Stinkende penis: oorzaken en symptomen vieze penisgeur

Stinkende penis: oorzaken en symptomen vieze penisgeur Maak je je zorgen omdat je een stinkende penis hebt, zoals een visachtige geur? Er zijn veel jongens en mannen die met dit probleem worden geconfronteerd en zij vinden het schaamtevol om naar een dokter te gaan of iemand te raadplegen. Veel mensen denken dat de penis slecht ruikt, omdat mannen er niet voor zorgen. Maar een stinkende penis heeft niet altijd met een gebrekkige hygiëne te maken. Een stinkende penis kun je voorkomen door een aantal hygiënemaatregelen te treffen, zoals het dagelijks schoonspoelen van je eikel en voorhuid met lauwwarm water. Gebruik liever geen zeep, want dit kan de natuurlijke balans van de huid in de war schoppen en klachten veroorzaken. Als je plasser is ontstoken, kun je het beste naar de huisarts. Bij een schimmelinfectie van de penis krijg je waarschijnlijk een antischimmelzalf mee. Ook is het belangrijk dat je genitale gebied droog blijft. Na het sporten lekker douchen is een must. Trek daarna schoon ondergoed aan.

Een stinkende penis

Op een gegeven moment kunnen vrouwen te maken krijgen met een stinkende vagina (een onaangenaam ruikende vagina) en mannen met een stinkende, naar vis ruikende penis. Je kan je daarover zorgen maken, aangezien een vieze geur meestal een aanwijzing is dat er iets mis is. Maar het is niet alleen vanwege mogelijke gezondheidsproblemen dat jongens of mannen zich zorgen maken over hun penis als deze sterk ruikt. Een stinkende penis is iets waar veel mannen zich voor schamen, vooral jegens hun partner. Veel mannen gaan eronder gebukt als hun penis een onaangename, visachtige geur heeft. Een penis die frequent naar vis ruikt kan een struikelblok zijn voor mannen om een ​​goed seksleven te hebben met hun vrouw. In eerste instantie lijkt het probleem 'slechts' te wijten aan slechte hygiënische gewoonten. Dat is inderdaad een veel voorkomende oorzaak van een penis met een onwelriekende geur, maar er zijn meer mogelijke oorzaken van een onaangename penisgeur.

Oorzaken van een vieze penisgeur

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een stinkende penis.

Smegma

Smegma en mengeling van afgestoten huidcellen, huidafscheiding en vocht, die zich kan ophopen onder de voorhuid van de penis. Smegma heeft een karakteristieke sterke geur en smaak, wat wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën. Bij mannen wordt het aangetroffen in het gebied tussen de voorhuid en de eikel. In feite is het normaal om deze secretie op de geslachtsorganen te hebben, maar het wordt een probleem wanneer het zich ophoopt. Dan kun je er klachten van krijgen. Dit gebeurt doordat bacteriën gedijen en zich vermenigvuldigen in vochtige omgevingen. Smegma wordt door alle onbesneden mannen aangemaakt. De hoeveelheid smegma die je aanmaakt, is afhankelijk van de levensfase. Door mannen in de leeftijd van 20-50 jaar wordt meer smegma geproduceerd dan door kinderen en ouderen.

Balanitis

Dit verwijst naar roodheid en ontsteking van de eikel (glanspenis) of de voorhuid van de penis en gaat gepaard met jeuk, pijn en zwelling van de huid. Balanitis treft meestal mannen die onbesneden zijn, wat veroorzaakt kan worden door candida, bacteriën, eczeem (bijvoorbeeld contactallergisch eczeem door condoomgebruik of atopisch eczeem), lichen sclerosus, lichen planus en psoriasis.

Schimmelinfectie van de penis

Candidiasis bij mannen kan een visachtige geur van de penis veroorzaken. Veel jongens en mannen dragen de schimmel bij zich zonder dat zij daar klachten van hebben, maar bij een verminderde afweer door stress, medicijngebruik of ziekten zoals hiv of diabetes, kan candida klachten geven. Schimmelinfecties kunnen een onaangename geur in de geslachtsdelen veroorzaken en andere klachten geven als roodheid, jeuk, irritatie, pijn bij plassen, schilferige huid, rode bultjes of vlekjes(op de eikel of voorhuid) en een witte aanslag die je weg kunt schrapen. Het kan ook worden overgedragen aan een andere persoon via seksueel contact. Behandeling van een schimmelinfectie van de penis bestaat uit het aanbrengen van een schimmeldodende crème of het slikken van schimmeldodende medicijnen.

Urineweginfectie

Die vieze geur van je penis kan ook komen van de stinkende urine die wordt veroorzaakt door een urineweginfectie, die meestal wordt veroorzaakt door de E. coli-bacterie. Symptomen van een blaasontsteking zijn:
 • Een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen;
  Ga bij vermoeden van een blaasontsteking naar de huisarts / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesGa bij vermoeden van een blaasontsteking naar de huisarts / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Je moet vaker naar het toilet, maar er komt steeds maar een klein beetje plas;
 • Een drukkend of pijnlijk gevoel in de onderbuik;
 • Urine kan vies ruiken of is troebel;
 • Soms is er een beetje bloed in de urine.

Het is mogelijk dat je naast de blaasontsteking een prostaatontsteking hebt. Een man moet bij vermoeden van een blaasontsteking altijd de huisarts raadplegen. Bij een ongecompliceerde blaasontsteking zal de huisarts een antibioticumkuur voorschrijven.

Ketonurie

Ketonurie is de aanwezigheid van drie ketonen in de urine. Dit kan het gevolg zijn van uithongering of kan een uiting zijn van diabetes type 1, en dit kan leiden tot sterk ruikende urine.

Nauwe voorhuid (fimosis)

Fimosis of voorhuidsvernauwing is een aandoening waarbij de voorhuid niet gemakkelijk teruggeschoven kan worden over de eikel. Dit kan leiden tot een slechte geur en andere klachten.

Soa's

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) zoals trichomoniasis, gonorroe of chlamydia kunnen symptomen veroorzaken zoals een onaangename geur in het genitale gebied.

Dieet en levensstijl

Wat je eet en drinkt, evenals je algehele levensstijl, kunnen van invloed zijn op lichaamsgeuren, inclusief die in het genitale gebied.

Natuurlijke geurvariatie

Besef dat je penis een natuurlijke geur heeft. Deze geur kan variëren van persoon tot persoon. Een geurtje aan je penis is niet altijd een teken van een probleem. Vaak helpt het om je penis en eikel even af te spoelen onder lauw water.

Hoe je penis schoon te houden

Dagelijks je penis reinigen

Je penis moet je dagelijks goed schoonhouden achter de voorhuid, vooral achter de eikelrand. Was de penis voorzichtig elke dag met lauwwarm water wanneer je onder de douche staat of een bad neemt. Als je een voorhuid hebt (dus onbesneden jongens en mannen) trek deze dan voorzichtig naar achteren en maak je glanspenis goed schoon. Als je je niet goed onder de voorhuid wast, kan er een kaasachtige substantie genaamd smegma ontstaan. Als smegma zich ophoopt onder de voorhuid, kan het gaan ruiken, en wordt het een broedplaats voor bacteriën.

Gebruik geen zeep of douchegel om je penis te reinigen / Bron: GS1Brasil, Wikimedia Commons (GFDL)Gebruik geen zeep of douchegel om je penis te reinigen / Bron: GS1Brasil, Wikimedia Commons (GFDL)

Gebruik geen zeep

Hoewel regelmatige persoonlijke hygiëne belangrijk is, wordt wassen met zeep en douchegel afgeraden. Het is voldoende om je penis één keer per dag voorzichtig met lauwwarm water te wassen om een ​​goede hygiëne te behouden. Dit kun je doen als je 's ochtends onder de douche staat of als je in bad gaat. Als je per se zeep wilt gebruiken, kies dan een niet-geparfumeerde, pH-neutrale zeep om het risico op huidirritatie te verminderen. Het kan verleidelijk zijn om talkpoeder en deodorant op je penis te gebruiken, maar deze kun je beter vermijden omdat talk onder de voorhuid komt en irritatie kan veroorzaken. Besneden mannen moeten net zo voorzichtig zijn met het schoonmaken van hun penis. Het is voldoende om de penis eenmaal per dag voorzichtig met warm water te wassen.

Testikels en schaamstreek

Vergeet niet om de basis van de penis en de testikels (teelballen) schoon te maken, waar zweet en vuil kunnen samenkomen om een ​​sterke geur te produceren, bijna net zo onaangenaam als onder je oksels. Deze gebieden moeten regelmatig worden gewassen om te voorkomen dat zweet zich ophoopt, vooral omdat ze het grootste deel van de dag in ondergoed zijn ingesloten. Zorg ervoor dat het gebied tussen de basis van de testikels en de anus ook schoon en geurvrij is. Gebruik hierbij ook geen zeep. Goed spoelen met lauwwarm water is voldoende. Verder is het verstandig om je testikels een keer per maand te controleren op knobbeltjes na een warm bad of ma het douchen. Let op ongebruikelijke bultjes of zwellingen die er eerder niet waren. Zo kan je in een vroegtijdig stadium teelbalkanker opsporen.

Houd het genitale gebied droog

Penis en ballen droog houden

Na een douche moet je ervoor zorgen dat je droog bent voordat je je ondergoed aantrekt. Trek ondergoed aan dat overdag vocht of zweet opnemen, bij voorkeur van natuurlijk materiaal zoals katoen of linnen. Linnen is een natuurlijke antiseptische stof, die bacteriën doodt.

Na zweten een douche nemen / Bron: Staff Sgt. Mark Burrell, Wikimedia Commons (Publiek domein)Na zweten een douche nemen / Bron: Staff Sgt. Mark Burrell, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Na zweten een douche nemen

Als je sport of zware lichamelijke arbeid verricht waardoor je gaat zweten, zorg dan dat je daarna gaat douchen en schone kleding aantrekt. Vochtige en bezwete gebieden zijn een ideale plek voor bacteriën.

Eikel droog deppen na plassen

Bij het plassen is het zaak je voorhuid naar achteren te doen. Je kan dan niet alleen veel beter richten, maar er komt ook geen urine onder je voorhuid terecht. Daarna gewoon droog deppen met een (zacht) papiertje in plaats van schudden.

Verander je leefstijl

Je genitale zone kan ook mede slecht ruiken door bepaalde gewoonten die je hebt. Roken is van invloed op hoe je ruikt, evenals ongezond eten en drinken zoals junkfood. Roken, alcohol en ongezonde voeding, zijn van invloed op je lichaamsgeur.

Ben je besneden?

Eén ding om in gedachten te houden met betrekking tot penisgeur, is dat het een probleem kan zijn van onbesneden jongens en mannen. Jongens en mannen met een voorhuid lopen het risico dat hun penissen sterker ruikt, als gevolg van de groei van bacteriën of gisten onder de voorhuid, vooral als je penis niet regelmatig wast. Ontstekingen van de glanspenis komen relatief minder vaak voor bij besneden jongens en mannen. Een ontsteking van de eikel en/of voorhuid wordt vaak veroorzaakt door virussen, bacteriën en schimmels. Ondermaatse hygiëne kan dit veroorzaken, maar ook overmatig wassen kan tot problemen leiden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Feiten over de penisTegenwoordig wensen de meeste mannen een grote penis. maar bij de oude grieken was een kleintje juist het ideaal. Kijk m…
Penisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisPenisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisEen penisafscheiding wijst op elke ongewone vloeistof die uit de penis komt (dus geen sperma of urine). Afhankelijk van…
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingMicropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingBij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een…

Melioidose: Bacteriële infectie met symptomen aan longenMelioidose: Bacteriële infectie met symptomen aan longenMelioidose is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Burkholderia pseudomallei. Deze bacteriën zijn vooral in d…
Bartonella quintana-infectie: Bacteriële infectie met koortsBartonella quintana-infectie: Bacteriële infectie met koortsEen Bartonella quintana-infectie is een klinisch syndroom veroorzaakt door een infectie met de bacterie Bartonella quint…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • Askmen. How To Make Your Dick Smell Good. https://www.askmen.com/dating/love_tip_100/100_love_tip.html (ingezien op 2-12-2017)
 • ConsumerHealthDigest. Fishy Penis Odor: Causes Behind The Unpleasant Penis Odor Revealed. https://www.consumerhealthdigest.com/male-sexual-health/revealing-the-causes-of-fishy-penis-odor.html (ingezien op 2-12-2017)
 • Dokterdokter. Blaasontsteking bij mannen. https://www.dokterdokter.nl/aandoening/blaasontsteking-bij-mannen/ (ingezien op 2-12-2017)
 • Huidinfo. Balanitis. http://www.huidinfo.nl/b/balanitis-overzicht/ (ingezien op 2-12-2017)
 • Huidinfo. Smegma. http://www.huidinfo.nl/smegma.html (ingezien op 2-12-2017)
 • Mantotman. Candida. https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/soas-abc/candida (ingezien op 2-12-2017)
 • NHS. How to keep a penis clean. https://www.nhs.uk/Livewell/penis-health/Pages/how-to-wash-a-penis.aspx (ingezien op 2-12-2017)
 • NPO. Wat zijn de oorzaken van een stinkende piemel? https://npo.nl/npo3/spuiten-en-slikken/wat-zijn-de-oorzaken-van-een-stinkende-piemel (ingezien op 24-10-2023)
 • Soaaids. Een gezonde penis: smegma en wassen. https://www.soaaids.nl/nl/soas/voorkom-soas/gezonde-penis (ingezien op 2-12-2017)
 • Wikipedia. Smegma. https://nl.wikipedia.org/wiki/Smegma
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 2: GS1Brasil, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 3: Staff Sgt. Mark Burrell, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.