Soorten antibiotica: chlooramfenicol voor in de ogen

Soorten antibiotica: chlooramfenicol voor in de ogen Chlooramfenicol heeft ernstige bijwerkingen en wordt daarom niet zomaar gebruikt. Het hoort bij de antibiotica en wordt bij infecties ingezet als er geen andere middelen gegeven kunnen worden, zoals bij infecties veroorzaakt door resistente bacteriën. Wel wordt het gebruikt bij de behandeling van bacteriële infecties van de ogen, zoals bij conjunctivitis, ofwel bindvliesontsteking. Het gaat dan om een plaatselijke behandeling, met zalf of druppels. Dan zijn de bijwerkingen bijna nooit ernstig.

Werking van chlooramfenicol

Chlooramfenicol heeft een bacteriostatische werking: het remt de eiwitaanmaak van bacteriën. Deze stof is sinds 1949 op de markt en wordt tegenwoordig synthetisch gemaakt; van oorsprong is het een stof die door een bacterie van het geslacht Streptomyces wordt aangemaakt. Dit antibioticum kan tegen veel soorten bacteriën worden gebruikt, zoals streptokokken en stafylokokken; het heeft een breedspectrumwerking. Omdat het ernstige bijwerkingen heeft wordt het voornamelijk gebruikt bij infecties die levensbedreigend zijn en waarbij geen alternatief middel voorhanden is en voor locale (plaatselijke) toepassing in de ogen.

Toepassing

Omdat chlooramfenicol ernstige bijwerkingen heeft wordt het voornamelijk gebruikt bij infecties die levensbedreigend zijn en waarbij geen alternatief middel voorhanden is; maar vaker voor bacteriële infecties van de ogen of oogleden. Het gaat dan om oppervlakkige infecties, zoals bindvliesontsteking (conjunctivitis) en het kan voorgeschreven worden als iemand bijvoorbeeld overgevoelig is voor gentamycine, een middel uit de groep aminoglycosiden. Dit is een middel dat ook voor dit soort ooginfecties wordt gebruikt. Het kan ook gaan om een combinatie van chlooramfenicol met een paar andere stoffen.

Toediening

Chlooramfenicol voor toepassing in de ogen is verkrijgbaar als oogzalf of oogdruppels. Ook zijn er flaconnetjes voor eenmalig gebruik op de markt.

Bijwerkingen

Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn de volgende: meteen na de toediening kan het zicht kan tijdelijk verminderd zijn. Ook kan in de ogen een irritatie en een branderig gevoel optreden; u kunt eventueel een bittere smaak ervaren, omdat het middel via de traanbuis naar de mond kan lopen. Om dit laatste te verminderen kunt u de neus dichtdrukken bij de binnenooghoeken, gedurende een paar minuten na toediening. De traanbuisjes worden dan tijdelijk afgesloten.

Een zeldzame bijwerking is overgevoeligheid voor het wolvet dat als conserveermiddel wordt gebruikt in de oogzalf, of voor het antibioticum zelf. Het behandelde gebied blijft dan rood, en ook kan er uitslag ontstaan. In zeer zeldzame gevallen is er sprake van een ernstige allergie, waarbij mond, keel en strottenhoofd opgezwollen kunnen raken. Het spreekt vanzelf dat u dan de dokter moet waarschuwen.

Chlooramfenicol en zwangerschap of borstvoeding

Chlooramfenicol gaat via de placenta over naar de foetus. Het kan bij pasgeboren baby het 'Grey-baby Syndrome' veroorzaken: het middel wordt opgeslagen in de huid omdat de nieren het nog niet kunnen verwerken. Dit geeft de baby een grijze kleur. Het is ook mogelijk dat de baby overlijdt doordat de organen worden aangetast en niet meer goed kunnen werken.

Om die reden wordt chlooramfenicol niet voorgeschreven aan zwangere vrouwen en pasgeboren baby's. Hoewel het bij het gebruik in de ogen alleen om een plaatselijke toepassing gaat, is er nog niet genoeg bekend over het gebruik van chlooramfenicol in de ogen door zwangere vrouwen en de invloed daarvan op de foetus. Het is daarom raadzaam om te melden dat u zwanger bent, kunt zijn of van plan bent dit te worden.

Chlooramfenicol gaat via het bloed ook over in de moedermelk (al is dat bij gebruik in de ogen waarschijnlijk niet veel), dus vrouwen die borstvoeding geven kunnen dit het beste melden bij hun arts als deze oogdruppels met dit middel wil voorschrijven, zodat het risico voor de baby kan worden afgewogen.

Merkloos in de handel

Chlooramfenicol kan alleen op recept van een arts worden gebruikt en het is merkloos in de handel in de vorm van oogdruppels en oogzalf. De druppels zijn ook in kleine flacons in de handel met chlooramfenicol zonder conserveermiddel, onder de naam Minims Chlooramfenicol. Voor toepassing in de ogen is er ook een combinatie van het middel met twee andere stoffen te verkrijgen: Dexamethason/chlooramfenicol/polymyxine B FNA.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chlooramfenicol: Soort antibioticum voor ooginfectiesChlooramfenicol: Soort antibioticum voor ooginfectiesChlooramfenicol is een antibioticum dat de eiwitsynthese (productie van eiwitten) in bacteriën remt, wat leidt tot een b…
Soorten antibiotica: polymyxine B/colistine (Polytrim)Soorten antibiotica: polymyxine B/colistine (Polytrim)Polymyxine B en colistine worden onder andere gebruikt bij infecties die worden veroorzaakt door Pseudomonas aeruginosa.…
Hoornvlieszweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHoornvlieszweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls een ontsteking in het hoornvlies gaat zweren ontstaat er een pijnlijke hoornvlieszweer. Dit vlies zwelt uit, waardoo…
Hoe gebruik ik oogdruppels?Hoe gebruik ik oogdruppels?Veel mensen die oogdruppels moeten gebruiken hebben hier moeite mee. Wat kan helpen om de ogen goed te druppelen?

Soorten antibiotica: fusidinezuur (Fucidin/Fucithalmic)Soorten antibiotica: fusidinezuur (Fucidin/Fucithalmic)Voor bacteriële infecties van de huid, die vaak door Stafylococcus aureus worden veroorzaakt, is fusidinezuur in de vorm…
De man: Last van haaruitval?De man: Last van haaruitval?De grootste nachtmerrie van een man is toch het verliezen van zijn haren. Dit gebeurt vaak bij mannen die de leeftijd te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nicefinger, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.efarma.nl/
  • http://www.fk.cvz.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chlooramfenicol
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jagsjsjälv.gif
Reactie

Marieke Anker, 09-04-2013
Mijn zoon is 5 maanden en heeft 2 ontstoken oogjes. Ik heb chlooramf oogzalf voorgeschreven gekregen van de huisarts, maar deze wist niet zeker of mijn baby van deze leeftijd dat mag hebben. Ook in de bijsluiter vind ik geen antwoord. Zijn oogjes zijn erg ontstoken, maar mag ik hem deze zalf wel geven? Reactie infoteur, 09-04-2013
Hallo Marieke,

Ik weet het ook niet. Als moeder zou ik zeggen: bij twijfel niet doen! Ik vind het trouwens wel vreemd dat je huisarts het voorschrijft terwijl hij er niet zeker van is of dat een verantwoord middel is voor een kindje van die leeftijd. Wellicht kan de apotheker er meer over zeggen of kan die (of de huisarts zelf) met een kinderarts overleggen? Ik zou er zelf wel duidelijkheid over willen hebben voor ik het eventueel zou gebruiken. Succes.

Met vriendelijke groet,
Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 07-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.