Eiwitverlies via de darm (protein-losing enteropathy)

Eiwitverlies via de darm (protein-losing enteropathy) Eiwitverlies via de darm (protein-losing enteropathy) verwijst naar elke aandoening van het maagdarmkanaal (bijvoorbeeld schade aan de darmwand) die resulteert in een abnormaal verlies van serumeiwitten uit de darmen. Dit leidt tot en verlaagd albuminegehalte in het lichaam. De vaakst voorkomende tekenen van deze darmaandoening bestaan uit buikpijn, diarree en koorts. De arts moet het onderliggend probleem diagnosticeren en behandelen. De vooruitzichten zijn eveneens afhankelijk van de onderliggende aandoening.

Oorzaken van eiwitverlies via de darm

Protein-losing enteropathy kenmerkt zich door een overmatig verlies van serumeiwitten in het maagdarmkanaal. Dit veroorzaakt een abnormaal laag niveau van albumine (een eiwit gemaakt door de lever) en andere eiwitten in de bloedstroom. Hypoalbuminemie leidt tot oedeem (vochtretentie in weefsels) en ascites (vochtophoping in de buik).

Er zijn veel oorzaken van protein-losing enteropathy. Aandoeningen die ernstige ontstekingen in de darmen veroorzaken, leiden tot het eiwitverlies. Sommige hiervan zijn:

Een vochtophoping in de buik is één van de mogelijke symptomen van protein-losing enteropathy / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een vochtophoping in de buik is één van de mogelijke symptomen van protein-losing enteropathy / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen

De symptomen van eiwitverlies via de darm hangen af van de ziekte die het probleem veroorzaakt. De meest voorkomende tekenen zijn voedingsintolerantie, ascites, buikpijn, diarree (met of zonder bloed), koorts en gewichtsverlies. Door perifeer oedeem is een zwelling van de benen eveneens een mogelijk symptoom. Is protein-losing enteropathy te wijten aan een systemische ziekte zoals congestief hartfalen of constrictieve pericarditis (soort ontsteking van het hartzakje), dan komen de symptomen van de primaire ziekte soms duidelijker in beeld. Een aantal patiënten is tot slot meer vatbaar voor een infectie daar eveneens aanzienlijk verlies aan immunoglobulinen en lymfocyten (soort witte bloedcellen) aanwezig is.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Het lichamelijk onderzoek van de patiënt onthult perifeer oedeem en, in zeldzame gevallen, eveneens anasarca (ernstige zwelling van het lichaam). Verder diagnosticeert de arts mogelijk en onderliggend medisch probleem (bijvoorbeeld amyloïdose). Als er een primaire maag- en darmaandoening aanwezig is, zijn de bevindingen van het buikonderzoek mogelijk niet zo opvallend. Een vergroting van de lever en milt (hepatosplenomegalie) is mogelijk aanwezig, afhankelijk van het onderliggende proces.

Diagnostisch onderzoek

De diagnose van eiwitverlies via de darmen gebeurt door andere oorzaken van eiwitverlies uit te sluiten.
Artsen gebruiken een combinatie van beeldvormende onderzoeken en laboratoriumtesten om het eiwitverlies via de darm te diagnosticeren. Normaalgesproken wordt de diagnose bevestigd door een ontlastingsonderzoek waarbij de arts het eiwitverlies kan opsporen. Andere onderzoeken bestaan uit een röntgenonderzoek, CT-scan, echografie of MRI-scan.

Andere testen die de arts mogelijk laat uitvoeren, zijn:

Behandeling

De arts zal de aandoening behandelt het eiwitverlies via de darm door de aandoening te behandelen die geleid heeft tot dit probleem.

Prognose

De morbiditeit en mortaliteit van deze aandoening zijn rechtstreeks gerelateerd aan de oorzaak, hetzij een primaire maagdarmaandoening of een multisystemische aandoening.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…
Ziekte van Ménétrier: Symptomen aan maag & zwelling benenZiekte van Ménétrier: Symptomen aan maag & zwelling benenBij de ziekte van Ménétrier ontstaan verdikte maagplooien. Hierna ontwikkelt zich een dikke slijmvlieslaag waarbij een v…
Gezwollen dikke darm: Oorzaken van zwelling van colonGezwollen dikke darm: Oorzaken van zwelling van colonDoor diverse chronische ontstekingsaandoeningen die de darmen treffen, ontstaat een gezwollen dikke darm (colon). Deze z…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…

Leverbiopsie: Procedure voor verwijderen van weefsel leverLeverbiopsie: Procedure voor verwijderen van weefsel leverEen leverbiopsie is een medische procedure waarbij de arts een stukje weefsel uit de lever verwijdert en dit verder micr…
Flankpijn (pijn in zij): Oorzaken van pijnlijke flank(en)Flankpijn (pijn in zij): Oorzaken van pijnlijke flank(en)Flankpijn duidt op ongemak tot ondraaglijke pijn die een patiënt voelt aan de zijkant van de romp, net onder de ribben.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 6 maart 2019:
 • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/182565-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/182565-overview#showall
 • Protein losing enteropathy, https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_losing_enteropathy
 • Protein losing enteropathy: comprehensive review of the mechanistic association with clinical and subclinical disease states, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522668/
 • Protein-Losing Enteropathy (PLE), https://www.chop.edu/conditions-diseases/protein-losing-enteropathy-ple
 • Protein-losing enteropathy, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 282
 • Protein-losing enteropathy, https://medlineplus.gov/ency/article/007338.htm
 • Protein-losing gastroenteropathy, https://www.uptodate.com/contents/protein-losing-gastroenteropathy
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.