Cholinerge urticaria: Netelroos (galbulten) door warmte

Cholinerge urticaria: Netelroos (galbulten) door warmte Sommige patiënten kampen met galbulten (netelroos) als gevolg van de warmte, hetgeen in medische termen gekend is als 'cholinerge urticaria'. Deze vorm van een allergische reactie veroorzaakt rode, jeukende, brandende bulten. Deze aandoening komt voor bij patiënten die overgevoelig of extreem gevoelig zijn voor warmte of zweet. Meestal is een behandeling niet nodig omdat de symptomen snel verdwijnen en dan geen blijvende problemen ontstaan. Sommige patiënten verkiezen echter toch een professionele medische behandeling omdat huisremedies niet werken. De arts schrijft dan medicatie voor zodat de huiduitslag vermindert. Daarnaast is het belangrijk dat een patiënt gekende uitlokkende factoren vermijdt en voorzorgsmaatregelen neemt wanneer hij hiermee toch in contact komt.

Epidemiologie van huiduitslag door warme omstandigheden

Galbulten veroorzaakt door de warmte treedt op elke leeftijd mogelijk op, maar meestal ontstaat de huidaandoening tijdens het tweede decennium. Er is geen verschil in prevalentie tussen mannen en vrouwen, rassen of de geografische locatie. Ongeveer 15 procent van de patiënten heeft last van chronische netelroos, die vaak komt en gaat, of gewoon een keer optreedt en dan nooit meer verschijnt.

Oorzaken van galbulten door warmte

Externe temperaturen zijn niet de enige oorzaken van cholinerge urticaria. Elke activiteit die je lichaamstemperatuur verhoogt, geeft mogelijk aanleiding tot deze huiduitslag en een intens brandend gevoel. Onderzoekers hebben twee neurotransmitters gekoppeld aan heat galbulten veroorzaakt door warmte:
 • Acetylcholine: Bij warme omstandigheden komt de neurotransmitter acetylcholine vrij in de zenuwuiteinden van de huid en veroorzaakt deze een reactie door de warmte.
 • Histamine: Cholinerge urticaria is een allergische reactie op warmte. Zoals elke allergie, geeft het immuunsysteem, eenmaal blootgesteld aan het allergeen, histamine vrij. Hierdoor ontstaan de jeukende of stekelige sensatie op de huid en de andere symptomen.

Risicofactoren van cholinerge urticaria

Activiteiten die de lichaamstemperatuur verhogen, geven mogelijk aanleiding tot deze huiduitslag en intense brandende sensaties zoals zonnebaden, sporten, een warme douche nemen, warme klimaten, strakke kleding dragen, zich verbanden, stress of gekruid of pittig eten. Patiënten met eczeem, astma (chronische ontsteking van luchtwegen in longen) of andere allergieën zoals hooikoorts, zijn vaker aangetast door de huiduitslag. Ook bepaald voedsel, druk op de huid of koud weer zijn mogelijke risicofactoren.

Symptomen

De tekenen van galbulten die resulteren uit warmte ontstaan vaak plotseling en houden dertig minuten tot één uur aan voordat ze vervagen.

Huiduitslag

Een patiënt ervaart een rode huid, een tintelende huid, brandende gevoelens aan de huid en/of een jeukende huid door cholinerge urticaria. De huiduitslag presenteert zich als kleine rode bultjes of als verhoogde striemen of bulten met cirkels er omheen. Netelroos verschijnt mogelijk overal op het lichaam, maar meestal zijn de galbulten zichtbaar op de borst, het gezicht, de bovenrug en de armen. Vaak zijn de bultjes dicht bij elkaar gelegen. De huid heeft soms een opgezwollen en vlekkerig uiterlijk, al ervaren sommige patiënten enkel roodheid van de huid. Galbulten die het gevolg zijn van warmte verspreiden zich tot slot soms buiten het gebied dat aanvankelijk werd getroffen.

Hoofdpijn is één van de mogelijke symptomen die optreden bij netelroos veroorzaakt door warmte / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is één van de mogelijke symptomen die optreden bij netelroos veroorzaakt door warmte / Bron: Geralt, Pixabay

Ernstigere tekenen

Ook ernstigere symptomen gaan mogelijk vergezeld bij de huiduitslag zoals onder andere:

Af en toe kampen patiënten met cholinerge urticaria met een anafylactische shock (levensbedreigende allergische reactie) waarvoor onmiddellijk medische noodhulp nodig is.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts luistert naar de aanwezige symptomen, bevraagt de geschiedenis en kijkt vervolgens naar de aangetaste huidgebieden.

Diagnostisch onderzoek
Soms moet de patiënt lichaamsbeweging uitvoeren of wordt hij blootgesteld aan warmte, en dan kan de arts controleren of de huidklachten optreden. De arts injecteert bij sommige patiënten ook een medicijn (methacholine) in de huid. Hij kijkt dan of de netelroos verschijnt.

Differentiële diagnose
Polymorfe lichteruptie
Een andere aandoening die veel vaker optreedt dan netelroos veroorzaakt door de warmte is polymorfe lichteruptie. De symptomen hiervan verschijnen een paar uur na het buiten zijn in de zon en houden meestal vele dagen aan na de blootstelling. De symptomen van cholinerge urticaria houden in tegenstelling tot polymorfe lichteruptie echter slechts een paar uur aan.

Zweetuitslag
Galbulten die ontstaan door de warmte zijn niet hetzelfde dan een zweetuitslag. De zweetuitslag resulteert uit geblokkeerde zweetklieren die een uitslag veroorzaken met kleine rode verhoogde vlekken, meestal op lichaamsdelen die bedekt zijn met kleding. Zweetuitslag veroorzaakt eveneens een stekend of jeukend gevoel.

Medicijnen verlichten de huiduitslag / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de huiduitslag / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van netelroos door warmte

Zelfzorg

Vrij verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen kalmeren netelroos niet. Deze medicijnen verergeren namelijk de reactie dus de patiënt mag deze zeker niet nemen. Vrij verkrijgbare antihistaminica zijn inzetbaar om een allergische reactie te verminderen. Antihistaminecrèmes werken goed en houden de jeuk onder controle.

Professionele medische behandeling

Als huismiddeltjes niet helpen, is het belangrijk om de arts te raadplegen die dan mogelijk een sterker antihistaminicum voorschrijft. Dit geneesmiddel zet de arts vooral in voor incidentele opflakkeringen van cholinerge urticaria, ernstige allergische reacties of netelroos die niet verbetert wanneer de lichaamstemperatuur daalt. Ook schrijft de arts mogelijk corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) voor om het immuunsysteem te onderdrukken en netelroos te voorkomen.

Preventie

Een patiënt vermijdt indien mogelijk bepaalde activiteiten als hij weet dat deze risicofactoren leiden tot de huiduitslag. Wil een patiënt bijvoorbeeld toch genieten van de zon of veel bewegen, dan neemt hij best voorzorgen. Hij gebruikt dan een koele handdoek of neemt medicatie voor het geval symptomen zouden optreden. Strakke kleding en warmte zijn mogelijk een broedplaats voor de netelroos veroorzaakt door warmte. Wanneer de patiënt in een warme omgeving terechtkomt, moet hij losse kleding dragen om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur stijgt. Stress vermijden of leren beheersen is tot slot verstandig, bijvoorbeeld door het beoefenen van meditatie of yoga.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urticaria: netelroos of galbultenUrticaria: netelroos of galbultenUrticaria is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een veel voorkomende huidreactie. Ongeveer een kwart v…
Netelroos/Urticaria/Galbulten, hoe komt u er snel vanaf?Netelroos is een reactie van de huid, het staat ook bekend als Urticaria of Galbulten. Iedereen komt vroeg of laat er me…
Netelroos (urticaria)Urticaria (netelroos) zijn bultjes (soms groter) die ontzettend jeuken en overal op de huid voor kunnen komen. Ze ontwik…
Netelroos (galbulten, urticaria): symptomen en oorzakenNetelroos (galbulten, urticaria): symptomen en oorzakenNetelroos symptomen bestaan uit rode of bleekroze, jeukende huiduitslag (bultjes en verhevenheden) die voorkomen in vers…

Huidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huidHuidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huidHet huidschilferingssyndroom is een uiterst zeldzame erfelijke aandoening waarbij de huid van een patiënt voortdurend sc…
Hongerhoofdpijn: Hoofdpijn door hongergevoelensHongerhoofdpijn: Hoofdpijn door hongergevoelensHongerhoofdpijn is een symptoom dat vrijwel iedereen op een bepaald moment in het leven wel eens ervaren heeft. Het lich…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PKeMcG, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Geraadpleegd op 19 april é019:
 • Can Heat Cause Hives?, https://www.healthline.com/health/heat-hives
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What Are Heat Hives And How Do You Get Rid Of Them?, https://www.huffingtonpost.ca/2018/08/13/heat-hives-red-itchy-bumps_a_23500035
 • What Are Heat Hives? How to Kill the Itch This Summer, https://thompsontee.com/blog/what-are-heat-hives/
 • What Are Heat Hives?, http://www.hives.org/heat-hives.php
 • What is cholinergic urticaria and how is it treated?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320916.php
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.