Ademgeur van ontlasting: Oorzaken van van adem met poeplucht

Ademgeur van ontlasting: Oorzaken van van adem met poeplucht Sommige patiënten kampen met een beschamend probleem. Zij hebben namelijk een vieze ademgeur die doet denken aan poep. Bacteriën die op de tong leven, zijn vooral verantwoordelijk voor deze slechte adem. Een goede mond- en tandhygiëne zijn onontbeerlijk en verhelpen of voorkomen dit probleem. Een vieze adem die stinkt naar poep duidt soms echter ook op een ernstige onderliggende aandoening, zoals een verstopping van de darmen of een tandabces. Als de patiënt de ademgeur van poeplucht onmiddellijk aanpakt, verbetert de kwaliteit van leven en voorkomt de patiënt potentiële complicaties.
Medicijnen voor de behandeling van een allergie veroorzaken mogelijk een stinkende ademgeur die doet denken aan poep / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen voor de behandeling van een allergie veroorzaken mogelijk een stinkende ademgeur die doet denken aan poep / Bron: Stevepb, Pixabay

Allergieën en adem met poeplucht

Allergieën veroorzaken vaak een slechte adem, maar ook een loopneus, hoesten en tranende ogen. Als deze aandoening lange tijd onbehandeld blijft, ontwikkelt zich een sinusinfectie, een keelontsteking of een longinfectie. Bij het behandelen van de allergieën zetten de artsen vaak bepaalde medicijnen in, met name antihistaminica. Dit medicijn droogt het slijm in de neusholte uit, wat sneller resulteert in een droge mond. Hierdoor krijgt de adem een vieze geur, zoals een poeplucht. Voldoende drinken tijdens het gebruik van deze medicijnen voorkomt de stinkende ademgeur.

Bronchitis en ademgeur van ontlasting

Bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen) is één van de meest voorkomende infecties die de longen aantast. De longen zijn geïrriteerd bij het hoesten, en de adem heeft een stinkende geur. De arts schrijft medicatie voor om de symptomen waaronder een poeplucht te behandelen.

Darmobstructie (verstopping van darm)

Bij een darmobstructie is de dunne of dikke darm geblokkeerd. Het verteerde voedsel kan zich hierdoor niet meer door het lichaam verplaatsen. Bij een verstopte darm gaat de ontlasting naar boven, waardoor een ademgeur van ontlasting tot stand komt. Sommige patiënten moeten zelfs uitwerpselen overgeven. Een tumor, een slechte darmmobiliteit (darmbewegingen) of littekens na een operatie leiden mogelijk allemaal leiden tot een darmverstopping. Ook is de darmobstructie mogelijk het resultaat van een probleem met de darmwand, dat bijvoorbeeld ontstaan is als gevolg van de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn). Doorgeslikte voorwerpen blokkeren eveneens de darmen.

Naast een stinkende adem ontstaan volgende tekenen:

Deze ernstige aandoening vereist onmiddellijke medische hulp. De arts voert eerst een lichamelijk onderzoek uit, maar zet dan snel beeldvormende onderzoeken in zoals een CT-scan om de darmen te visualiseren en de oorzaak van de verstopping te bepalen. Soms plaatst de arts een buis door de neus die dan naar het spijsverteringskanaal gaat. Hiermee is het namelijk mogelijk om overtollig gas uit de darmen en maag te verwijderen. Dankzij deze procedure verlichten de symptomen en is het niet meer (altijd) nodig om een operatie uit te voeren. Bij ernstige darmobstructies, bijvoorbeeld als gevolg van chirurgische littekens, is een operatie vaak noodzakelijk om de verstopping te verwijderen. Soms moet de arts ook een deel van de darm verwijderen.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) merken niet altijd dat de adem een vieze geur van stoelgang of een andere stank heeft. Het lichaam is bij suikerziekte niet in staat om voldoende insuline te produceren. Hierdoor heeft het lichaam het moeilijk om glucose te metaboliseren. Het lichaam gebruikt daarom vetzuren om de glucose te metaboliseren. Vetzuren zorgen voor een adem die ruikt naar poep. Bij een stinkende ademgeur is het belangrijk om de bloedsuiker te (laten) controleren.

Gastro-oesofageale refluxziekte

Een arts diagnosticeert gastro-oesofageale refluxziekte wanneer een patiënt vaak zure reflux ervaart. Maagzuur komt hierbij in de slokdarm terecht. De aandoening veroorzaakt een stinkende ademgeur wanneer het maagzuur zich vermengt met voedsel en mogelijk ook bacteriën.

Bijkomende symptomen zijn onder andere:

Deze chronische aandoening resulteert soms in problemen met de maag, de ademhaling en de tanden. Wanneer een patiënt regelmatig zure reflux ervaart, is een bezoek aan de arts nodig.

Kanker

Kanker veroorzaakt soms ook een vieze ademgeur die doet denken aan uitwerpselen. Bij mondkanker en longkanker, produceren de kankercellen giftige stoffen die de patiënt uitademt. Deze gifstoffen veroorzaken een slechte geur in de adem. Bovendien zorgt chemotherapie voor een uitgedroogde mond, waardoor een ontlastingsgeur van de adem mogelijk is.

Ketoacidose en adem met ontlastingsgeur

Vooral 's morgens of na een lange periode van inactiviteit ontstaat sneller een adem die stinkt door ketoacidose. Wanneer er een lange tijd aanwezig is tussen de maaltijden, stijgen de maagzuren en ontsnappen ze door de mond, waardoor een slechte geur ontstaat, die soms doet denken aan ontlasting. Om de hoge zuurproductie door de maag te voorkomen, is het belangrijk om de maaltijden gedurende de hele dag door te verspreiden. Bovendien moet het lichaam voldoende gehydrateerd blijven door water en veel andere vloeistoffen te drinken. Ook de tanden poetsen is belangrijk, en dit elke ochtend en avond.

Langdurig braken en ademgeur van stoelgang

Bij langdurig braken (meer dan 24 uur) ontstaat een zure, poepachtige ontlasting. De geur is het resultaat van een combinatie van:
 • de bacteriën of het virus dat het braken veroorzaakt
 • de zure inhoud van de maag, die door de mond is gegaan
 • een droge mond

Door te braken elimineert de patiënt gifstoffen uit het lichaam, maar te veel braken is ongezond. Kan de patiënt geen vocht of voedsel binnenhouden en heeft hij langer dan 48 uur gebraakt, dan is onmiddellijke medische hulp noodzakelijk. De arts dient intraveneus (via een ader) vocht toe om uitdroging te behandelen of te voorkomen.

Overmatig alcoholgebruik leidt mogelijk tot leverfalen / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt mogelijk tot leverfalen / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Leverfalen

Bij patiënten met leverfalen ontstaat mogelijk een ademgeur die doet denken uitwerpselen. Leverfalen ontstaat bijvoorbeeld door levercirrose, een aandoening die vaak optreedt bij alcoholisten. Stoppen met het drinken van alcohol is aanbevolen. De verdere behandeling is afhankelijk van de oorzaak; soms is een levertransplantatie vereist.

Sinusinfectie en naar ontlasting ruikende adem

De sinussen (neusbijholten) zijn met lucht gevulde holtes in het gezicht. Wanneer vocht vast komt te zitten in de sinussen, gebeurt een ophoping van bacteriën hetgeen resulteert in een infectie (sinusitis). De aanwezigheid van bacteriën en overtollig slijm in de sinussen veroorzaakt een naar stoelgang ruikende adem.

Bijkomende symptomen van sinusitis zijn onder andere:

Virussen veroorzaken de meeste sinusinfecties, waardoor antibiotica (tegen bacteriën) niet effectief zijn. Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten van sinusitis binnen enkele dagen dankzij het nemen van rust en het drinken van voldoende vocht. Patiënten met chronische sinusitis bezoeken best de arts om de onderliggende oorzaak te bepalen.

Roken is een risicofactor voor een slechte mondhygiëne / Bron: Geralt, PixabayRoken is een risicofactor voor een slechte mondhygiëne / Bron: Geralt, Pixabay

Slechte mondhygiëne en ademgeur van poep

Een slechte mondhygiëne leidt mogelijk tot een ademgeur van poeplucht of een andere stinkende ademgeur.

Factoren die bijdragen aan een slechte mondhygiëne zijn onder meer:
 • alcoholmisbruik
 • een chronische droge mond
 • een ontsteking of irritatie van de mond, de neus en de keel
 • medicijnen die een droge mond veroorzaken
 • mondinfecties
 • niet frequent de tanden poetsen
 • roken of het gebruik van pruimtabak
 • slecht passende kunstgebitten

Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld tandbederf en tandvleesaandoeningen. De patiënt moet de mondhygiëne verbeteren door minstens twee keer per dag de tanden goed te reinigen met een geschikte tandenborstel (die regelmatig vervangen moet worden) en goede tandpasta. Daarnaast moet hij ook regelmatig de tong reinigen om de opgehoopte bacteriën van voedselresten te verwijderen. Helpen deze maatregelen niet tegen een slecht ruikende adem, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Tandabces en stinkende adem

Een tandabces is een ernstige tandheelkundige infectie die verschijnt wanneer de pulp in de tand bederft. Dit leidt tot een bacteriële infectie, waardoor de patiënt kampt met tandpijn en een zwelling. Bovendien ontstaat een adem die ruikt naar stoelgang als gevolg van een opeenhoping van pus. De pijn die gerelateerd is met een tandabces ontstaat pas wanneer de infectie zich reeds in een gevorderd stadium bevindt. Een patiënt moet een tandarts bezoeken voor een regelmatige tandcontrole, zelfs als hij geen symptomen ervaart. Voor de behandeling van een tandabces zet de tandarts een wortelkanaalbehandeling, endodontische chirurgie of een tandverwijdering in.

Uitdroging

Dranken met cafeïne, alcohol of suiker veroorzaken sneller uitdroging. Hierdoor krijgt de patiënt een droge mond wat resulteert in een stinkende, naar poep ruikende adem. Veel water drinken na het nuttigen van deze dranken is verstandig. Om de speekselproductie te stimuleren, is het ook nuttig om op suikervrije snoepjes te zuigen.

Voeding

Een eiwitrijke voeding zonder koolhydraten resulteert potentieel in een vieze geur in de adem. Het eten van overmatig veel snoep, cake en andere zoete voedingsmiddelen is daarom afgeraden, omdat zich hierdoor bacteriën opbouwen in de mond, wat leidt tot een slechte ademgeur. Vers fruit, rauwe groenten, bruin brood, pasta en rijst verhelpen een stinkende adem.

Alarmsymptomen bij adem met poeplucht

Een patiënt moet een naar de spoedeisende hulp als hij effectief ontlasting moet overgeven of tekenen heeft van een darmobstructie.

Een patiënt moet ook onmiddellijk medische hulp inroepen in volgende situaties:

Vermoedt de patiënt dat de slechte mondhygiëne of een tandabces de oorzaak is van de naar ontlasting ruikende adem, dan is een bezoek aan de tandarts noodzakelijk.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adem stinkt naar ontlastingAdem stinkt naar ontlastingHier wordt niemand vrolijk van: een stinkende adem die ook nog eens naar ontlasting of poep ruikt. Vaak ben je jezelf ni…
Wat te doen tegen een slechte adem?Wat te doen tegen een slechte adem?Een slechte adem is vervelend, niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor anderen.. Nu je zelf doorhebt dat jouw adem…
Adem ruikt naar poep: oorzaken van ademgeur van ontlastingAdem ruikt naar poep: oorzaken van ademgeur van ontlastingRuikt je adem naar poep of ontlasting? Je adem kan vies ruiken, niet alleen naar poep of ontlasting maar ook naar vis, a…
Ademgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesAdemgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesWanneer mensen sterk ruikend voedsel gegeten hebben, ruikt de adem naar dit voedsel. Ook wanneer mensen een slechte mond…

Gezwollen testikels: Oorzaken van zwelling van teelballenGezwollen testikels: Oorzaken van zwelling van teelballenIn het scrotum (balzak) bevinden zich de testikels (testes, teelballen, zaadballen). Dit zijn de mannelijke geslachtskli…
Ileus: Gestopte darmbewegingen met verstopping van darmenIleus: Gestopte darmbewegingen met verstopping van darmenEen ileus is een aandoening waarbij de darmbewegingen gestopt zijn. De darmen kunnen het voedsel niet op de normale mani…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 3 augustus 2018:
 • Breath Smells Like Poop [Causes And Cures], https://www.curehacks.com/breath-smells-like-poop-causes-cures/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Help! My Child Has Bad Breath That Smells Like Poop!, https://www.youtube.com/watch?v=_wd__o8Rvv8
 • Six reasons your breath might smell like poop, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321397.php?sr
 • Why Does My Breath Smell Like Poop When I Floss?, https://www.pearlywhytes.com/why-does-my-breath-smell-like-poop-when-i-floss/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.