Hongerhoofdpijn: Hoofdpijn door hongergevoelens
Hongerhoofdpijn is een symptoom dat vrijwel iedereen op een bepaald moment in het leven wel eens ervaren heeft. Het lichaam heeft de hele dag een bepaalde hoeveelheid voeding nodig voor een optimale functionaliteit en energiegebruik. Door maaltijden over te slaan, ontwikkelen patiënten mogelijk een vorm van hoofdpijn die bekendstaat als ‘hongerhoofdpijn’. Deze hoofdpijn wijst erop dat het lichaam eten nodig heeft, dus iets voedzaam eten verbetert de hoofdpijn die ontstaan is door hongergevoelens. Het is tot slot belangrijk om geen maaltijden over te slaan en voldoende te blijven drinken om dit type spanningshoofdpijn te voorkomen.
Oorzaken van hongerhoofdpijn
Hongerhoofdpijn is te wijten aan vele verschillende factoren, al is de arts of patiënt zelf niet altijd in staat om een duidelijke oorzaak te ontdekken van de
hoofdpijn.
Glucose (suiker)
Hongerhoofdpijn is vaak het gevolg van lage glucosewaarden (suiker) in het bloed. Glucose wordt door vrijwel elk weefsel in het menselijk lichaam gebruikt en is de energiebron bij uitstek voor de
hersenen. Wanneer de glucosespiegel daalt, krijgen patiënten te maken met zwakte,
vermoeidheid en soms ook
uitdroging. Bij een chronisch te lage bloedsuikerspiegel gaan de hersenen alternatieve energiebronnen gebruiken, wat mogelijk de oorzaak is van de hongerhoofdpijn.
Stimulerende middelen
Een andere oorzaak van hongerhoofdpijn is het drinken van te veel koffie (
cafeïne) of het nuttigen van te veel suiker in de voeding. Deze stimulerende middelen verhogen de kans op hoofdpijn door hongergevoelens. Anderzijds is de ontwenning van deze stimulerende middelen ook een risicofactor. Zo ervaren sommige patiënten juist hoofdpijn door hongergevoelens omdat ze hun dagelijks kopje koffie niet gedronken hebben.
Risicofactoren van vorm van spanningshoofdpijn
Patiënten die bekend zijn met
migraine (aanvallen van een aura en/of
eenzijdige hoofdpijn) of een andere vorm van hoofdpijn, lijden sneller aan hongerhoofdpijn.
Symptomen
Pijn aan hoofd
Hongerhoofdpijn is een vorm van
spanningshoofdpijn. Meestal is aan de patiënt zelf niet te zien aan de buitenkant dat hij lijdt aan hongerhoofdpijn. Patiënten beschrijven de pijn alsof heel hun voorhoofd of de zijkant van het hoofd omwikkeld is. Sommigen beschrijven dit type hoofdpijn als een aanhoudende samentrekking van de skeletspieren van het voorhoofd, de
hoofdhuid en de nek. De
pijn is in het begin mogelijk saai/dof, maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt de pijn ernstiger. Sommige patiënten melden dat de pijn dan aanvoelt alsof er een gewicht op het hoofd is geplaatst of ook dat het lijkt alsof er een zeer stevige doek rond hun voorhoofd is gewikkeld.
Te lage bloedsuikerspiegel
Door de hongergevoelens krijgen patiënten ook tekenen van hypoglykemie (
lage bloedsuikerspiegel), zoals
extreme zwakte,
overmatig zweten, een
verwarde gemoedstoestand,
concentratieproblemen,
duizeligheid,
buikpijn, het koud hebben,
bevingen van het lichaam en
misselijkheid.
Diagnose en onderzoeken van hongerhoofdpijn
De diagnose van hongerhoofdpijn wordt voornamelijk gesteld op basis van de symptomen en de voorgeschiedenis van de patiënt. De arts zal nagaan of er sprake is van regelmatige voedselinname en of er mogelijk andere oorzaken zijn die bijdragen aan de hoofdpijn, zoals stress of slaaptekort. Een gedetailleerde anamnese kan helpen om andere oorzaken van hoofdpijn uit te sluiten, zoals migraine of spanningshoofdpijn van een andere oorsprong. Bloedonderzoek kan worden uitgevoerd om de bloedsuikerspiegel te controleren, vooral bij patiënten die symptomen van hypoglykemie vertonen.
Behandeling van hoofdpijn door hongergevoelens
Hoewel het gebruik van vrij verkrijgbare
pijnstillers hongerhoofdpijn kan verlichten, zijn ze niet aanbevolen.
Geneesmiddelen veroorzaken mogelijk bijwerkingen. De behandeling is daarom gericht op voedingsaanpassingen.
Geen bewerkte voedingsmiddelen
Het eten van bewerkte voedingsmiddelen is niet wenselijk. Deze bevatten vaak geraffineerde suikers en een hoog gehalte aan additieven die de bloedsuikerspiegel kunnen beschadigen.
Meer eiwitten
Ook opteren mensen best voor meer eiwitten in de voeding. Deze zijn goed voor het onderdrukken van hongergevoelens.
Meer of minder cafeïne (afhankelijk van oorzaak)
Voorts is het aangewezen om de cafeïne-inname te verminderen wanneer een overmatige inname de klachten heeft veroorzaakt, of anders een kopje koffie of thee te drinken als de onttrekking aan cafeïne de oorzaak is van de vorm van spanningshoofdpijn.
Regelmatig eten
Voor het verkrijgen van stabiele bloedglucosewaarden, is het nuttig om vaak te eten en de maaltijden over de dag te verspreiden. Als mensen namelijk slechts één of twee keer per dag grotere maaltijden eten, gaan de bloedsuikerspiegels sneller schommelen hetgeen leidt tot de ontwikkeling van hoofdpijn.
Voedzame voeding
Patiënten met hongerhoofdpijn eten best iets voedzaam om de intensiteit van de knellende hoofdpijn te verminderen zodat deze geleidelijk vervaagt. Patiënten consumeren best voedsel dat rijk is aan complexe koolhydraten.
Prognose van hongerhoofdpijn
De prognose van hongerhoofdpijn is over het algemeen goed. Wanneer patiënten hun eetgewoonten aanpassen en regelmatiger beginnen te eten, verdwijnen de klachten meestal volledig. Bij tijdige en adequate voedingsinterventie herstellen de meeste patiënten snel zonder langdurige gevolgen. In gevallen waarin hongerhoofdpijn gerelateerd is aan onderliggende aandoeningen zoals diabetes of chronische stress, hangt de prognose af van de behandeling van deze onderliggende oorzaken.
Complicaties van hongerhoofdpijn
Complicaties van hongerhoofdpijn kunnen ontstaan wanneer het probleem niet wordt aangepakt. Chronische hongerhoofdpijn kan leiden tot een verhoogd risico op migraine-aanvallen bij daarvoor gevoelige personen. Bovendien kan het niet behandelen van de onderliggende oorzaken, zoals onregelmatige eetpatronen of een lage bloedsuikerspiegel, leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, uitdroging of insulineresistentie.
Het consumeren van een gezonde, gevarieerde voeding is belangrijk /
Bron: Jill111, Pixabay
Preventie van hongerhoofdpijn
Preventie van hongerhoofdpijn is mogelijk door het aannemen van gezonde eetgewoonten:
Regelmatig eten
Het regelmatig nuttigen van gezonde, evenwichtige maaltijden is essentieel. Patiënten worden aangemoedigd om niet te lange tijd tussen maaltijden te laten verstrijken en gezonde snacks bij de hand te houden.
Voeding met lage glycemische index
Het kiezen van voedingsmiddelen met een lage glycemische index kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en hongerhoofdpijn te voorkomen.
Vermijden van bewerkte voedingsmiddelen
Het beperken van de inname van bewerkte voedingsmiddelen die geraffineerde suikers en additieven bevatten, draagt bij aan het voorkomen van schommelingen in de bloedsuikerspiegel die hongerhoofdpijn kunnen veroorzaken.
Voldoende hydratatie
Het drinken van voldoende water gedurende de dag helpt uitdroging te voorkomen, wat een bijdragende factor kan zijn aan hongerhoofdpijn.
Lees verder