Schilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voeten

Schilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voeten Een schilferende huid op de voet is een heel vervelend symptoom dat diverse oorzaken kent. Veelal is dit het gevolg van een mild probleem, zoals overmatig zweten of eczeem en dan zijn huisremedies beschikbaar voor het verlichten van de schilfering. In een aantal gevallen is een afpellende huid het resultaat van een schimmelinfectie waarvoor een medische behandeling noodzakelijk is. De schilferende huid kan mogelijk overal optreden zoals op de voetzool, de bovenkant van de voet, op en tussen de tenen, Bij ernstige pijn, schilfering die al twee weken aanhoudt, koorts of bij zorgen rond de oorzaak van de huidschilfering rond de voet is het verstandig om een arts te raadplegen.

Contactdermatitis van de voet

Contactdermatitis is een aandoening waarbij de huid geïrriteerd en ontstoken raakt na een fysiek contact met een allergeen (uitlokkende stof van allergische reactie). Veel voorkomende producten die leiden tot de huidontsteking zijn onder andere planten, metalen, zeep, parfums en cosmetica. De patiënt kampt met een rode voet, schilfers op de voet, jeuk aan de tenen en een geschaafd voetgebied. Het vermijden van deze stoffen verlicht de symptomen.

Eczeem op voeten

Eczeem is een niet-besmettelijke huidaandoening waarbij een schilferige huid ontstaat. Daarnaast kampt de patiënt met een jeukende huid en een droge huid over het hele lichaam, inclusief de voetzolen. Hoewel vele patiënten reeds vanaf de kindertijd eczeem hebben ervaren, ontwikkelen volwassen patiënten mogelijk ook de huidziekte. Tal van topische (op de huid toegepaste) remedies zijn beschikbaar via podotherapeuten en dermatologen.

Loopgraafvoet en voethuid die schilfert

Een loopgraafvoet is een niet-besmettelijke voetaandoening die tot uiting komt wanneer de voeten langdurig blootgesteld zijn aan nat en koude, hetgeen leidt tot weefselschade. Hierbij kampt de patiënt met een jeukende, tintelende, pijnlijke en schilferende huid met blaarvorming.

Infecties aan de voet

Cellulitis

De bacteriële infectie cellulitis tast de onderhuidse weefsels aan. Door een wonde op de huid komen bacteriën de huid binnen en leiden ze tot een infectie in de diepere huidlagen. Meestal zijn de onderbenen getroffen maar de niet-besmettelijke bacteriële huidinfectie verspreidt zich soms naar de voeten. Zwelling, pijn, een warme huid en een rode huid zijn bekende tekenen van cellulitis. Ook vormen zich mogelijk blaren, die tijdens het genezingsproces gaan schilferen.

Schimmelinfecties

Een schimmelinfectie (zoals voetschimmel = tinea pedis) is de vaakst voorkomende oorzaak van schilferende voeten. Patiënten met dit symptoom beseffen niet altijd dat ze lijden aan een schimmelinfectie aan de voet. Als de huid plots begint te schilferen, is het verstandig deze te laten controleren door de arts. Zodra een schimmelinfectie op de huid aanwezig is, wordt de teennagel gemakkelijk geïnfecteerd. Een schimmelinfectie aan de teennagel is erg lastig om te verwijderen. Uiteindelijk wordt de voethuid vaak opnieuw geïnfecteerd wat leidt tot een cyclus. Bekende symptomen naast de huidschilfering, omvatten roodheid van de huid, teenjeuk, veranderingen van de voethuid en spontane voetpijn. De arts schrijft antischimmelmedicijnen voor voor het behandelen van de schimmelhuidinfectie.

Overmatig zweten leidt sneller tot schilfering aan de voet / Bron: Skeeze, PixabayOvermatig zweten leidt sneller tot schilfering aan de voet / Bron: Skeeze, Pixabay

Overmatig zweten (tijdens het sporten)

Overmatig zweten en vochtige omgevingen veroorzaken vaak voetinfecties, die tot een afpellende voethuid leiden. Risicofactoren voor een bacteriële of schimmelinfectie aan de voet zijn bijvoorbeeld op blote voeten lopen, matjes delen of een sport uitoefenen in een vochtige omgeving. Het is verstandig om een dokter te raadplegen indien een patiënt vermoedt dat hij aan een infectie lijdt.

Slecht schoeisel en schilfering op voeten

Veel vrouwen houden ervan om modieuze, strakke schoenen te dragen. Nauwsluitende schoenen veroorzaken echter mogelijk ernstige wrijving. Alles dat wrijving veroorzaakt, leidt tot blaarvorming. Door de blaren op de huid ontstaat ook een schilferige, afbladderende huid. Het dragen van geschikt schoeisel is aanbevolen.

Uitdroging

Uitdroging leidt tot vermoeidheid, een verminderd metabolisme (lagere stofwisseling) even eveneens tot velletjes op de voeten. Indien patiënten niet voldoende gehydrateerd zijn, begint de huid overal af te schilferen. Voldoende water drinken is aanbevolen (minstens acht glazen per dag).

Bescherming van de huid door middel van een zonnebrandmiddel is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayBescherming van de huid door middel van een zonnebrandmiddel is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Zonnebrand

Zonnebrand is een acute aandoening die tot stand komt door een overmatige blootstelling aan schadelijke ultraviolette stralen van de zon. Zonnebrand leidt tot een huid die schilfert, met vocht gevulde blaasjes/blaren, een rode huid, misselijkheid, koorts, braken en/of hoofdpijn. Het gebruik van een goed zonnebrandmiddel is daarom essentieel.

Symptomen geassocieerd met schilferende voethuid

Enkele symptomen treden vaak op bij een voethuid die schilfert zoals

Complicaties van verwijderen schilfers

Sommige patiënten kunnen de verleiding niet weerstaan om de schilfers van de huid te verwijderen. Dit is geen goed idee, want dit leidt sneller tot bloedingen en bacteriële huidinfecties.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Strikt genomen is zwemmerseczeem is geen echt eczeem maar een schimmelinfectie, beter bekend als de zogenaamde voetschim…
Huidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huidHuidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huidHet huidschilferingssyndroom is een uiterst zeldzame erfelijke aandoening waarbij de huid van een patiënt voortdurend sc…
Voetschimmel; van oorzaak tot behandelingVoetschimmel; van oorzaak tot behandelingIedereen kan er last van hebben. Voetschimmel, vaak ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel is geen eczeem, maar we…
Blaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet of hand kan duiden op meerdere aandoeningen. Een blaar is een ophoping van vocht in een holte tussen de…

Spierscheur: oorzaken en symptomen van een gescheurde spierSpierscheur: oorzaken en symptomen van een gescheurde spierEen spierscheur duidt op schade aan een spier en de eraan bevestigde pezen, wat wordt veroorzaakt door overmatige druk.…
Pijn onderkant voet: oorzaken & symptomen pijn onder de voetPijn onderkant voet: oorzaken & symptomen pijn onder de voetBoogpijn staat medisch bekend als plantaire pijn) en is een paraplubegrip dat wordt gebruikt voor pijn aan de onderzijde…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PaintedFeet01, Pixabay
 • Geraadpleegd op 25 mei 2019:
 • 7 Reasons Your Feet Are Peeling Like Crazy, https://www.womenshealthmag.com/health/a19969330/7-reasons-your-feet-are-peeling-like-crazy/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Foot Peeling Symptoms, Causes & Statistics, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/foot-peeling/
 • How to Treat Peeling Skin on Feet, https://www.livestrong.com/article/104032-cure-peeling-skin-feet/
 • Sunburn Symptoms, Causes & Treatment Options, https://www.buoyhealth.com/diagnoses-a-z/sunburn/
 • Why does skin peel between the toes?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321763.php
 • Why Is the Skin on My Foot Peeling?, https://www.drjefflamour.com/blog/why-is-the-skin-on-my-foot-peeling
 • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.