Loopgraafvoet: Voetpijn door blootstelling aan kou en vocht

Loopgraafvoet: Voetpijn door blootstelling aan kou en vocht Een loopgraafvoet is een voetaandoening veroorzaakt door langdurige blootstelling aan vochtige, koude omstandigheden zonder dat sprake is van bevriezing. De patiënt krijgt te maken met een verdoofde, gezwollen voet die begint te veranderen van kleur. Een snelle behandeling is essentieel om gangreen en een mogelijke voetamputatie te voorkomen. Het is belangrijk goede voorbereidingen te treffen wanneer ze buitenactiviteiten plannen. De benaming van dit niet-bevriezend koudeletsel is afkomstig uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) toen ongeveer 75.000 Britse en 2.000 Amerikaanse soldaten de aandoening ontwikkelden na lange perioden in de koude, natte loopgraven aan de frontlinie.

Synoniemen van loopgraafvoet

Een loopgraafvoet kent enkele synoniemen:
  • dompelvoet
  • geulvoet
  • greppelvoet
  • immersievoetsyndroom
  • loopgravenvoet
  • sleufvoet
  • trench foot

Oorzaken: Door langdurige blootstelling aan koude en vocht

Een loopgraafvoet treedt op bij blootstelling aan temperaturen tussen 0 °C en 16 °C en het risico neemt toe als de voeten ook nat zijn. Door de lage temperaturen wordt de bloedtoevoer naar het getroffen gebied beperkt, wat leidt tot weefselschade. De huid zelf is echter niet bevroren, vandaar dat een loopgraafvoet een niet-bevriezend letsel is.

Risicofactoren

Vooral extreme sporters, wandelaars, kampeerders, festivalgangers, militairen, daklozen en vissers (beroepsvissers) die veel buiten en in vochtige en koude plaatsen vertoeven, zijn vatbaar voor de ziekte. Het is echter niet altijd noodzakelijk om buiten te zijn om de ziekte op te lopen; ook binnenshuis kunnen mensen getroffen worden. Natte sokken dragen, evenals zweetvoeten (plantaire hyperhidrose), zijn andere risicofactoren. Mensen met een Afrikaanse etniciteit hebben tevens meer kans om de aandoening te ontwikkelen dan mensen met een blanke huidskleur. Onhygiënische omstandigheden dragen tot slot bij aan de totstandkoming van de voetaandoening.

Gezwollen voeten komen voor / Bron: By Herbert L. Fred, MD and Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Gezwollen voeten komen voor / Bron: By Herbert L. Fred, MD and Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Symptomen: Voetpijn en wijzigingen aan de huid

De symptomen van een loopgraafvoet kunnen bij sommige patiënten reeds snel optreden, namelijk circa één uur na de blootstelling. Bij anderen treden de symptomen pas op nadat de patiënt gedurende een week is blootgesteld aan koude en vochtige omstandigheden. De ernst van de verwonding hangt af van de mate van koude, de vochtigheid van het weefsel en de totale blootstellingsduur. Een trench foot brengt schade toe aan de hielen, de voetzool, de tenen of de hele voet. Bij de patiënt is uiteindelijk schade aan de bloedvaten, zenuwen, huid en spieren aanwezig in de aangetaste voet of voeten.

De patiënt ervaart de volgende symptomen:
  • een doof gevoel / gevoelloosheid
  • een koude en vlekkerige huid
  • een stekelig of zwaar gevoel
  • gezwollen voeten
  • jeuk
  • rimpels in de huid
  • tintelingen
  • voetpijn

Zodra de voet opwarmt, verandert de huidskleur van wit naar rood en ontstaat uiteindelijk een droge en pijnlijke voet. De ontwikkeling van blaren (blaarvorming) en huidzweren (ulceratie) is mogelijk. Hierdoor begint de huid en het weefsel van de gewonde voet af te pellen. Door de schade aan de huid, de bloedvaten en de zenuwen begint de voet ook te stinken.

Stadia van de ziekte

Stadium 1: Initiële fase
In de eerste fase is de bloedstroom beperkt en voelt het weefsel koud en gevoelloos aan. De ledematen zijn rood of wit en de patiënt heeft geen pijn.

Stadium 2: Post-letselfase
In het tweede stadium (post-letselfase) warmt de ledemaat op, wat leidt tot een blauw uiterlijk van de voet. De voet blijft koud en gevoelloos en is licht gezwollen.

Stadium 3: Hyperemische fase
De derde fase, ook wel de 'hyperemische fase' genoemd, duurt twee weken tot drie maanden. In deze periode wordt de voet steeds warmer en roder, de huid droogt meer uit en er ontstaat een schilferende huid aan de voet. De patiënt heeft pijn en voelt een prikkelend en tintelend gevoel in de voet. In ernstige gevallen ontstaan blaasjes op de voet.

Stadium 4: Post-hyperemische fase
De post-hyperemische fase is de laatste fase van de ziekte. Hierbij ervaart de patiënt vaak levenslang een verhoogde gevoeligheid voor kou, heeft hij prikkelende en tintelende gevoelens aan de voet en is voetpijn aanwezig. Blijvende zweervorming behoort tot de mogelijkheden.

Diagnose en onderzoeken

Patiënten met mogelijke tekenen van een loopgraafvoet moeten zo snel mogelijk een arts raadplegen. De arts onderzoekt de voet klinisch om de fase van de loopgraafvoet te bepalen.

Behandeling

De patiënt moet vooreerst weg uit de koude en natte omgeving. Daarna moet de getroffen ledemaat voorzichtig weer opgewarmd worden. Het snel opwarmen van de voet verergert de schade. Pijnstillers verlichten de pijn en ontstekingsremmers verminderen een ontsteking. De patiënt moet de voeten voorts grondig reinigen en drogen. Dagelijks moet hij schoenen en droge sokken dragen. De sokken doet hij uit wanneer hij rust of gaat slapen. Verder moet de patiënt ook een antibacterieel schimmelwerend verband aanbrengen. Bij pijn, zwelling en blaarvorming mag de patiënt niet lopen op de aangetaste voeten. Hij moet de voeten in een hogere positie brengen zodat de zwelling vermindert.

Prognose

Bij een snelle behandeling duurt het drie tot zes maanden voordat de patiënt volledig herstelt.

Complicaties aan voeten

Onbehandeld leidt een loopgraafvoet tot gangreen (afsterven van weefsel met veranderingen aan de huid). Mogelijk moet de arts dan zelfs de voet amputeren.

Preventie van voetaandoening

Voor het voorbereiden van buitenactiviteiten zijn volgende tips nuttig:
  • Sokken:
    • dikke, wollen sokken dragen
    • geen sokken in bed dragen
    • natte sokken tegen de huid drogen alvorens ze aan te doen indien er geen andere optie is

    Schoenen:

    • droge schoenen dragen
    • goed passende en niet te nauwe schoenen of laarzen dragen voor een goede bloedcirculatie
    • nooit in natte schoenen of sokken slapen
    • twee keer per dag schoenen en sokken uitdoen om de voeten te laten drogen en deze te masseren

    Voeten:

    • synthetische materialen zoals rubber en vinyl aan de voeten vermijden
    • talkpoeder of vaseline aanbrengen aan de voet om vocht weg te houden
    • zo veel mogelijk de voeten uit het water of de modder houden

    Algemeen:

    • het lichaam warm houden
    • snel reageren op tintelende gevoelens
    • zweetvoeten behandelen

Om loopgraafvoeten te voorkomen, is het verstandig om natte schoenen en sokken uit te trekken en de voeten vervolgens aan de lucht te laten drogen. Daarnaast moet de patiënt zorgen voor voldoende hydratatie (goed vochtgehalte in het lichaam), een gezonde en evenwichtige voeding en voor regelmatige controle.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Metatarsalgie: Pijn en ontsteking in bal van voetMetatarsalgie: Pijn en ontsteking in bal van voetDe bal van de voet is het gebied van de voetzool dat zich direct achter de tenen bevindt. Metatarsalgie is een aandoenin…
Tarsale coalitie: Voetaandoening met vergroeide bottenTarsale coalitie: Voetaandoening met vergroeide bottenTarsale botten (voetwortelbeentjes) bevinden zich aan de achterkant van de voet en in de hiel. Tarsale coalitie is een a…
Verzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteVerzorging van de voeten bij diabetes of suikerziekteEen veelvoorkomende ziekte: diabetes of suikerziekte. Deze chronische stofwisselingsziekte kent vele nare bijverschijnse…
Ziekte van Ledderhose: Soms pijnlijke knobbeltjes onder voetZiekte van Ledderhose: Soms pijnlijke knobbeltjes onder voetDe ziekte van Ledderhose is een zeldzame aandoening waarbij de onderkant van de voeten aangetast is. De ziekte veroorzaa…

Misselijkheid: oorzaken, symptomen, behandeling en zelfzorgMisselijkheid: oorzaken, symptomen, behandeling en zelfzorgMisselijkheid is een gevoel van onbehagen en ongemak in de bovenbuik met een onvrijwillige drang om te braken. Misselijk…
Ziekte van Caroli: Galwegaandoening met galwegontstekingenZiekte van Caroli: Galwegaandoening met galwegontstekingenDe ziekte van Caroli is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij een verwijding van de galwegen aanwezig is in bepaald…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PaintedFeet01, Pixabay
  • Geraadpleegd op 31 januari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Loopgraafvoeten, http://www.bioweer.nl/loopgraafvoeten.html
  • Trech foot, http://spartacus-educational.com/FWWfoot.htm
  • Trench Foot or Immersion Foot, https://www.cdc.gov/disasters/trenchfoot.html
  • Trench foot, http://www.footfiles.com/subject/trench-foot
  • Trench foot, http://www.foot-pain-explored.com/trench-foot.html
  • What is trench foot? Signs, symptoms and treatments, http://home.bt.com/lifestyle/health/health-concerns/what-is-trench-foot-signs-symptoms-and-treatments-11364145252456
  • What you should know about trench foot, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320780.php
  • Afbeelding bron 1: By Herbert L. Fred, MD and Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.