Hoe gebruik ik oogdruppels?
Veel mensen die oogdruppels moeten gebruiken hebben hier moeite mee. Wat kan helpen om de ogen goed te druppelen?
Oogdruppels
Oogdruppels worden regelmatig voorgeschreven door de huisarts of oogarts. Er zijn verschillende oogaandoeningen waar je oogdruppels voor krijgt. Naast voorgeschreven oogdruppels zijn er ook oogdruppels in de vrije verkoop verkrijgbaar, bijvoorbeeld tegen oogklachten ten gevolge van hooikoorts (Prevalin) of tegen droge ogen (Ogentroost).
De ogen druppelen
Het
druppelen van de
ogen blijkt niet altijd makkelijk. De druppel in het oog krijgen kan een hele toer zijn. Vaak knippert men net op het moment dat de druppel uit het flesje valt, waardoor deze niet in, maar naast het oog terechtkomt. Veel mensen zijn een beetje bang voor het druppelen, waardoor ze nog sneller geneigd zijn te knipperen. Soms lukt het druppelen echt niet en blijven de nodige medicijnen in de kast staan. Ook voor mensen die geen moeite hebben met het druppelen zelf, kan er nog wel eens iets mis gaan. De oogdruppels kunnen op de verkeerde manier gebruikt worden, waardoor er een
infectie op de loer ligt. Een ooginfectie is erg vervelend en pijnlijk, het is belangrijk dit te voorkomen.
Tips voor een goed gebruik van oogdruppels
Onderstaande tips kunnen helpen bij het goed
gebruik van oogdruppels.
- Voor het toedienen van oogdruppels buig je je hoofd achterover. Trek het onderste ooglid een beetje naar beneden, zodat er ruimte ontstaat tussen het oog en het ooglid. Laat de druppel vallen in het gleufje en laat het ooglid los. Nu is het belangrijk om niet meteen te gaan knipperen, anders loopt de druppel meteen weer uit het oog. Knijp ook het oog niet meteen stijf dicht, ook dan loopt de druppel er weer uit.
- Lukt het druppelen echt niet, ga dan even langs bij je apotheek. Er zijn diverse hulpmiddeltjes verkrijgbaar die je kunnen helpen bij het druppelen. Bijvoorbeeld een houdertje om het kleine flesje beter te hanteren en een hulpmiddel om het oog goed open te houden bij het druppelen.
- Let op een goede hygiëne, wanneer je je ogen gaat druppelen. Was eerst goed de handen. Daarnaast is het belangrijk er op te letten dat je bij het druppelen niet met de druppelaar het oog of het ooglid aanraakt. Dit kan namelijk zorgen voor een overdracht van bacteriën waardoor er een ooginfectie kan ontstaan.
- Oogdruppels zijn beperkt houdbaar. Vaak niet langer dan een maand. Zorg ervoor dat je de druppels niet langer dan een maand nadat je het flesje hebt geopend gebruikt. Anders heb je ook kans op een ooginfectie.
- Sommige oogdruppels kunnen bijwerkingen geven. Wanneer je hier last van hebt, druk dan meteen na het druppelen je traanbuisje dicht, zo komt er minder van het medicijn in de bloedbaan en heb je minder last van bijwerkingen.
- Wanneer je twee druppels in één oog moet toedienen, doe dat dan niet vlak achter elkaar, maar dien de tweede druppel een minuut of 5 à 10 na de eerste druppel toe. Zo voorkom je dat het oog te veel vocht in één keer te verwerken krijgt zodat de tweede druppel er meteen weer uit rolt.
Oogdruppels toedienen bij kinderen
De meeste
kinderen vinden oogdruppels eng. Soms zo eng, dat het kind een panische angst heeft voor oogdruppels, zodat het toedienen niet of nauwelijks lukt. Voor het gemakkelijk toedienen van oogdruppels bij kinderen laat je hen op hun rug liggen op de bank of op een bed. Laat het kind naar boven kijken zonder te knipperen. Laat voorzichtig een druppel vallen aan de onderkant van het oog of in de ooghoek. Laat het kind vervolgens rustig knipperen om de vloeistof over het oog te verspreiden.