Schilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voeten

Schilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voeten Een schilferende huid op de voet is een vervelend symptoom met diverse mogelijke oorzaken. Het kan voortkomen uit een mild probleem zoals overmatig zweten of eczeem, waarbij huisremedies vaak effectief zijn. In andere gevallen kan de schilferige huid het gevolg zijn van een schimmelinfectie die medische behandeling vereist. De schilfering kan zich overal op de voet voordoen, zoals de voetzool, de bovenkant van de voet, of tussen de tenen. Als de schilfering ernstige pijn veroorzaakt, langer dan twee weken aanhoudt, gepaard gaat met koorts, of als je je zorgen maakt over de oorzaak, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Contactdermatitis van de voet

Contactdermatitis is een aandoening waarbij de huid geïrriteerd en ontstoken raakt door contact met een allergeen (uitlokkende stof van een allergische reactie). Veel voorkomende allergenen die huidontsteking kunnen veroorzaken, zijn onder andere planten, metalen, zeep, parfums, en cosmetica. Symptomen van contactdermatitis op de voet zijn onder andere een rode huid, schilfering, jeuk aan de tenen, en een geschaafd voetgebied. Het vermijden van de uitlokkende stoffen kan de symptomen vaak verlichten.

Eczeem op voeten

Eczeem is een niet-besmettelijke huidaandoening die leidt tot een schilferige huid. Naast schilfering ervaren patiënten vaak jeuk en een droge huid, die zich kan verspreiden over het hele lichaam, inclusief de voetzolen. Eczeem kan zowel bij kinderen als volwassenen optreden, hoewel veel mensen al vanaf jonge leeftijd last hebben van deze aandoening. Er zijn tal van topische (op de huid aangebrachte) remedies beschikbaar via podotherapeuten en dermatologen om de symptomen te verlichten.

Loopgraafvoet en voethuid die schilfert

Een loopgraafvoet is een niet-besmettelijke aandoening die optreedt wanneer de voeten langdurig blootgesteld worden aan natte en koude omstandigheden, wat leidt tot weefselschade. De symptomen omvatten een jeukende, tintelende, pijnlijke huid en schilfering, vaak gepaard met blaarvorming.

Infecties aan de voet

Cellulitis

De bacteriële infectie cellulitis tast de onderhuidse weefsels aan. Het ontstaat vaak door een wond op de huid, waardoor bacteriën de huid binnendringen en een infectie veroorzaken in de diepere huidlagen. Cellulitis treft meestal de onderbenen, maar kan zich soms verspreiden naar de voeten. Kenmerken van cellulitis zijn zwelling, pijn, een warme huid, en een rode huid. Er kunnen ook blaren ontstaan die tijdens het genezingsproces gaan schilferen.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties, zoals voetschimmel (tinea pedis), zijn de meest voorkomende oorzaak van schilferende voeten. Patiënten realiseren zich niet altijd dat ze last hebben van een schimmelinfectie. Wanneer de huid plotseling begint te schilferen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een schimmelinfectie kan zich uitbreiden naar de teennagels, wat het moeilijk maakt om de infectie te behandelen en kan leiden tot herhaalde infecties. Naast huidschilfering kunnen symptomen roodheid van de huid, jeuk tussen de tenen, veranderingen in de voethuid en spontane voetpijn zijn. De arts kan antischimmelmedicijnen voorschrijven om de schimmelinfectie te behandelen.

Overmatig zweten leidt sneller tot schilfering aan de voet / Bron: Skeeze, PixabayOvermatig zweten leidt sneller tot schilfering aan de voet / Bron: Skeeze, Pixabay

Overmatig zweten (tijdens het sporten)

Overmatig zweten en vochtige omgevingen kunnen leiden tot voetinfecties, die schilfering van de voethuid bevorderen. Risicofactoren voor bacteriële of schimmelinfecties zijn onder andere het lopen op blote voeten, het delen van matjes, of het sporten in een vochtige omgeving. Als je vermoedt dat je een infectie hebt, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Slecht schoeisel en schilfering op voeten

Veel mensen, vooral vrouwen, dragen modieuze maar strakke schoenen die wrijving veroorzaken. Deze wrijving kan leiden tot blaarvorming en een schilferige, afbladderende huid. Het dragen van geschikt schoeisel dat goed past en voldoende ondersteuning biedt, wordt aanbevolen om dergelijke problemen te voorkomen.

Uitdroging

Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, een verminderd metabolisme, en tot velletjes op de voeten. Als je niet voldoende gehydrateerd bent, kan de huid overal beginnen te schilferen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken (minstens acht glazen per dag) om uitdroging te voorkomen.

Bescherming van de huid door middel van een zonnebrandmiddel is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayBescherming van de huid door middel van een zonnebrandmiddel is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Zonnebrand

Zonnebrand ontstaat door overmatige blootstelling aan schadelijke ultraviolette stralen van de zon. Zonnebrand kan leiden tot een schilferige huid, met vochtige blaasjes, een rode huid, misselijkheid, koorts, braken, en/of hoofdpijn. Het gebruik van een goed zonnebrandmiddel is essentieel om zonnebrand te voorkomen.

Symptomen geassocieerd met schilferende voethuid

Bij een schilferige voethuid kunnen de volgende symptomen optreden:

Complicaties van het verwijderen van schilfers

Het verwijderen van schilfers kan verleidelijk zijn, maar het kan leiden tot bloedingen en bacteriële huidinfecties. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en eventuele schilfers niet te verwijderen om verdere complicaties te voorkomen.

Wanneer een arts raadplegen?

Als je last hebt van schilfering van de huid op de voet en een van de volgende situaties zich voordoet, is het raadzaam om een arts te raadplegen:
  • Als de schilfering gepaard gaat met ernstige pijn of ongemak
  • Als de schilfering langer dan twee weken aanhoudt
  • Bij koorts of andere systemische symptomen
  • Als je je zorgen maakt over de oorzaak van de huidschilfering

Preventieve maatregelen

Om schilfering van de huid op de voeten te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen:
  • Het dragen van goed passend en ademend schoeisel
  • Het vermijden van langdurige blootstelling aan vochtige omstandigheden
  • Het handhaven van een goede hydratatie door voldoende water te drinken
  • Het vermijden van allergenen en irriterende stoffen
  • Het regelmatig aanbrengen van moisturizers om de huid gehydrateerd te houden

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Wat is zwemmerseczeem of voetschimmel?Strikt genomen is zwemmerseczeem is geen echt eczeem maar een schimmelinfectie, beter bekend als de zogenaamde voetschim…
Huidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huidHuidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huidHet huidschilferingssyndroom is een uiterst zeldzame erfelijke aandoening waarbij de huid van een patiënt voortdurend sc…
Voetschimmel; van oorzaak tot behandelingVoetschimmel; van oorzaak tot behandelingIedereen kan er last van hebben. Voetschimmel, vaak ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel is geen eczeem, maar we…
Blaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet of hand kan duiden op meerdere aandoeningen. Een blaar is een ophoping van vocht in een holte tussen de…

Spierscheur: oorzaken en symptomen van een gescheurde spierSpierscheur: oorzaken en symptomen van een gescheurde spierEen spierscheur duidt op schade aan een spier en de eraan bevestigde pezen, wat wordt veroorzaakt door overmatige druk.…
Pijn onderkant voet: oorzaken & symptomen pijn onder de voetPijn onderkant voet: oorzaken & symptomen pijn onder de voetBoogpijn staat medisch bekend als plantaire pijn) en is een paraplubegrip dat wordt gebruikt voor pijn aan de onderzijde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PaintedFeet01, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 mei 2019:
  • 7 Reasons Your Feet Are Peeling Like Crazy, https://www.womenshealthmag.com/health/a19969330/7-reasons-your-feet-are-peeling-like-crazy/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Foot Peeling Symptoms, Causes & Statistics, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/foot-peeling/
  • How to Treat Peeling Skin on Feet, https://www.livestrong.com/article/104032-cure-peeling-skin-feet/
  • Sunburn Symptoms, Causes & Treatment Options, https://www.buoyhealth.com/diagnoses-a-z/sunburn/
  • Why does skin peel between the toes?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321763.php
  • Why Is the Skin on My Foot Peeling?, https://www.drjefflamour.com/blog/why-is-the-skin-on-my-foot-peeling
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.