Slokdarmkramp: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Slokdarmkramp: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling Bij slokdarmkramp of slokdarmspasme is er sprake van een verkramping in het onderste deel van de slokdarm, wat op kan komen in de vorm van een heftige aanval. Een slokdarmkramp wordt nogal eens verward met een hartaanval omdat het symptomen geeft als uitstralende pijn van achter het borstbeen, een benauwd en verkrampt gevoel en moeite met slikken. De aandoening kan bestreden worden met botoxinjecties, het oprekken van de slokdarm of het klieven van de slokdarmspieren.

Slokdarmkramp of slokdarmspasme


Wat is slokdarmkramp?

Er wordt gesproken van een slokdarmkramp of slokdarmspasme wanneer iemand last heeft van aanvallen van verkramping in het onderste deel van de slokdarm. Aanvallen kunnen frequent voorkomen of slechts incidenteel. Mensen die er voor het eerst last van hebben kunnen denken dat het wellicht gaat om iets ernstigers zoals een hartaanval, aangezien het zich kan presenteren als kramp op de borst. Dit is makkelijk te verwarren met de symptomen van een hartaanval. Mensen komen dan ook nogal een op de spoedeisende hulp terecht met een slokdarmspasme.

De slokdarm zorgt ervoor dat eten en drinken van de mond naar de maag wordt getransporteerd. Dit doet hij door regelmatige spiersamentrekkingen te maken. Wanneer een slokdarmkramp optreedt dan is dit proces verstoord en vernauwt het onderste gedeelte van de slokdarm. Het voedsel stroomt dan niet meer normaal door. Het kan zo erg worden dat de slokdarm de vorm aanneemt van een kurkentrekker waardoor slikken nagenoeg onmogelijk wordt. De aandoening komt bij circa 1 op de 100.000 mensen voor.

Symptomen van slokdarmkramp

Een aantal symptomen wordt geassocieerd met slokdarmkramp of slokdarmspasme. Niet alle symptomen hoeven voor te komen om te kunnen spreken van slokdarmkramp. Het is ook mogelijk dat iemand slechts last heeft van enkele van deze klachten. De klachten die geassocieerd worden met slokdarmkramp zijn de volgenden:
  • Pijn achter het borstbeen die kan uitstralen naar schouders, armen, keel en kaken
  • Benauwd en verkrampt gevoel
  • Moeite en mogelijk pijn bij het slikken
  • Moeite met het verwerken van voedsel
  • Het (vooral gedurende de nacht) braken van onverteerde etensresten
  • Het omhoog komen van maagsap (reflux)

Oorzaak van slokdarmkramp

De oorzaak van het ontstaan van slokdarmkramp is niet geheel bekend. Mensen die er vaker last van het hebben hebben wel een grotere kans op een aanval bij het drinken van heel koude of juist heel warme dranken. Wanneer men dit weet kan hier rekening mee gehouden worden. Een arts zal dan ook meestal vragen naar de omstandigheden rondom de laatste keer dat de klachten zich voordeden. Ook stress kan van invloed zijn op het optreden van een aanval.

Het stellen van de juiste diagnose

De klachten die horen bij slokdarmkramp kunnen nogal eens verward worden met hartklachten door de plek waarop de pijn optreedt. Het komt dan ook nogal eens voor dat een ambulance wordt opgeroepen voor iemand die uiteindelijk een slokdarmkramp blijkt te hebben. De juiste diagnose kan gesteld worden door middel van het doen van een drukmeting van de slokdarm. Door het maken van een röntgenfoto met contrastvloeistof kan een vernauwing goed worden opgespoord. Mensen bij wie slokdarmkramp wordt vastgesteld hebben vaak al diverse andere onderzoeken ondergaan om andere oorzaken uit te sluiten zoals een hartfilmpje (ECG) en een maagonderzoek (gastroscopie).

Behandeling van slokdarmkramp

Er is één vaste behandelmethode voor slokdarmkramp en er bestaat geen medicijn dat op dagelijkse basis kan worden ingenomen om een aanval te voorkomen. Behandeling is vooral gericht op het verminderen van de klachten op het moment dat een aanval zich voordoet. Een arts kan daarvoor een krampstillend middel voorschrijven. Helaas werkt dit niet bij iedereen. Sommige mensen kunnen ook al gebaat zijn bij een aanpassing van hun voedingspatroon. Zo verdient het de aanbeveling om de harde korsten van het brood te snijden, fruit zonder schil te eten, vezelig vlees te mijden, groenten en aardappelen fijn te koken of te pureren en altijd veel te drinken bij het eten en zorgvuldig te kauwen.

Wanneer de klachten zich frequent en lang voordoen en bovengenoemde zaken niet helpen dan kan een arts voorstellen om deze te behandelen met botoxinjecties in de slokdarm. Het nadeel hiervan is dat het effect niet zo lang aanhoudt. Sommige mensen zijn tevens gebaat bij het oprekken van de slokdarm (pneumodilatatie) of het operatief klieven van de slokdarmspieren. Het oprekken van de slokdarm gebeurt endoscopisch. Er wordt dan via de mond een flexibele slang in de slokdarm ingebracht met onderaan een ballonnetje. Het ballonnetje wordt vervolgens langzaam opgeblazen. De ingreep moet mogelijk enkele keren herhaald worden voor deze effect heeft. Dit kan binnen 24 uur gebeuren. Het klieven van de slokdarm is een operatieve ingreep waarbij de kringspier onderaan de slokdarm door wordt gesneden in de lengterichting. Een internist kan inschatten of en zo ja welke van deze behandelingen het eerst in aanmerking komt.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikkenPijn aan slokdarm: oorzaken van slokdarmpijn bij het slikkenPijn aan de slokdarm is een vervelende klacht. De slokdarm is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De slokdarm…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…
Slokdarmvernauwing: Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmvernauwing: Oorzaken, symptomen en behandelingEen vernauwing van de slokdarm is een aandoening waarbij de slokdarm door een bepaalde oorzaak niet meer voldoende 'bree…
De oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingDe oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingSlokdarmafsluiting is een aangeboren ziekte bij pasgeboren kinderen waarbij de slokdarm niet functioneert. Lees hieronde…

Actinische cheilitis: Ontsteking van lip door zonneschadeActinische cheilitis: Ontsteking van lip door zonneschadeActinische cheilitis, letterlijk vertaald als ‘ontsteking van de lip door blootstelling aan straling’, is een huidaandoe…
Clonus: Plotse, voorbijgaande samentrekkingen van spier(en)Clonus: Plotse, voorbijgaande samentrekkingen van spier(en)Clonus is een aandoening waarbij een patiënt onvrijwillige spierspasmen (spierkrampen) ervaart. Meestal verschijnen de s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cancer Research UK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/slokdarmkramp/item38418
  • http://www.gezond.be/aandoening/slokdarmkramp/
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/slokdarmspasme/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.