Plasbuisvernauwing: Oorzaken en behandeling urethrastrictuur
Bij een vernauwde plasbuis (urethrastrictuur) is er een abnormale vernauwing van de urethra aanwezig. De urethra (plasbuis) is de buis die urine uit de blaas haalt waardoor deze het lichaam kan verlaten. Een operatie, ziekte of verwonding ligt vaak aan de basis van de vernauwde plasbuis. Meestal kampen mannen dan met urine- en plasproblemen en symptomen aan de penis. Na grondige beeldvormende onderzoeken en laboratoriumtesten, volgt een individuele behandeling. Mogelijk gebeurt een verbreding van de urinebuis via een cystoscopie, een operatie en/of een katheter. De vooruitzichten van behandelde patiënten zijn doorgaans goed, maar een snelle behandeling is wel nodig om permanente blaas- of nierschade te voorkomen.
Epidemiologie van aandoening
In de meeste gevallen ontstaat een urethrastrictuur op latere leeftijd; de aandoening is zelden aanwezig bij de geboorte. Een urethrastrictuur komt voorts voor bij maximaal 600 van de 100.000 mannen, waarbij mannen van 65 jaar en ouder het meest lijden aan een plasbuisvernauwing. Vrouwen en kinderen krijgen soms ook te maken met een vernauwde plasbuis, maar dit gebeurt veel minder vaak dan bij volwassen mannen.
Oorzaken van vernauwing van plasbuis
Een vernauwde plasbuis is mogelijk het gevolg van een zwelling of
littekenweefsel wat veroorzaakt is door een operatie. Soms treedt de aandoening ook op na een ziekte of verwonding. Zelden ontstaat een urethrastrictuur door druk van een groeiende tumor in de buurt van de urethra. Soms is de oorzaak van de plasbuisvernauwing onbekend.
Risicofactoren
Factoren die het risico op een vernauwing van de plasbuis verhogen zijn:
Symptomen: Plasproblemen
Een plasbuisvernauwing gaat gepaard met diverse plasproblemen en andere klachten zoals:
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Een lichamelijk onderzoek onthult volgende kenmerken
Soms onthult het lichamelijk onderzoek geen afwijkingen.

Een urineonderzoek is nodig /
Bron: Frolicsomepl, Pixabay Diagnostisch onderzoek
De arts gebruikt diverse onderzoeken om de vernauwde plasbuis te diagnosticeren en de onderliggende oorzaak hiervan op te sporen. Hiervoor gebruikt hij een
urineonderzoek, een
cystoscopie (
inwendig kijkonderzoek van de blaas), een
urodynamisch onderzoek en een
uroflowmetrie. Hij voert bovendien testen uit om
chlamydia en
gonorroe op te kunnen sporen.
Behandeling van plasbuisvernauwing
Cystoscopie
Tijdens de cystoscopie verwijdt (verbreedt) de arts de urethra. Hij plaatst net voor de procedure een topisch (op de huid toegepast)
verdovend geneesmiddel aan op het gebied. Hij plaatst vervolgens een dun instrument in de urethra om het uit te rekken. De patiënt leert vervolgens aan hoe hij de urethra kan verwijden, zodat hij dit thuis kan bewerkstelligen.
Operatie
Is de plasbuisvernauwing niet te corrigeren met een instrumentje, dan is een operatie nodig. Het type operatie hangt af van de locatie en de lengte van de vernauwing. Als het vernauwde gebied kort is en niet in de buurt ligt van de spieren die de blaasuitstroom regelen, dan is het mogelijk om de vernauwing te repareren. De arts opteert voor een open uretroplastiek voor langere stricturen. Bij deze operatie verwijdert de arts het zieke gebied en vervolgens herstelt hij de urethra. De resultaten variëren, afhankelijk van de grootte en locatie van de strictuur, het aantal behandelingen dat de patiënt heeft gehad en de ervaring van de chirurg.
Katheter
Wanneer de patiënt plots niet kan plassen, is een
suprapubische katheter nodig. Dit is een spoedbehandeling waardoor de urine het lichaam kan verlaten via de buik.
Appendicovesicostomie
Als er geen enkele andere behandeling effectief is, is een appendicovesicostomie (Mitrofanoff-procedure) nodig. Hiermee is het mogelijk om de blaas via de buikwand te draineren met behulp van een katheter.
Prognose van urethrastrictuur
Het resultaat van een vernauwde urinebuis is vaak uitstekend dankzij de behandeling. Soms moet de arts de behandeling herhalen om littekenweefsel te verwijderen.
Complicaties van vernauwing van urinebuis
Een vernauwde plasbuis blokkeert de urinestroom mogelijk volledig. Dit leidt tot plotselinge urineretentie, waarbij de patiënt de blaas niet (volledig) kan ledigen. Deze aandoening vereist een snelle behandeling. Een langdurige blokkering heeft permanente blaas- of nierschade tot gevolg.
Preventie van vernauwde plasbuis
Het beoefenen van veilige seks vermindert het risico op een seksueel overdraagbare aandoening en een plasbuisvernauwing verminderen. Het snel behandelen van een plasbuisvernauwing voorkomt nier- of blaascomplicaties.