Slechte adem, hoe komt het en wat kun je ertegen doen?
Iedereen heeft weleens last van een slechte adem. Dit is een heel vervelend probleem, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Vaak weet je het van jezelf niet en andere mensen zullen er niet heel snel iets van zeggen. Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het makkelijk op te lossen, maar dan moet je wel weten waar de slechte adem door wordt veroorzaakt.
Een slechte adem kan heel veel oorzaken hebben. Een slechte adem ontstaat voornamelijk door bacteriën in je mond, maar de oorzaak kan ook een ander probleem zijn. In de meeste gevallen zul je het zelf niet snel merken, maar je omgeving wel. Toch zullen niet veel mensen zeggen dat je uit je mond stinkt, omdat er een soort van taboe op staat. Zelf kun je het soms merken door een vieze smaak in je mond. Het is in ieder geval een vervelend probleem dat in sommige gevallen makkelijk is op te lossen en in sommige gevallen moet er wat meer onderzoek naar worden gedaan. Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd.
Meest voorkomende oorzaken van een slechte adem en het voorkomen hiervan
Er zijn een aantal oorzaken die het meest voor de hand liggend zijn bij een slechte adem. In de meeste gevallen zijn ze makkelijk te voorkomen, tenzij het probleem ernstiger is. Dan is er wel hulp nodig van een arts.
Bacteriën
Bacteriën zijn de nummer 1-oorzaak van een slechte adem. Je mond zit vol met bacteriën en er zijn bacteriën die met weinig zuurstof eiwitten kunnen omzetten in zwavel. Dit zwavel zorgt voor een slechte adem en is zelfs bij zeer lage concentraties al ruikbaar. Deze bacteriën vind je voornamelijk achter op je tong en amandelen. Uit onderzoek van de Universiteit van Leuven (2009) is gebleken dat 87% van de gevallen van een slechte adem worden veroorzaakt door bacteriën op de tong. Als je je tong ver genoeg uitsteekt kun je soms een witte of gele aanslag zien. Deze aanslag bevat tal van bacteriën welke dus zorgen voor een slechte adem.
Voorkomen
Zorg voor een goede mondhygiëne, liefst na elke maaltijd. Let eventueel ook op je voeding (zie verderop).
Slechte adem in de ochtend
Het meest bekende voorbeeld is een slechte adem in de ochtend, als je wakker wordt. In de nacht wordt er een stuk minder speeksel aangemaakt in de mond, wat zorgt voor een droge mond waardoor bacteriën in de mondholte de kans krijgen om bepaalde stoffen te produceren welke zorgen voor een slechte adem.
Voorkomen
Als je wat eet of wat water drinkt zal de stinkende adem vrij snel verdwijnen. Ook je tanden poetsen en flossen kan helpen om de slechte adem weg te werken.
Slechte mondhygiëne
Een slechte mondhygiëne is in de meeste gevallen de oorzaak van een slechte adem. Door een slechte mondhygiëne krijgen bacteriën al snel vrij spel en zullen zij een zorgen voor een slechte adem.
Voorkomen
Verzorg je mond minimaal twee keer per dag of na elke maaltijd. Gebruik hierbij een tongschraper, flosdraad of tandenstokers en mondspoeling. Let bij een mondspoeling er wel op dat deze geen alcohol bevat, alcohol kan namelijk het mondslijmvlies beschadigen en dat zorgt juist weer voor een slechte adem. Gebruik bij voorkeur een tandpasta met fluoride, want fluoride maakt het tandglazuur harder en helpt gaatjes voorkomen. Ook gaatjes kunnen leiden tot een slechte adem. Belangrijk is om goed je tanden te poetsen en te flossen. Achter op de tong zitten ook altijd veel bacteriën die zwavel produceren en dit zorgt voor een slechte adem, dus eigenlijk zul je dus ook je tong moeten poetsen. Dit kun je het beste doen met een tongschraper. Deze verwijdert de bacteriën ook achter op je tong.
Een ontsteking in de mond
Als je mondslijmvlies of tandvlees is ontstoken kan dit ook zorgen voor een slechte adem, omdat er allerlei bacteriën zijn opgehoopt, vaak veroorzaakt door tandplak.
Voorkomen
Om dit te voorkomen moet je je tanden goed poetsen, flossen en regelmatig de tandarts of mondhygiënist bezoeken.
Amandelstenen
Een ontsteking aan de amandelen kan ook zorgen voor een slechte adem, evenals de zogeheten amandelsteentjes. Deze amandelsteentjes zijn te herkennen als gele bolletjes die op of in je amandelen zitten. Deze amandelsteentjes stinken heel erg.
Voorkomen
Voorkomen kun je ze niet helemaal, maar een goede mondhygiëne zal wel helpen. Als je heel veel last hebt van ontstoken amandelen of amandelsteentjes is het wellicht een optie om je amandelen te laten verwijderen, want daarmee zal de slechte adem ook verdwijnen, mits dat de oorzaak is van het probleem. Soms kun je ze verwijderen met een wattenstokje.
Voeding en het volgen van een dieet
Bepaald voedsel zorgt ook voor een slechte adem, denk hierbij aan kruiden, specerijen, ui en knoflook. Na een aantal uren zal de slechte adem wel verdwijnen, indien het door je voeding komt. Ook voeding met suiker of zuren kan een slechte adem veroorzaken.
Indien je een dieet volgt of aan het lijnen bent kun je ook last krijgen van een slechte adem. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals te veel eiwitten, een droge mond of door vetverbranding. Vetverbranding zorgt voor een geur die vergelijkbaar is met aceton en een teveel aan eiwitten zorgt voor een zwavelgeur.
Voorkomen
Let dus op je voeding als je niet met een slechte adem wilt rondlopen. Na het eten van gekruid voedsel kun je kiezen om kauwgum of een mondspray te gebruiken. Dit is een tijdelijke oplossing, maar zorgt wel voor een fris gevoel in je mond. Eventueel kun je je dieet aanpassen.
Roken
Van roken kun je ook uit je mond gaan stinken. De chemicaliën, teer en nicotine komen vrij in de mondholte en vestigen zich tussen de tanden, het slijmvlies en tandvlees. Roken droogt je mond ook uit en op deze manier krijgen bacteriën de ruimte om zich te ontwikkelen, wat weer resulteert in een slechte adem.
Voorkomen
Waarschijnlijk als je stopt met roken zullen het meeste klachten verdwijnen. Indien je blijft roken, zorg dan voor een goede mondhygiëne.
Droge mond
Indien je een droge mond hebt wordt er niet genoeg speeksel aangemaakt, waardoor er sneller bacteriën blijven hangen welke zorgen voor een slechte adem.
Voorkomen
Zorg dat je voldoende water drinkt en door je neus ademhaalt. Soms kan het gebruik van bepaalde medicijnen ook zorgen voor een droge mond.
Andere oorzaken
Heb je al van alles geprobeerd en kom je niet van je slechte adem af? Dan is het raadzaam om langs je huisarts te gaan. Deze zal het verder onderzoeken en je eventueel doorsturen voor verder onderzoek naar de mondhygiënist, de KNO-arts (keel-, neus- en oorarts), een diëtist of een MDL-arts (maag-, darm- en leverarts). Een slechte adem kan ook andere oorzaken hebben, waarbij het belangrijk is dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Zeker als het je belemmert in je dagelijkse bezigheden en omgang met mensen.