Cyclosporiasis (Cyclospora): Voedselinfectie met diarree

Cyclosporiasis (Cyclospora): Voedselinfectie met diarree Cyclosporiasis (Cyclospora-infectie) is een darmziekte veroorzaakt door een eencellige parasiet. Door het consumeren van besmet voedsel of water ontstaat een Cyclospora-infectie. De patiënt krijgt dan te maken met waterige diarree, griepachtige symptomen, misselijkheid en andere niet-specifieke tekenen. Een ontlastingsonderzoek onthult de (sub)tropische aandoening. Antibiotica zijn inzetbaar maar daarnaast moet de patiënt voldoende blijven drinken om uitdroging en elektrolytenstoornissen te voorkomen. De vooruitzichten zijn voor de meeste patiënten uitstekend, al komen af en toe wel complicaties voor of keren de klachten terug.

Epidemiologie van cyclosporiasis

Cyclosporiasis treft mogelijk iedereen op elke leeftijd. De meeste patiënten leven in tropische of subtropische gebieden. Af en toe komen uitbraken voor in andere landen door geïmporteerde voedingsmiddelen, maar in België en Nederland is anno 2020 nog geen melding gemaakt van deze voedselinfectie. Reizigers lopen de infectie mogelijk wel op en dan vooral wanneer ze naar Azië, Zuid-Amerika of Oost-Europa gaan.

Oorzaken: Infectie door eencellige parasiet

Een Cyclospora-infectie (cyclosporiasis) is het resultaat van een infectie met de microscopische parasiet Cyclospora cayetanensis die cellen van de dunne darm van de mens infecteert. De eencellige parasiet heeft een complexe levenscyclus waarvoor de menselijke darmcellen vereist zijn. Patiënten lopen de infectie op door het consumeren van voedsel (vooral fruit of groenten) of water dat besmet is met ontlasting. Patiënten kunnen andere personen niet besmetten.

Symptomen: Diarree en algemene tekenen

Sommige patiënten vertonen geen symptomen van cyclosporiasis. Vele personen die nooit zijn blootgesteld aan de parasieten, ontwikkelen gemiddeld twee tot twee weken (gemiddeld na zeven dagen) symptomen van de infectie.

Meestal krijgt de patiënt met deze voedselinfectie te maken met waterige diarree (soms explosieve diarree). Andere veel voorkomende symptomen zijn: gas, een opgeblazen gevoel, maagkrampen, buikpijn, misselijkheid, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, vermoeidheid, griepachtige symptomen en af en toe ook lichte koorts, lichaamspijn, hoofdpijn en braken. Deze niet-specifieke symptomen en zijn toe te wijzen aan diverse andere mogelijke infecties en ziekten. Bij een cyclosporiasis-infectie houden de symptomen van de voedselvergiftiging vaak wel weken tot maanden als de arts deze niet behandeld. Dit in tegenstelling tot veel andere infecties.

Alarmsymptomen bij Cyclospora-infectie

Als een persoon hetzelfde voedsel of water (vloeistof) heeft ingenomen als een patiënt met een diagnose van cyclosporiasis, of leeft in een gebied waar cyclosporiasis endemisch is, en symptomen ontwikkelt, moet hij medische hulp inroepen. Patiënten met een diarree die één week of langer aanhoudt, moeten ook contact opnemen met een arts. Bij tekenen van uitdroging of zwakte is ook advies van een arts noodzakelijk.

Diagnose en onderzoeken

Cyclosporabesmettingen zijn op te sporen via een ontlastingsonderzoek. De arts heeft hiervoor stoelgangsmonsters van meerdere dagen nodig.

Behandeling van voedselinfectie

Zelfzorg

De patiënt moet voldoende blijven drinken, besmet voedsel of water vermijden.

Professionele medische zorg

Één combinatiegeneesmiddel (antibioticum) geniet de voorkeursbehandeling. De behandelduur is gemiddeld zeven tot tien dagen, maar bij sommige patiënten met een zwak immuunsysteem is een langere behandeling nodig. Als een patiënt allergisch is voor dit medicijn, zet de arts alternatieve antiprotozoale middelen (medicijnen die eencellige organismen elimineren) in. Ook schrijft de arts soms medicijnen tegen diarree voor.

Prognose

Patiënten met Cyclospora-infecties hebben een goede tot uitstekende prognose. Zelfs onbehandeld is de infectie meestal niet levensbedreigend. Als de ziekte onbehandeld blijft, houdt deze infectie enkele dagen tot een maand of langer aan. De symptomen lijken misschien weg te gaan en komen dan één of meerdere keren terug. Vermoeidheid is normaal bij patiënten met deze infectieziekte.

Een goede (hand)hygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede (hand)hygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie

De persoon vermijdt best voedingsmiddelen en vloeistoffen (water) die besmet zijn met menselijke uitwerpselen. Een vaccin bestaat niet voor het voorkomen van deze infectie. Regelmatig de handen grondig wassen met water en zeep is essentieel alvorens met groenten en fruit te werken. Ook alle gebruikte materialen en de groenten en fruit zelf moeten grondig gewassen worden. Gepelde of gekookte groenten en fruit moet de persoon zo snel mogelijk, of binnen twee uur, koelen. Fruit en groenten moeten voorts uit de buurt van rauw vlees, gevogelte en zeevruchten bewaard worden.

Complicaties van darmaandoening

Cyclospora-infecties gaan zelden gepaard met complicaties. Af en toe komen complicaties voor en dan vooral bij patiënten met een zwak immuunsysteem:

Af en toe keren de symptomen ook terug. Bij terugkerende symptomen is contact met de behandelende arts nodig.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmparasiet: Blastocystis hominisDarmparasiet: Blastocystis hominisDe Blastocystis hominis is een parasiet die in de darmen van zowel mens als dier kan voorkomen. Miljoenen Nederlanders d…
Cryptosporidiose: Waterige diarree en braken door parasietCryptosporidiose: Waterige diarree en braken door parasietCryptosporidiose is een hardnekkige vorm van waterige diarree die vooral voorkomt in de tropen bij kinderen onder de vij…
Darmparasiet: Dientamoeba fragilisDarmparasiet: Dientamoeba fragilisDientamoeba fragilis is een parasiet die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Er is jarenlang gedacht dat het hebben v…
Langdurige diarree bij de hond? Denk aan giardia!Langdurige diarree bij de hond? Denk aan giardia!Giardiasis is een parasitaire infectie die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet giardia (een protozo). Giardias…

Open been: wond met langzame genezing, behandeling is nodigOpen been: wond met langzame genezing, behandeling is nodigHet overkomt ons allemaal wel eens dat je struikelt, jezelf stoot en een wond krijgt aan het scheenbeen. Als het een sch…
Keelpijn (bij slikken): oorzaken en behandeling zere keelKeelpijn (bij slikken): oorzaken en behandeling zere keelKeelpijn kan zich uiten in symptomen als een branderig gevoel tot pijnlijk gevoel in de keel. Keelpijn kan ook gepaard g…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 3 augustus 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Cyclospora cayetanensis, https://www.klinischediagnostiek.nl/artikelen/cyclospora-cayetanensis
 • Cyclospora infection, https://www.health.ny.gov/diseases/communicable/cyclosporiasis/fact_sheet.htm
 • Cyclospora, http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=172477
 • Cyclosporiasis FAQs, https://www.cdc.gov/parasites/cyclosporiasis/gen_info/faqs.html#what_cyclo
 • Epidemiology & Risk Factors, https://www.cdc.gov/parasites/cyclosporiasis/epi.html
 • NVP Parasieten factsheets: Humaan - Protozoaire infecties - Cyclospora - Cyclospora cayetanensis, http://oud.parasitologie.nl/index.php?id=105
 • Parasites - Cyclosporiasis (Cyclospora Infection), https://www.cdc.gov/parasites/cyclosporiasis/index.html
 • What Is Cyclosporiasis & How Can You Tell When You Have It?, https://www.refinery29.com/2018/08/206104/cyclospora-cayetanensis-parasite-food-recall
 • Afbeelding bron 1: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.