Dermatografie: Tijdelijke galbulten na bekrassing van huid

Dermatografie: Tijdelijke galbulten na bekrassing van huid Dermatografie is een overgevoeligheidsverschijnsel van de huid die vooral jongvolwassenen treft. Wanneer patiënten met een voorwerp figuren op de huid schrijven of krassen of wanneer een andere vorm van huidirritatie ontstaat, verschijnt op de huid een soort huiduitslag in de vorm van netelroos. De rode, verhoogde, gezwollen en jeukende huiduitslag die hierbij verschijnt, komt snel tot uiting en verdwijnt ook weer snel. Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten spontaan of zijn ze niet ernstig genoeg om medische hulp in te roepen. Indien nodig helpen vaak antihistaminica, speciale medicijnen voor de behandeling van een allergische reactie. De vooruitzichten van deze huidaandoening zijn tot slot in de meeste gevallen zeer goed.

Synoniemen van dermatografie

Veel gebruikte synoniemen voor dermatografie zijn ‘dermatografische urticaria’, ‘dermografie’ en ‘autografisme’. In het Engels is de aandoening bekend als ‘skin writing’. Dit duidt er op dat patiënten met de aandoening als het ware in hun huid kunnen schrijven en dit dan langdurig zichtbaar op de huid verschijnt.

Oorzaken van huidaandoening: Allergische reactie

Dermatografie is een allergische reactie waarbij specifieke antilichamen (IgE en IgM) worden vrijgegeven als reactie op krassen, druk of milde irritatie van de huid. Deze reactie veroorzaakt de afgifte van histamine, die de strepen en galbulten op de huid veroorzaken. De oorzaken van deze allergische reactie zijn niet duidelijk, maar enkele risicofactoren zijn wel bekend.

Risicofactoren van vorm van urticaria (netelroos)

Krijgen van huidaandoening

Een aantal risicofactoren verhogen de kans op het krijgen van dermatografie:

Het lichaam afdrogen na het baden verergert mogelijk de klachten / Bron: Pexels, PixabayHet lichaam afdrogen na het baden verergert mogelijk de klachten / Bron: Pexels, Pixabay

Verergering van klachten

De volgende factoren verergeren mogelijk de symptomen van dermatografie:
 • afdrogen na het baden
 • alcoholgebruik
 • koude
 • lichte druk van kleding, stoelzittingen, werken met gereedschap, klappen in de handen en andere kleine vormen van druk op de huid
 • spanning, stress, agitatie en andere emotionele factoren
 • sporten, vooral bij rugby, worstelen of boksen
 • warmte (warm bad, warme douche, …)

Af en toe is dermatografie het gevolg van een allergie voor penicilline (soort antibioticum), schurft of een wormbesmetting. De meeste patiënten zijn echter gezond.

Symptomen: Tijdelijke galbulten na bekrassing van huid

Dermatografie is een vorm van netelroos (urticaria). Bij de huidaandoening krijgen patiënten galbulten (jeuk, verhoogde en gezwollen rode en witte plekken en jeuk) nadat de huid nog maar lichtjes is bekrast. De galbulten barsten uit op plekken waar irritatie, wrijving of bekrassing aan de huid aanwezig is, en in gebieden waar kleding tegen de huid wrijft. Dermatografie verschijnt vaak op de hoofdhuid, in het genitale gebied en op de voetzolen, maar de symptomen zijn vrijwel overal op het lichaam mogelijk. De tijdelijke reactie ontwikkelt zich snel, namelijk binnen vijf tot zeven minuten nadat de huid is geïrriteerd. De symptomen verdwijnen ook weer binnen vijftien tot zestig minuten, hoewel sommige galbulten ook wel langer op de huid aanwezig blijven. Vooral ’s nachts zijn de symptomen erger.

Diagnose en onderzoeken

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en bevraagt de persoonlijke en familiale geschiedenis, aangezien deze vorm van netelroos soms ook bij familieleden optreedt. Dermatografie is een induceerbare urticaria; de netelroos ontwikkelt zich bijgevolg in reactie op iets specifieks. Daarom gaat de arts de huid van de patiënt krabben met bijvoorbeeld een tongspatel of een ander stomp voorwerp. In sommige gevallen gebruikt de arts een dermagrafometer om de reactie van de huid op druk te meten.

Behandeling

Medicatie

In veel gevallen is een behandeling onnodig doordat de tekenen slechts tijdelijk aanwezig zijn, maar sommige patiënten vinden de aandoening lastig op het werk, tijdens het sporten of tijdens de geslachtsgemeenschap bijvoorbeeld. Antihistaminica (medicijnen tegen een allergische reactie) zijn vaak de eerste stap in de behandeling van dermatografie. Antihistaminica werken door de productie van histamine in het lichaam te remmen. Deze geneesmiddelen neemt de patiënt dagelijks gedurende veelal meerdere maanden. Bij aanhoudende klachten is mogelijk fototherapie vereist (behandeling via licht). Wanneer medicijnen de aandoening veroorzaken of de klachten verergeren, gebeurt een aanpassing of stopzetting van de medicatie onder leiding van de arts.

Een gezonde voeding is belangrijk om de symptomen te verminderen / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding is belangrijk om de symptomen te verminderen / Bron: Jill111, Pixabay

Alternatieve behandelingen

Alternatieve behandelingen verminderen de symptomen:
 • de huid bevochtigen met natuurlijke producten, zoals kokosolie
 • de jeuk afkoelen met koude kompressen, gekoelde aloë vera-gel, appelciderazijn of koud stromend water
 • de voeding aanpassen
  • een gezonde en evenwichtige voeding, met voldoende vers fruit en groenten
  • bepaalde voedingsmiddelen vermijden: rood vlees, verwerkt vlees, gefrituurd voedsel, geraffineerde koolhydraten en dranken gezoet met suiker
  • voldoende drinken (drinkwater) en alcohol en dranken met toegevoegde suiker vermijden
 • voldoende rust nemen

Vochtinbrengende crème werkt preventief tegen de huidaandoening / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vochtinbrengende crème werkt preventief tegen de huidaandoening / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Preventie

De patiënt vermijdt de uitlokkende factoren van dermatografie, zoals bijvoorbeeld warmte en emotionele factoren (zoals stress). Volgende tips verminderen de ernst van de episodes van dermatografie:

Prognose van huidaandoening

De vooruitzichten van dermatografie zijn erg variabel. Bij sommige patiënten verdwijnen de symptomen binnen enkele maanden volledig en bij andere patiënten houden de klachten enkele jaren aan. In de meeste gevallen is de arts echter wel in staat om de aandoening goed te behandelen waardoor de symptomen geen problemen meer opleveren.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stressgerelateerde netelroos: Galbulten op huid door stressStressgerelateerde netelroos: Galbulten op huid door stressEmotionele, fysieke of psychologische stress kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals onder andere maag- en dar…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten zijn kleine spinachtige insecten die op gras, kruiden, planten en in struikgewas voorkomen. Ze hechten zich meest…
Last van galbulten (netelroos), hoe komt het?Last van galbulten (netelroos), hoe komt het?Galbulten kunnen zomaar ineens tevoorschijn komen. Ze geven veel jeuk, maar verdwijnen meestal ook weer vanzelf.

Gezwollen knie: oorzaken en symptomen zwelling van knieGezwollen knie: oorzaken en symptomen zwelling van knieEen gezwollen knie is een veel voorkomend probleem. Een zwelling van de knie wordt veroorzaakt door ophoping van vocht i…
Myelomeningocele: Vorm spina bifida met neurologische schadeMyelomeningocele: Vorm spina bifida met neurologische schadeBij baby's met myelomeningocele ontwikkelen sommige botten van de rug (wervels) zich niet goed en sluiten ze niet volled…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mysid, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Geraadpleegd op 6 december 2017:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Dermatographia, https://hellodoktor.com/benh/dermatographia/
 • Dermatographia, https://www.findatopdoc.com/Medical-Library/Diseases-and-Conditions/Dermatographia
 • Dermatographia: Causes and treatment of skin writing, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319258.php
 • Dermatographism, https://www.dermnetnz.org/topics/dermographism/
 • What is dermatographia?, http://diseasedetail.com/what-is-dermatographia/
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.