Groene diarree: oorzaken en symptomen van dunne groene poep

Groene diarree: oorzaken en symptomen van dunne groene poep Groene diarree is dunne waterige ontlasting die groen van kleur is en de ontlasting komt vaker dan je gewend bent. In de meeste gevallen gaat groene diarree vanzelf over, maar als het langer aanhoudt dan 2 of 3 dagen, kan dit wijzen op een ernstige onderliggende aandoening die behandeling behoeft. In dat geval is het raadzaam om je huisarts te raadplegen, zodat onderzocht kan worden wat de groene diarree veroorzaakt. Veel voorkomende oorzaken van groene diarree zijn maag-darminfecties (zoals voedselvergiftiging), het gebruik van antibiotica, inflammatoire darmaandoeningen als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, angst en stress, etc. Er zijn een aantal zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om je ontlasting weer goed te krijgen.
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.comLigging van de galblaas in het lichaam / Bron: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com

Groene diarree

Onverteerde gal is de primaire oorzaak van groene diarree. Gal wordt aangemaakt in de lever en tijdelijk opgeslagen in de galblaas. Gal is de groenachtig bruine vloeistof die essentieel is voor het verteren van vet dat aanwezig is in het geconsumeerde voedsel. Terwijl een deel ervan vaak vrijkomt in de twaalfvingerige darm, wordt de rest ervan opgeslagen in de galblaas en wordt het door het lichaam gebruikt wanneer een vetrijke maaltijd wordt geconsumeerd. Gal breekt de vetten af, zodat de dunne darm de voedingsstoffen kan opnemen en in de bloedbaan kan laten komen. Tijdens de verwerking verandert de kleur van groen naar donkerbruin. In het geval dat je diarree hebt, komt de ontlasting sneller uit de darmen en heeft gal vaak niet de benodigde tijd gehad om van kleur te veranderen, waardoor het er groen uitziet.

Oorzaken van groene diarree bij baby's en jonge kinderen

Baby's (0-1 jaar)

Baby's hebben meestal een gevoelig spijsverteringsstelsel en worden meestal gevoed met moedermelk. Door de afwezigheid van vaste stoffen passeert de melk snel door het spijsverteringskanaal, waardoor de ontlasting groen van kleur is.

Peuters en kleuters (1-5 jaar)

Naarmate het kind ouder wordt, zijn er verschillende voedingssupplementen die kunnen worden voorgeschreven om te helpen bij het voldoen aan de voedingsvereisten. Dit wordt gedaan om een ​​goede groei en ontwikkeling van hun lichaam en geest te verzekeren. Deze supplementen kunnen veel ijzer bevatten dat soms kan leiden tot groene ontlasting.

Kinderen en jonge tieners (6-14 jaar)

Groene ontlasting bij oudere kinderen kan te wijten zijn aan de (over)consumptie van bont gekleurd snoepgoed als gevolg van de kleurstoffen.

Groene diarree tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayGroene diarree tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Oorzaken van groene diarree bij volwassenen

Groene diarree bij volwassenen kan meerdere mogelijke oorzaken hebben.

Zwangerschap

Tijdens de eerste stadia van de zwangerschap kunnen vrouwen groene ontlasting hebben vanwege een aantal oorzaken.

Dieet
Tijdens de zwangerschap adviseren artsen vrouwen vaak om een ​​gezond dieet te volgen. Het hebben van voedzame maaltijden tijdens de zwangerschap vermindert het risico op geboorteafwijkingen bij baby's aanzienlijk. Het is erg belangrijk dat een zwangere vrouw voldoende vitamines en mineralen krijgt voor een gezonde bevalling. Zwangere vrouwen hebben de neiging om vooral groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli te eten, omdat ze boordevol essentiële voedingsstoffen zitten. Het chlorofyl (groene pigment) in deze groenten kan een een groene stoelgang geven, vooral bij overmatige consumptie van groene groenten

Vitaminen tijdens de zwangerschap
Het slikken van bepaalde vitaminen tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot ontlasting met een groenachtige kleur. Supplementen die worden aanbevolen tijdens de zwangerschap bevatten vaak een grotere hoeveelheid essentiële mineralen, zoals calcium en ijzer in vergelijking met andere vitamines. Het hoge ijzergehalte in deze supplementen is de reden waarom ontlasting groenachtig van kleur lijkt. Hoewel de ijzerbehoefte stijgt vanwege de toegenomen bloedvolume tijdens de zwangerschap, bestaat de kans dat een beetje extra ijzer niet wordt opgenomen. Deze slechte absorptie van ijzer zorgt ervoor dat het lichaam tijdens de stoelgang ijzerzouten verwijdert. Als gevolg hiervan krijgt de ontlasting een ongebruikelijke kleur die wordt gezien in groenachtige tinten.

Intestinale aandoeningen
Darmproblemen kunnen ook de normale ontlastingskleur verstoren en groene stoelgang veroorzaken. Zwangere vrouwen die zijn gediagnosticeerd met darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen ook groene ontlasting veroorzaken.

Abnormale colonpassagetijd
De colonpassagetijd is de hoeveelheid tijd die de voedselbrij in de dikke darm doorbrengt voordat het uiteindelijk uit het lichaam verlaat via de ontlasting. Als de passagetijd minder lang duurt dan normaal (wat betekent dat het voedsel niet lang in de dikke darm blijft), kan het groene stoelgang veroorzaken.

Medicijnen
Het nemen van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap kan ook een groene stoelgang veroorzaken. Het slikken van antibiotica tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, maar is soms onvermijdelijk.Als gevolg van een antibioticakuur kan de zwangere vrouw groene, waterige poep krijgen. Groene stoelgang na het nemen van antibiotica is niet ongewoon en stopt meestal nadat de kuur is afgerond. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan ook groene diarree veroorzaken.

Voedsel

Groene bladgroenten en fruit met hun eigen natuurlijke kleuren kunnen groene ontlasting veroorzaken als gevolg van het chlorofyl (groene pigment) in deze groenten. Ook kunnen kunstmatige kleuren in snoepjes, ijslolly's, gelatine, enz. groene ontlasting veroorzaken. Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten, kunnen het spijsverteringsstelsel belasten en kunnen ook verantwoordelijk zijn voor groene ontlasting.

Angst en stress

Het lichaam reageert op angst en stress zorgen voor een te snelle passage door het spijsverteringskanaal, wat ervoor kan zorgen dat de ontlasting groen van kleur is.

Inname van antibiotica

Gebruik van antibiotica kan zorgen voor diarree en groene ontlasting. Dit komt doordat de antibiotica sommige bacteriën in je darm vernietigen en het spijsverteringsproces beïnvloeden. Dus soms zijn er niet genoeg bacteriën in de darmen om je ontlasting om te zetten in zijn 'traditionele' bruine kleur.

Infecties

Bacteriën, parasieten, virussen, etc. kunnen maagdarminfecties veroorzaken. Bacteriële en parasitaire infecties die voedselvergiftiging veroorzaken, kunnen allemaal mogelijke redenen zijn voor groene ontlasting.

Darmaandoeningen

Gastro-intestinale aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en het prikkelbare darmsyndroom kunnen groene diarree veroorzaken.

Duizeligheid / Bron: Pathdoc/Shutterstock.comDuizeligheid / Bron: Pathdoc/Shutterstock.com

Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak, kan groene diarree gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Zelfzorg bij dunne ontlasting met groene kleur

De volgende maatregelen zijn belangrijk voor een goede stoelgang:
 • Beweging. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor het gezond functioneren van het lichaam, omdat het helpt om voedsel te verteren, het metabolisme te verhogen en je te ontdoen van toxinen en gifstoffen.
 • Vermijd verwerkte voedingsmiddelen en dranken. De aanwezigheid van kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen en suikers, kunnen het spijsverterings- en immuniteitssysteem van het lichaam verstoren.
 • Het lichaam gehydrateerd houden. Wateris essentieel voor een goede vertering van voedsel en het afvoeren van afvalmateriaal uit het lichaam. Het drinken van voldoende hoeveelheden water zorgt ervoor dat hormonen nauwkeurig werken en helpen bij een normale spijsvertering.
 • Gezond eten. Een uitgebalanceerd dieet is een dieet dat alle voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden bevat. Het moet voldoende vezels bevatten om een ​​gezonde ontlasting en een goede stoelgang te kunnen produceren.
 • Vermijd gekleurde voedselproducten. Kunstmatige kleurstoffen beïnvloeden het spijsverteringsstelsel en belemmeren de spijsvertering. Het is aan te raden dat om voedingsmiddelen te nemen die geen kunstmatige kleurstoffen bevatten.
  Vermijd stress / Bron: ESB Professional/Shutterstock.comVermijd stress / Bron: ESB Professional/Shutterstock.com
 • Voldoende slapen. Het lichaam heeft voldoende slaap nodig op regelmatig tijden. Het helpt het lichaam te rusten en te herstellen.
 • Vermijd stress en angst. Het lichaam reageert op stressvolle situaties een sneller passagetijd. Dit verstoort de spijsvertering.
 • Gezonde leefgewoonten. Hygiënisch en schoon zijn kan helpen bij het voorkomen van infecties. Voedsel goed bewaren en voedselhygiëne in acht nemen zijn belangrijk om bijvoorbeeld voedselvergiftiging te voorkomen.

Wanneer huisarts inschakelen?

Raadpleeg je huisarts als er geen verbetering is je toestand optreedt na twee of meer dagen. De huisarts kan onderzoeken wat er aan de hand is en een behandeling instellen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van diarree?Last van diarree?Bij diarree heb je last van een dunne soms waterige ontlasting. Het is erg vervelend als je last hebt van diarree vooral…
Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…
Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepProblemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepLast van zwarte ontlasting, rode poep of groene ontlasting al dan niet met verstopping of andere klachten? Wat kan het z…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…

Oogvlekken: Oorzaken van vlekjes op oog of ogenOogvlekken: Oorzaken van vlekjes op oog of ogenSoms bevinden zich op de oogbol van één oog of beide ogen vlekken. De oogbolplekken zijn vaak makkelijk waarneembaar doo…
Jodiumtekort: Gebrek aan schildklierhormonenJodiumtekort: Gebrek aan schildklierhormonenJodium is een mineraal dat essentieel is voor een goede schildklierwerking. De schildklier gebruikt namelijk jodium om s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart (bewerkt)
 • Healthyandnaturalworld. Hre Is Why You Have a Green Poop. https://www.healthyandnaturalworld.com/green-stool-causes/ (ingezien op 12-2-2018)
 • Herhaleness. Green Stool During Pregnancy. https://herhaleness.com/green-stool-during-pregnancy (ingezien op 12-2-2018)
 • Hxbenefit. Green Diarrhea. https://www.hxbenefit.com/green-diarrhea.html (ingezien op 12-2-2018)
 • Thuisarts. Diarree. https://www.thuisarts.nl/diarree (ingezien op 12-2-2018)
 • Afbeelding bron 1: Decade3d - anatomy online/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Pathdoc/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: ESB Professional/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.