Fucidin anti-bacteriële zalf of crème bij huidontsteking
Fucidin is een medicijn met anti-bacteriële werking. Het middel bestaat onder andere in de vorm van zalf en crème. Het medicijn wordt gebruikt om wonden te ontsmetten. Het werkzame bestanddeel van deze beide middelen is een antibioticum, dat infecties door bacteriën moet bestrijden. De zalf kan gebruikt worden bij brandwonden of snijwonden of bij zweren en open wonden. De crème wordt onder andere veelvuldig gebruikt bij koortslip en ook bij krentenbaard wordt het middel vaak voorgeschreven. Fucidin wordt alleen verstrekt op recept.
Wat is Fucidin zalf
Fucidin zalf is bestemd voor gebruik op de huid. De zalf is een antibioticum dat wordt gebruikt voor behandeling van infecties van de huid, veroorzaakt door bacteriën die gevoelig zijn voor natriumfusidaat. Een andere naam hiervoor is fusidinezuur. Men dient de zalf nauwkeurig te gebruiken volgens de richtlijnen van de arts of apotheker.
Samenstelling van Fucidin zalf
Fucidin bevat de volgende ingrediënten:
- Natriumfusidaat (fusidinezuur) 20mg/g
- Triamcinolonacetonide 0,1%
- Wolvet
- Cetylalcohol
- Vloeibare paraffine, witte vaseline
- Al-rac-tocopherol
- Butylhydroxytolueen (E321)
Wat is Fucidin crème
Fucidin crème wordt gebruikt voor de plaatselijke behandeling van huidinfecties die veroorzaakt worden door bacteriën die gevoelig zijn voor fusidinezuur. De crème is bijzonder geschikt voor behandeling van de hoofdhuid en het gezicht. Ook wanneer er vocht uit de wond komt is crème het aangewezen middel.
Samenstelling van de Fucidin crème
Fucidin crème bevat de volgende ingrediënten:
- Fucidinezuur 2% (natriumfusidaat)
- Butylhydroxyanisol E320
- Cetylalcohol
- Glysorol
- Vloeibare paraffine
- Kaliumsorbaat
- Polysorbaat 60
- Witte vaseline
- Verdund zoutzuur
- Al-rac-tocopherol
- Gezuiverd water
Overeenkomsten tussen Fucidin zalf en crème
Fucidin zalf en crème hebben een aantal overeenkomsten te weten:
- Beide hebben een anti-bacteriële werking.
- Men gebruikt beide bij open wonden zoals snijwonden, eczeem, open wonden
- Het medicijn is een antibioticum
- Beide zijn werkzaam tegen de stafylokokbacterie, maar ook tegen de streptococcusbacterie. Bij wonden kunnen bacteriën de huid binnendringen en hier een infectie veroorzaken. Deze infectie kan bestreden worden met de zalf of crème.
Verschillen tussen Fucidin zalf en crème
Naast overeenkomsten zijn er ook een paar verschillen aan te wijzen tussen Fucidin crème en zalf. Te weten:
- De samenstelling is verschillend
- Crème zal vaker gebruikt worden bij aandoeningen van de hoofdhuid
- Crème bevat minder vet en veel meer water
- De crème trekt snel in de huid en is daarom meer geschikt voor het gezicht.
Dosering van Fucidin zalf en crème
Zowel voor volwassenen als voor kinderen wordt geadviseerd om driemaal daags een kleine hoeveelheid zalf of crème op de huid te smeren. Als er steriel verband moet worden aangebracht dan kan de dosering iets verminderd worden. Wanneer je merkt dat de zalf of crème te sterk of juist te weinig werkt dan is het noodzakelijk contact op te nemen met de arts. Ook wanneer er teveel zalf of crème is gebruikt of ingenomen moet contact opgenomen worden met de arts.
Bij langdurig gebruik kan men resistent worden voor dit medicijn. Als men het middel vergeten is dan dien je te wachten tot het volgende tijdstip. Ga niet extra smeren om het verloren tijdstip in te halen.
Bijwerkingen van Fucidin zalf en crème
Zoals bij ieder geneesmiddel kunnen ook hier bijwerkingen voorkomen. Er kunnen reacties optreden zoals jeuk, huiduitslag, pijn en irritatie. Het middel mag niet gebruikt worden om of rond de ogen. Bijwerkingen die zelden voorkomen (1 tot 10 op de 10.000 patiënten zijn:
- Overgevoeligheidsreacties zoals vochtophoping in de huid en slijmvliezen
- Ademhalingsmoeilijkheden
- Jeuk en huiduitslag
- Vorming van blaasjes
Duur van de behandeling met Fucidine zalf of crème
Over het algemeen zal de behandeling 1 tot 2 weken duren, maar het kan ook noodzakelijk zijn de behandeling iets langer voort te zetten. Dit is sterk afhankelijk van de aandoening. Bespreek met de arts hoe lang het middel gebruikt moet worden.
Bewaren van zowel de zalf als de crème
De zalf dient vanzelfsprekend buiten het bereik van kinderen gehouden te worden. Als de tube eenmaal geopend is dan mag men de zalf niet langer dan drie maanden bewaren. Ook moet je rekening houden met de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wanneer mag men de zalf of crème niet gebruiken
Men mag de zalf of crème niet gebruiken als:
- Er sprake is van een infectie van waterpokken, koortsuitslag of gordelroos
- Als er een infectie met door een parasiet, schimmel of gist.
- Als er sprake is van de zognaamde visschubbenziekte
- Als er acne is op de plaats waar het middel moet worden aangebracht.
Andere vormen waarin dit medicijn wordt verstrekt
Fucidin wordt naast zalf en crème verstrekt in de vorm van:
Kompressen met Fucidin
Fucidin Intertulle bestaat uit een vetgaaskompres, geïmpregneerd met witte paraffine en doordrenkt met 2% fusidinezuur. Het kompres werkt verzachtend en heeft als voordeel dat het niet aan de wond kleeft. Het wondvocht kan opgenomen worden in het gaas. De werkzame stof is ook hier natriumfusidaat ofwel fusidinezuur. Het middel is werkzaam tegen streptokokken en stafylokokken.
Ooggel
Fucidin is ook verkrijgbaar als ooggel. Dit wordt voorgeschreven bij bacteriële infecties aan het oog. Het middel bevat benzalkoniumchloride. De bijwerkingen kunnen zijn dat men jeuk krijgt aan het oog en een branderig gevoel.
De vergunninghouder is LEO PHarma BV te Amsterdam. Dit bedrijf is specialist op het gebied van dermatologie. Zij specialiseren zich op het gebied van psoriasis, actinische keratose en non melanoma huidkanker. Het medicijn Fucidin is sedert 1962 verkrijgbaar.