Hypoalbuminemie: Verlaagde albuminewaarden in bloed
Albumine is een wateroplosbaar eiwit dat overvloedig aanwezig is in het bloedplasma. Dit eiwit, geproduceerd door de lever, speelt een cruciale rol in het handhaven van een goede gezondheid. Albumine is essentieel voor het herstel en de groei van weefsels en het transport van vetzuren van vetweefsel naar spierweefsel. Wanneer het albuminegehalte te laag is, spreekt men van hypoalbuminemie. Verlaagde albuminewaarden kunnen voortkomen uit hart-, lever- of nierziekten. De symptomen van hypoalbuminemie zijn niet altijd duidelijk, maar bij een ernstige verlaging van de albuminewaarden kunnen symptomen optreden zoals een droge huid, duizeligheid en verwardheid. Voeding met meer albumine kan het albuminegehalte verhogen, maar daarnaast is een behandeling van het onderliggende probleem noodzakelijk.
Wat is albumine?
Albumine is een eiwit dat in de lever wordt geproduceerd en een aanzienlijk deel van het bloedplasma uitmaakt. Plasma is het vloeibare gedeelte van het bloed dat eiwitten en bloedcellen bevat. Albumine speelt een sleutelrol in het transport van bilirubine, vetzuren, metalen, ionen, hormonen en medicijnen via de bloedbaan. Een laag albuminegehalte kan de efficiëntie van dit transport verminderen, wat leidt tot verschillende symptomen.
Epidemiologie
Hypoalbuminemie kan ontstaan door een verminderde productie van albumine (wat zelden voorkomt), een verhoogd verlies via de nieren, het maagdarmkanaal, de huid of de extravasculaire ruimte, of een verhoogd katabolisme van albumine. Het kan ook een combinatie van deze factoren zijn.
Oorzaken van hypoalbuminemie
Hartziekte
Hypoalbuminemie komt vaak voor bij patiënten met
hartfalen (wanneer het hart niet efficiënt bloed rondpompt) of
pericarditis (
ontsteking van het hartzakje). De hypoalbuminemie bij hartproblemen is vaak een gevolg van meerdere factoren, waaronder
ondervoeding, ontsteking, cachexie (ernstige uitputting) en hemodilutie (verhoogde vloeistofinhoud in het bloed). Andere factoren kunnen leverdisfunctie, eiwitverliezende enteropathie en verhoogd extravasculair verlies zijn. Ouderen lopen een verhoogd risico op hypoalbuminemie bij hartfalen. Behandeling omvat vaak bloeddrukmedicatie en voedingsaanpassingen.
Leverziekte
De lever is verantwoordelijk voor de productie van albumine. Veel
leverziekten kunnen leiden tot
leverfalen, zoals
levercirrose,
leverkanker,
hepatitis (leverontsteking),
alcoholische hepatitis en
leververvetting. Wijzigingen in levensstijl, zoals het vermijden van alcohol, zijn cruciaal voor de behandeling.
Nierziekte
Bij
nierproblemen, zoals het
nefrotisch syndroom (nieraandoening met eiwitverlies in de urine) of
nierfalen, verliest de patiënt veel eiwit via de urine (proteïnurie). Dit leidt tot een vermindering van albumine in het bloed, wat resulteert in hypoalbuminemie. Behandeling kan bestaan uit medicatie, nierdialyse en/of een niertransplantatie.
Ondervoeding
Hypoalbuminemie komt ook voor bij patiënten die onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals bij
ondervoeding. Een tekort aan eiwitten leidt tot onvoldoende productie van albumine door de lever. Aandoeningen die de opname van voedingsstoffen bemoeilijken, zoals
malabsorptie, kunnen ook leiden tot hypoalbuminemie.
Proteïneverliezende enteropathie
Proteïneverliezende enteropathie is een aandoening waarbij patiënten veel eiwitten verliezen via het spijsverteringsstelsel, wat leidt tot een laag albuminegehalte. Dit komt voor bij maag- en darmaandoeningen zoals
coeliakie (maag- en darmproblemen door gluten) en
inflammatoire darmaandoeningen (ontstekingen van de darm). Behandeling richt zich op het verlichten van symptomen en het verminderen van ontstekingen.
Andere oorzaken
Minder vaak ontwikkelen patiënten hypoalbuminemie door:
Symptomen
De symptomen van hypoalbuminemie kunnen sterk variëren. Sommige patiënten vertonen pas symptomen bij een aanzienlijke verlaging van de albuminewaarden. Veel voorkomende symptomen zijn:
Een bloedonderzoek is noodzakelijk voor de diagnose van hypoalbuminemie /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
Het is cruciaal om de oorzaak van hypoalbuminemie vast te stellen om een effectieve behandeling te kunnen starten. Het normale albuminebereik ligt tussen de 35 en 45 gram per liter (g/L). Albuminewaarden onder de 34 gram/L wijzen op hypoalbuminemie. Een
bloedonderzoek kan de albuminewaarden meten. Tevens kan een
urineonderzoek worden uitgevoerd om een verhoogd aantal eiwitten in de urine (proteïnurie) vast te stellen.
Behandeling
Voeding
Patiënten die voldoende eiwitten consumeren, krijgen doorgaans ook voldoende albumine binnen. De aanbevolen hoeveelheid is minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Vooral bij ondervoeding is het belangrijk om voedingsmiddelen met veel albumine te eten. Albumine is aanwezig in diverse dierlijke producten zoals:
- Eieren
- Griekse yoghurt
- Kwark
- Melk
- Rundvlees
- Sommige vleesvervangers
- Sommige voedingssupplementen
- Vis
Medicatie
Sommige patiënten hebben mogelijk medicatie nodig om hun albumineniveau te verhogen. Dit kan intraveneuze toediening van albumine inhouden. Andere behandelingen richten zich op de onderliggende oorzaak van de verlaagde albuminewaarden. Vaak is een ziekenhuisopname nodig voor nauwkeurige monitoring en behandeling.
Prognose van lager albuminegehalte
De prognose voor patiënten met een laag albumineniveau hangt af van de onderliggende oorzaak. Een snelle diagnose en behandeling kunnen de langetermijnvooruitzichten aanzienlijk verbeteren.
Complicaties van verlaagde albuminewaarden in het bloed
Hypoalbuminemie kan de symptomen van andere ziekten verergeren. Patiënten met chronische
obstructieve longziekte (
COPD) en hypoalbuminemie hebben een verhoogd risico op
ademhalingsfalen (ernstige ziekte met beperkte ademhaling).
Andere mogelijke complicaties zijn:
Preventie van hypoalbuminemie
Om hypoalbuminemie te voorkomen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven en bestaande gezondheidsproblemen goed te beheren. Dit omvat:
- Een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten
- Regelmatige medische controles voor vroege opsporing van lever-, nier- en hartziekten
- Adequate behandeling van chronische ziekten
- Voorkomen van aandoeningen die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden
Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u helpen het risico op hypoalbuminemie te verminderen en uw algehele gezondheid te verbeteren.