Gezwollen testikels: Oorzaken van zwelling van teelballen

Gezwollen testikels: Oorzaken van zwelling van teelballen In het scrotum (balzak) bevinden zich de testikels (testes, teelballen, zaadballen). Dit zijn de mannelijke geslachtsklieren, die zich achter de penis bevinden. De teelballen produceren en bewaren sperma en zijn de belangrijkste bron van mannelijke hormonen, zoals testosteron. Deze hormonen regelen de ontwikkeling van de voortplantingsorganen en andere mannelijke kenmerken, zoals lichaams- en gezichtshaar, een lage stem en brede schouders. In sommige gevallen zijn de teelballen gezwollen. Vaak gaat dit gepaard met ongemak en pijn. Sommige oorzaken zijn medische noodsituaties waarvoor een spoedoperatie vereist is. Mannen met een zwelling van de testikels of het scrotum zoeken bijgevolg best de arts op om de oorzaak te bepalen.

Cellulitis

Cellulitis is een huidinfectie veroorzaakt door bepaalde bacteriën. De zwelling in de testis resulteert uit een ontsteking en ophoping van vocht rond de gebieden van het scrotum.

Hydrokèle en zwelling van teelballen

Hydrokèle (waterzakreuk) staat voor een met vocht gevulde zak die zich vormt rond de zaadbal. Hierdoor ervaart de patiënt een gezwollen teelbal maar zaadbalpijn komt vrijwel niet voor.

Infectie en gezwollen testikels

Epididymitis

Epididymitis (ontsteking van de bijbal) is een vaak voorkomende oorzaak van een gezwollen zaadbal bij mannen ouder dan achttien jaar, maar jongens die nog niet in de puberteit zitten en ouderen zijn mogelijk ook aangetast. Een seksueel overdraagbare aandoening zoals gonorroe of chlamydia veroorzaken vaak de aandoening bij mannen ie seksueel actief zijn. Verder leidt een afwijking in het urogenitale systeem soms epididymitis. Oudere mannen kampen vaak met een goedaardige prostaatvergroting die leidt tot de bijbalontsteking.

Orchitis (ontsteking van zaadbal)

Orchitis (zaadbalontsteking) van de zaadbal treedt vaak op door een infectieus proces. Vaak lijdt de man eveneens aan epididymitis (epididymo-orchitis: ontsteking van bijbal en testikels), vooral wanneer epididymitis gedurende enkele dagen onbehandeld is gebleven. Meestal is de aandoening het gevolg van een virale bofinfectie, hoewel andere virussen en bacteriële organismen ook orchitis kunnen veroorzaken.

Insectenbeet

De vorming van knobbeltjes op het scrotum met lichte jeuk, roodheid en zwelling zijn tekenen van een insectenbeet op het scrotum.

Liesbreuk en testes die gezwollen zijn

Bij een liesbreuk ontstaat een uitstulping van het buikvlies wat tot stand komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. De patiënt ervaart een gezwollen scrotum wat gepaard gaat met teelbalpijn. De arts herstelt de liesbreuk via een operatie.

Niersteen en gezwollen zaadballen

De pijn van nierstenen straalt soms uit naar het gebied van de testis. Zeer sporadisch ontstaat hierbij ook een zwelling van de testes.

Oedeem aan het scrotum

Sommige mannen met congestief hartfalen of nierproblemen houden vocht vast in de ledematen (perifeer oedeem). Door de oedeem gebeurt een vochtophoping in het scrotum en ontstaat een zwelling in het gebied.

Spermatokèle

Bij een spermatokèle ontwikkelt een met vocht gevulde cyste zich in de testis of epididymis. De goedaardige aandoening veroorzaakt niet altijd symptomen, maar sommige patiënten ervaren wel een merkbare zwelling van de testis.

Teelbalkanker

Teelbalkanker veroorzaakt soms ook een zwelling van de testis. De zwelling is meestal beperkt tot één kant. De patiënt heeft een merkbare knobbel op de testikels, maar soms ontstaat ook een gegeneraliseerde zwelling, soms vergezeld van pijn of ongemak. Testikelkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker, die meestal mannen van vijftien tot vierendertig jaar aantast, maar de kankervorm is op elke leeftijd mogelijk. Blanke mannen zijn vaker aangetast dan mannen met andere etniciteiten. Zaadbalkanker meestal een zeer behandelbare kanker, vooral wanneer een man dit vroegtijdig ontdekt door middel van een regelmatig zelfonderzoek.

Teelbalverdraaiing

Wanneer de teelbal in het scrotum draait (spontaan of door een direct trauma), gebeurt een draaiing van de bloedvaten in de zaadstreng. Hierdoor ontstaat een onderbreking van de bloedstroom naar het getroffen testikel. De teelballen en het scrotumgebied hebben zuurstof nodig om te kunnen blijven werken en levensvatbaar te blijven. Door een testikeltorsie sterft de zaadbal af. Een snelle chirurgische behandeling is vereist. De teelbaltorsie verschijnt op elke leeftijd, maar komt het meest voor in de eerste paar maanden van het leven en bij jongens tussen twaalf en achttien jaar.

Torsie van teelbalaanhangsel

Het testikelaanhangsel en het epididymale aanhangsel zijn functieloze weefsels die overblijven na de embryonale ontwikkeling. Een draaiing van deze structuren resulteert in een onderbreking van de bloedstroom, wat leidt tot milde tot ernstige teelbalpijn. Een torsie van een teelbalaanhangsel is een aandoening die vanzelf verdwijnt. Meestal zijn jongere jongens getroffen, tussen zeven en veertien jaar.

Trauma

Een trauma aan de teelballen levert vaak extreme pijn en een zwelling op. Een directe slag op het scrotum veroorzaakt meestal slechts tijdelijk ernstige pijn en zwelling. Een stomp trauma (sportblessure, een directe trap of stoot, een auto-ongeluk) is vaak de oorzaak van de gezwollen teelballen. Af en toe is een spoedoperatie nodig

Varicokèle en (zakaderbreuk) opgezwollen teelballen

Bij een varikèle ontstaat ook een zwelling van de testikels of een vergroting van het hele scrotum. De aderen die bloed van de testis naar het hart transporteren, vormen een netwerk in de zaadstreng. Soms zijn aders in dit netwerk vergroot en functioneren ze niet goed. Hierdoor loopt het bloed te langzaam rond wat leidt tot een terugvloei van bloed in de testis en een zwelling. De aandoening ontwikkelt zich meestal langzaam en komt het meest voor bij jonge mannen. Meestal ontstaat de aandoening aan de linkerkant. Chirurgie of andere medische procedures zijn inzetbaar voor het verhelpen van deze aandoening.

Geassocieerde symptomen

Een teelbalzwelling gaat mogelijk gepaard met volgende tekenen:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Niet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingNiet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingJongetjes die op tijd worden geboren horen twee zaadballen in de balzak te hebben. De testikels worden gevormd in de bui…
Testikelpijn: Pijn in één of beide zaadballen (teelballen)Testikelpijn: Pijn in één of beide zaadballen (teelballen)Testikelpijn is overal in het scrotum of de testikels voelbaar. Soms start de pijn in de zaadballen zelf, maar soms tree…
Niet ingedaalde teelballen: operatie en vruchtbaarheidNiet ingedaalde teelballen: operatie en vruchtbaarheidNiet ingedaalde teelballen duidt erop dat tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder, de teelballen (soms één…

Bult op scheenbeen: oorzaken van bult of zwelling scheenbeenBult op scheenbeen: oorzaken van bult of zwelling scheenbeenLast van een zwelling of bult op je scheenbeen? Het scheenbeen is van de twee botten in het onderbeen; het andere been i…
Ademgeur van ontlasting: Oorzaken van van adem met poepluchtAdemgeur van ontlasting: Oorzaken van van adem met poepluchtSommige patiënten kampen met een beschamend probleem. Zij hebben namelijk een vieze ademgeur die doet denken aan poep. B…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Swollen Testicles Causes, Symptoms, and Signs, https://www.emedicinehealth.com/swollen_testicles_causes_symptoms_and_signs/article_em.htm
  • Testicular swelling, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/testicular-swelling/
  • What Are the Causes of Swollen Testicles?, https://www.livestrong.com/article/96599-causes-swollen-testicles/
  • What Are the Causes of Swollen Testicles?, https://www.std-gov.org/blog/swollen-testicles-causes/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.