Suprapubische pijn: Pijn boven schaamstreek (schaamgebied)

Suprapubische pijn: Pijn boven schaamstreek (schaamgebied) Suprapubische pijn is de pijn die voelbaar is in het centrale onderste deel van de buik, die zich onder de navel bevindt en net boven het schaambeen. Pijn boven het schaamgebied is een symptoom van een onderliggende medische aandoening, zoals blaasstenen, een bekkenontsteking of een blindedarmontsteking. De arts moet de oorzaak van de pijn boven de schaamstreek zorgvuldig opsporen en behandelen zodat de symptomen verminderen.

Oorzaken van pijn boven schaamgebied

Bekkenontsteking

Een bekkenontsteking is een infectie van de voortplantingsorganen, met name de baarmoeder, de eierstokken, de eileiders en de vagina. De verspreiding van de infectie verloopt vaak door onbeschermde seks met iemand die een seksueel overdraagbare aandoening heeft zoals gonorroe of chlamydia. Naast de suprapubische pijn heeft een patiënte de volgende symptomen:

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking treedt op wanneer de appendix (wormvormig aanhangsel van de blindedarm) ontstoken raakt. Indien onbehandeld veroorzaakt appendicitis ernstige pijn en ontstaat een gescheurde appendix.

Symptomen van appendicitis zijn onder meer:
 • een zwelling van de buik
 • lichte koorts
 • misselijkheid
 • overgeven
 • pijn in de lagere rechterkant van de buik / suprapubische pijn
 • zich verstopt voelen of niet in staat zijn gas te passeren

Eierstokcysten

Eierstokcysten zijn zakjes gevuld met vloeistof die in of rond de eierstokken groeien. Ze zijn normaal niet schadelijk en veroorzaken niet altijd pijn. Groeiende of openbarsten eierstokcysten veroorzaken echter hevige pijn boven de schaamstreek. Andere symptomen zijn:

Endometriose

Endometriose vindt plaats wanneer het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Endometriose gaat gepaard met pijn boven het schaamgebied en krampen die aanvoelen als menstruatiekrampen.

Andere symptomen kunnen zijn:

Interstitiële cystitis

Interstitiële cystitis (blaaspijnsyndroom) is een aandoening die pijn rond het blaasgebied veroorzaakt. Deze aandoening vindt plaats wanneer de blaas niet de juiste signalen naar de hersenen stuurt wanneer deze vol is en klaar is om te worden geleegd.

Andere symptomen van interstitiële cystitis zijn onder andere:
 • constante pijn rond het bekkengebied
 • een constante of frequente behoefte om te plassen
 • pijn bij het plassen
 • pijn tijdens de seks
 • zeer vaak per dag kleine hoeveelheden urine plassen

Liesbreuk

Een liesbreuk vindt plaats wanneer een deel van de darm door de onderbuik wordt geduwd en in het spierweefsel blijft steken. Dit soort hernia treedt bij zowel mannen als vrouwen op, maar het komt veel vaker voor bij mannen.

Symptomen van een liesbreuk zijn:
 • braken
 • een gevoelige, soms pijnlijke verdikking in het genitale gebied
 • een gezwollen scrotum (balzak)
 • misselijkheid
 • pijn in het geslachtsdeel die scherper is bij het hoesten, bij het optillen van voorwerpen of tijdens lichaamsbeweging

Hoofdpijn komt voor bij een vrouw met menstruatiekrampen / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn komt voor bij een vrouw met menstruatiekrampen / Bron: Concord90, Pixabay

Menstruele krampen (dysmenorroe)

Menstruele krampen komen vaak voor bij de menstruatie. De pijn treedt op aan één of beide zijden van de onderbuik boven de schaamstreek. Deze pijn is het gevolg van een zich voorbereidende baarmoeder om tijdens de menstruatie de bekleding af te werpen.

Andere symptomen van menstruatiepijn zijn:

Nierstenen

Nierstenen zijn stukjes mineraal die harde afzettingen in de nieren hebben gevormd. Ze veroorzaken vooral suprapubische pijn wanneer ze groot zijn of wanneer patiënten deze proberen uit te plassen.

Symptomen van nierstenen zijn onder andere:

Osteïtis pubis

Osteïtis pubis treedt op wanneer het kraakbeen van het gewrichtsbeen ontstoken raakt en pijn veroorzaakt. Het is een veel voorkomende complicatie van bekkenchirurgie, maar de aandoening treedt ook op als een patiënt regelmatig aan sport of high-impactoefeningen doet.

Andere symptomen zijn onder meer:
 • een klikkend of ploffend gevoel wanneer de patiënt vanuit een zittende positie opstaat
 • koorts of rillingen
 • pijn of gevoeligheid rond de schaamstreek die verergert bij het hoesten, niezen, rennen of het uitoefenen van druk op de benen
 • zwakte of moeite met lopen

Ovariumtorsie

Een ovariumtorsie vindt plaats wanneer de eierstokken verdraaid zijn, waardoor bloed niet meer in de eierstokken kan stromen. De pijn die hiermee gepaard gaat, is scherp en intens.

Andere symptomen van ovariële torsie zijn onder andere:
 • een abnormale menstruatiebloeding
 • een vol gevoel, ook al heeft de patiënte niets gegeten
 • misselijkheid
 • overgeven
 • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap

Sporthernia (atletische pubalgie)

Een sporthernia treedt voor wanneer de patiënt spieren in de onderbuik belast of wanneer deze losscheuren door intense lichaamsbeweging. Dit letsel veroorzaakt pijn rond of boven het genitale gebied. Een sporthernia is anders dan een gewone hernia omdat spieren (geen vet of een deel van een orgaan) gespannen of uitgerekt zijn. Het meest opvallende symptoom is pijn die in het begin scherp is, na verloop van tijd verdwijnt, maar die wel terugkomt bij het sporten.

Testikeltorsie

Een testikeltorsie vindt plaats wanneer de teelbal in het scrotum draait. Dit onderbreekt de bloedtoevoer naar de zaadbal, wat een plotselinge zwelling van het testikel en pijn in het scrotum en het genitale gebied veroorzaakt.

Andere symptomen van deze aandoening zijn onder andere:
 • koorts van 38,3 °C of hoger
 • misselijkheid
 • overgeven
 • problemen of pijn bij het urineren

Urineweginfectie

Een urineweginfectie vindt plaats wanneer de blaas, urethra of urineleiders, die de blaas met de nieren verbinden, geïnfecteerd raken. Zowel mannen als vrouwen lijden mogelijk aan een infectie van de urinewegen.

Bekende symptomen van een urineweginfectie omvatten:
 • bloed in de urine
 • een frequente, intense plasdrang, zelfs als de patiënt maar een kleine hoeveelheid urine moet uitscheiden
 • koorts van 38,3 °C
 • pijn bij het plassen
 • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
 • uitputting

Suprapubische pijn komt voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabaySuprapubische pijn komt voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Een zwangerschap veroorzaakt een beetje bekkenpijn en suprapubische pijn, omdat de baarmoeder en de omliggende weefsels groeien. Door onderliggende aandoeningen verergert de pijn boven de schaamstreek mogelijk. Suprapubische pijn later in de zwangerschap duidt mogelijk op weeën, dus het is dan belangrijk om en arts te raadplegen. Pijn boven het schaamgebied in combinatie met bloedingen is potentieel ernstig. Dit duidt dan mogelijk op een miskraam (stopzetting van zwangerschap vóór de twintigste week) of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (een bevruchte eicel hecht zich ergens naast de baarmoeder).

Andere oorzaken van suprapubische pijn
Enkele andere oorzaken van suprapubische pijn zijn:

Symptomen geassocieerd met suprapubische pijn

Suprapubische pijn zelf is een symptoom van een onderliggende aandoening. Andere symptomen die de patiënt vertoont bij suprapubische pijn zijn onder meer: pijnlijk urineren, frequent urineren, nycturie (nachtelijk plassen), rugpijn, acute buikpijn, bloed in de urine, urineretentie, onvrijwillig urineren, vaginale jeuk en een ongebruikelijke geur / kleur van de urine.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek
Een medische geschiedenis van de patiënt en een lichamelijk onderzoek zijn nodig om de oorzaak van suprapubische pijn op te sporen. De arts moet hiervoor de kwaliteit van de pijn te begrijpen (scherp of saai, koliek of constant). Alle andere mogelijke symptomen moet de patiënt melden aan de arts.

Een bloedonderzoek is vaak nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is vaak nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
De arts zet één of meer diagnostische onderzoeken in om de oorzaak van suprapubische pijn op te sporen:

Behandeling van pijn boven de schaamstreek

De behandeling van suprapubische pijn hangt af van de onderliggende medische aandoening die de pijn boven het schaamgebied veroorzaakt. Wanneer de arts deze oorzaak behandelt, verlichten namelijk de symptomen van de suprapubische pijn. De behandeling bestaat over het algemeen uit:
 • antibiotica (via de mond of via een ader) bij een bekken- of urineweginfectie
 • intraveneuze vloeistofreanimatie en stabilisatie van de cardiovasculaire status
 • verwijzing naar een gynaecoloog bij een vermoedelijke (buitenbaarmoederlijke) zwangerschap)
 • verwijzing naar een uroloog bij acute buikpijn, wat een aanwijzing is voor een blindedarmontsteking, een testikeltorsie, een geperforeerde darm of een enterische fistel

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een suprapubische sonde: plaatsing en verzorgingHet plaatsen van een suprapubische sonde is een eenvoudige ingreep die ook op de kamer kan plaatsvinden. De ingreep, ver…
Leven met een suprapubische sondeEen suprapubische sonde is een eenvoudige ingreep maar heeft grote gevolgen voor de levenskwaliteit van de patiënt. Het…
Een suprapubische sonde in het dagelijks levenLeven met een suprapubische sonde vergt heel wat aanpassingen in het dagelijks leven. Dit heeft dan ook gevolgen voor he…
Suprapubische katheter: Voordelen, gebruik en risico'sSuprapubische katheter: Voordelen, gebruik en risico'sPatiënten die niet zelf kunnen plassen, hebben baat bij een katheter. Er zijn verschillende soorten katheters. De meest…

Syndroom van Down (trisomie 21): Oorzaken en behandelingSyndroom van Down (trisomie 21): Oorzaken en behandelingHet lichaam heeft het juiste aantal genen nodig voor een goede, normale werking. Patiënten met het syndroom van Down kom…
Rusteloze armen syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingRusteloze armen syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet rusteloze armen syndroom (Engels: restless arm syndrome) is een probleem in het centrale zenuwstelsel dat abnormale…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 7 december 2018:
 • 14 Causes of Suprapubic Pain, https://www.healthline.com/health/suprapubic-pain
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Suprapubic pain, https://fpnotebook.com/Surgery/GI/SprpbcPn.htm
 • What is Suprapubic Pain & How is it Treated?, https://www.epainassist.com/abdominal-pain/what-is-suprapubic-pain-and-how-is-it-treated
 • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.