Geïnfecteerd eczeem: Eczeeminfectie door gebarsten huid

Geïnfecteerd eczeem: Eczeeminfectie door gebarsten huid Eczeem is in feite een breed scala van aandoeningen waarbij een patiënt een rode, jeukende en ontstoken huid ervaart. Eén op de vijf baby’s en jonge kinderen lijdt aan eczeem, maar deze doelgroep ontgroeit de chronische huidaandoening veelal wanneer ze de puberteit bereiken. Aanhoudend eczeem is goed te behandelen met medicinale crèmes. Soms ontstaat een eczeeminfectie, doordat een ziekteverwekker binnendringt in de open blaren of wonden. Het is belangrijk om de huid droog en schoon te houden en de gepaste medicamenteuze behandeling voor de bijkomende infectie in te zetten, omdat ander mogelijk ernstige complicaties ontstaan.

Oorzaken: Door gebarsten huid

Een eczeeminfectie ontstaat door diverse pathogenen zoals virussen, bacteriën of schimmels. Deze dringen de gebarsten huid binnen. Volgende ziekteverwekkers veroorzaken het vaakst een infectie bij eczeem.

Bacteriële infecties

Staphylococcus aureus (infectie met stafylokokkenbacteriën): Staphylococcus aureus komt op de huid bij vrijwel alle eczeempatiënten voor; ook bij één op de gezonde volwassenen is de bacterie aanwezig. Een gebroken of gebarsten huid is de ideale voedingsbodem voor Staphylococcus aureus. Een stafylokokkeninfectie zorgt tevens voor een snellere verspreiding van eczeem waardoor de aandoening ook lastiger te genezen is.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties komen vaak voor bij patiënten met eczeem, maar ook bij gezonde personen komen relatief vaak infecties veroorzaakt door schimmels voor. Ringworm (tinea) komt vaak voor als schimmelinfectie bij eczeem. Mogelijk is het ganse lichaam getroffen; dan verschijnen overal geïsoleerde vlekken. Soms komt de schimmel enkel voor tussen de tenen; dan is sprake van tinea pedis (voetschimmel).

Virale infecties

Ook het herpes simplex-virus veroorzaakt soms infecties bij patiënten met eczeem. Bijgevolg moeten patiënten met eczeem opletten met het contact met patiënten met koortsblaasjes en dit indien mogelijk vermijden. Een secundaire huidinfectie veroorzaakt door het herpes simplex-virus is gekend als ‘eczema herpeticum’. Een behandeling met antivirale geneesmiddelen is nodig want onbehandeld ontstaan ernstige complicaties, zoals blindheid en soms zelfs de dood.

Risicofactoren van geïnfecteerd eczeem

Geïnfecteerd eczeem is een chronische en inflammatoire genetische huidaandoening waarbij de symptomen verergeren door omgevingsfactoren, zoals detergenten en allergieën.

Symptomen

Eczeem is een aandoening waarbij de huid droog is en jeukt. Hierdoor gaan patiënten krabben aan het gebied en ontstaan open wonden. Dit leidt tot een geïnfecteerd gebied met volgende symptomen:

Alarmsignalen

Een huiduitslag, zeker bij een baby of een jong kind, verdient een medische controle om ernstige infecties uit te sluiten. Bij volwassenen met eczeem die last krijgen van koorts, rillingen, weinig energie, blaren, jeuk en/of andere symptomen, raadplegen ook best een arts.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een actieve infectie gebeurt grotendeels door de huidletsels klinisch te beoordelen. Bacteriële infecties zijn vooral gekenmerkt door gouden korsten, een lekkende vloeistof, pustelvorming en/of omliggende cellulitis (huidinfectie met rode en gezwollen huid). Bij een infectie door het herpes simplex-virus zijn vaak blaasjes en/of erosies aanwezig die al dan niet gegroepeerd zijn.

Behandeling van eczeeminfectie

Professionele medische behandeling

De arts kijkt naar het type eczeeminfectie en kiest dan de geschikte behandeling. Zo werken orale (via de mond ingenomen) of lokale (op de huid aangebrachte) antibiotica enkel voor bacteriële infecties. Orale antibiotica zijn doorgaans voorbehouden voor patiënten met ernstige symptomen. Heeft de patiënt geïnfecteerd eczeem als gevolg van een virus, dan zet de arts antivirale geneesmiddelen in. Bij de aanwezigheid van een schimmelinfectie, is antimycotica vereist. Om de roodheid en zwelling te verminderen, schrijft de arts mogelijk nog steroïde crème voor. De steroïde crème is eveneens inzetbaar bij een eczeeminfectie veroorzaakt door een schimmel. Het is belangrijk om de adviezen van de arts op te volgen en de medicatiekuur volledig af te maken.

Probiotica, te vinden in yoghurt, is mogelijk nuttig voor het bestrijden van een infectie door eczeem / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Probiotica, te vinden in yoghurt, is mogelijk nuttig voor het bestrijden van een infectie door eczeem / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Natuurlijke behandelingen voor infectie door eczeem

Natuurlijke behandelingen zijn complementair aan de medicijnen. Hierdoor komt een eczeeminfectie minder snel tot stand of keren ze minder snel terug. Het is echter aanbevolen om deze natuurlijke behandelingen eerst met de arts te bespreken. Volgende behandelingen zijn bekend:
 • essentiële oliën, zoals teunisbloem en theeboom
 • havermoutbaden om het eczeem te helpen kalmeren en drogen
 • kruidensupplementen voor eczeemaanvallen
 • natuurlijke zepen en crèmes met verzachtende middelen
 • probiotica tijdens het gebruik van antibiotica

Prognose

In veel gevallen is geïnfecteerd eczeem goed te behandelen met medicatie en natuurlijke behandelingen. Het is echter wel belangrijk dat de patiënt hulp inroept zodat de infectie niet verergert.

Complicaties

Geïnfecteerd eczeem is een complicatie van eczeem, maar soms ontstaan hierdoor nog bijkomende complicaties. Des te jonger een patiënt is, des te vaker hij te maken krijgt met complicaties van een eczeeminfectie. Bijgevolg zijn vooral baby’s en jonge kinderen aangetast door bijkomende complicaties.
 • een verlengde uitbarsting van eczeem; een behandeling van de infectie is nodig opdat eczeem kan genezen
 • eventuele resistentie tegen lokale steroïden bij langdurig gebruik
 • groeiproblemen bij kinderen die steroïden gebruiken
 • littekens
 • meer jeuk en blaren
 • sepsis (bloedvergiftiging) (door stafylokokkenbacteriën)

Preventie

Patiënten moeten eczeem goed onder controle houden en hiervoor de nodige behandelingen uitvoeren. Patiënten met eczeem mogen niet krabben aan de huid. Daarnaast moet de huid zo schoon en droog mogelijk blijven.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: een vervelende huidaandoeningEczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die zelfs voorkomt bij babies en kinderen.Wat is eczeem?, wat zi…
Eczeem behandelingEczeem behandelingEczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aand…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…

Hypopneu: Langzame ademhaling door verstopping van luchtwegHypopneu: Langzame ademhaling door verstopping van luchtwegHypopneu is een slaapstoornis waarbij de luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd is, wat resulteert in een daling van de lucht…
Ook mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeOok mannen gaan in de overgang: de andropauze of penopauzeWaar bij vrouwen de menopauze het einde van een vruchtbare periode betekent, worden mannen niet onvruchtbaar tussen hun…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 26 februari 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to Identify, Treat, and Prevent Infected Eczema, https://www.healthline.com/health/infected-eczema
 • Infected eczema action plan, https://www.kidshealth.org.nz/infected-eczema-action-plan
 • Infected eczema, http://www.irishhealth.com/article.html?id=6335
 • Infected eczema, https://www.leo-pharma.co.uk/Home/Our-focus/Skin-Conditions/Infected-eczema.aspx
 • Infected eczema: Symptoms, treatment, and prevention, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319561.php
 • Managing infected eczema, https://www.gponline.com/managing-infected-eczema/dermatology/article/593798
 • Afbeelding bron 1: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.