Tetraplegie: Verlamming van vier ledematen en romp

Tetraplegie: Verlamming van vier ledematen en romp Nekletsels (beschadiging van cervicale wervelkolom) leiden mogelijk tot schade aan het ruggenmerg. Tetraplegie (quadriplegie) is een aandoening waarbij de vier ledematen en de romp verlamd zijn. De aandoening treedt op door schade aan het ruggenmerg. De mate van verlamming hangt af van de ernst van de schade aan het ruggenmerg, en ook of de patiënt revalidatietherapie volgt. Het is bekend dat veel verwondingen leiden tot tetraplegie, maar ook enkele aandoeningen, een tumor en misvormingen leiden mogelijk tot een verlamming van de armen, de benen en de romp. Een zorgvuldige en multidisciplinaire behandeling van de patiënt is nodig omdat bij verlamde patiënten snel complicaties ontstaan.

Ruggenmerg

Door een probleem in de hersenen en/of het ruggenmerg ontstaat tetraplegie. Het ruggenmerg verzendt signalen van en naar de hersenen, terwijl de hersenen deze signalen verwerken en interpreteren. Een ruggenmergletsel voorkomt dat de hersenen deze signalen ontvangen. Door een hersenbeschadiging zijn de hersenen bovendien niet in staat om de signalen te verwerken en interpreteren.

Oorzaken: Schade aan ruggenmerg

Schade aan het ruggenmerg, meer bepaald aan de cervicale regio (halswervelgebied) van het ruggenmerg (C1-C7), leidt tot tetraplegie. De zenuwwortels uit het ruggenmerg in dit gebied zijn dan beschadigd. Dit ruggenmergletsel gebeurt het vaakst bij jonge mannen, hoewel iedereen mogelijk getroffen wordt door schade aan het ruggenmerg.

Aandoeningen

Enkele aandoeningen resulteren in schade aan het ruggenmerg, zoals bij:

Misvormingen

Door aangeboren misvormingen van de wervelkolom, zoals bijvoorbeeld spina bifida (open rug), is de patiënt mogelijk verlamd aan de romp en ledematen.

Trauma

Een sportblessure, ongeval met een gemotoriseerd voertuig, een valpartij, een schotwonde enzovoort leiden mogelijk allemaal tot ruggenmergletsels. Deze letsels veroorzaken soms een fractuur (breuk) van de halswervel waardoor schade aan het ruggenmerg ontstaat.

Tumor

Een tumor of groei in het wervelkanaal drukt soms het ruggenmerg samen, waardoor tetraplegie tot stand komt. Het letsel is dan vooral op het halswervelgebied aanwezig.

Symptomen van verlamming van vier ledematen en romp

Meestal treedt tetraplegie op wanneer het ruggenmerg op het niveau van de cervicale wervelkolom beschadigd is. Hoe hoger het letsel of het trauma is, des te ernstiger de symptomen veelal zijn. Letsel onder het C7-niveau van het ruggenmerg spaart de bovenarm. Enkel de onderste ledematen zijn dan getroffen. Bij tetraplegie gaat zowel het gevoel als de motoriek vanaf de nek naar beneden verloren. Tegelijk treden ook nog andere symptomen op zoals:

Soms is een lumbale punctie vereist / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Soms is een lumbale punctie vereist / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

De arts doorloopt de volledige medische geschiedenis en voert een lichamelijk en neurologisch onderzoek uit. Een vroege en nauwkeurige diagnose van de letsels is erg belangrijk bij tetraplegische patiënten. De arts voert daarom een computertomografie (CT-scan) en magnetische resonantiebeeldvorming (MRI-scan) uit. Soms gebruiken artsen een CT-scan of MRI-scan met contrast voor een meer accurate diagnose. Bij patiënten met ruggenmergaandoeningen zet de arts een bloedtest en of lumbale punctie (ruggenprik: onderzoek van het hersenvocht) in.

Behandeling van tetraplegie

De behandeling van tetraplegie hangt af van de ernst en de omvang van de schade aan het ruggenmerg. De behandeling is ook gericht op het getroffen verlamde deel van het lichaam. De arts behandelt het verlies van bepaalde functies voorts ondersteund.

Medicatie

Corticosteroïden zijn inzetbaar wanneer sprake is van een zwelling van het ruggenmerg, want hierbij zijn de zenuwen veelal niet ernstig beschadigd. Medicatie is ok nodig om het risico op een infectie te verminderen. Sommige patiënten krijgen ook andere medicijnen zoals bloedverdunners of bloeddrukmedicatie.

Operatie

Bij een sportblessure zet de arts een spoedbehandeling in waarbij hij de patiënt onmiddellijk immobiliseert om verder letsel aan het ruggenmerg te voorkomen. De arts stabiliseert daarna de hartslag en de bloeddruk en voert vervolgens een operatie uit om de gebroken wervel te repareren, en een stuk bot te verwijderen dat het ruggenmerg samenperst. Hierdoor is de wervelkolom wel weer stabiel en gerepareerd, maar de zenuwschade valt niet te herstellen.

Ondersteunende therapie

Een goede verzorging van de patiënt is nodig zodat hij niet te maken krijgt met doorligwonden. Verder heeft de patiënt soms beademingsapparatuur nodig, vooral wanneer de verwonding zich in de nekwervelkolom 1, 2 en 3 bevindt. Ook zorgt de arts voor een gezonde en evenwichtige voeding die alle essentiële voedingsstoffen bezit. Om de urineproblemen te verhelpen, krijgt de patiënt een urinekatheter. Soms zijn nekkragen of andere hulpmiddelen nodig om de wervel stabiel te houden. Fysiotherapie is belangrijk voor alle patiënten met tetraplegie om de spierkracht te versterken en de spieren actief te houden. Verder krijgen een aantal patiënten logopedie om het spraakvermogen te behouden of te herwinnen. Tot slot is psychotherapie en lotgenotencontact voor veel patiënten en mensen uit de omgeving van de patiënt nuttig.

Complicaties van tetraplegie

Vooral in de maanden na een ongeval zijn luchtweginfecties de belangrijkste doodsoorzaak bij patiënten met een ruggenmergletsel. Verder ontstaan mogelijk doorligwonden (decubitus) en secundaire infecties. Psychische problemen, met name angst en een depressie, komen ook voor. Tot slot krijgen veel patiënten te maken met een gewichtstoename als ze geen fysiotherapie krijgen en te weinig calorieën verbruiken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hemiplegie: een halfzijdige verlammingHemiplegie: een halfzijdige verlammingBij Hemiplegie of Hemiplegia word er gesproken van een een halfzijdige verlamming van het lichaam dat rond de geboorte k…
Het ruggenmerg en dwarslaesieHet ruggenmerg en dwarslaesieHet ruggenmerg is onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Het ruggenmerg ontvangt en geeft informatie door van verschil…
RuggenmergletselRuggenmergletselEr zitten veel kraakbeen en zenuwen tussen de wervels van je ruggenmerg. Door het kraakbeen kan je rug allerlei beweging…
Locked-in-syndroom: Opgesloten in eigen lichaamLocked-in-syndroom: Opgesloten in eigen lichaamHet locked-in-syndroom is een neurologische toestand waarbij een patiënt als het ware ‘opgesloten’ zit in zijn eigen lic…

Folliculitis keloidalis: Ontsteking van haarzakjes op hoofdFolliculitis keloidalis: Ontsteking van haarzakjes op hoofdFolliculitis keloidalis is een chronische ontstekingsziekte (inflammatoire aandoening) waarbij de haarzakjes op de achte…
Hypoalbuminemie: Verlaagde albuminewaarden in bloedHypoalbuminemie: Verlaagde albuminewaarden in bloedAlbumine is een wateroplosbaar eiwit dat overvloedig aanwezig is in het bloedplasma. Dit eiwit, geproduceerd door de lev…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 9 maart 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Quadriplegia / Tetraplegia, https://www.spinalcord.com/quadriplegia-tetraplegia
  • Spinal-Injury.net : Tetraplegic Spinal Cord Injuries, http://www.spinal-injury.net/tetraplegia.htm
  • Tetraplegia vs. Quadriplegia vs. Paraplegia: What Is The Difference?, https://www.spinalcord.com/blog/tetraplegia-quadriplegia-paraplegia-what-is-the-difference
  • Tetraplegia, https://www.physio-pedia.com/Tetraplegia
  • Tetraplegia/Cervical Spinal Cord Injury, https://uamshealth.com/medicalservices/orthopedics/handsurgery/brachial-plexus-services/tetraplegiacervical-spinal-cord-injury/
  • What is Tetraplegie or Quadriplegia? Causes, Symptoms & Treatment, http://www.tandurust.com/health-faq-8/tetraplegia-or-quadriplegia.html
  • Afbeelding bron 1: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.