Jodiumtekort: Gebrek aan schildklierhormonen

Jodiumtekort: Gebrek aan schildklierhormonen Jodium is een mineraal dat essentieel is voor een goede schildklierwerking. De schildklier gebruikt namelijk jodium om schildklierhormonen aan te maken. Door een onvoldoende inname van jodium ontstaat hiervan een tekort. Vooral bij zwangere vrouwen gaat een gebrek aan jodium gepaard met complicaties voor de foetus, maar ook bij andere patiënten treden klachten op door het jodiumgebrek, zoals een gezwollen nek, zwakte, een droge huid en vermoeidheid. Patiënten moeten voldoende jodium innemen via de voeding; al zet de arts eventueel jodiumsupplementen in. De vooruitzichten zijn uitstekend wanneer patiënten tijdig meer jodium innemen.

Epidemiologie van jodiumtekort

Veel gebieden over de hele wereld missen jodium in de bodem en daarom is een jodiumtekort, dat de hersenontwikkeling schaadt, een prioriteit van de Wereldgezondheidsorganisatie. Twee miljard mensen (waarvan kinderen één derde uitmaken) wereldwijd nemen onvoldoende jodium in via de voeding. Endemische struma (schildkliervergroting) komt voor in afgelegen gebieden waar de dagelijkse inname lager is dan 70 microgram (de dagelijkse minimumhoeveelheid zou 150 microgram moeten zijn). Een jodiumtekort is vooral een probleem in de bergachtige regio's van Europa, het Noord-Indiase subcontinent, de uitgestrekte bergketens van China, de Andesregio in Zuid-Amerika en de kleinere bergketens van Afrika. Ook de Ganges-vallei in India, de Irrawaddy-vallei in Birma en de Songkala-vallei in Noord-China zijn gebieden met een endemisch jodiumtekort. In deze gebieden komt 1-5% van de baby’s ter wereld met cretinisme (ontwikkelingsachterstand van het zenuwstelsel door een tekort aan schildklierhormoon). In deze gebieden moeten vruchtbare vrouwen om de drie à vijf jaar gejodeerde olie toegediend krijgen via een intramusculaire (in de spieren) injectie.

Jodium is aanwezig in yoghurt / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Jodium is aanwezig in yoghurt / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Jodium in voeding

De belangrijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
  • brood (gejodeerd met zout)
  • eieren
  • garnalen
  • gedroogde pruimen
  • gejodeerd keukenzout
  • kaas
  • kabeljauw
  • melk
  • noten
  • tonijn
  • vlees
  • yoghurt
  • zeevruchten
  • zeewier (1 blad bevat tot 2000 microgram jodium dus het is verstandig om niet te veel en niet te vaak zeewier te eten)
  • zuivelproducten

Functie van jodium

Het lichaam gebruikt jodium voor het behoud van een gezonde schildklierfunctie. De schildklier gebruikt jodium om schildklierhormonen aan te maken. Deze helpen met:
  • de groei
  • de hersenontwikkeling
  • het energieopwekkend metabolisme
  • het herstelproces (genezing)

Door een jodiumtekort maakt de schildklier onvoldoende hormonen aan, wat leidt tot hypothyreoïdie (verminderde werking van de schildklier). Dit leidt tot een goiter (struma, kropgezwel, vergroting van de schildklier). Door een tekort aan jodium ontstaan bovendien sneller schildklierknobbeltjes.

Mechanisme van jodiumtekort

Jodium is een essentieel mineraal voor de schildklier, die het gebruikt om de schildklierhormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3) aan te maken. Deze hormonen spelen een cruciale rol in de regulatie van het metabolisme en de energiebalans van het lichaam. Bij een tekort aan jodium kan de schildklier geen adequate hoeveelheden van deze hormonen produceren, wat leidt tot hypothyreoïdie (een trage schildklierfunctie).

Schildklierfunctie en jodiumtekort

Bij jodiumtekort is de schildklier niet in staat om voldoende schildklierhormonen te synthetiseren. Het lichaam reageert hierop door de schildklier te stimuleren om meer hormonen te produceren, wat kan leiden tot vergroting van de klier (struma). Dit proces helpt om de lage schildklierhormoonproductie te compenseren, maar kan niet de normale schildklierfunctie herstellen zonder voldoende jodium.

Impact van jodiumtekort op metabolisme

Schildklierhormonen reguleren de stofwisseling door het beïnvloeden van de energieproductie in cellen. Bij jodiumtekort kunnen deze processen vertragen, wat leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, gewichtstoename, en een trager hartslag. Een tekort aan schildklierhormonen heeft ook gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen, met name bij foetussen en jonge kinderen.

Verhoogde productie van schildklierhormonen door compensatie

In reactie op een tekort aan schildklierhormonen produceert de hypothalamus meer thyreotropine (TSH), dat de schildklier stimuleert. Dit kan leiden tot een vergrote schildklier (struma) als poging om de hormonale productie te verhogen. Echter, zonder voldoende jodium kan deze compenserende reactie slechts in beperkte mate effectief zijn.

Oorzaken van jodiumtekort

Een gebrek aan jodium treedt op wanneer een patiënt niet genoeg jodiumrijk voedsel consumeert.

Risicofactoren voor jodiumtekort

  • gebieden met jodiumarme bodem
  • onvoldoende consumptie van jodiumrijke voedingsmiddelen
  • voedingspatronen met weinig zeevruchten en gejodeerd zout
  • levensomstandigheden in afgelegen of bergachtige regio's

Risicogroepen

Jodiumtekort komt vaker voor in bepaalde risicogroepen, waarbij de gevolgen van een tekort ernstiger kunnen zijn. Dit omvat zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen in geografische gebieden met een lage jodiumvoorziening.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen vormen een bijzondere risicogroep voor jodiumtekort. Jodium is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus, en onvoldoende jodium tijdens de zwangerschap kan leiden tot mentale retardatie en andere neurologische problemen bij de baby. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende jodium binnenkrijgen om deze risico's te voorkomen.

Pasgeborenen en jonge kinderen

Pasgeborenen en jonge kinderen zijn kwetsbaar voor de gevolgen van jodiumtekort, omdat een gebrek aan schildklierhormonen de groei en ontwikkeling van de hersenen kan beïnvloeden. Langdurige jodiumtekorten tijdens de kinderjaren kunnen leiden tot fysieke en cognitieve vertragingen.

Ouderen

Ouderen hebben vaak een verhoogd risico op jodiumtekort, vooral als ze een slecht voedingspatroon hebben of lijden aan aandoeningen die de opname van jodium uit de voeding beperken. Bovendien kunnen ouderen minder effectief omgaan met fluctuaties in de jodiuminname, wat hen kwetsbaarder maakt voor een tekort.

Mensen in jodiumarme gebieden

Mensen die wonen in geografische gebieden waar de bodem arm is aan jodium, zoals bergachtige gebieden of delen van Centraal-Azië en Zuid-Amerika, lopen een verhoogd risico op jodiumtekort. In deze regio's is het belangrijk om extra maatregelen te nemen, zoals het consumeren van jodiumverrijkte producten, om een tekort te voorkomen.

Symptomen van jodiumdeficiëntie

Droge huid
Een droge huid en schilferige huid zijn vaak het gevolg van een gebrek aan jodium. Schildklierhormonen helpen bij de vernieuwing van cellen. Een tekort aan deze hormonen zorgt voor een ophoping van dode huidcellen, wat soms resulteert in een droge, schilferige huid.

Gewichtstoename
Wanneer een persoon een gezond metabolisme heeft, verbrandt hij calorieën en krijgt hij hierdoor energie. Wanneer minder schildklierhormonen aanwezig zijn, vertraagt het metabolisme van een patiënt. Hierdoor gebeurt de opslag van calorieën als vet, wat leidt tot een gewichtstoename. Een gewichtstoename wijst echter niet steeds op jodiumdeficiëntie. Een meer algemene verklaring voor een gewichtstoename is het eten van meer calorieën dan nodig of onvoldoende bewegen.

Gewrichts- en spierproblemen

Gewrichts- en spierproblemen zijn gangbaar bij een jodiumgebrek. Dit gaat gepaard met bijvoorbeeld gewrichtspijn, gewrichtsstijfheid, spierpijn, spierstijfheid en/of spierzwakte.

Gezwollen nek

Als een patiënt een jodiumgebrek heeft, ontstaat een zwelling in de nek door een vergrote schildklier. Wanneer de schildklier niet genoeg jodium heeft, zal de schildklier trachten om jodium uit het bloed te absorberen. Hierdoor vergroot de schildklier, waardoor de nek gezwollen lijkt. Dit kropgezwel is in medische termen gekend als een struma of goiter.

Haarverlies

Haarverlies of dunner wordend haar is een ander mogelijk teken van een jodiumtekort. Schildklierhormonen ondersteunen namelijk de vernieuwing van haarfollikels. Wanneer een patiënt een tekort heeft aan schildklierhormonen, worden de follikels niet meer vernieuwd. Normaalgezien valt haar op een natuurlijke wijze uit en wordt dit vervangen door nieuwe follikels, maar bij een jodiumgebrek ontstaat na verloop van tijd minder of dunner haar.

Kou voelen

Een jodiumdeficiëntie veroorzaakt een tekort aan schildklierhormonen. Hierdoor vermindert de stofwisseling, en krijgt de patiënt minder energie. Energie geeft het lichaam warmte. Een gebrek aan energie verhoogt bijgevolg het koudegevoel.

Leer- of geheugenproblemen

Schildklierhormonen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Door een jodiumtekort ontstaat een tekort aan de schildklierhormonen, wat resulteert in problemen met het geheugen en het leren van nieuwe dingen. De hippocampus (deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen) is bij patiënten met weinig schildklierhormonen verkleind.

Vermoeidheid

Een daling van de stofwisseling leidt tot vermoeidheid. Niet altijd wijst vermoeidheid echter op een tekort aan jodium.

Vertraagde hartslag

Door een jodiumgebrek gaat het hart trager kloppen (bradycardie), wat leidt tot duizeligheid, flauwvallen en een ziek gevoel.

Zwakte

Zware voorwerpen tillen is lastiger voor patiënten met jodiumdeficiëntie. De patiënt heeft namelijk minder energie. Hypothyreoïdie vertraagt het metabolisme van een patiënt. Dit betekent dat de patiënt minder calorieën verbrandt voor het opwekken van energie. Minder energie leidt tot een verminderde spierfunctie (spierzwakte), waardoor de patiënt zich zwak voelt.

Een tekort aan jodium leidt tot zwangerschapscomplicaties / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen tekort aan jodium leidt tot zwangerschapscomplicaties / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Zwangerschapscomplicaties

Zwangere vrouwen moeten voldoende jodium innemen (voor zichzelf maar ook voor de baby). Zij hebben bijgevolg circa 50% meer jodium nodig (220 mg/dag, bij vrouwen die borstvoeding geven zelfs 290 mg/dag). Schildklierhormonen zijn noodzakelijk voor de gezonde ontwikkeling van een groeiende foetus. Door een tekort hieraan ontwikkelen de hersenen zich niet zo goed en is de groei belemmerd. Onvoldoende jodium in het lichaam van een zwangere vrouw leidt sneller tot een miskraam, een doodgeboorte, een vroeggeboorte of aangeboren neurologische problemen door de vertraagde hersenontwikkeling. Naast de verstandelijke beperking, leer- en ontwikkelingsproblemen en/of een laag IQ, krijgt een overlevend kind met een aangeboren jodiumtekort vaak te maken met dwerggroei.

Zware of onregelmatige menstruatie

Door een verlaagd aantal schildklierhormonen in het lichaam ontstaat een onregelmatige menstruatie. De maandstonden zijn dan zwaarder dan normaal of komen meer of minder vaak dan gebruikelijk tot stand.

Andere symptomen
Bijkomende andere kenmerken zijn:

Alarmsymptomen van jodiumtekort

Jodiumtekort kan leiden tot een aantal symptomen die vaak onopgemerkt blijven totdat het tekort ernstig wordt. Het tijdig herkennen van alarmsymptomen kan helpen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Gezwollen nek (struma)

Een van de meest zichtbare symptomen van jodiumtekort is een vergrote schildklier, bekend als struma. Dit is een poging van het lichaam om de productie van schildklierhormonen te verhogen. Een vergrote nek kan een teken zijn van een ernstige jodiumtekort, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen.

Vermoeidheid en zwakte

Jodiumtekort leidt vaak tot een trage schildklierfunctie, wat resulteert in symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en lethargie. Patiënten kunnen zich uitgeput voelen, zelfs na voldoende rust, vanwege de verstoorde metabolische processen die voortkomen uit een tekort aan schildklierhormonen.

Hoge bloeddruk en trage hartslag

Bij jodiumtekort kan de stofwisseling vertragen, wat invloed heeft op de hartfunctie. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een trage hartslag. Deze symptomen kunnen duiden op een ernstig schildklierprobleem dat onmiddellijke medische aandacht vereist.

Huidproblemen en haaruitval

Patiënten met jodiumtekort kunnen ook last krijgen van droge huid, broze nagels en haaruitval. Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid en het haar, en een tekort aan jodium kan leiden tot een verslechtering van deze functies.

Diagnose en onderzoeken

De minimum dagelijkse inname van jodium bedraagt 150 microgram voor mannen en vrouwen. Een urineonderzoek is de meest effectieve manier om een gebrek aan jodium te diagnosticeren.

Behandeling van jodiumtekort

Een patiënt moet elke dag voldoende jodium innemen om een gezond niveau voor het lichaam te behouden. Het joderen van zout wordt in veel landen toegepast en is een eenvoudige, kosteneffectieve manier om een tekort aan jodium te voorkomen. Eventueel gebruikt een patiënt zeewier- of jodiumsupplementen, maar dit is enkel toegestaan na een bezoek aan de arts. Een overmatige hoeveelheid jodium in het lichaam leidt namelijk tot een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) wat leidt tot een onregelmatige hartslag, hartfalen (slecht rondpompen van bloed door het hart), een beroerte en permanente hartproblemen.

Prognose van weinig schildklierhormonen door jodiumgebrek

De prognose voor patiënten met jodiumtekort is over het algemeen goed, mits het tekort tijdig wordt herkend en behandeld. Jodiumsupplementen en voedingsaanpassingen kunnen het schildklierhormoonniveau herstellen en de symptomen verminderen.

Herstel van schildklierfunctie

Met de juiste behandeling, zoals het nemen van jodiumrijke voedingsmiddelen of supplementen, kan de schildklierfunctie herstellen. Dit leidt vaak tot een aanzienlijke verbetering van de symptomen, zoals verhoogde energie, verbeterde huidconditie en normalisering van de hartslag.

Langdurige gevolgen bij onbehandeld jodiumtekort

Als jodiumtekort onbehandeld blijft, kan het leiden tot blijvende schade aan de schildklier, verminderde cognitieve functies, en in ernstige gevallen tot een verminderde levensverwachting door complicaties zoals hart- en vaatziekten. Echter, met tijdige interventie is het herstel mogelijk.

Complicaties van ernstige hypothyreoïdie

Onbehandeld krijgt een patiënt te maken met ernstige hypothyreoïdie wat vergezeld gaat met volgende mogelijke complicaties:

Preventie van jodiumdeficiëntie

Jodiumtekort is grotendeels te voorkomen door het consumeren van een evenwichtig voedingspatroon dat rijk is aan jodium. Daarnaast kunnen overheden door middel van beleid de jodiuminname bevorderen.

Jodiumverrijking van voedingsmiddelen

Veel landen hebben de jodiumverrijking van zout geïntroduceerd als een effectieve manier om jodiumtekort in de bevolking te voorkomen. Dit beleid heeft geleid tot een significante daling van de prevalentie van jodiumtekort wereldwijd.

Voedingsaanpassingen

Patiënten kunnen hun jodiuminname verhogen door het opnemen van jodiumrijke voedingsmiddelen in hun dieet, zoals zeewier, vis en zuivelproducten. Bij een verhoogde behoefte kan de arts jodiumsupplementen aanbevelen.

Regelmatige controle van jodiumstatus

Het monitoren van de jodiumstatus in risicogroepen, zoals zwangere vrouwen en ouderen, kan helpen om tijdig tekorten op te sporen. Dit kan door middel van bloedtesten en andere diagnostische onderzoeken.

Praktische tips voor het leven met jodiumtekort

Jodium is een essentieel mineraal voor de werking van de schildklier, en een tekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, gewichtstoename, en in ernstige gevallen een vergrote schildklier (struma). Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende jodium in je voedingspatroon om deze complicaties te voorkomen.

Zorg voor voldoende jodium in je voeding

Jodium komt van nature voor in zeevruchten, zoals vis en schelpdieren, maar ook in gejodeerd zout. Het is essentieel om deze voedingsmiddelen regelmatig op te nemen in je dieet om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt. Vooral als je geen zeevruchten eet, is het belangrijk om gejodeerd zout te gebruiken in je gerechten. Door gevarieerd te eten, krijg je de nodige hoeveelheid jodium binnen om de werking van je schildklier optimaal te ondersteunen.

Gebruik gejodeerd zout in je keuken

Als je jodiumtekort hebt, is het raadzaam om gejodeerd zout te gebruiken bij het koken of het kruiden van je maaltijden. Het gebruik van gejodeerd zout is een gemakkelijke manier om je dagelijkse jodiumbehoefte te vervullen. Zorg ervoor dat je niet te veel zout toevoegt, omdat overmatig zout niet gezond is. Dit kan leiden tot verhoogde bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Je arts kan je adviseren over de juiste hoeveelheid gejodeerd zout die je dagelijks zou moeten gebruiken.

Overweeg jodiumsupplementen bij ernstig tekort

In sommige gevallen kan het nodig zijn om jodiumsupplementen te nemen, vooral als je dieet onvoldoende jodium bevat of als je schildklierproblemen hebt. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het nemen van supplementen. Een arts kan je adviseren over de juiste dosering en het beste type supplement voor jouw situatie. Het is belangrijk om supplementen niet zonder professioneel advies in te nemen, aangezien te veel jodium ook schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Laat je schildklier regelmatig controleren

Bij langdurig jodiumtekort kan je schildklier aangetast worden. Het is raadzaam om regelmatig bloedonderzoeken te laten doen om je jodium- en schildklierstatus te controleren. Als er sprake is van een tekort, kan je arts je verder begeleiden bij het opstellen van een behandelplan. Door vroegtijdig in te grijpen, kun je ernstige complicaties voorkomen en je gezondheid verbeteren.

Herken symptomen van jodiumtekort

Enkele symptomen van jodiumtekort zijn vermoeidheid, een droge huid, gewichtstoename, en een gezwollen nek door een vergrote schildklier. Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken. Je arts kan de diagnose stellen en verdere behandelingsopties aanbieden. Het tijdig aanpakken van jodiumtekort is essentieel voor het voorkomen van langdurige gezondheidsproblemen.

Misvattingen rond jodiumtekort

Jodium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in de werking van de schildklier, de stofwisseling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Een tekort aan jodium kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, maar er bestaan veel misvattingen over de oorzaken, symptomen en gevolgen ervan. Het begrijpen van deze misconcepties is belangrijk om een jodiumtekort tijdig te herkennen en te voorkomen.

Jodiumtekort komt alleen in ontwikkelingslanden voor

Hoewel jodiumtekort vaak wordt geassocieerd met gebieden waar de bodem van nature weinig jodium bevat, zoals sommige delen van Afrika en Azië, kan het ook in westerse landen voorkomen. In Europa en Noord-Amerika kan jodiumtekort ontstaan door veranderde voedingsgewoonten, zoals een afname van gejodeerd zoutgebruik en minder consumptie van zeevruchten. Mensen die strikte diëten volgen of weinig zuivel en eieren eten, kunnen ook risico lopen op een tekort.

Jodiumtekort heeft alleen invloed op de schildklier

De schildklier is sterk afhankelijk van jodium om hormonen te produceren, maar een tekort aan jodium kan ook andere systemen in het lichaam beïnvloeden. Jodium speelt een rol bij de hersenontwikkeling, het immuunsysteem en de regulatie van de lichaamstemperatuur. Langdurig jodiumtekort kan bovendien leiden tot cognitieve problemen, vermoeidheid en een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten.

Je merkt meteen als je een jodiumtekort hebt

Een jodiumtekort ontwikkelt zich vaak langzaam en kan in eerste instantie nauwelijks merkbare symptomen geven. Vermoeidheid, concentratieproblemen en gewichtstoename worden vaak niet direct gelinkt aan jodiumtekort, waardoor de diagnose kan worden gemist. Pas wanneer het tekort ernstig wordt, kunnen duidelijke symptomen zoals een vergrote schildklier (struma), trage stofwisseling en een verlaagde bloeddruk optreden. Regelmatig een arts raadplegen bij onverklaarbare klachten kan helpen om een tekort tijdig vast te stellen.

Gejodeerd zout is de enige manier om voldoende jodium binnen te krijgen

Hoewel gejodeerd zout een belangrijke bron van jodium is, zijn er ook andere manieren om voldoende binnen te krijgen. Voedingsmiddelen zoals zeevis, zeewier, eieren en zuivelproducten bevatten van nature jodium. Daarnaast kunnen sommige mensen met een verhoogd risico op een tekort, zoals zwangere vrouwen, baat hebben bij jodiumsupplementen. Een evenwichtig voedingspatroon met gevarieerde bronnen van jodium is de beste manier om tekorten te voorkomen.

Jodiumtekort is alleen een probleem voor volwassenen

Jodiumtekort kan op elke leeftijd schadelijk zijn, maar het is vooral gevaarlijk tijdens de zwangerschap en kindertijd. Jodium is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en een tekort kan leiden tot groeiachterstand en cognitieve problemen bij baby's en jonge kinderen. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde jodiumbehoefte en moeten ervoor zorgen dat ze voldoende binnenkrijgen via voeding of supplementen.

Te veel jodium is nooit schadelijk

Hoewel jodium essentieel is voor een goede gezondheid, kan een overmatige inname schadelijk zijn. Een te hoge jodiuminname kan de werking van de schildklier verstoren en leiden tot hyperthyreoïdie of auto-immuunziekten van de schildklier. Dit komt vooral voor bij mensen die al een schildklieraandoening hebben of plotseling grote hoeveelheden jodium binnenkrijgen, bijvoorbeeld via supplementen of overmatige consumptie van zeewier. Een gebalanceerde jodiuminname is daarom belangrijk.

Alleen vegetariërs en veganisten lopen risico op een jodiumtekort

Hoewel vegetariërs en veganisten een verhoogd risico kunnen lopen omdat ze geen vis of zuivel eten, zijn ze niet de enige groep die een tekort kan ontwikkelen. Mensen die weinig zout consumeren, eenzijdige diëten volgen of darm- en spijsverteringsproblemen hebben, kunnen ook een jodiumtekort krijgen. Het is daarom voor iedereen belangrijk om bewust om te gaan met de inname van jodiumrijke voedingsmiddelen.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jodium in voedselJodium in voedselJodium is een essentieel mineraal dat de aanmaak van hormonen in de schildklier stimuleert. Een jodiumtekort heeft zeer…
Hoe beschermt jodium ons tegen radioactieve straling?Hoe beschermt jodium ons tegen radioactieve straling?Door de wetenschap wordt ons, na een ongeval in een kerncentrale, aangeraden massaal jodiumtabletten te slikken. Op die…
Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamJodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamWe krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lich…
Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?Een traag of niet werkende schildklier kan grote consequenties voor iemands leven hebben. Het kan zelfs levensbedreigend…

Groene diarree: oorzaken en symptomen van dunne groene poepGroene diarree: oorzaken en symptomen van dunne groene poepGroene diarree is dunne waterige ontlasting die groen van kleur is en de ontlasting komt vaker dan je gewend bent. In de…
Gele diarree: oorzaken en behandeling van dunne ontlastingGele diarree: oorzaken en behandeling van dunne ontlastingHet hebben van gele diarree of gelige dunne ontlasting kan voor ongerustheid zorgen. Normaal gesproken is je ontlasting…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martin Finborud, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Geraadpleegd op 12 februari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Could an Iodine Deficiency Be Messing With Your Thyroid?, http://www.health.com/thyroid/iodine-deficiency#tested-iodine-levels-urine
  • Defects of hormone synthesis, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgeverij: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 958
  • Iodine deficiency: symptoms and prevention, http://khmilclinic.com.ua/en/posluhy/jododefitsyt-symptomy-ta-profilaktyka/
  • Iodine, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgeverij: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 226
  • The Iodine Deficiency Disorders, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285556/
  • What are the signs of iodine deficiency, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320891.php
  • What You Should Know About Iodine Deficiency, https://www.healthline.com/health/iodine-deficiency
  • Afbeelding bron 1: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-02-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.