Huidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huid

Huidschilferingssyndroom: Constante schilfering van huid Het huidschilferingssyndroom is een uiterst zeldzame erfelijke aandoening waarbij de huid van een patiënt voortdurend schilfert. Wijzigingen in een gen veroorzaken deze huidziekte. Naast de constant schilferende huid komen nog andere huid- en soms ook haarafwijkingen tot stand. De symptomen ontstaan meestal al vroeg in het leven en zijn meestal vrij mild. Een genezing bestaat niet voor deze levenslange huidaandoening, maar het aanbrengen van verzachtende middelen zoals vaseline verlicht de symptomen.

Epidemiologie van huidziekte

Het huidschilferingssyndroom is een uiterst zeldzame aandoening die mannen en vrouwen in gelijke aantallen treft. Enkele tientallen patiënten zijn anno oktober 2020 opgenomen in de medische literatuur.

Oorzaken van constante schilfering van huid

Mutaties (veranderingen) in het TGM5-gen zijn bij verschillende patiënten met de acrale vorm van het huidschilferingssyndroom geïdentificeerd. Tot op heden (oktober 2020) hebben genetische veranderingen in verschillende afzonderlijke genen het de gegeneraliseerde vorm van het huidschilferingssyndroom veroorzaakt. Deze genen coderen voor eiwitten die belangrijk zijn voor de vorming, integriteit en continue vernieuwing van de buitenste hoornlaag van de opperhuid (stratum corneum). Alle vormen van het huidschilferingssyndroom hebben een autosomaal recessief overervingspatroon.

Soorten van huidschilferingssyndroom

De twee belangrijkste vormen van het huidschilferingssyndroom zijn de acrale vorm en de gegeneraliseerde vorm. Deze laatste is onderverdeeld in niet-inflammatoir (type A) en inflammatoir (type B) huidschilferingssyndroom. Het gegeneraliseerde huidschilferingssyndroom overlapt soms klinisch met het Netherton-syndroom, een andere autosomaal recessieve huidaandoening behorende tot de groep van aangeboren ichthyosen.

Symptomen: Constante huidschilfering

De symptomen van deze genetische aandoening verschijnen meestal kort na de geboorte, maar bij een aantal patiënten komen de tekenen van het huidschilferingssyndroom pas later in het leven (vaak tijdens de kindertijd) tot uiting. Bij de meeste patiënten zijn de symptomen mild van aard. Patiënten met de gegeneraliseerde vorm hebben overal op het lichaam een schilferende huid. Patiënten die lijden aan de acrale vorm, hebben enkel huidschilfering aan de handen en voeten.

De huid van een patiënt schilfert voortdurend zonder dat dit gepaard gaat met pijn. De huidschilfering ontstaat door een scheiding van de buitenste laag van de opperhuid (stratum corneum) van de onderliggende huidlagen. De meeste patiënten hebben een abnormale blaarvorming van de huid, een droge huid, een jeukende huid, een rode huid, een geschubde huid, een verdikte huid en/of ichthyosis. Hierdoor lijkt het alsof ze constant lijden aan zonnebrand. Ook een afwijking van de haartextuur komt bij een aantal patiënten tot stand.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Het stellen van een diagnose voor een genetische aandoening of zeldzame ziekte vormt vaak een uitdaging voor de arts. De arts kijkt naar de medische geschiedenis en de symptomen. Een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek, urineonderzoek en een biopsie van de huid zijn eveneens nodig voor het kunnen stellen van een diagnose.

Differentiële diagnose

Bij de acrale vorm ontwikkelen de meeste patiënten blaren en erosies op de handen en voeten bij de geboorte of tijdens de kinderjaren, wat doet denken aan een andere blaarvorming op de huid met name epidermolysis bullosa simplex.

Vaseline werkt voor veel patiënten goed / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vaseline werkt voor veel patiënten goed / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Behandeling

Er is anno oktober 2020 geen remedie voor het huidschilferingssyndroom. Er is evenmin een effectieve behandeling voor deze huidziekte. Topische (op de huid aangebrachte) verzachtende zalven helpen de symptomen te verminderen. Sommige patiënten zijn gebaat met het aanbrengen van gewone vaseline op de huid. Keratolytische middelen (middelen die de opperhuid verwijderen) versnellen de afstoting van de schilfers en verbeteren het uiterlijk. Corticosteroïden of systemische retinoïden (vitamine A-derivaten) zijn niet geïndiceerd of effectief en veroorzaken allemaal potentieel ernstige bijwerkingen.

Prognose van huidaandoening

Patiënten met het huidschilferingssyndroom vertonen levenslange spontane, pijnloze afschilferingen van de hoornlaag (de buitenste huidlaag = stratum corneum).

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acral peeling skin syndrome: Schilfering van huidAcral peeling skin syndrome: Schilfering van huidHet acral peeling skin syndrome is een erfelijke huidaandoening waarbij een patiënt een pijnloze schilfering van de bove…
Schilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voetenSchilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voetenEen schilferende huid op de voet is een heel vervelend symptoom dat diverse oorzaken kent. Veelal is dit het gevolg van…
Prurigo pigmentosa: Huidziekte met netvormige huiduitslagPrurigo pigmentosa: Huidziekte met netvormige huiduitslagPrurigo pigmentosa (ziekte van Nagashima) is een zeldzame huidaandoening met onbekende oorzaak waarbij de huid ontstoken…
Periorale dermatitis: Huidziekte met huiduitslag rond mondPeriorale dermatitis: Huidziekte met huiduitslag rond mondPeriorale dermatitis wil letterlijk zeggen: ‘huiduitslag rond de mond’. Bij de huidaandoening ontstaan diverse rode, sch…

Chromhidrosis: Aandoening met gekleurd zweetChromhidrosis: Aandoening met gekleurd zweetChromhidrosis (chromhidrose) is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt gekleurd gaat zweten. Het zweet heeft een ge…
Cholinerge urticaria: Netelroos (galbulten) door warmteCholinerge urticaria: Netelroos (galbulten) door warmteSommige patiënten kampen met galbulten (netelroos) als gevolg van de warmte, hetgeen in medische termen gekend is als 'c…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 april 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Peeling Skin Syndrome , https://rarediseases.org/rare-diseases/peeling-skin-syndrome/
  • PEELING SKIN SYNDROME 1; PSS1, https://www.omim.org/entry/270300
  • Peeling skin syndrome, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7347/peeling-skin-syndrome
  • Peeling skin syndrome, https://www.uptodate.com/contents/peeling-skin-syndrome
  • Skin peeling syndrome, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-uncommon-skin-conditions
  • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.