Muckle-Wells syndroom (MWS): Symptomen aan huid en koorts

Muckle-Wells syndroom (MWS): Symptomen aan huid en koorts Het Muckle-Wells syndroom (MWS) is een zeldzame erfelijke ziekte waarbij de patiënt aanvallen ervaart van huiduitslag in combinatie met koorts, gewrichtspijn en andere gezondheidsproblemen. De symptomen ontstaan al vanaf de kindertijd en variëren in ernst, frequentie en duur. De behandeling is ondersteunend, aangezien genezing van MWS niet mogelijk is. De Amerikaanse artsen Thomas James Muckle en Michael Vernon Wells beschreven de ziekte voor het eerst in 1962.

Synoniemen Muckle-Wells syndroom

De zeldzame aandoening staat ook bekend onder andere namen, namelijk:
  • Familiale amyloïde nefropathie met urticaria en doofheid
  • UDA-syndroom
  • Urticaria-doofheid-amyloïdose syndroom
MWS is de afkorting van deze ziekte.

Epidemiologie aandoening

De exacte prevalentie van het Muckle-Wells syndroom is onbekend. De aandoening komt wereldwijd voor, maar wordt vaker gezien bij mensen van Europese afkomst. In veel gevallen openbaren de symptomen zich voor het twintigste levensjaar.

Oorzaken ziekte

MWS is meestal een autosomaal dominante aandoening. Het wordt veroorzaakt door mutaties in het NLRP3-gen (ook bekend als CIAS1), dat het eiwit Cryopyrin produceert. Dit eiwit speelt een rol in het reguleren van het immuunsysteem tijdens een ontstekingsproces. Door de mutatie wordt Cryopyrin hyperactief, wat leidt tot ongepaste ontstekingsreacties. Dit resulteert in terugkerende aanvallen van koorts en weefselschade.

Risicofactoren

Familiegeschiedenis is de grootste risicofactor, aangezien MWS meestal een autosomaal dominante erfelijke aandoening is. Blootstelling aan kou of hitte, stress en fysieke inspanning kunnen de symptomen verergeren.

Symptomen aan huid en gewrichten in combinatie met koorts

De symptomen van MWS komen episodisch voor, meestal met een duur van 24 tot 48 uur, hoewel sommige patiënten dagelijks of continu last hebben. De symptomen verergeren vaak ’s avonds. Alle symptomen openbaren zich doorgaans voor het twintigste levensjaar.

Huid

Bij het Muckle-Wells syndroom is een kenmerkend symptoom een niet-jeukende huiduitslag (galbulten, urticaria). Deze uitslag verschijnt spontaan of na blootstelling aan kou, hitte, vermoeidheid, stress of inspanning. Sommige patiënten ontwikkelen ook pigmentafwijkingen op de huid.

Koorts en gewrichtspijn

Patiënten ervaren aanvallen van milde tot matige koorts, koude rillingen en hoofdpijn. Ook gewrichtsproblemen zijn typisch: gewrichten zijn pijnlijk en gezwollen, hoewel er geen zichtbare veranderingen in kraakbeen of weefsel zijn.

Een terugkerende conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) komt voor / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een terugkerende conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) komt voor / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Andere symptomen

Patiënten kunnen last hebben van terugkerende oogbindvliesontsteking (conjunctivitis). Vanaf de tienerjaren kan perceptief gehoorverlies optreden door progressieve zenuwbeschadiging. Ook kan schade aan de nieren ontstaan door de afzetting van amyloïde-eiwit. Ongeveer één op de drie patiënten ontwikkelt amyloïdose, wat soms ook schade veroorzaakt aan andere organen.

Alarmsymptomen

Belangrijke alarmsymptomen die wijzen op complicaties zoals amyloïdose zijn:
  • Schuimende urine (een teken van nierproblemen)
  • Progressief gehoorverlies
  • Aanhoudende koorts en ontstekingsverschijnselen

Diagnose en onderzoeken

De diagnose MWS wordt gesteld op basis van een combinatie van symptomen en aanvullende onderzoeken. Een urineonderzoek kan schuimende urine laten zien, wat wijst op amyloïdose. Bloedonderzoek toont verhoogde ontstekingswaarden. Een genetisch onderzoek identificeert mutaties in het NLRP3-gen. Niet elke patiënt heeft echter een genetische mutatie, wat de diagnose soms bemoeilijkt.

Behandeling MWS

Het Muckle-Wells syndroom is niet te genezen, maar symptomatische behandeling is mogelijk. Hoorapparaten kunnen helpen bij gehoorverlies. Gewrichtspijn kan worden verlicht met niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Ook kunnen corticosteroïden ingezet worden, hoewel deze op de lange termijn bijwerkingen hebben. Daarnaast zijn interleukine 1-receptorantagonisten zoals anakinra effectieve behandelingen.

Prognose

De meeste patiënten reageren goed op interleukine 1-receptorantagonisten, waardoor de symptomen verbeteren en de kwaliteit van leven toeneemt. Zonder behandeling kan de progressie van amyloïdose leiden tot ernstige complicaties, waaronder nierfalen.

Complicaties

Amyloïdose kan, indien onbehandeld, leiden tot nierfalen. In ernstige gevallen kan dit ook invloed hebben op andere organen zoals het hart en de lever.

Preventie

Er is geen preventieve behandeling voor MWS beschikbaar. Regelmatige medische controles en vroege behandeling van symptomen kunnen complicaties helpen voorkomen. Genetische expertise wordt aangeraden voor families met een voorgeschiedenis van MWS, vooral bij kinderwens.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hay-Wells syndroom: Afwijkingen aan ogen, huid en gezichtHay-Wells syndroom: Afwijkingen aan ogen, huid en gezichtBij het Hay-Wells-syndroom ontwikkelen ectodermale weefsels, waaronder huid, haar, tanden en zweetklieren, zich abnormaa…
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…
Eosinofiele cellulitis: symptomen, oorzaken en behandelingEosinofiele cellulitis: symptomen, oorzaken en behandelingEosinofiele cellulitis, ook bekend als het syndroom van Wells, is een zeldzame huidziekte die voornamelijk bij volwassen…
Syndroom van HornerHet syndroom van Horner, ook wel het syndroom van Claude Bernard of oculopupillair syndroom genoemd, is een neurologisch…

Wat is agorafobie en wat kan je eraan doen?Wat is agorafobie en wat kan je eraan doen?Agorafobie, wat meer mensen onder de naam ‘pleinvrees’ kennen, is een angststoornis — een angststoornis met betrekking t…
Nierabces (abces in nier): symptomen, oorzaak en behandelingNierabces (abces in nier): symptomen, oorzaak en behandelingEen nierabces is een abces dat in een nier zit. Een abces is een niet eerder bestaande holte in het lichaam die is gevul…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 19 april 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Het muckle-wells-syndroom: een zeldzame vorm van periodieke koorts, https://www.ntvg.nl/artikelen/het-muckle-wells-syndroom-een-zeldzame-vorm-van-periodieke-koorts
  • Muckle-Wells Syndrome (MWS), http://autoinflammatory.org/mw.php
  • Muckle-Wells syndrome, http://www.dermnetnz.org/topics/muckle-wells-syndrome/
  • Muckle-Wells syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/muckle-wells-syndrome#synonyms
  • Muckle-Wells Syndrome, https://rarediseases.org/rare-diseases/muckle-wells-syndrome/
  • Syndroom van Muckle-Wells, https://www.simpto.nl/diagnose/syndroom-van-muckle-wells/
  • Treatment of Muckle-Wells syndrome: analysis of two IL-1-blocking regimens, https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar4237
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.