Groene ontlasting: oorzaken van groene poep en diarree

Groene ontlasting: oorzaken van groene poep en diarree Groene ontlasting kan optreden als gevolg van veranderingen in dieet, zoals het overschakelen op groene bladgroenten. Vanwege het bladgroen (chlorofyl) kan het eten van spinazie, andijvie of sla voor een andere ontlastingskleur zorgen, bijvoorbeeld lichtgroen of meer donkergroen. Groene ontlasting bij kind of volwassene kan echter ook optreden als gevolg van een onderliggende medische aandoening, het gebruik van antibiotica, alcoholgebruik, laxeermiddelen of een bacteriële infectie. De eerste ontlasting van een baby is donkergroen tot zwart van kleur. Deze poep wordt 'meconium' genoemd. Groene poep kan gepaard gaan met andere symptomen. Afhankelijk van de oorzaak van groene ontlasting, kun je last hebben van buikpijn, maagpijn, opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie, koorts, braken, en diarree. Bij groene ontlasting als gevolg van voeding hoef je je huisarts te raadplegen. Bij groene poep als gevolg van een ziekte, is het raadzaam een afspraak te maken met je huisarts.
Groene ontlasting en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comGroene ontlasting en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Groene ontlasting oorzaken

Wat betekent het als je groene ontlasting hebt? Je hoeft niet meteen in paniek te raken als je af en toe groene ontlasting of poep in de toiletpot aantreft of groen slijm aantreft bij de ontlasting. Dit betekent niet per se dat er iets gevaarlijks aan de hand is. In de meeste gevallen is er een redelijke verklaring voor een groene stoelgang en is er geen sprake van een onderliggend gezondheidsprobleem. Afhankelijk van de oorzaak, kan groene ontlasting beschouwd worden als een 'normale' ontlasting. Groene poep kan het gevolg zijn van voedsel dat je hebt gegeten of vitaminen of supplementen die hebt genomen in de afgelopen paar dagen, ook als datgene wat je hebt ingenomen niet echt groen is. Paars, zwart of andere donkere kleuren in voedsel kunnen ook leiden tot groenachtige ontlasting.

Buikkrampen / Bron: Istock.com/WavebreakmediaBuikkrampen / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Bijkomende symptomen

Afhankelijk van de oorzaak kan groene ontlasting gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

Groene poep door voeding

Er zijn een aantal niet-medische redenen die ontlasting een groenachtig uiterlijk kunnen geven.

Groene ontlasting door asperges / Bron: PublicDomainPictures, PixabayGroene ontlasting door asperges / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Asperges

In sommige gevallen hebben asperges effect op de kleur van je stoelgang, waardoor deze een groenachtige kleur krijgt. Dit komt waarschijnlijk door het chlorofyl dat voorkomt in groene bladgroenten zoals asperges. Groene poep na het eten van asperges gebeurt meestal alleen wanneer je in één keer heel veel asperges eet. Als je merkt dat je poep groen is geworden na het eten van asperges, is dit hoogstwaarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid, want het overkomt veel mensen die deze groente eten. Asperges kunnen tevens een blauwgroene urine geven.

Groene bladgroenten

De eerste en meest voor de hand liggende reden voor gifgroene of groene ontlasting, is het eten van groen voedsel zoals andijvie, boerenkool, rucola, waterkers, spinazie en broccoli. Groene bladgroenten bevatten chlorofyl, de groene bladkleurstof van planten die de ontlasting groen kan doen kleuren. Groene kleurstof is ook een veel voorkomende reden voor groene poep. Sommige mensen ervaren dat ze door spirulina of chlorella groenachtige ontlasting krijgen.

Groene ontlasting door avocado / Bron: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Groene ontlasting door avocado / Bron: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Avocado

Sommige mensen hebben problemen met het verteren van de populaire, groene vrucht, de avocado. Dit kan het leiden tot darmproblemen en groenachtige ontlasting.

Donkere kleurstoffen

Paarse, blauwe en zwarte kleurstoffen kunnen eveneens aanleiding geven tot groene poep. Bijvoorbeeld het eten van een grote hoeveel bosbessen kan leiden tot groene ontlasting. Maar ook groenten als rode kool kunnen groene tot groenzwarte ontlasting veroorzaken. Rode wijn kan een soortgelijk effect hebben en een groenige poep veroorzaken.

Koffie

Koffie heeft een laxerend effect, waardoor voedsel sneller door de darmen gaat en de tijd die nodig is voor het verteren van gal, verkort wordt. Cafeïne stimuleert de spieren in je darmen, die sterk doen denken aan de darmbewegingen die je voelt nadat je een maaltijd hebt gegeten. Maar ook melk of een overvloed aan suiker kunnen snelle darmpassage en diarree veroorzaken.

Alcoholgebruik kan groene poep veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcoholgebruik kan groene poep veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot groene poep. Alcohol kan de darmen irriteren en groene poep veroorzaken. Er zijn ook mensen die ervaren dat hun ontlasting vrij groen wordt door het drinken van Blue Curaçao. Dit komt door de afbraak van kleurstoffen die in deze klassieke likeur zitten.

IJzerrijke voeding en supplementen

IJzersupplementen of zelfs voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, hebben ook het potentieel om de ontlasting een groene tint geven.

Groene diarree, gal en lever

De meest waarschijnlijke oorzaak van groene poep of groene diarree, is dat het eten niet genoeg tijd doorbrengt in je spijsverteringskanaal. In geval van diarree bijvoorbeeld, gaat de voedselbrij te snel door de darm. Dit heeft tot gevolg dat er onvoldoende tijd is om gal te verteren en af te breken. Gal is een geel-groenige vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever. Gal speelt een rol bij het verteren van vet. Bij een (te) snelle passage van de voeding door het maag-darmkanaal, worden vetten niet meer goed verteerd. Dit kan groene ontlasting geven.

Groene ontlasting door antibiotica / Bron: Jarmoluk, PixabayGroene ontlasting door antibiotica / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Groene ontlasting door antibiotica

Antibiotica maken geen onderscheid tussen goede en ziekmakende bacteriën

Antibiotica worden voorgeschreven bij infecties en zijn er om bacteriën te doden. Als je onlangs een antibioticakuur hebt gehad, in het bijzonder een sterke kuur voor een grote infectie, is dit van invloed op de bacteriën in je darmen. Een antibioticum kan grote delen van de normale en nuttige bacteriën in je darm doden. Antibiotica doden namelijk niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora waardoor de darmflora verstoord raakt. Diarree en groene poep kan het gevolg zijn.

Probiotica helpt!

Probiotica, zoals yoghurt of kombucha, kan helpen de balans te herstellen van je darmflora. Yoghurt wordt gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk en is verreweg het meest populaire probiotische voedingsmiddel dat er is. Kombucha is een gefermenteerd drankje dat probiotica bevat. De oorsprong van dit drankje is niet helemaal duidelijk. Het komt in ieder geval uit het Oosten. In China, Rusland en andere delen van Oost-Europa wordt dit lekkere en verfrissende drankje reeds honderden jaren gedronken.

Medische behandelingen

Graft-versus-host ziekte na beenmergtransplantatie

Verkleuring van je ontlasting kan ook optreden na een grote medische ingreep, zoals een beenmergtransplantatie. Hierbij bestaat de kans op graft-versus-host ziekte, waarbij de donorcellen (graft) zich keren tegen de ontvanger (de host). Hierdoor kun je ernstige gastro-intestinale klachten ontwikkelen, wat kan leiden tot diarree en groene ontlasting.

Galblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comGalblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Groene ontlasting na galblaasverwijdering

De galblaas slaat gal op die in de lever wordt aangemaakt. Na een galblaasverwijdering kan je ontlasting groen worden. Dit peervormige orgaan moet mogelijk worden verwijderd als er galstenen aanwezig zijn. Galstenen zijn harde afzettingen die zich in de galblaas vormen en die de galstroom kunnen blokkeren en pijn kunnen veroorzaken. Dit staat ook bekend als een cholecystectomie en is een van de meest voorkomende operaties in Nederland.

Als je galblaas is verwijderd, heeft je lichaam geen plaats meer om gal op te slaan. Als gevolg hiervan kun je mogelijk wat last krijgen van diarree die meer gal bevat dan normaal, waardoor je ontlasting een groene kleur heeft. Als je met dit symptoom te maken krijgt na een recente galblaasverwijdering, dan hoef je je geen zorgen te maken. De diarree verdwijnt meestal binnen acht weken als je lichaam zich heeft aangepast aan de nieuwe situatie. Als dit niet het geval is, of als je je zorgen maakt, bespreek het dan met je huisarts.

Parasitaire of bacteriële infectie

Parasitaire en bacteriële indringers kunnen ook groene ontlasting veroorzaken. In je darmen huizen miljarden bacteriën die een rol spelen in de spijsvertering. Ziekteverwekkers van buitenaf kunnen schade aanrichten dat van invloed is op de kleur en samenstelling van je ontlasting. Een infectie met bacteriën zoals Salmonella (de boosdoener achter de meeste voedselvergiftigingen), de parasiet Giardia, de bacterie Clostridium difficile (een bacterie die gifstoffen maakt en een veroorzaker van diarree en darminfecties) of het norovirus, kunnen ertoe leiden dat je darmen sneller werken, wat groene diarree kan veroorzaken.

Groene poep door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayGroene poep door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Groene ontlasting door medicijnen

Naast antibiotica zijn er verschillende andere medicijnen die ook een afbraak van pigmenten veroorzaken waardoor je stoelgang groen wordt. Voorbeelden van een groene poepkleur door medicatie zijn:
  • Indometacine: dit medicijn stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Het wordt gebruikt bij ontstekingspijn, zoals gewrichtspijn en reumatoïde artritis.
  • Medroxyprogesteron: medroxyprogesteron tabletten worden onder meer voorgeschreven bij gynaecologische klachten.

Groene poep bij baby's

Meconium

De eerste ontlasting van een zuigeling of baby, is plakkerig en donkergroen tot zwart van kleur en teerachtig en kleverig van substantie. Deze eerste ontlasting van een baby wordt meconium genoemd en bestaat met name uit materiaal die de baby in de baarmoeder heeft ingeslikt, zoals dode huidcellen, haar, slijm, vruchtwater en water. Na een aantal dagen verandert de ontlasting gaandeweg van kleur en samenstelling, van donker via groen naar geel. De consistentie verandert van plakkerig naar zacht tot vloeibaar.

Onvoldoende inname van vettige achtermelk

Als je je kind borstvoeding geeft en groene, schuimende ontlasting in de luier aantreft, komt dit door een verhoogde inname van melksuiker. Dit is bijvoorbeeld het geval als je kind vaak maar altijd weinig drinkt. Dan krijgt het zogende kind onvoldoende vettig achtermelk binnen. Als ene baby alleen de caloriearme voormelk binnenkrijgt, dan lest het wel zijn dorst, maar het bevat weinig vet. Je kunt dit voorkomen door het kind altijd de ene borst te laten legen voordat je je baby aan de andere borst legt.

Hypoallergeen voedsel

Als je je baby hypoallergeen voedsel moet geven, kan dit ook leiden tot groene ontlasting. Deze ruikt dan ook erg sterk.

Infectie

Een virale of bacteriële infectie kan ook de oorzaak zijn van de verkleuring. In dat geval kan er groene diarree verschijnen.

Groene ontlasting tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayGroene ontlasting tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Groene ontlasting tijdens zwangerschap

Het is vrij normaal dat je tijdens je zwangerschap donkergroene ontlasting of poep hebt. Groene ontlasting bij zwangere vrouwen kan worden veroorzaakt door een van de volgende factoren.

Groene ontlasting met bloed door darmaandoeningen

Bepaalde darmaandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn kunnen de kleur van de ontlasting verstoren en resulteren in groene ontlasting. In het geval van de ziekte van Crohn raken de weefsels die deel uitmaken van de dunne darm ontstoken. Wanneer voedsel door de darm gaat, kunnen de ontstoken weefsels bloedingen veroorzaken. Wanneer bloed zich vermengt met gal in de darm, kan je poep een groen-zwarte kleur krijgen.

Prenatale supplementen

Prenatale supplementen kunnen ook leiden tot de ontwikkeling van groengekleurde ontlasting bij zwangere vrouwen. Het gaat hierbij vaak om foliumzuur, ijzer, calcium en magnesium. Supplementen die rijk zijn aan ijzer, kunnen de ontlasting een groene kleur geven. Het lichaam van een zwangere vrouw heeft meer ijzer nodig als gevolg van de toename van de hoeveelheid bloed.

Medicijnen tijdens zwangerschap

Geneesmiddelen zoals antibiotica zijn een veel voorkomende oorzaak voor groene poep. De kleur van je ontlasting wordt meestal weer normaal nadat je gestopt bent met het medicijn.

Spinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.comSpinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.com

Voeding

Aan zwangere vrouwen wordt geadviseerd om voldoende mineralen en vitaminen binnen te krijgen voor een gezonde bevalling. Het consumeren van grote hoeveelheden bladgroenten zoals broccoli en spinazie levert chlorofyl en essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en vitaminen aan het lichaam. Dit kan leiden tot een veranderde ontlastingskleur.

Verminderde passagetijd

Verminderde passagetijd van de stoelgang in de dikke darm, is een andere mogelijke reden van groene poep tijdens de zwangerschap. Dit treedt vooral op in het derde trimester van de zwangerschap. Door een verminderde passagetijd wordt de ontlasting niet beïnvloed door galzuur en krijgt deze een groen uiterlijk. De bacteriën in de dikke darm werken in op de galzouten en veranderen de kleur van ontlasting van groen naar bruin. Dit is niet mogelijk als de ontlasting heel snel de darm passeert.

Groene poepkleur door maagdarmaandoeningen

Als gevolg van een chronische inflammatoire darmziekte zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, of een andere maagdarmaandoening stroomt het gal te snel door het darmstelsel, wat leidt tot het verschijnen van groene ontlasting. Andere mogelijke oorzaken van groene ontlasting zijn het prikkelbare darm syndroom en overmatig gebruik van laxeermiddelen.

Mogelijke klachten en symptomen bij de ziekte van Crohn / Bron: Designua/Shutterstock.comMogelijke klachten en symptomen bij de ziekte van Crohn / Bron: Designua/Shutterstock.com

Ziekte van Crohn

Net als colitis ulcerosa is de ziekte van Crohn een chronische inflammatoire darmaandoening. In principe kan de ziekte van Crohn in elk deel van het spijsverteringskanaal voorkomen, van de mond tot de anus. Meestal wordt echter het uiteinde van de dunne darm (ileum) of het bovenste deel van de dikke darm (colon) aangetast. Bij de ziekte van Crohn kan – in tegenstelling tot colitis ulcerosa – niet alleen het darmslijmvlies aan de oppervlakte ontstoken raken, maar ook diepere lagen van de darmwand. Wetenschappers hebben anno 2024 nog niet precies kunnen duiden waardoor dit wordt veroorzaakt. Omdat de ziekte echter vaker in gezinnen voorkomt, speelt waarschijnlijk een genetische aanleg een rol. Voor zover anno 2024 bekend is, zorgen individuele ziektegenen ervoor dat de ziekte van Crohn vaker voorkomt. Bovendien bevorderen omgevingsfactoren de ziekte: rokers hebben bijvoorbeeld een hoger risico. Stress veroorzaakt de ziekte van Crohn niet, maar kan het beloop nadelig beïnvloeden. Wanneer verschillende factoren samenkomen, lijkt het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam te keren en blijvende ontstekingen in de darmen te veroorzaken. 'Verkeerde' voeding is echter niet verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de darmziekte, noch voor de terugval.

Colitis ulcerosa

Samen met de ziekte van Crohn is colitis ulcerosa de meest voorkomende chronische inflammatoire darmziekte, die met betrekking tot het spijsverteringskanaal alleen de dikke darm (colon) treft. De ziekte begint meestal in het laatste deel, het rectum. Van daaruit kan het zich verder verspreiden. Bij colitis ulcerosa raakt het darmslijmvlies ontstoken, waardoor er zweren ontstaan. Net als de ziekte van Crohn verloopt de ziekte in fasen. Dit betekent dat er fasen zijn waarin getroffenen last hebben van symptomen en fasen waarin er geen problemen zijn. De ziekte manifesteert zich meestal voor het eerst tussen de 20 en 35 jaar. De oorzaken hiervan zijn anno 2024 grotendeels onduidelijk.

Endoscopie van het duodenum (twaalfvingerige darm) bij een patiënt met coeliakie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Endoscopie van het duodenum (twaalfvingerige darm) bij een patiënt met coeliakie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie is een intolerantie voor gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Glutenintolerantie veroorzaakt een verscheidenheid aan maag-darmklachten, zoals gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree en maagpijn. Als je diarree of dunne ontlasting hebt terwijl je gediagnosticeerd bent met coeliakie, dan kun je ook groene ontlasting hebben.

Symptomen

Coeliakie is een ziekte die de afgelopen jaren is toegenomen. Bij de getroffenen leidt de inname van gluten tot een ontsteking van de dunne darm. Dit betekent dat na verloop van tijd het darmslijmvlies verandert en er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Coeliakie is een ziekte met veel gezichten. De symptomen en uitingsvormen van coeliakie kunnen heel verschillend zijn. Coeliakie wordt ook wel vergeleken met een 'kameleon': een reptiel dat zich zo goed kan camoufleren dat het niet meer waarneembaar is. Sommige mensen ervaren de symptomen slecht zodra ze zelfs maar een beetje gluten consumeren. Anderen merken hun ziekte al jaren niet op, ook al eten ze geen glutenvrij dieet. Sommige patiënten ervaren typische symptomen zoals diarree, gewichtsverlies (onbedoeld afvallen) of vette ontlasting. Anderen hebben last van huidveranderingen (dermatitis herpetiformis) of terugkerende aften in de mond. In weer andere gevallen duiden alleen indirecte symptomen zoals bloedarmoede, osteoporose (botverlies), onvruchtbaarheid of algemene symptomen zoals buikpijn, vermoeidheid en gewrichtspijn op coeliakie. Ook kunnen deficiëntieverschijnselen (bijvoorbeeld van vitamine B12, foliumzuur, vitamine D, calcium of ijzer) optreden. Vooral pubers, adolescenten en volwassenen hebben vaak nauwelijks symptomen, hoewel uitgesproken veranderingen die kenmerkend zijn voor coeliakie kunnen worden gedetecteerd in het slijmvlies van de dunne darm. Er zijn vaak alleen bloedwaarden die afwijken van de norm, zoals onverklaarbaar hoge leverwaarden. Pas als deze patiënten een glutenvrij dieet volgen, merken ze een verbetering op van hun symptomen.

Diagnose duurt vaak lang

Omdat coeliakie vaak alleen leidt tot niet-specifieke symptomen bij oudere kinderen, pubers, adolescenten en volwassenen, of zelfs geen duidelijke symptomen veroorzaakt, is het niet ongebruikelijk dat de ziekte zich langere voortsleept voordat het wordt herkend gediagnosticeerd. Tekenen zoals buikpijn, onregelmatige stoelgang of groeiachterstand bij pubers wijzen niet duidelijk op coeliakie. In sommige gevallen komt de intolerantie alleen indirect tot uiting door de gevolgen van ondervoeding. Een ijzertekort kan bijvoorbeeld leiden tot bloedarmoede en een verminderde calciumopname in de darm kan leiden tot osteoporose. Bij jonge vrouwen kunnen onverklaarde onvruchtbaarheid of frequente miskramen wijzen op coeliakie. Bovendien moet coeliakie ook worden overwogen in het geval van bepaalde auto-immuunziekten.

Lactose-intolerantie

Wat is het?

Lactose is suiker die van nature alleen in melkproducten voorkomt en wanneer je lactose niet of niet volledig kan verteren, is er sprake van lactose-intolerantie. Dit kan soms leiden tot allerlei klachten, zoals gerommel in de darmen, diarree en een schuimige ontlasting, die soms zelfs groenig van kleur is. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft een lactose-intolerantie.

Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in je voeding niet goed verteerd worden en het komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan lactose ‘vergisten’ waardoor klachten ontstaan. Het tekort aan lactase is de oorzaak van de klachten en dit wordt ook wel lactasedeficiëntie of lactasetekort genoemd.

Klachten variëren per persoon

Lactose-intolerantie leidt vaak tot spijsverteringsproblemen. Hoe uitgesproken de klachten zijn, hangt af van het individu. Het hangt af van hoeveel lactase de darm nog produceert en hoeveel melksuiker of lactose je binnenkrijgt. Sommige mensen merken geen lactasedeficiëntie op, anderen reageren reeds met symptomen op kleine hoeveelheden melksuiker. Dit betekent dat het niet ongebruikelijk is dat ongeveer zeven tot twaalf gram (gemiddeld tien gram) lactose wordt verdragen, zeker per enkele dosis of in één enkele maaltijd. Soms is de drempel echter aanzienlijk lager.

De klachten kunnen al na een kwartier beginnen

De klachten treden meestal op na ongeveer vijftien tot dertig minuten, maar uiterlijk tot twee uur na bijvoorbeeld het drinken van melk of het consumeren van een melkproduct. Er is gasvorming in de darm met een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel (meteorisme), winderigheid (flatulentie) en buikkrampen.

Ook de darmbeweging wordt vergroot en dit is merkbaar door hoorbare darmgeluiden (gerommel) en diarree. Ook mogelijk: een vol gevoel, misselijkheid, braken, darmkrampen of pijn bij het poepen. Sommige getroffenen klagen ook over hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen, hartkloppingen of spierpijn en gewrichtspijn. Dit zijn echter niet-specifieke algemene klachten.

Groengekleurde ontlasting en buikpijn door PDS / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comGroengekleurde ontlasting en buikpijn door PDS / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Prikkelbare darm syndroom

PDS is een veel voorkomende aandoening. Het verschilt van inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Chron, in die zin dat het het darmweefsel niet verandert. Het gaat bij PDS waarschijnlijk om een gestoorde (spastische) beweging van de darm en/of een extra gevoelige darmwand.

Symptomen van PDS

PDS wordt gekenmerkt door buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie.

Oorzaken van PDS

De exacte oorzaak van het prikkelbare darm syndroom is anno 2024 niet bekend. Er zijn echter enorme vorderingen gemaakt in het doorgronden van deze veel voorkomende en invaliderende aandoening. Abnormale beweeglijkheid van de darm die te snel beweegt (wat diarree veroorzaakt) of te langzaam (wat obstipatie veroorzaakt) is zeker een onderdeel van dit syndroom. Dit vertegenwoordigt echter slechts een deel van deze aandoening. De symptomen van pijn, onvolledige lediging van de darmen en een opgeblazen gevoel kunnen niet alleen worden verklaard door abnormale darmmotiliteit. Een aantal zeer goed uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat personen met PDS doorgaans een hogere gevoeligheid in de darmen hebben in vergelijking met personen die geen PDS hebben.

Er zijn bepaalde chemische stoffen in de darm geïdentificeerd die signalen van zenuwuiteinden van de darmen naar de hersenen sturen, en ook van de hersenen naar de darmen. Deze chemicaliën worden 'neurotransmitters' genoemd en werken als boodschappers tussen zenuwuiteinden om signalen waaronder pijnlijke sensaties in beide richtingen te zenden. Dit is erg belangrijk omdat dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van PDS. Sommige van deze medicijnen zijn momenteel beschikbaar en anderen zijn nog in ontwikkeling. Naarmate er meer en meer van deze stoffen worden geïdentificeerd en beter wordt begrepen wat ze doen, kan het arsenaal aan medicijnen dat deze neurotransmitters zal beïnvloeden aangevuld worden.

Er zijn nog een aantal andere interessante theorieën naar voren gebracht. Een daarvan is de idee dat PDS kan worden veroorzaakt door een darminfectie. Een klein maar aanzienlijk aantal mensen krijgt PDS-achtige symptomen die aanhouden nadat ze een acute zelflimiterende gastro-intestinale infectie hebben gehad. Dit suggereert een mogelijke rol voor ofwel de activering van inflammatoire zenders of mogelijk een immuunreactie op het oorspronkelijke infectieuze agens (de bacterie of het virus). Nogmaals, het exacte mechanisme waarom dit gebeurt is anno 2024 niet duidelijk en wordt intensief onderzocht.

Een andere interessante theorie die naar voren is gebracht, is de mogelijkheid dat PDS het gevolg kan zijn van overgroei van normale bacteriën in de darm. Deze 'bacteriële overgroei' is een boeiende theorie. Er zijn echter een aantal tegenstrijdige studies geweest om deze theorie te ondersteunen. Wat interessant is, is dat er PDS-patiënten zijn die inderdaad lijken te reageren op een behandeling met antibiotica.

Hoewel het in sommige kringen wordt voorgesteld, is er anno 2024 nog weinig bewijs om te onderbouwen dat PDS het gevolg is van 'voedselintolerantie'. Coeliakie, een auto-immuunziekte die een heftige ontstekingsreactie in de darm op de eiwitgluten veroorzaakt, kan de symptomen van PDS wel nabootsen.

Wanneer naar de huisarts met groene ontlasting? / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesWanneer naar de huisarts met groene ontlasting? / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts raadplegen bij groene stoelgang

Bij groene ontlasting is in de meeste gevallen niets aan de hand. Langdurige periodes van groene of een anderszins afwijkende gekleurde ontlasting, kunnen duiden op iets meer serieus wat aandacht behoeft van een huisarts. Een eenmalige gebeurtenis wijst meestal op voeding wat je hebt gegeven en is geen reden tot bezorgdheid.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenZwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenNormaal gesproken is de stoelgang bruin van kleur en lang en glad van vorm. In sommige gevallen kunnen echter zwarte sti…
Rode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting of rode diarree hoeft niet per se te wijzen op bloed in ontlasting. Rode poep of rode diarree kan wijzen…
Leukocyten in ontlasting: oorzaken witte bloedcellen in poepLeukocyten in ontlasting: oorzaken witte bloedcellen in poepDe medische benaming van leukocyten in de ontlasting is 'fecale leukocytose'. De leukocyten of witte bloedcellen vormen…
Kleur van de ontlasting bij een baby (grijs, geel, groen)Kleur van de ontlasting bij een baby (grijs, geel, groen)Baby ontlasting: kleur (geel, groen, grijs), poepen frequentie en diarree. De frequentie en de kleur van de stoelgang va…

Silicose: een vorm van stoflongen of pneumoconiosesSilicose: een vorm van stoflongen of pneumoconiosesAls je gedurende geruime tijd bepaalde stofdeeltjes hebt ingeademd dan kun je de longaandoening krijgen die bekend staat…
Galstenen: Harde afzettingen in galblaas met galkoliekGalstenen: Harde afzettingen in galblaas met galkoliekGalstenen zijn harde afzettingen die zich in de galblaas bevinden, een klein orgaan onder de lever. De galstenen, die in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PYRAMIS/Shutterstock.com
  • ACG. Irritable Bowel Syndrome. https://gi.org/topics/irritable-bowel-syndrome/ (ingezien op 23-9-2019)
  • Apotheek.nl. Indometacine. http://www.apotheek.nl/medicijnen/indometacine?product=indometacine Ingezien op 17-11-2017)
  • Ariez. Coeliakie in een notendop. https://www.ariez.nl/wp-content/uploads/2018/08/143-50.pdf (ingezien op 5-9-2020)
  • Bel Marra Health. What does green poop mean? Causes and treatment for green stool. https://www.belmarrahealth.com/what-does-green-poop-mean-causes-and-treatment-for-green-stool/ (ingezien op 17-11-2017)
  • Foodanswers.org. Can Asparagus Cause Green Stool? http://www.foodanswers.org/can-asparagus-cause-green-stool/ (ingezien op 17-11-2017)
  • Glutenvrij. Wat is ene glutenvrij dieet? https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/wat_is_een_glutenvrij_dieet (ingezien op 5-9-2020)
  • Groene Hart Ziekenhuis. Colitis ulcerosa. https://www.ghz.nl/aandoening-en-behandeling/behandelingen/colitis-ulcerosa/ (ingezien op 4-9-2020)
  • Healthline. Why Is My Poop Green? 7 Possible Causes https://www.healthline.com/health/digestive-health/why-is-my-poop-green (ingezien op 5-9-2020)
  • https://www.verywell.com/what-causes-green-poop-or-green-diarrhea-1941725
  • https://gezondr.nl/gal-klachten-galsteen-galweginfectie-galblaasontsteking/
  • https://www.gezondheidsplein.nl/specials/algemeen/interessante-artikelen/kleur-van-ontlasting-verraadt-veel-over-je-gezondheid/item56222
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gal_(stof)
  • https://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/doe-het-zelf-kombucha/
  • https://www.kanker.nl/bibliotheek/stamceltransplantatie/gevolgen/207-graft-versus-host-ziekte
  • Ik en mamma. Groene poep door hypo-allergene melk, jullie baby gehad? https://forum.ikenmama.nl/t/groene-poep-door-hypo-allergene-melk-jullie-baby-gehad/35400 (ingezien op 2-10-2020)
  • MLDS. Lactose-intolerantie. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/ (ingezien op 15-6-2020)
  • MLDS. Ziekte van Crohn. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/ (ingezien 4-9-2020)
  • Natuurdiëtisten. Yoghurt meest populaire probiotische voedingsmiddel deel 3. https://www.natuurdietisten.nl/yoghurt-meest-populaire-probiotische-voedingsmiddel-deel-3/ (ingezien op 3-1-2022)
  • RIVM. Clostridium difficile. https://www.rivm.nl/clostridium-difficile (ingezien op 6-9-2020)
  • Self. Here Are 7 Things That Can Cause Bizarre Green Poop. https://www.self.com/story/green-poop-causes(ingezien op 5-9-2020)
  • Voedingscentrum. Coeliakie (glutenintolerantie). https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx (ingezien op 5-9-2020)
  • WijnSpijs. Kombucha | Wat Is Het En Hoe Maak Je Het? [Recept]. https://www.wijnspijs.nl/magazine/kombucha/ (ingezien op 13-9-2021)
  • Zwangerenportaal. Ontlasting van je baby. https://www.zwangerenportaal.nl/baby/verzorging/alles-over-de-ontlasting-van-je-baby (ingezien op 2-10-2020)
  • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Wavebreakmedia
  • Afbeelding bron 3: Phovoir/Shitterstock.com
  • Afbeelding bron 4: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
  • Afbeelding bron 6: Marian Weyo/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 10: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 11: Lecic/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 12: Designua/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 13: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 14: Leszek Glasner/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 15: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 11-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 39
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.