Fusidinezuur: Soort antibioticum voor stafylokokkenïnfecties
Fusidinezuur is een soort antibioticum met een structuur die lijkt op deze van galzouten. Het is een krachtige remmer van bacteriële eiwitsynthese. Dit antibioticum zorgt ervoor dat bacteriën zich niet meer kunnen verspreiden. Fusidinezuur bestrijdt diverse bacteriële infecties veroorzaakt door stafyokokken (soort bacteriën). Vooral infecties aan de ogen en huid zijn te verhelpen met behulp van fusidinezuur oogdruppels, crèmes of zalven. Fusidinezuur is afkomstig van de schimmel Fusidium coccineum en werd ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Leo Pharma in Denemarken. Het is sinds de jaren 1960 in commercieel gebruik. Bijwerkingen komen weinig voor maar zijn er wel.

Ooginfecties zoals conjunctivitis zijn te behandelen met fisidinezuur /
Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Indicatie: Infecties veroorzaakt door stafylokokken (soort bacteriën)
De arts behandelt bacteriële
huidinfecties zoals
geïnfecteerd eczeem,
cellulitis (
huidinfectie met
roodheid van de huid en gezwollen huid) en
impetigo (krentenbaard met symptomen aan het
gezicht). Ook bacteriële
ooginfecties zoals
conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) behandelt de arts door middel van fusidinezuur. Ook
botinfecties (osteomyelitis) en
endocarditis (
ontsteking van de binnenkant van het hart) zijn te behandelen door middel van fusidinezuur. Meestal zijn deze infecties het gevolg van
stafylokokken, een soort bacteriën.
Toedieningswijze van soort antibioticum
Het
medicijn wordt vaak in combinatie met een ander stafylokokkenmiddel worden gebruikt om te voorkomen dat
antibioticaresistentie optreedt. Verschillende
antibiotica worden gebruikt in combinatie met fusidinezuurtherapie, waaronder rifampicine, novobiocine en bètalactams. Fusidinezuur is alleen op recept verkrijgbaar en wordt geleverd in de vorm van crème, zalf of
oogdruppels. Crèmes behandelen veel of grotere besmette huidgebieden. Zalven zijn vettiger en zijn inzetbaar voor de behandeling van kleinere besmette gebieden. Andere vormen van het geneesmiddel, zoals een in te slikken vloeistof en via de mond ingenomen tabletten, worden soms in het ziekenhuis toegediend.
Oogdruppels
Fusidinezuur oogdruppels zijn soms bekend onder de merknaam Fucithalmic. Fusidinezuur oogdruppels neemt de patiënt tweemaal per dag. De patiënt gebruikt deze ten minste nog 48 uur nadat hij zich beter voelt en het oog weer normaal is.
Crème of zalf
Fusidinezuur zalven of crèmes staan bekend onder de merknaam Fucidin. De crème- of zalfvorm past de patiënt drie à vier keer per dag op de huid toe. De behandeling met fusidinezuur crème of zalf duurt meestal één à twee weken, maar soms is een langere behandeltijd nodig.
Interacties met andere medicijnen
Er zijn geen geneesmiddelen bekend die problemen veroorzaken wanneer ze tegelijkertijd met fusidinezuur worden ingenomen.
Bijwerkingen van fusidinezuur
Fusidinezuur het is over het algemeen een veilig geneesmiddel. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die
borstvoeding geven mogen dit antibioticum indien nodig nemen. Antibioticaresistentie verschijnt mogelijk wel snel en daarom moet fusidinezuur vaak worden gebruikt in combinatie met een ander antibioticum.
Crème of zalf
Minder dan 1 op de 100 patiënten ervaart huidirritatie door het gebruik van de crème of zalf. Ernstige bijwerkingen van de crème of zalf komen voor bij minder dan 1 op de 1.00 patiënten.
Netelroos (rode huid,
jeukende huid, verheven bultjes op de huid) en huidirritatie zijn andere complicaties van het gebruik van fusidinezuur in crème- of zalfvorm.

Een wazig gezichtsvermogen is een mogelijke bijwerking van fusidinezuur oogdruppels /
Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Oogdruppels
Bijwerkingen van fusidinezuuroogdruppels komen vaker voor en treden bij minder dan 1 op de 10 patiënten op. Ze bestaan mogelijk uit:
Ernstige allergische reacties
In zeldzame gevallen ervaren patiënten een ernstige
allergische reactie door het gebruik van fusidinezuur crème, zalf of oogdruppels. Bekende symptomen van
anafylaxie (ernstige allergische reactie) waarvoor medische noodhulp nodig is zijn:
Lees verder