Progeria: Versnelde lichamelijke veroudering

Progeria: Versnelde lichamelijke veroudering Progeria is een zeldzame genetische aandoening waarbij het lichaam van een patiënt snel veroudert. Een kind ziet er hierdoor sneller oud uit en kampt eveneens met ouderdomsgerelateerde symptomen zoals een klein gestalde, een gerimpelde neus en zichtbare aders. De ziekte leidt tot fatale hartcomplicaties en een verhoogd risico op een beroerte. Door de snelle veroudering komt een patiënt vroegtijdig te overlijden. De behandeling is enkel ondersteunend gericht aangezien een genezing niet bestaat anno oktober 2020. De ziekte werd tot slot voor het eerst in de medische literatuur beschreven in 1886.

Synoniemen

Progeria is ook bekend als het Hutchinson-Gilford progeria syndroom (HGPS) of de ziekte van Hutchison-Gilford.

Epidemiologie van genetische aandoening

Circa één op de vier miljoen levend geboren baby’s lijdt aan progeria. De ziekte beide geslachten even vaak. Alle rassen zijn mogelijk getroffen.

Oorzaken van versnelde lichamelijke veroudering

Door een enkele fout in een bepaald gen (lamin A-gen = LMNA-gen) wordt een abnormaal eiwit geproduceerd (progerine. Wanneer cellen progerine gebruiken, breken de cellen gemakkelijker af. Progerine bouwt zich op in veel cellen van patiënten met progeria, waardoor ze snel oud worden. Er is meestal geen familiegeschiedenis aanwezig van progeria. Als er al één kind in het gezin is met progeria, is er een kans van twee tot drie procent dat een andere broer of zus ook aan de ziekte zal lijden.

Symptomen

De meeste patiënten met progeria lijken gezond bij de geboorte. Al in het eerste levensjaar ontstaan echter symptomen van de ziekte. Zo groeien baby’s niet goed of bereiken ze geen normaal gewicht. Daarnaast normaal. Ze ontwikkelen fysieke eigenschappen, waaronder:

Progeria tast de intelligentie, de motoriek (zitten, staan, lopen) of hersenontwikkeling van een patiënt niet aan. Een patiënt met de aandoening krijgt ook niet meer infecties dan andere, gezonde personen.

Wanneer patiënten met progeria verouderen, krijgen ze ziekten die normaalgezien enkel ontstaan bij vijftigplussers zoals botverlies, een verharding van de bloedvaten en hartaandoeningen.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
De symptomen van deze verouderingsziekte zijn erg duidelijk waar te nemen met het blote oog. De arts herkent de symptomen dan ook meteen. Het is belangrijk dat ouders direct naar een arts gaan wanneer ze tekenen van progeria bemerken bij hun kind. De arts voert een lichamelijk onderzoek uit. Een gehooronderzoek en oogonderzoek zijn eveneens nodig. Verder meet de arts de pols en bloeddruk. Vervolgens meet hij de lengte en het gewicht van de patiënt en vergelijkt hij deze informatie met andere gezonde personen van dezelfde leeftijd. Daarna is een doorverwijzing naar een medisch geneticus nodig die de diagnose van progeria bevestigt via een bloedonderzoek.

Differentiële diagnose
Het Wiedemann-Rautenstrauch-syndroom en het Werner-syndroom (volwassen vorm van versnelde veroudering) zijn vergelijkbare aandoeningen. Ook deze erfelijke ziekten veroorzaken een snelle veroudering en een verkorte levensduur.

Behandeling van progeria

Voor progeria bestaat anno oktober 2020 geen remedie. De behandeling is dan ook gericht op het verlichten of voorkomen van klachten van de ziekte.

Medicatie

De arts schrijft geneesmiddelen voor om het cholesterolgehalte te verlagen (statines) of om bloedstolsels te voorkomen. Elke dag een lage dosis aspirine nemen, voorkomt een hartaanval en beroerte. Groeihormoon helpen bij het verkrijgen van een goede lengte en een gezond gewicht.

Fysiotherapie en ergotherapie

Dankzij fysiotherapie en ergotherapie blijft de patiënt in beweging en heeft hij minder last van gewrichtsstijfheid of heupproblemen.

Chirurgie

Sommige patiënten zijn gebaat met coronaire bypasschirurgie of angioplastiek. Deze chirurgische ingrepen zijn nodig om de progressie van hartziekten te vertragen.

Thuiszorg

Patiënten met progeria lopen meer kans op uitdrogingsverschijnselen. Ze moeten bijgevolg erg veel water , vooral bij ziekte of warm weer. Een gezonde en evenwichtige voeding consumeren is verder belangrijk. Wanneer het vetprofiel wijzigt, zijn soms aanpassingen in de voeding nodig. Verder moeten patiënten regelmatig kleine maaltijden eten om de calorie-inname te maximaliseren. De huid beschermen tegen zon is nodig. Kinderen blijven tot slot best veel in beweging.

Prognose van sneller ouder worden

De meeste patiënten met progeria leven niet langer dan veertien jaar maar hierop bestaan uitzonderingen. Zo zijn reeds patiënten gerapporteerd die tussen de twintig en dertig jaar oud worden. Kinderen met progeria sterven meestal als gevolg van een hartaanval, hartfalen of een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen).

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Progeria, versneld oud wordenLetterlijk betekent progeria 'versneld ouder worden'. Kinderen hebben deze ziekte. Kinderen met progeria hebben vaak har…
Progeria - Werner SyndroomProgeria - Werner SyndroomVeroudering is een natuurlijk proces, wat hoort bij het menselijk leven. Progeria is een woord voor "versneld ouder word…
Progeria: versneld ouder wordenProgeria: versneld ouder wordenProgeria is een zeldzame aangeboren ziekte, waarbij het lichaam in een versneld tempo ouder wordt. Het kind ziet er bij…
Progeria - Hutchinson-Gilford Progeria SyndroomProgeria - Hutchinson-Gilford Progeria SyndroomVeroudering is een natuurlijk proces wat hoort bij het leven. Bij sommige zeldzame ziekten wordt het verouderingsproces…

Slaapproblemen bij blinden: Niet-24-uurs-slaap-waakritmeSlaapproblemen bij blinden: Niet-24-uurs-slaap-waakritmeDankzij een interne lichaamsklok worden mensen slaperig en ontwaken ze op ongeveer hetzelfde tijdstip overdag. Het niet-…
Zwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenZwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenNormaal gesproken is de stoelgang bruin van kleur en lang en glad van vorm. In sommige gevallen kunnen echter zwarte sti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: See Source, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Geraadpleegd op 5 oktober 2020:
  • Progeria Treatments, https://www.webmd.com/children/progeria
  • Geraadpleegd op 25 april 2018:
  • Causes, symptoms, and treatment of progeria, https://www.medicalnewstoday.com/articles/146746.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Hutchinson-Gilford progeria syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/hutchinson-gilford-progeria-syndrome
  • Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome: A Premature Aging Disease., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28660486
  • Progeria, https://www.britannica.com/science/progeria
  • Progeria, https://www.webmd.com/children/progeria
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.