Leven met een suprapubische sonde

Een suprapubische sonde is een eenvoudige ingreep maar heeft grote gevolgen voor de levenskwaliteit van de patiënt. Het wordt vaak onderschat wat er allemaal bij te kijken komt en welke invloed het heeft op het dagelijks leven. Dit artikel probeert een zo volledig mogelijk beeld weer te geven van het leven met een suprapubische sonde.

Wat is een suprapubische sonde?

Als korte samenvatting kan er gezegd worden dat het een blaassonde is dat - door een eenvoudige ingreep - door de huid in de blaas wordt gebracht. Op die manier kan de blaas toch geledigd worden als dat via de normale weg niet meer mogelijk is.
In het artikel over een suprapubische sonde wordt de term uitvoerig beschreven.

Waar moet er allemaal mee rekening gehouden worden?

Leven met een suprapubische sonde vergeet heel wat aanpassingen in het dagelijks leven. Men moet er rekening mee houden dat de blaas geledigd moet worden en dat gebeurd het beste op vooraf bepaalde tijdstippen. Op die manier ben ben je er zeker van dat je niet met een overvolle blaas zit. In het laatste geval kan het dan voorkomen dat men langs de natuurlijke weg plast zonder het zelf te beseffen. Er bestaan verschillende opvangmogelijkheden dat men kan bevestigen aan de sonde:

Beenzakje

Beenzakjes bevatten een inhoud van 500 - 750 ml en kunnen bevestigd worden aan het been. Zo kan je toch de deur uit zonder je zorgen te hoeven maken over de blaaslediging. Ze kunnen gemakkelijk aan het been worden bevestigd door middel van een netje of de touwen die meegeleverd worden met het zakje. Let er goed op dat ze aan dezelfde kant hangen als waar de sonde naartoe reikt. Zo voorkom je dat de sonde afgekneld kan worden met alle gevolgen vandien.

Urinezak

Een urinezakje bevat een groter inhoud van 2000ml en wordt vooral 's nachts gebruikt zodat je niet uit je bed hoeft te gaan om de blaas te ledigen. Let er wel op - tijdens het draaien - dat de sonde niet onder spanning komt te staan.

Niets

Men kan er ook voor opteren om de sonde gewoon af te klemmen en op geregelde tijdstippen de klem eraf te halen. Sommige personen kiezen voor deze optie omdat ze zich schamen en liever niet hebben dat de buitenwereld hun zakje kan zien. De sonde kan immers onder de kleding gedragen worden.

De verzorging van een suprapubische sonde

De sonde moet tenminste per 4-6 weken vervangen worden. Dit is een eenvoudige ingreep en kan door de verpleegkundige gedaan worden. Deze vervanging is vrijwel pijnloos en vergt weinig tijd. De wonde kan in het begin etterig zijn, dit kan eenvoudig ontsmet en nadien open gelaten worden. Soms is het nodig om de sonde vroegtijdig te vervangen door de aanslag die na verloop van tijd is ontstaan aan de binnenkant. Dit is normaal en gebeurd bij de ene persoon vaker dan bij de andere.

Tot slot

Dit artikel beschrijft de verzorging en aandachtspunten van een suprapubische sonde. Maar er is meer! Leven met een suprapubische sonde heeft ook gevolgen op psychische, fysische, sociale en seksuele vlakken. In het artikel een suprapubische sonde in het dagelijkse leven kan je meer informatie vinden over deze domeinen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven met een blaassonde: oorzaken en behandelingLeven met een blaassonde: oorzaken en behandelingDagelijks zijn er heel wat mensen die met een blaassonde moeten leven. Er zijn verschillende redenen waarom ze er een he…
Multiple Sclerose: sonderenPatiënten die lijden aan Multiple Sclerose(MS) krijgen vroeg of laat te maken met incontinentie. Een van de behandelinge…
PEG sonde: plaatsing en verzorging en vervangingHet plaatsen van een PEG - sonde verandert je levensstijl drastisch. Nu wordt er sondevoeding via deze sonde toegediend…
Wat is een katheter?De katheter is een medisch hulpmiddel dat zeer regelmatig voorkomt binnen de gezondheidszorg. Er bestaan verschillende k…

Blauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsBlauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsWie heeft er nog nooit een blauwe plek gehad? Die donkere, pijnlijke plek die ontstaat ten gevolge van een valpartij is…
Urine-incontinentie hoeft niet langer een handicap te zijnUrine-incontinentie hoeft niet langer een handicap te zijnNaar schatting zestien procent van de vrouwen en vijf procent van de mannen ouder dan dertig, lijdt aan urine-incontinen…
Armaris (83 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.