Rusteloze armen syndroom: symptomen, oorzaak en behandeling

Rusteloze armen syndroom: symptomen, oorzaak en behandeling Het rusteloze armen syndroom (Engels: restless arm syndrome) is een probleem in het centrale zenuwstelsel dat abnormale bewegingen en sensaties in de armen veroorzaakt. Patiënten klagen gewoonlijk over vreemde gewaarwordingen in de armen, zoals tintelende sensaties of het gevoel alsof er insecten onder de huid kruipen, onvrijwillige bewegingen van de armen (schokkerige armen), een drang om de armen te bewegen en een verstoorde nachtrust. Symptomen kunnen beperkt zijn tot de armen of kunnen zich ook voordoen in andere delen van het lichaam. Het rusteloze armen syndroom is gerelateerd aan de meer algemeen bekende aandoening rusteloze benen syndroom.

Wat is het rusteloze armen syndroom?

Het rusteloze armen syndroom is gerelateerd aan het meer bekende rusteloze benen syndroom. Zowel het rusteloze armen syndroom als het rusteloze benen syndroom veroorzaakt een ongemakkelijk tintelend gevoel of een gevoel dan er iets onder de huid van de ledematen kruipt, vooral in rust. Dit ongemakkelijke gevoel zorgt voor bewegingsonrust van de armen, wat van invloed kan zijn op de nachtrust.

Symptomen van het rusteloze armen syndroom

Het rusteloze armen syndroom is een aandoening waarbij de symptomen zowel in ernst als frequentie van persoon tot persoon kunnen variëren. De symptomen variëren van mild tot ondraaglijk en van incidenteel tot dagelijks. Symptomen kunnen bestaan uit:

Onvrijwillige armbewegingen

Je kunt last krijgen van plotselinge, schokkerige, onbeheersbare bewegingen in de armen en in sommige gevallen ook andere lichaamsdelen, meestal de benen

Jeuk aan armen / Bron: JPC-PROD/Shutterstock.comJeuk aan armen / Bron: JPC-PROD/Shutterstock.com

Vreemde sensaties

Mensen met het rusteloze armen syndroom melden vaak dat ze een vreemd of merkwaardig gevoel in hun armen waarnemen, zoals een tintelend, branderig, gevoelloos, krampend of jeukend gevoel of het gevoel alsof er insecten onder de huid kruipen. Deze vreemde sensaties kunnen je ook een sterke drang geven om je armen te bewegen, een bewegingsdrang.

's Nachts erger

Symptomen van rusteloze ledematen hebben de neiging om 's avonds en 's nachts of tijdens het rusten of ontspannen erger te zijn. Dientengevolge wordt je nachtrust vaak verstoord. Dit kan leiden tot een slaapgebrek.

Slaapstoornissen

Rusteloze armen veroorzaken vaak slaapstoornissen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te komen en in slaap te blijven. Rusteloze armen syndroom heeft vaak invloed op de slaap. De vreemde sensaties en onwillekeurige armbewegingen kunnen het moeilijk maken om in slaap te komen, een diepe slaap te bereiken en kunnen je wakker houden of maken. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan: de symptomen zijn vaak erger als je moe bent, maar als gevolg daarvan is het moeilijker om een ​​goede nachtrust te krijgen, dus je wordt vermoeider, de klachten verhevigen daardoor en de cyclus gaat verder.

Niet lang stil kunnen zitten

De klachten kunnen optreden of verergeren als je lange tijd stilzit, bijvoorbeeld tijdens een auto- of treinreis of bij het kijken naar televisie.

Verlichting door beweging

Het bewegen van je armen, het doen van enkele eenvoudige oefeningen of het wrijven dan wel masseren van je armen kan helpen om de symptomen te verlichten.

Periodiek bewegende ledematen

Veel mensen die het rusteloze armen syndroom hebben, hebben ook last van de slaapstoornis 'periodic limb movement disorder (PLMD)'. Hierbij maken de benen tijdens het slapen plotseling heftige, schokkende bewegingen. Bij sommige mensen maken tevens de armen opeens buigende en strekkende bewegingen.

Oorzaken

In veel gevallen is de exacte oorzaak van het rusteloze armen syndroom onbekend. Als er geen oorzaak kan worden gevonden, wordt het idiopatische of primaire rusteloze armen syndroom genoemd. Mogelijke oorzaken zijn de volgende.

Genetische invloeden

Er wordt verondersteld at er een familiale link is bij meer dan 50% van de gevallen van rusteloze ledematen. Het is een autosomaal dominante aandoening, wat betekent dat als je er last van hebt, er 50% kans is dat je het doorgeeft aan je kind(eren).

Dopamine-onbalans

Dopamine is een chemische neurotransmitter die berichten doorgeeft tussen de hersenen en het zenuwstelsel, wat helpt om de beweging te beheersen en te coördineren. Als dopaminegehalten dalen, kan dit onwillekeurige spierspasmen in de armen veroorzaken

Onderliggende aandoening

Er zijn een aantal medische aandoeningen die worden geassocieerd met het rusteloze armen syndroom waaronder de ziekte van Parkinson, chronische nierziekten, vitamine 12-tekort en fibromyalgie.

Bloedarmoede met ijzertekort

Lage niveaus van rode bloedcellen resulteren in verlaagde ijzergehaltes, wat leidt tot een daling van het dopaminegehalte

Het rusteloze armen syndroom tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayHet rusteloze armen syndroom tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen krijgen symptomen van het rusteloze benen syndroom, waarbij ook symptomen in de armen kunnen optreden. Dit komt het meest voor in het derde trimester, hoewel anno 2024 niemand weet waarom. De symptomen verdwijnen meestal binnen een paar dagen tot weken na de bevalling

Uitlokkende factoren

Er zijn bepaalde uitlokkende factoren van het rusteloze armen syndroom. Dit zijn:
 • Mensen met chronische ziektebeelden, de ziekte van Parkinson, ijzergebreksanemie, perifere zenuwstoornis, nierfalen, diabetes enz, hebben een verhoogd risico op het krijgen van het rusteloze armen syndroom.
 • Medicijnen zoals antidepressiva, antihistaminica, antipsychotica en calciumantagonisten.
 • Sommige zwangere vrouwen, vooral in het derde trimester.
 • Chronisch en overmatig alcoholgebruik.
 • Slaapgebrek verergert het lusteloze armen syndroom.
 • Cafeïne: mensen merken vaak dat het consumeren van cafeïnehoudende dranken zoals thee, koffie, energiedrankjes of cola hun symptomen verergeren.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging.
 • Stress en angst kunnen een aanval van het rusteloze armen syndroom teweegbrengen.

Afname van bloed voor onderzoek bij rusteloze armen / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek bij rusteloze armen / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Onderzoek en diagnose

Er is geen specifieke medische test beschikbaar om de diagnose rusteloze armen syndroom te stellen. Maar bloedonderzoek en andere diagnostische onderzoek kan worden uitgevoerd om de onderliggende oorzaak te detecteren en bepaalde aandoeningen uit te sluiten. De arts neem je medische voorgeschiedenis in ogenschouw, stelt vragen over de klachten die je ervaart en verricht lichamelijk onderzoek.

Behandeling van het rusteloze armen syndroom

Behandeling van het rusteloze armen syndroom lijkt de symptomen van de aandoening te verminderen, zoals de intensiteit en/of frequentie van de symptomen, en het verbetert vaak ook de slaap. De behandeling kan bestaan uit:

Medicatie

Je arts kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van rusteloze armen syndroom te verlichten. Geneesmiddelen die de dopaminegehaltes verhogen kunnen zeer effectief zijn, maar voorzichtigheid is geboden aangezien langdurig gebruik de symptomen zelfs erger kan maken. Andere medicijnen die kunnen worden voorgeschreven, zijn levodopa (voor incidentele symptomen), opioïden (zoals codeïne) en anticonvulsiva (zoals gabapentine).

Let op, sommige medicijnen kunnen de symptomen van rusteloze ledematen bij sommige mensen verergeren, zoals sederende antihistaminica, antidepressiva en maagzuurremmers.

Supplementen

Supplementen zoals ijzer, magnesium en foliumzuur kunnen de symptomen helpen verminderen, hoewel ze alleen worden aanbevolen bij te lage waarden.

Goed slaappatroon

Het hebben van een normaal slaappatroon kan helpen bij het rusteloze armen syndroom. Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en sta ook 's morgens steeds op hetzelfde tijdstip op. Gun jezelf de tijd om 's avonds te ontspannen. Zorg ervoor dat je bed alleen bedoeld is om te slapen (en te seksen), en werk dus niet achter een laptop in bed en kijk geen tv als je in bed ligt. Zorg ervoor dat je slaapkamer op de juiste temperatuur is; de symptomen kunnen erger zijn als je het te warm hebt.

Vermijd alcohol / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comVermijd alcohol / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Cafeïne, alcohol en tabak vermijden

Als je de inname van cafeïne, alcohol en tabak vermijdt, kun je de symptomen van het rusteloze armen syndroom (soms aanzienlijk) verminderen.

Oefeningen

Rekken verlicht vaak de symptomen van rusteloze ledematen. Regelmatige, maar niet overmatige lichaamsbeweging gedurende de dag en rekken voordat je naar bed gaat, kan helpen om de symptomen te verminderen.

Beweging

Het verplaatsen of bewegen van het aangedane ledemaat helpt meestal om de symptomen vrijwel direct te verlichten, maar de symptomen kunnen snel terugkeren zodra je stopt met bewegen. Het kan ook helpen om een rondje lopen.

Massage

Masseren of wrijven van de armen kan de klachten helpen verminderen.

Behandeling van onderliggende ziekte

Als een andere medische aandoening bijdraagt ​​aan het rusteloze armen syndroom, zoals diabetes, dan zal het behandelen van die aandoening de symptomen verminderen.

Koude of warmte toepassen

Sommige mensen ervaren dat het toepassen van warmte (bijvoorbeeld heetwaterkruik) of koude (bijvoorbeeld ijs, gewikkeld in een handdoek) op hun armen, of afwisselend koude en warmte toepassen, helpt om hun symptomen te verminderen.

Bad of douche nemen

Sommige mensen vinden dat een warm bad of een warme douche voor het slapengaan helpt om zowel je spieren als jezelf te ontspannen.

Prognose

De symptomen van het rusteloze armen syndroom kunnen in de loop van de tijd geleidelijk verslechteren; dit is met name het geval bij de primaire vorm. Symptomen fluctueren vaak en kunnen soms gedurende een bepaalde periode volledig verdwijnen, maar in de meeste gevallen zullen ze na enkele weken of maanden terugkeren. Het is belangrijk om een ​​onderliggende aandoening uit te sluiten. Als je vermoedt dat je last hebt van rusteloze ledematen, raadpleeg dan je arts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Een al dan niet goede nachtrust is afhankelijk van hoe gemakkelijk je de slaap kan vatten en effectief in slaap blijft g…
Oplossing voor rusteloze benenOplossing voor rusteloze benenRusteloze benen zijn enorm vervelend en kunnen ervoor zorgen, dat je niet goed in slaap kunt komen of verder door kunt s…
Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je…
Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…

Suprapubische pijn: Pijn boven schaamstreek (schaamgebied)Suprapubische pijn: Pijn boven schaamstreek (schaamgebied)Suprapubische pijn is de pijn die voelbaar is in het centrale onderste deel van de buik, die zich onder de navel bevindt…
Ingezonken fontanel (zachte plek op schedel) bij babyIngezonken fontanel (zachte plek op schedel) bij babyEen ingezonken fontanel treedt op wanneer de zachte plek op de schedel van een baby dieper is dan normaal. Uitdroging vo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • https://slaapcentrum.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte--Aandoening/Periodiek-bewegende-ledematen/837/855
 • https://www.shoulder-pain-explained.com/restless-arm-syndrome.html
 • https://syndromespedia.com/restless-arm-syndrome.html
 • https://www.slapen.com/slaapgebonden-bewegingsstoornissen/
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/180409-rusteloze-benen-syndroom-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html
 • https://thehealthylifestyleexpo.com/periodic-limb-movement-disorder-94313
 • https://community.mssociety.org.uk/forum/everyday-living/restless-arm-syndrome
 • https://www.spine-health.com/forum/discussion/40288/pain/chronic-pain/restless-arm-syndrome
 • Afbeelding bron 1: JPC-PROD/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Jovanmandic
 • Afbeelding bron 4: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.