Migraine, meer dan alleen maar hoofdpijn

Migraine, meer dan alleen maar hoofdpijn Migraine is een vorm van hoofdpijn, die iemands leven flink kan beïnvloeden in negatieve zin. Het verloop is bij iedereen anders. Soms duurt een migraineaanval enkele uren, soms enkele dagen. Bij sommige migraineaanvallen is er sprake van een aurafase voor de hoofdpijnfase. Bij de meeste migraineaanvallen is het zo dat deze verergeren bij licht en beweging. Ongeveer 33% van de vrouwen en 13% van de mannen heeft wel eens een migraineaanval.

Mogelijke oorzaken van een migraineaanval

Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft verschillende oorzaken. De menstruatiecyclus en anticonceptie kan een oorzaak zijn van migraine. Dit is bij ongeveer de helft van de vrouwen die onder migraineaanvallen lijden het geval. De plotselinge hormonale veranderingen zijn dan de trigger die de aanval uitlokken. Er bestaat medicatie voor deze vorm van migraine, maar soms wordt ook geadviseerd om gewoon de pil tijdens de stopweek door te slikken.

Daarnaast is stress een zeer bekende trigger voor een migraineaanval. Stress komt bij mannen en vrouwen voor, maar vooral vrouwen die moeite hebben met de balans tussen werk, kinderen en sociale contacten hebben vaker te maken met stress.

Bij migraine is er waarschijnlijk sprake van een erfelijke factor. In de ene familie komen meer migrainepatiënten voor dan in de andere.

Soms wordt gedacht dat bepaalde voedingsstoffen migraineaanvallen uitlokken. Dat is waarschijnlijk niet waar. Het is waarschijnlijk zo dat dit bij de waarschuwingsfase hoort. Voorafgaande aan de migraineaanval krijg je dan trek in bepaald voedsel zoals chocolade, kaas en citrusvruchten.

Andere mogelijke oorzaken:
  • Luchtdrukverschillen veroorzaakt door weersveranderingen
  • Vermoeidheid
  • Het overslaan van maaltijden of te weinig drinken
  • Te veel of te weinig slaap
  • Verblijf in een omgeving met veel lawaai of fel licht
  • Een teveel aan pijnstillers

De vier fasen van migraine

Een klassieke migraineaanval bestaat uit vier fasen. Dit is dus niet bij iedere migraineaanval zo.

Waarschuwingsfase

Dit is fase 1. De waarschuwingsfase is de fase waarin iemand de migraineaanval al voelt aankomen. Er kan sprake zijn van vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen en soms ook verandering van smaak. Ongeveer 20 procent van de mensen maakt deze waarschuwingsfase door voorafgaande aan de hoofdpijnfase.

Aurafase

Dit is fase 2, die tussen de twintig en de zestig minuten kan duren. Ongeveer 15 procent van de mensen met migraine, maakt tijdens de migraineaanval een aurafase door. Tijdens deze aurafase is het zicht slechter, wazig of vertroebeld. Soms valt het zicht geheel of gedeeltelijk uit. Er kan ook sprake zijn van blinde vlekken, flikkeringen en sterretjes zien. Dit verschilt van persoon tot persoon, maar kan ook verschillend zijn bij verschillende migraineaanvallen.

De hoofdpijnfase

Tijdens de hoofdpijnfase is sprake van een bonzende pijn die steeds erger wordt en vaak gepaard gaat met misselijkheid en braken. Deze hoofdpijn bevindt zich meestal aan één kant van het hoofd. Tijdens deze hoofdpijnfase is er vaak ook sprake van overgevoeligheid voor licht en soms ook voor geluid. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning. Onbehandeld duurt deze hoofdpijnfase 4 tot soms wel 72 uur.

De herstelfase

Dit is de vierde fase. In deze fase is de hoofdpijn weggetrokken. Wel blijft het gevoel van vermoeidheid hangen en is er vaak sprake van verminderde concentratie. Deze fase kan één tot twee dagen duren en wordt ook wel de migraine-kater genoemd.

Hoofdpijndagboek

Wanneer je frequent migraine hebt, kan het verstandig zijn om eens een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin noteer je wanneer je een migraineaanval hebt, hoe lang deze duurt, of je deze voelde aankomen en of je verband ziet met andere factoren zoals stress, menstruatiecyclus, vermoeidheid enz. Wanneer je besluit om een arts te bezoeken, is het verstandig om dit hoofdpijndagboek meer te nemen.

Behandeling migraine

Medicatie

Meestal wordt bij een migraineaanval gekozen voor pijnstilling. Dit zijn meestal de wat sterkere pijnstillers zoals Ibuprofen, Aleve, Naproxen, Advil Liquid en Sarixell. Wanneer deze pijnstillers onvoldoende werken, bestaan er ook nog speciale antimigrainemiddelen zoals Almogram, Imigram, Fromirex, Maxalt, Naramig, Sumatriptan, Relpax en Zomig. Deze medicatie zorgt voor vernauwing van de verwijde bloedvaten, demping van het pijnsignaal in de hersenen en heeft verder een ontstekingsremmende werking.

Wanneer de migraine samenhangt met de vrouwelijke cyclus, wordt er wel eens Estradiol voorgeschreven. Estradiol zorgt ervoor dat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam niet te ver daalt en hierdoor wordt de kans op migraine die samenhangt met de cyclus verminderd.

Wanneer de migraineaanvallen frequent zijn en meerdere keren per maand voorkomen, wordt soms gestart met preventieve medicatie om migraineaanvallen te verminderen. Er zijn middelen tegen epilepsie, hoge bloeddruk en bètablokkers op de markt die de bijwerking hebben dat ze migraineaanvallen remmen. Deze medicatie wordt meestal voor een periode van een jaar voorgeschreven. Na dat jaar wordt gekeken of je weer zonder de medicijnen kan. Ook worden bij een migraineaanval soms middelen tegen misselijkheid en braken voorgeschreven. Deze zijn op basis van dromperidon en je kan deze medicatie het beste een half uur voor de pijnstilling innemen. Dit zorgt ervoor dat de pijnstilling makkelijker wordt opgenomen.

Ontspanning

Fysiotherapie, mindfullness en ontspanningstherapie kan zorgen voor meer ontspanning en meer ontspannen spieren in het lichaam. Soms verminderen de migraineaanvallen hierdoor in aantal en soms ook in hevigheid.

Chiropractor

Wanneer de migraine veroorzaakt wordt door wervels of botten die op een zenuw drukken, kan een behandeling door een chiropractor soms uitkomst bieden.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraineaanval met aura en migraineaanval zonder auraMigraineaanval met aura en migraineaanval zonder auraMigraine is een heftige, bonzende hoofdpijn die in aanvallen optreedt en waarbij de pijn plotseling komt opzetten. Sommi…
Migraine: niet zomaar hoofdpijnMigraine: niet zomaar hoofdpijnMigraine is een specifieke vorm van hoofdpijn en heeft een aantal typische kenmerken die aan internationale criteria vol…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Migraine, een vervelende aandoeningVeel mensen in Nederland hebben vaak last van hoofdpijnen. Die mensen kunnen dan niet werken of naar school gaan. Één va…

Verlegen blaas (paruresis): Vorm van sociale fobie (angst)Verlegen blaas (paruresis): Vorm van sociale fobie (angst)Patiënten met een verlegen blaas ervaren een sociale fobie waarbij het urineren in situaties zoals openbare toiletten of…
Hypothermie (onderkoeling): Verlaagde lichaamstemperatuurHypothermie (onderkoeling): Verlaagde lichaamstemperatuurHypothermie (onderkoeling) is een aandoening waarbij de interne lichaamstemperatuur abnormaal laag is. Normaal gesproken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://excedrin.nl/wat-is-migraine/een-migraine-aanval.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Migraine
  • https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/migraine
  • https://www.alleswetenoverhoofdpijn.nl/soorten/migraine/behandelen/
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.