De man: Last van haaruitval?

De man: Last van haaruitval? De grootste nachtmerrie van een man is toch het verliezen van zijn haren. Dit gebeurt vaak bij mannen die de leeftijd tegen de dertig bereiken, een toch al gevoelige leeftijd. Er is vele middeltjes en manieren om haaruitval tegen te gaan, maar welke zijn er en hoe kun je haaruitval voorkomen? Medische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om haar uitval te voorkomen en te stoppen. Een aantal jaren geleden zou dit nog als een valse belofte klinken, maar er zijn vandaag toch echt behandelingen die werken. De meeste van hen komen in de vorm van het nemen van medicatie waarbij het belangrijk is om te beginnen wanneer je je haar nog hebt en haaruitval begint op te merken. Het is namelijk moeilijker om haar terug te laten groeien, dan te behouden.

Wanneer is er sprake van echte haaruitval?

Haaruitval is iets waar ieder mens last van heeft. Normaal gesproken verliest iemand ongeveer 100 haren per dag, maar daarnaast groeien er ook weer 100 haren per dag aan en op deze manier houdt dit zich in evenwicht. Men spreekt pas van echte haaruitval wanneer iemand veel meer dan deze 100 haren per dag verliest en dit zichtbare gevolgen heeft. Hier moet je denken aan het uitdunnen van de haarbos, een teruglopende haargrens en kale plekken op het hoofd. Vaak begint de haaruitval boven op het hoofd of rond de kruin. Haaruitval kan echter verschillende oorzaken hebben.

Verschillen soorten haaruitval

De meest voorkomende haaruitval

De meest voorkomende kaalheid bij mannen is Alopecia Androgenetica en deze begint vaak bij de kruin, maar leidt eigenlijk nooit tot algehele kaalheid. Deze vorm van kaalheid is erfelijk. Uiteindelijk krijgt 90% van de mannen voor hun zeventigste hiermee te maken. De oorzaak van deze kaalheid is dat het hormoon testosteron omgezet wordt in dihydrotestosteron. Wanneer je te veel van dit laatste hebt, wordt de haargroei versneld. Normaal gesproken groeit een haar 3 tot 5 jaar, maar kan verkort worden tot een paar maanden. Uit een haarzakje komt maximaal maar rond de 20 keer een nieuwe haar, dus je raakt sneller door je haren heen!

Pleksgewijze kaalheid

Pleksgewijze kaalheid of te wel Alopecia areata, is een ziekte van de haarwortels, die overal op je lichaam kan voorkomen. Hierbij vallen bijna alle bijna haren uit, terwijl er om heen wel normale haargroei is. Eigenlijk komt het nooit voor dat het gehele haar uitvalt en vaak treedt binnen enkele maanden tot jaren opeens herstel van de haargroei op.

Opeens veel haaruitval

Wanneer je opeens veel last hebt van veel haaruitval en kun je last hebben van Telogeen Defluvium. Hierbij is sprake als je meer dan 500 a 1000 haren per dag verliest. Je haren gaan als het ware van een groeifase naar een rustfase. Dit kan echter verschillende oorzaken hebben, als zware stress, ijzergebrek en/of medicijngebruik. De haargroei zal in de meeste gevallen herstellen, tenzij het een chronische oorzaak heeft.

Haaruitval en geneesmiddelen

Het gebruik van geneesmiddelen kan de oorzaak zijn van haaruitval, waarbij de bekendste oorzaak chemotherapie is. Maar veel meer medicijnen kunnen de oorzaak zijn, maar haaruitval stopt veelal na het stoppen met het nemen van medicijnen.

Lichamelijke ziektes

Het lichaam kan door haaruitval een signaal afgeven dat er iets niet goed zit. Een bekend probleem is met de schildklier waardoor haaruitval het gevolg is. Maar ook een tekort aan voedingsupplementen kan een oorzaak zijn. Zo kan roken ook leiden tot haaruitval.

Haaruitval voorkomen

De meeste mannen krijgen nu eenmaal te maken met haaruitval, met vaak een erfelijke oorzaak. Één op de drie mannen krijgen uiteindelijk te maken met haaruitval. Dit is al veelal onderzocht om een oplossing te vinden en één opmerkelijke oplossing is castratie! Mannen die vroeger, meer per ongeluk, gecastreerd werden, werden niet kaal. Dit was al een duidelijk signaal dat kaalheid te maken heeft met testosteron. Maar er zijn enkele andere oplossing.

Gezond eten

Een gezonde levensstijl en daarbij gezond eten is erg belangrijk voor het behouden van je haar. Het zou misschien niet de gehele haaruitval tegengaan, maar zeker wel vertragen. Een slechter eetpatroon zorgt voor een zwakker lichaam en dit zorgt ook voor minder sterk/gezond haar, waardoor het eerder kan uitvallen. Voor gezond haar heb je onder andere vitamine A, B, C en E nodig en daarnaast is koper, ijzer en silicium belangrijk. Vis is bijvoorbeeld goed om te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om veel water te drinken. Het helpt ook zeker om bepaalde voedingsmiddelen te mijden, als alcohol, cafeïne en nicotine.

Haarverzorging

Gezond leven is belangrijk, maar je kunt ook iets doen aan je haarverzorging. Een goede natuurlijke shampoo met bijvoorbeeld vitamine A en C, kan bijdragen aan minder haaruitval. Op deze manier krijg je dus niet alleen de benodigde voedingstoffen via het eten, maar ook via je shampoo.

Medicatie

Medicatie kan een oorzaak zijn van haarverlies, maar het kan ook zeker helpen bij het tegengaan. Het gaat er natuurlijk om wat voor soort medicatie je gebruikt. De meeste medicatie tegen haaruitval gaat de werking van testosteron tegen en daardoor ook de haaruitval. Een voorbeeld van dit middel is Propecia, wat eigenlijk gebruikt wordt bij een vergrote prostaat. Gebleken is dat dit middel in lage dosering ook helpt tegen haaruitval. Het nadeel is echter dat je dit middel elke dag moet gebruiken en wanneer je stopt, de haaruitval weer begint. Bij het gebruik helpt dit middel dus tegen haaruitval en kan zelfs haargroei weer bevorderen op plekken waar het haar is verdwenen.
© 2010 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Propecia, het middel tegen haarverliesPropecia, het middel tegen haarverliesHaarverlies is toch vaak de grootste nachtmerrie van vele mannen en de kans is groot dat het gebeurt. Bij de meeste mann…
Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…
Dutasteride (Avodart) tegen haaruitvalDutasteride is een geneesmiddel dat mannelijke hormonen, die vaak een rol spelen bij ongewenst haarverlies, kan remmen.…
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…

Soorten antibiotica: chlooramfenicol voor in de ogenSoorten antibiotica: chlooramfenicol voor in de ogenChlooramfenicol heeft ernstige bijwerkingen en wordt daarom niet zomaar gebruikt. Het hoort bij de antibiotica en wordt…
Slapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Iedereen wil goed slapen, maar velen worden doodmoe wakker. Met een uitges…
Bronnen en referenties
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.