

Type 3

Bij type 3, de minst voorkomende vorm, ontstaan uitsluitend pigmentafwijkingen aan huid en haar. Problemen met het immuunsysteem of de hersenen komen hierbij niet voor.

Alarmsymptomen bij het Griscelli-syndroom

De alarmsymptomen die aanleiding geven tot onmiddellijk medisch onderzoek zijn:
  • Zilvergrijze haren bij een kind
  • Onverklaarbare neurologische symptomen zoals toevallen of ontwikkelingsachterstand (vooral bij type 1)
  • Terugkerende infecties bij een kind (vooral bij type 2)
  • Tekenen van HLH, zoals koorts, vergrote lever of milt, en bloedarmoede (vooral bij type 2)

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De diagnose wordt meestal gesteld bij kinderen tussen de vier maanden en zeven jaar oud, gebaseerd op uiterlijke kenmerken en eventuele mentale problemen. Zilvergrijze haren vormen een aanleiding voor verder onderzoek. De diagnose wordt bevestigd door:
  • Lichtmicroscopisch onderzoek van een haarschaft, dat grote, onregelmatig verdeelde melaninehoopjes onthult.
  • MRI-scan van de hersenen om neurologische schade vast te stellen.
  • Bloedonderzoek om primaire leukopenie (verlaagd aantal witte bloedcellen) op te sporen.
  • Genetisch onderzoek ter bevestiging van de diagnose.

Differentiële diagnoses

Grote differentiële diagnoses van het Griscelli-syndroom zijn:

Behandeling ziekte

Een vroegtijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal voor de overlevingskansen, vooral bij type 1 en 2. Patiënten met type 3 hebben geen behandeling nodig. Voor patiënten met type 1 is een beenmergtransplantatie of perifere bloedstamceltransplantatie noodzakelijk. Bij type 2 is alleen palliatieve behandeling mogelijk, omdat genezing niet haalbaar is. De overige symptomen worden ondersteunend behandeld.

Prognose is variabel

De prognose voor type 3 is zeer goed; deze patiënten hebben een normale levensverwachting. Patiënten met type 1 en 2 hebben echter een slechte prognose en overlijden vaak op jonge leeftijd, gemiddeld rond de leeftijd van vijf jaar.

Complicaties Griscelli-syndroom

Complicaties zijn vooral aanwezig bij type 1 en 2, waaronder:
  • Neurologische complicaties (vooral bij type 1)
  • Hemofagocytische lymfohistiocytose (HLH) bij type 2, wat kan leiden tot orgaan- en weefselschade.
  • Vroegtijdige mortaliteit, vooral bij type 1 en 2.

Preventie van het Griscelli-syndroom

Er is momenteel geen preventie mogelijk voor het Griscelli-syndroom. Dragerschapsonderzoek en genetische expertise kunnen nuttig zijn voor gezinnen met een geschiedenis van de ziekte.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Usher: Wanneer je niet meer kunt horen of zienHet Syndroom van Usher is een erfelijke aandoening, waarbij progressief het zicht en gehoor achteruitgaan. Sommige kinde…
Albinisme: Afwijkingen aan ogen, huid en haarAlbinisme: Afwijkingen aan ogen, huid en haarAlbinisme is een bekende aandoening waarbij mensen vaak een beeld voor zich hebben van een persoon met bleek haar en fel…
Interessante informatie over het syndroom van DownHet syndroom van Down komt veel voor in Nederland. Maar wat is het eigenlijk precies voor soort aandoening?
Costeff-syndroom: StofwisselingsziekteCosteff-syndroom: StofwisselingsziekteHet Costeff-syndroom is een erfelijke aangeboren stofwisselingsziekte, waarbij een verstandelijke beperking, oogafwijkin…

Pijn aan de eierstokken: oorzaken en symptomen eierstokpijnPijn aan de eierstokken: oorzaken en symptomen eierstokpijnPijn aan de eierstokken wordt vaak gevoeld in de onderbuik en het bekken. Pijn aan de eierstokken of eierstokpijn kent v…
Angina pectoris: hartkramp - uitleg en behandelingAngina pectoris: hartkramp - uitleg en behandelingAngina pectoris is een hartkramp, die ontstaat als een deel van de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Deze aandoening…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 6 april 2017:
  • "Road-Dividing Line"-Like Pigmentation of Hair as a Diagnostic Clue for Griscelli Syndrome., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28232922
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Griscelli syndrome subtype 2 with hemophagocytic lympho-histiocytosis: A case report and review of literature., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28357189
  • Griscelli syndrome type 2: A rare and fatal syndrome in a South Indian boy, http://www.ijpmonline.org/article.asp?issn=0377-4929;year=2016;volume=59;issue=1;spage=113;epage=116;aulast=Rajyalakshmi
  • Griscelli syndrome type-3., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27990386
  • Griscelli syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/griscelli-syndrome#synonyms
  • Griscelli Syndrome: A Case Report, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4307372/
  • HET GRISCELLI SYNDROOM, MODEL VOOR MELANOSOOMTRANSPORT: EEN OVERZICHT, http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/458/818/RUG01-001458818_2011_0001_AC.pdf
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1069442-overview#showall
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.