Serotoninesyndroom: Te veel serotonine in het lichaam

Serotoninesyndroom: Te veel serotonine in het lichaam Het lichaam maakt de neurotransmitter (boodschapperstof) serotonine aan. Serotonine is nodig voor de communicatie van de hersencellen met andere cellen in het zenuwstelsel. Te weinig serotonine in het lichaam leidt tot een depressie, maar een te hoge hoeveelheid serotonine in het lichaam resulteert eveneens in een verstoring van de hersenfuncties. Hierdoor ontstaat namelijk een overmatige activiteit van de zenuwcellen, waardoor een potentieel dodelijke combinatie van symptomen ontstaat die bekend staat als serotoninesyndroom (serotonine-toxiciteit). Het klinisch beeld van deze aandoening is zeer variabel en bestaat uit bijvoorbeeld angst, bevingen en bewusteloosheid. Na uitgebreide onderzoeken om andere aandoeningen uit te sluiten, volgt een ziekenhuisopname. De arts stopt de medicatie die leidt tot de verhoogde serotoninespiegels en behandelt de aanwezige symptomen ondersteunend. De prognose is tot slot variabel.

Epidemiologie

Serotoninesyndroom komt wereldwijd voor, maar de exacte prevalentie is moeilijk te bepalen vanwege de variabiliteit in diagnose en rapportage. De aandoening is vaak gerelateerd aan het gebruik van serotonine-verhogende medicijnen, vooral antidepressiva. Studies tonen aan dat serotoninesyndroom vaker voorkomt bij personen die nieuwe medicijnen starten of hun dosis van bestaande medicijnen verhogen.

Het gebruik van bepaalde medicijnen verhoogt mogelijk de serotoninespiegels in het lichaam / Bron: Stevepb, PixabayHet gebruik van bepaalde medicijnen verhoogt mogelijk de serotoninespiegels in het lichaam / Bron: Stevepb, Pixabay

Oorzaken

Het serotoninesyndroom komt tot uiting wanneer de patiënt medicijnen gebruikt die het serotoninegehalte in het lichaam verhogen. Dit gebeurt bij het verhogen van een medicatiedosis of het toevoegen van een nieuw medicijn. Ook andere stoffen en supplementen hebben invloed op de serotoninespiegels in het lichaam waardoor de patiënt soms te maken krijgt met de aandoening.

Antidepressiva

Het serotoninesyndroom verschijnt wanneer de patiënt antidepressiva gebruikt die het serumniveau van het lichaam aantasten. Wanneer een patiënt die twee of meer geneesmiddelen en/of supplementen samen gebruikt die het serotoninegehalte verhogen, leidt dit sneller tot het serotoninesyndroom. De aandoening verschijnt bovendien vaker bij patiënten die voor het eerst een geneesmiddel opstarten of de dosis van een reeds gebruikt medicijn te veel verhogen. De meest voorgeschreven klasse van antidepressiva die het serotonineniveau verhogen, zijn de selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's). Andere bekende antidepressiva die het risico op het serotoninesyndroom verhogen, zijn antidepressiva die invloed hebben op meerdere serotoninereceptoren, monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) en serotonine- en norepinefrineheropnameremmers (SNRI's).

Andere medicijnen

Andere medicijnen (zowel vrij verkrijgbaar als door de arts voorgeschreven) die de serotoninespiegels alleen of in combinatie met andere geneesmiddelen verhogen, zijn:

Andere stoffen

Sommige illegale drugs, zoals LSD en cocaïne (in combinatie met antidepressiva) en ook voedingssupplementen, waaronder St. Janskruid en ginseng (in combinatie met antidepressiva) zijn geassocieerd met de te hoge serotoninespiegels in het bloed.

Risicofactoren

De risicofactoren voor serotoninesyndroom zijn onder andere:
  • het gebruik van meerdere serotonine-verhogende geneesmiddelen of supplementen
  • de combinatie van antidepressiva met andere geneesmiddelen of drugs die serotonine verhogen
  • recentelijk gestart met een nieuw antidepressivum of verhoogde dosis van een bestaand antidepressivum
  • de aanwezigheid van andere aandoeningen die het risico op serotoninesyndroom verhogen, zoals nier- of leverinsufficiëntie

Symptomen

De symptomen van het serotoninesyndroom beginnen vaak binnen de zes uur tot maximaal vierentwintig uur na het innemen van een nieuw medicijn dat de serotoninespiegels aantast, of wanneer de patiënt de dosis te veel verhoogt. Hoeveel serotonine in de hersenen nodig is om de symptomen van het serotoninesyndroom te veroorzaken, is variabel per patiënt.

Hoofdpijn is één van de symptomen van het serotoninesyndroom / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de symptomen van het serotoninesyndroom / Bron: Geralt, Pixabay

Milde tekenen

Milde tekenen bestaan uit:

Ernstige tekenen

In ernstige gevallen is het serotoninesyndroom levensbedreigend en kampt de patiënt met één of meer van de volgende tekenen:

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van serotoninesyndroom zijn onder andere:
  • ataxie (problemen met coördinatie)
  • bevende of trillende spieren
  • rillingen en verhoogde lichaamstemperatuur
  • spierstijfheid of -spasmen
  • veranderingen in bewustzijnsniveau, zoals desoriëntatie of bewusteloosheid
  • coma (in ernstige gevallen)

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van serotoninesyndroom is klinisch en vereist het identificeren van recente veranderingen in medicatie of dosisverhogingen en de aanwezigheid van de bijbehorende symptomen. Er zijn geen specifieke laboratoriumtests om serotoninesyndroom te bevestigen, maar enkele onderzoeken kunnen worden uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten:
  • Bloedonderzoek om te controleren op andere medische aandoeningen en afwijkingen
  • Urineonderzoek om te controleren op geneesmiddelen en metabolieten
  • CT-scan of MRI van de hersenen in gevallen van ernstige symptomen om andere oorzaken uit te sluiten

Behandeling

De behandeling van serotoninesyndroom bestaat uit:
  • het stoppen van alle serotonine-verhogende geneesmiddelen
  • ondersteunende zorg, zoals het bieden van voldoende hydratatie, koeling en monitoring van vitale functies
  • medicamenteuze behandeling met serotonine-antagonisten, zoals cyproheptadine, om de serotoninespiegel te verlagen
  • benzodiazepinen kunnen worden gebruikt om angst en spierbevingen te verminderen
  • bij ernstige gevallen kan intubatie en mechanische ventilatie noodzakelijk zijn
  • bij ernstige gevallen, vooral bij hyperthermie, kan koeling met koelpakkingen en andere methoden noodzakelijk zijn

Prognose

De prognose van serotoninesyndroom varieert afhankelijk van de ernst van de symptomen en de snelheid van behandeling. In milde gevallen kan de patiënt binnen enkele dagen volledig herstellen, terwijl ernstige gevallen mogelijk langdurige gevolgen kunnen hebben of zelfs fataal kunnen zijn zonder tijdige en adequate behandeling. Tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal voor een goede prognose.

Complicaties

Complicaties van serotoninesyndroom kunnen zijn:
  • Nierinsufficiëntie
  • Leverinsufficiëntie
  • Epileptische aanvallen
  • Longembolie
  • Spierafbraak
  • Rhabdomyolyse
  • Zware cardiovasculaire complicaties
  • Sepsis (in ernstige gevallen)

Preventie

Preventie van serotoninesyndroom omvat:
  • zorgvuldig monitoren bij het starten van nieuwe medicijnen of het verhogen van de dosis van bestaande medicijnen
  • het vermijden van het combineren van meerdere serotonine-verhogende geneesmiddelen zonder medisch toezicht
  • regelmatige evaluatie van de medicijnbehoeften en bijwerkingen door een arts
  • bewustzijn en educatie over de risico's van serotoninesyndroom bij het gebruik van antidepressiva en andere serotonine-verhogende middelen

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te veel serotonine, symptomen en behandelingTe veel serotonine, symptomen en behandelingTe veel serotonine zorgt voor het serotoninesyndroom. Dit is een aandoening waar nog niet zoveel bekend over is als over…
Tekort aan serotonine zelf verhogenTekort aan serotonine zelf verhogenSerotonine is een neurotransmitter in de hersenen en zorgt ervoor dat bepaalde processen goed verlopen. Een tekort aan s…
Monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers): Type antidepressivaMonoamineoxidaseremmers (MAO-remmers): Type antidepressivaMAO-remmers zijn de eerste antidepressiva die werden geïntroduceerd in de jaren 50. Deze op voorschrift verkrijgbare med…
Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaAntidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaEr zijn verschillende antidepressiva soorten. Tricyclische antidepressiva zijn een van de eerste medicijnen tegen een de…

Borstvoeding: Voordelen en nadelen van geven van moedermelkBorstvoeding: Voordelen en nadelen van geven van moedermelkDe melkproductie in de borsten begint ongeveer één tot drie dagen na de bevalling. Veel vrouwen die pas bevallen zijn, k…
Pijnlijke schaamlippen: symptomen, oorzaak en behandelingPijnlijke schaamlippen: symptomen, oorzaak en behandelingPijnlijke schaamlippen is een vervelende klacht. De schaamlippen maken deel uit van de uitwendige geslachtsorganen van d…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/serotonin-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20354764
  • HET SEROTONINESYNDROOM, https://www.antigifcentrum.be/medische-professionals/artikels-voor-medische-professionals/het-serotoninesyndroom
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/serotonin-syndrome/symptoms-causes/syc-20354758
  • Serotonin Syndrome (Toxicity) Causes and Treatment, https://www.verywellmind.com/serotonin-syndrome-p2-2584316
  • Serotonin Syndrome (Toxicity) Causes and Treatment, https://www.verywellmind.com/serotonin-syndrome-p2-2584316
  • Serotoninesyndroom, https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/gedrag/serotoninesyndroom.php
  • What Is Serotonin Syndrome?, https://www.webmd.com/depression/guide/serotonin-syndrome-causes-symptoms-treatments#1
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.