Fusidinezuur: Soort antibioticum voor stafylokokkenïnfecties

Fusidinezuur: Soort antibioticum voor stafylokokkenïnfecties Fusidinezuur is een soort antibioticum met een structuur die lijkt op deze van galzouten. Het is een krachtige remmer van bacteriële eiwitsynthese. Dit antibioticum zorgt ervoor dat bacteriën zich niet meer kunnen verspreiden. Fusidinezuur bestrijdt diverse bacteriële infecties veroorzaakt door stafyokokken (soort bacteriën). Vooral infecties aan de ogen en huid zijn te verhelpen met behulp van fusidinezuur oogdruppels, crèmes of zalven. Fusidinezuur is afkomstig van de schimmel Fusidium coccineum en werd ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Leo Pharma in Denemarken. Het is sinds de jaren 1960 in commercieel gebruik. Bijwerkingen komen weinig voor maar zijn er wel.
Ooginfecties zoals conjunctivitis zijn te behandelen met fisidinezuur / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ooginfecties zoals conjunctivitis zijn te behandelen met fisidinezuur / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Indicatie: Infecties veroorzaakt door stafylokokken (soort bacteriën)

De arts behandelt bacteriële huidinfecties zoals geïnfecteerd eczeem, cellulitis (huidinfectie met roodheid van de huid en gezwollen huid) en impetigo (krentenbaard met symptomen aan het gezicht). Ook bacteriële ooginfecties zoals conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) behandelt de arts door middel van fusidinezuur. Ook botinfecties (osteomyelitis) en endocarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart) zijn te behandelen door middel van fusidinezuur. Meestal zijn deze infecties het gevolg van stafylokokken, een soort bacteriën.

Toedieningswijze van soort antibioticum

Het medicijn wordt vaak in combinatie met een ander stafylokokkenmiddel worden gebruikt om te voorkomen dat antibioticaresistentie optreedt. Verschillende antibiotica worden gebruikt in combinatie met fusidinezuurtherapie, waaronder rifampicine, novobiocine en bètalactams. Fusidinezuur is alleen op recept verkrijgbaar en wordt geleverd in de vorm van crème, zalf of oogdruppels. Crèmes behandelen veel of grotere besmette huidgebieden. Zalven zijn vettiger en zijn inzetbaar voor de behandeling van kleinere besmette gebieden. Andere vormen van het geneesmiddel, zoals een in te slikken vloeistof en via de mond ingenomen tabletten, worden soms in het ziekenhuis toegediend.

Oogdruppels

Fusidinezuur oogdruppels zijn soms bekend onder de merknaam Fucithalmic. Fusidinezuur oogdruppels neemt de patiënt tweemaal per dag. De patiënt gebruikt deze ten minste nog 48 uur nadat hij zich beter voelt en het oog weer normaal is.

Crème of zalf

Fusidinezuur zalven of crèmes staan bekend onder de merknaam Fucidin. De crème- of zalfvorm past de patiënt drie à vier keer per dag op de huid toe. De behandeling met fusidinezuur crème of zalf duurt meestal één à twee weken, maar soms is een langere behandeltijd nodig.

Interacties met andere medicijnen

Er zijn geen geneesmiddelen bekend die problemen veroorzaken wanneer ze tegelijkertijd met fusidinezuur worden ingenomen.

Bijwerkingen van fusidinezuur

Fusidinezuur het is over het algemeen een veilig geneesmiddel. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen dit antibioticum indien nodig nemen. Antibioticaresistentie verschijnt mogelijk wel snel en daarom moet fusidinezuur vaak worden gebruikt in combinatie met een ander antibioticum.

Crème of zalf

Minder dan 1 op de 100 patiënten ervaart huidirritatie door het gebruik van de crème of zalf. Ernstige bijwerkingen van de crème of zalf komen voor bij minder dan 1 op de 1.00 patiënten. Netelroos (rode huid, jeukende huid, verheven bultjes op de huid) en huidirritatie zijn andere complicaties van het gebruik van fusidinezuur in crème- of zalfvorm.

Een wazig gezichtsvermogen is een mogelijke bijwerking van fusidinezuur oogdruppels / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Een wazig gezichtsvermogen is een mogelijke bijwerking van fusidinezuur oogdruppels / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Oogdruppels

Bijwerkingen van fusidinezuuroogdruppels komen vaker voor en treden bij minder dan 1 op de 10 patiënten op. Ze bestaan mogelijk uit:

Ernstige allergische reacties

In zeldzame gevallen ervaren patiënten een ernstige allergische reactie door het gebruik van fusidinezuur crème, zalf of oogdruppels. Bekende symptomen van anafylaxie (ernstige allergische reactie) waarvoor medische noodhulp nodig is zijn:

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten antibiotica: fusidinezuur (Fucidin/Fucithalmic)Soorten antibiotica: fusidinezuur (Fucidin/Fucithalmic)Voor bacteriële infecties van de huid, die vaak door Stafylococcus aureus worden veroorzaakt, is fusidinezuur in de vorm…
Fucidin anti-bacteriële zalf of crème bij huidontstekingFucidin anti-bacteriële zalf of crème bij huidontstekingFucidin is een medicijn met anti-bacteriële werking. Het middel bestaat onder andere in de vorm van zalf en crème. Het m…
Soorten antibiotica: chlooramfenicol voor in de ogenSoorten antibiotica: chlooramfenicol voor in de ogenChlooramfenicol heeft ernstige bijwerkingen en wordt daarom niet zomaar gebruikt. Het hoort bij de antibiotica en wordt…
Soorten antibiotica: chinolonen (Avelox, Ciproxin, Noroxin)Soorten antibiotica: chinolonen (Avelox, Ciproxin, Noroxin)Voor vele infecties zijn de antibiotica uit de groep chinolonen geschikt. Ze werken tegen veel verschillende soorten bac…

Sulfonamiden: Antibiotica voor infecties en darmziektenSulfonamiden: Antibiotica voor infecties en darmziektenSulfonamiden (sulfamedicijnen) zijn een groep door de mens gemaakte (synthetische) geneesmiddelen die de chemische sulfo…
Chlooramfenicol: Soort antibioticum voor ooginfectiesChlooramfenicol: Soort antibioticum voor ooginfectiesChlooramfenicol is een soort antibioticum dat de eiwitsynthese (productie van eiwitten) van bacteriën remt (bacteriostat…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 3 maart 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Fusidic acid, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 98
  • Fusidic acid, https://www.nhs.uk/medicines/fusidic-acid/
  • Fusidic Acid, https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/fusidic-acid
  • Fusidic acid: uses, benefits and side effects, https://www.echo.co.uk/blog/fusidic-acid-uses-benefits-side-effects
  • Fusidinezuur op de huid, https://www.apotheek.nl/medicijnen/fusidinezuur-op-de-huid
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.