Eczema herpeticum: Complicatie eczeem met virale infectie

Eczema herpeticum: Complicatie eczeem met virale infectie Eczema herpeticum is een complicatie van eczeem. De huid van een patiënt komt hierbij in contact met het herpesvirus, meestal het herpes simplex 1-virus. Hierdoor ontstaat ernstige blaarvorming op de huid in combinatie met algemene tekenen zoals koorts en een ziek gevoel. De eczema herpeticum-infectie is potentieel zeer ernstig, vooral wanneer deze zich verspreidt over grote delen van de huid. Een snelle behandeling met antibiotica van deze vorm van geïnfecteerd eczeem voorkomt littekenvorming, orgaanfalen en andere complicaties. Tot slot is het raadzaam om veilig te vrijen, geen fysiek contact te hebben met een patiënt met herpes en geen persoonlijke voorwerpen te delen.

Synoniem van eczema herpeticum

Eczema herpeticum staat ook bekend als ‘Kaposi varicelliforme uitbarsting’ omdat het oorspronkelijk werd beschreven door Kaposi in 1887. Hij vond namelijk dat de tekenen deden denken aan waterpokken/varicella.

Oorzaken: Infectie door herpesvirus

Eczema herpeticum is een complicatie van de huidaandoening eczeem waarbij een droge, rode, en jeukende huid tot stand komt. Bij eczema herpeticum infecteert het herpesvirus grote delen van de huid bij patiënten die lijden aan eczeem. Meestal heeft een patiënt een infectie met het herpes simplex 1-virus opgelopen. Dit is het virus dat koortsblaasjes veroorzaakt rond en in de mond (mondherpes). Deze koortsblaasjes komen soms ook op andere plaatsen op het lichaam tot uiting. Ook het herpes simplex 2-virus (veroorzaakt genitale herpes), het coxsackievirus A16 (veroorzaakt hand-, voet- en mondziekte) of het vaccinia-virus veroorzaken mogelijk eczema herpeticum. De verspreiding van het virus vindt plaats door huid-op-huidcontact, zoenen en vrijen.

Risicofactoren van virale huidinfectie

Eczema herpeticum treft patiënten met contactdermatitis, seborreïsche dermatitis (huidziekte met hoofdroos en rode huid) en andere inflammatoire huidziekten (huidziekten waarbij een huidontsteking aanwezig is). Baby’s en jonge kinderen en patiënten met ernstige atopische dermatitis zijn vaker aangetast.

De virale infectie komt echter soms ook tot uiting bij patiënten zonder eczeem waarbij de huidbarrière getroffen is. Daarom is de term ‘Kaposi-varicelliforme uitbarsting’ beter. De huidbarrière is aangetast bij:

Symptomen: Blaren op gezicht en nek

Eczema herpeticum verschijnt meestal op de romp, het gezicht (gezichtseczeem), het hoofd, in de nek. De symptomen komen mogelijk ook tot stand op andere plaatsen op het lichaam verschijnen, zoals de handen. De incubatieperiode (tijd tussen het oplopen van de infectie en het tot uiting komen van de klachten) bedraagt tot twee weken (gemiddeld vijf à twaalf dagen)

Huid

Huidgerelateerde symptomen van eczema herpeticum zijn onder andere:
 • blaren die pus afscheiden wanneer ze opengebroken zijn
 • een groepje van kleine blaren die jeuken en pijnlijk zijn
 • rode, paarse of zwarte blaren
 • zweervorming (erosies) door oude blaren en korsten

Andere tekenen

Andere symptomen van eczema herpeticum zijn onder meer:

Een uitgebreid oogonderzoek is nodig / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een uitgebreid oogonderzoek is nodig / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

Een patiënt met tekenen die wijzen in de richting van eczema herpeticum bezoekt zo snel mogelijk een arts. De virale huidinfectie is namelijk potentieel zeer ernstig. Een arts kijkt naar het uiterlijk van de huid, en neemt een kweek uit het geïnfecteerde gebied van de huid. Dit bevestigt de aanwezigheid van eczema herpeticum. Verder onderzoekt de oogarts het hoornvlies van het oog omdat er soms een complicatie aan het hoornvlies optreedt (herpetische keratitis). De symptomen van de infectie doen soms denken aan impetigo, waterpokken en complicaties van het pokkenvaccin bij patiënten met atopische dermatitis.

Behandeling van complicatie van eczeem

Voor eczema herpeticum schrijft de arts antivirale medicijnen voor. Bij ernstige symptomen of patiënten die een zwak immuunsysteem hebben, is vaak een ziekenhuisopname nodig. Als er een secundaire bacteriële huidinfectie veroorzaakt door streptokokkenbacteriën of stafylokokkenbacteriën optreedt, zet de arts ook systemische antibiotica in.

Complicaties

Eczema herpeticum is mogelijk een zeer ernstige aandoening. Complicaties van deze infectie bestaan uit:
 • een infectie in het hoornvlies van het oog (herpetische keratitis) die onbehandeld leidt tot hoornvlieslittekens en blindheid
 • littekens door de blaren
 • orgaanfalen en de dood bij verspreiding van het virus naar de hersenen, de longen en de lever (zelden)

Een onmiddellijke behandeling van eczema herpeticum vermindert het risico op complicaties door het virus.

Regelmatig de handen wassen is essentieel / Bron: Gentle07, PixabayRegelmatig de handen wassen is essentieel / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van huidaandoening

Patiënten met atopische dermatitis, contactdermatitis en andere vormen van eczeem moeten contact met een patiënt met een koortslip of een andere actieve herpesinfectie vermijden. Ze mogen ook geen bestek, lippenstift, glaswerk of enig ander voorwerp aanraken dat de mond van een patiënt met het herpesvirus heeft aangeraakt. Een goede handhygiëne naleven is eveneens noodzakelijk. Tot slot is het beoefenen van een veilige geslachtsgemeenschap aanbevolen om deze vorm van geïnfecteerd eczeem te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczema herpeticum: symptomen, oorzaken en behandelingEczema herpeticum: symptomen, oorzaken en behandelingEczema herpeticum wordt meestal gezien als een complicatie van constitutioneel eczeem, waarbij de huid geïnfecteerd raak…
Geïnfecteerd eczeem: Eczeeminfectie door gebarsten huidGeïnfecteerd eczeem: Eczeeminfectie door gebarsten huidEczeem is in feite een breed scala van aandoeningen waarbij een patiënt een rode, jeukende en ontstoken huid ervaart. Eé…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Voeteczeem: symptomen en behandeling van eczeem op de voetenVoeteczeem: symptomen en behandeling van eczeem op de voetenOnder voeteczeem wordt eczeem verstaan dat in verschillende vormen kan voorkomen, zoals allergisch contacteczeem, blaasj…

Seksueel overdraagbare aandoeningen en symptomen aan mondSeksueel overdraagbare aandoeningen en symptomen aan mondPatiënten lopen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) op via verschillende vormen van seksuele activiteit. Veel me…
Artrose in de enkel: symptomen en behandeling enkelartroseArtrose in de enkel: symptomen en behandeling enkelartroseArtrose is de meest voorkomende reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zac…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 28 mei 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Eczema herpeticum, https://en.wikipedia.org/wiki/Eczema_herpeticum
 • Eczema herpeticum, https://nationaleczema.org/eczema/related-conditions/eczema-herpeticum/
 • Eczema herpeticum, https://www.dermnetnz.org/topics/eczema-herpeticum/
 • Overview of Eczema Herpeticum, https://www.verywellhealth.com/eczema-herpeticum-overview-4570886
 • What's to know about eczema herpeticum?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/317647.php
 • Afbeelding bron 1: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.