Orbitale pseudotumor: Oogkasaandoening met zwelling weefsels

Orbitale pseudotumor: Oogkasaandoening met zwelling weefsels Bij orbitale pseudotumor ervaart de patiënt een zwelling van het weefsel achter het oog. De oogkasaandoening komt om onbekende redenen tot stand, al zijn wel enkele aandoeningen in verband gebracht met de aandoening. Dubbelzien en oogpijn bij het maken van oogbewegingen zijn enkele typische kenmerken van orbitale pseudotumor. Een medicamenteuze behandeling met corticosteroïden volstaat bij de meeste patiënten, maar soms zijn andere behandelingen vereist voor deze goedaardige aandoeningen.

Synoniemen

‘Idiopathisch orbitaal inflammatoir syndroom’, ‘orbitaal inflammatoire pseudotumor’ en ‘niet-specifieke oogkasontsteking’ zijn synoniemen van orbitale pseudotumor.

Epidemiologie oogkasaandoening

De oogkasaandoening treft vooral jonge vrouwen, hoewel orbitale pseudotumor mogelijk op elke leeftijd verschijnt. Kinderen zijn echter minder vaak aangetast door de oogkasaandoening. De ziekte is gemeld bij alle etnische groepen over de hele wereld.

Oorzaken van orbitale pseudotumor

De oorzaak van orbitale pseudotumor is onbekend anno oktober 2020. Orbitale pseudotumor treft de extraoculaire spieren; de spieren die de oogbewegingen reguleren. Het weefsel in de oogkas is gezwollen bij de oogkasaandoening. De oogkas beschermt de oogbol en de spieren en het weefsel daarrond. Dit niet-specifiek ontstekingsproces verspreidt zich niet naar andere plaatsen in het lichaam.

Risicofactoren van zwelling van weefsels rond oogkas

De ziekte wordt af en toe in verband gebracht met vele inflammatoire aandoeningen en auto-immuunziekten zoals:

Symptomen

De symptomen treden acuut op en dit in 90% van de gevallen aan één oogkas (unilateraal), al komt de oogkasaandoening soms ook voor aan beide ogen (bilateraal). Patiënten met orbitale pseudotumor presenteren zich met periorbitaal oedeem (zwelling rond de oogkas), rode ogen, hangende oogleden (ptosis), diplopie (dubbelzien), pijn bij het maken van oogbewegingen, conjunctivale chemose, proptosis (uitpuilende ogen), gezwollen oogleden en oogzenuwatrofie.

Orbitale pseudotumor is gelokaliseerd of diffuus. Wanneer deze gelokaliseerd is, tast ontsteking mogelijk volgende structuren aan:

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De diagnose van orbitale pseudotumor is gebaseerd op een zorgvuldige medische geschiedenis, een grondig oogonderzoek, een ultrasonografie, een CT-scan van de ogen en oogkas en een MRI-scan. Deze onderzoeken tonen een zwelling van de extraoculaire spieren. De beeldvormende onderzoeken bieden tevens prognostische informatie.

Differentiële diagnose

Volgende aandoeningen beschouwt de arts als differentiële diagnose omdat sommige symptomen overlappen of het klinisch beeld gelijkaardig is:

Behandeling

De behandeling van de goedaardige oogkasaandoening bestaat uit systemische corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken) in de vorm van orale (via de mond ingenomen) of intraveneuze (via een ader) toediening. Recidieven komen vaak voor bij orbitale pseudotumor, vooral wanneer beide oogkassen aangetast zijn, maar ook dan is een corticosteroïdenbehandeling effectief. In het geval de klachten toch aanhouden, is een behandeling via chemotherapie en radiotherapie nodig.

Prognose

Meer dan 75% van de patiënten vertoont een verbetering van de klachten binnen 24-48 uur nadat de behandeling met corticosteroïden is opgestart.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preseptale en orbitale cellulitis: OogontstekingPreseptale en orbitale cellulitis: OogontstekingOrbitale cellulitis is een ontsteking van het zachte weefsel in de oogkas achter het orbitale septum, een dunne laag wee…
Mucormycose (agressieve schimmelinfectie) in oog (oogkas)Mucormycose (agressieve schimmelinfectie) in oog (oogkas)Ongeveer 1,7 gevallen per miljoen inwoners per jaar krijgen de zeldzame aandoening mucormycose (ook wel zygomycose genoe…
Enucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie is een chirurgische ingreep waarbij de oogarts de gehele oogbol en de inhoud ervan verwijdert, met behoud van…
Oogziekte door schildklieraandoening met uitpuilende ogenOogziekte door schildklieraandoening met uitpuilende ogenPatiënten met een schildklieraandoening zoals de ziekte van Graves, ontwikkelen soms een oogaandoening die ervoor zorgt…

Genua valga (X-benen): Naar binnen geknikte knieënGenua valga (X-benen): Naar binnen geknikte knieënGenua valga is een aandoening waarbij de knieën elkaar raken, maar de enkels niet. Door de naar binnen geknikte knieën o…
Tinea axillaris: Ringworm (schimmelinfectie) in okselsTinea axillaris: Ringworm (schimmelinfectie) in okselsRingworm in de oksel is een schimmelinfectie die het okselgebied aantast en veroorzaakt wordt door een schimmel. Okselsc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Nonspecific Orbital Inflammation (NSOI), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551576
  • Geraadpleegd op 21 december 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Nonspecific Orbital Inflammation (Idiopathic orbital inflammation, Orbital inflammatory syndrome, Orbital pseudotumor), http://eyewiki.aao.org/Nonspecific_Orbital_Inflammation_(Idiopathic_orbital_inflammation,_Orbital_inflammatory_syndrome,_Orbital_pseudotumor)
  • Orbital pseudotumor, https://medlineplus.gov/ency/article/001623.htm
  • Orbital pseudotumor, https://radiopaedia.org/articles/orbital-pseudotumour
  • Orbital Pseudotumor: Distinct Diagnostic Features and Management, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848795/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.