Alcoholische ketoacidose: Opbouw van ketonen in bloed

Alcoholische ketoacidose: Opbouw van ketonen in bloed Alcoholische ketoacidose is een aandoening waarbij een opbouw van ketonen in het bloed optreedt. Ketonen zijn een type zuur dat ontstaat wanneer het lichaam vet afbreekt voor het verkrijgen van energie. De aandoening is een acute vorm van metabole acidose, een aandoening waarbij er te veel zuur in lichaamsvloeistoffen is. Rillingen, verwardheid, spierpijn en trage bewegingen zijn enkele symptomen van deze aandoening. Na een uitgebreid bloedonderzoek volgt een behandeling met een zout- en suikeroplossing zodat de symptomen kunnen verbeteren.

Synoniemen voor alcoholische ketoacidose

Andere gebruikte benamingen voor alcoholische ketoacidose zijn:
 • alcoholische acidose (te hoge zuurgraad van het bloed)
 • alcoholische ketose

Oorzaken: Opbouw van ketonen in bloed

Alcoholische ketoacidose is het gevolg van zeer zwaar alcoholgebruik. De aandoening komt meestal tot stand bij een ondervoede patiënt die elke dag grote hoeveelheden alcohol drinkt. Het overmatig alcoholgebruik veroorzaakt verhoogde ketonspiegels in serum. De glucoseconcentratie is meestal normaal of een beetje lager.

Symptomen

Patiënten met alcoholische ketoacidose zijn bijna altijd alcoholisten die, voorafgaand aan de ontwikkeling van ketoacidose, een periode van zeer zwaar alcoholgebruik hebben doorgemaakt, met een daaropvolgende abrupte stopzetting van het alcoholgebruik van één à twee dagen vóór de presentatie.

Symptomen van alcoholische ketoacidose zijn onder andere:

De belangrijkste verschillen tussen patiënten met diabetische ketoacidose en patiënten met alcoholische ketoacidose zijn dat patiënten met alcoholische ketoacidose meestal alert en lucide zijn, ondanks de ernst van de acidose en de typische ketonemie (ketonen in het bloed).

Diagnose en onderzoeken

De patiënt krijgt een uitgebreid bloedonderzoek waarbij de arts volgende parameters meet:
arteriële bloedgassen (meet de zuur-/basebalans en het zuurstofniveau in het bloed)
 • de protrombinetijd (PT), een andere maat voor de bloedstolling, vaak abnormaal bij een leveraandoening)
 • een bloedchemie en leverfunctietesten
 • een volledig bloedbeeld (meet rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, die het bloed helpen klonteren)
 • het bloedalcoholniveau
 • toxicologie (gif opsporen)
 • urineketonen

Verder bemerkt de arts een typische ademgeur van aceton (fruitige geur van acidose). Hypothermie (te lage lichaamstemperatuur) komt voorts veel voor bij deze aandoening. Koorts is een teken van een onderliggend infectieus proces.

Behandeling

De behandeling van alcoholische ketoacidose bestaat uit de intraveneuze (via een ader) toediening van vloeistoffen (zout en suikeroplossing). De patiënt moet verder regelmatig een bloedonderzoek krijgen. Ook zijn mogelijk vitaminesupplementen nodig omdat de patiënt mogelijk lijdt aan voedingstekorten door het overmatig alcoholgebruik. Patiënten met deze aandoening krijgen meestal een ziekenhuisopname in de afdeling intensieve zorgen. Mogelijk zijn bijkomende medicijnen nodig om alcoholontwenning te voorkomen.

Prognose

Wanneer een patiënt met alcoholische ketonacidose onmiddellijke medische aandacht krijgt, verbeteren de algemene vooruitzichten. De vooruitzichten zijn wel afhankelijk van de ernst van het alcoholgebruik, de aanwezigheid van een leveraandoening of andere gezondheidsproblemen.

Complicaties

Soms treden levensbedreigende complicaties op bij alcoholische ketoacidose:

Er zijn gevallen bekend waarbij alcoholische ketoacidose de dood van de patiënt veroorzaakt als de patiënt geen toediening van dextrose- en zoutoplossing krijgt.

Preventie

Het is belangrijk om het alcoholgebruik te verminderen. Op deze manier is het namelijk mogelijk om alcoholische ketoacidose te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ketoacidose bij diabetes, verzuring van het lichaamKetoacidose bij diabetes, verzuring van het lichaamElke dag krijgen mensen in onze maatschappij te horen dat ze type één of type twee diabetes hebben. Anno 2019 kan dit go…
Ademgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesAdemgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesWanneer mensen sterk ruikend voedsel gegeten hebben, ruikt de adem naar dit voedsel. Ook wanneer mensen een slechte mond…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Diabetische ketoacidose: symptomen, oorzaken en behandelingDiabetische ketoacidose: symptomen, oorzaken en behandelingDiabetische ketoacidose is een stofwisselingsziekte. Het is een complicatie van met name diabetes type 1. Bij een gebrek…

Pneumokokkenziekte: Infectie door pneumokokkenbacteriePneumokokkenziekte: Infectie door pneumokokkenbacterieJaarlijks krijgen circa 10.000 mensen uit Nederland de diagnose van een pneumokokkeninfectie. Een pneumokokkenziekte is…
Ziekte van Parkinson: Complicaties neurologische aandoeningZiekte van Parkinson: Complicaties neurologische aandoeningDe ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarbij mogelijk heel veel verschillende symptomen optreden. De…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
 • Geraadpleegd op 25 oktober 2018:
 • Alcoholic ketoacidosis, https://en.wikipedia.org/wiki/Alcoholic_ketoacidosis
 • Alcoholic Ketoacidosis, https://lifeinthefastlane.com/ccc/alcoholic-ketoacidosis/
 • Alcoholic ketoacidosis, https://medlineplus.gov/ency/article/000323.htm
 • Alcoholic ketoacidosis, https://www.msdmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-and-disorders-of-carbohydrate-metabolism/alcoholic-ketoacidosis
 • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/116820-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.