Natuurlijke maagzuurremmers: kruiden tegen maagzuur

Natuurlijke maagzuurremmers: kruiden tegen maagzuur Natuurlijke maagzuurremmers zijn kruiden die je in kunt nemen tegen brandend maagzuur. Een brandende pijn die opkomt van achter het borstbeen tot in de keel. Veel mensen hebben last van brandend maagzuur. De symptomen worden veroorzaakt door zure maaginhoud, die vanuit de maag naar de slokdarm stroomt. Bij milde maagzuur is het meestal voldoende om wat leefstijlaanpassingen te doen, zoals gezond eten, afvallen bij overgewicht, zware maaltijden of heel vette maaltijden vermijden en door niet te gaan liggen direct na het eten. De huisarts kan medicijnen voorschrijven. Er zijn echter ook natuurlijke maagzuurremmers die helpen tegen brandend maagzuur.

Natuurlijke maagzuurremmers

Als je brandend maagzuur niet onmiddellijk met medicijnen wilt behandelen, is er een grote variëteit van kruidenmiddelen voor maagzuur beschikbaar. De medicinale planten kunnen enerzijds de maag kalmeren en anderzijds de productie van maagzuur verminderen.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur of zuurbranden heeft twee hoofdoorzaken:
 • De maag produceert te veel maagzuur, dat naar de slokdarm stijgt en tot irritatie leidt.
 • De maagingang sluit niet zo strak als zou moeten. Het wordt permeabel zodat de zure maaginhoud terug in de slokdarm kan stromen.

Bij veel mensen is het bijvoorbeeld een stevige of vette maaltijd die brandend maagzuur veroorzaakt. Anderen hebben echter regelmatig brandend maagzuur, bijvoorbeeld als gevolg van een ongezond dieet, overgewicht/obesitas of zwangerschap. Om blijvende grip te krijgen op brandend maagzuur, is een verandering van dieet nuttig, maar ook minder eten kan helpen.

Voor acute klachten is echter snelle hulp nodig. Er zijn verschillende medicinale planten die worden aangeboden in de vorm van thee, druppels of oplossingen. Geneeskrachtige planten hebben zichzelf vaak honderden jaren bewezen en kunnen een verbazingwekkend effect hebben.

De precieze werking van medicinale planten varieert: ze kunnen de maagdruk verminderen, de productie van maagzuur remmen of de spijsvertering stimuleren. Symptomen zoals brandend maagzuur en andere zuurgerelateerde maagproblemen kunnen snel verbeteren. Goede redenen om kruidenmiddelen te proberen tegen brandend maagzuur.

Kruiden tegen maagzuur

Met de volgende kruidengeneesmiddelen voor brandend maagzuur kunnen veel mensen hun symptomen verlichten.

Echte kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echte kamille / Bron: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kamille

Kamille wordt beschouwd als de medicinale plant bij uitstek als het gaat om maag- en darmklachten. Het heeft een kalmerende werking op het maag-darmstelsel en kan de zuurproductie van de maag reguleren. Het ontstekingsremmende effect van kamille komt de geïrriteerde slijmvliezen van de maag en darmen ten goede. Kamillethee is verkrijgbaar in de beste kwaliteit bij de drogist. Naast thee kun je ook kamilledruppels krijgen, maar deze bevatten soms alcohol.

Zoethout

Zoethout wordt gebruik bij hoest, maar het heeft tevens een genezend effect op de spijsvertering. Zoethout is bijvoorbeeld het best bekend voor het verlichten van krampen en het tegengaan van teveel zuur. Je kunt de wortel nemen als thee of kauwtablet. Er zijn ook kruidendruppels die zoethout bevatten.

Engelwortel

De engelwortel, familie van de Apiacea, staat bekend om zijn ontspannende en kalmerende werking op het spijsverteringskanaal. Het kan maagzuur reguleren en is daarom een ​​waardevol kruidenmiddel tegen maagzuur. Engelwortel kan twee tot drie keer per dag als thee of tinctuur worden geconsumeerd.

Heemst

Heemst bevat slijmstoffen dat het maagslijmvlies kan beschermen en kalmeren. Je kunt het nemen als thee of siroop. Omdat het slijm gevoelig is voor hitte, mag een thee alleen worden gezet met koud water. Plaats hiervoor kleine stukjes van de wortel in koud water en laat ze drie uur intrekken met af en toe roeren, daarna zeven. Drink de thee licht opgewarmd.

Lavas / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lavas / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lavas

Lavas, een vaste plant uit de schermbloemenfamilie, is erg populair in de keuken vanwege de kruidige smaak. In de volksmond wordt dit aromatische plantje ook wel 'maggikruid' genoemd. Zelfs een thee gemaakt van lavas smaakt pittig. De wortels van de plant worden hiervoor gebruikt. Ze worden verondersteld de spijsvertering te ondersteunen. Giet voor de thee twee theelepels gehakte wortel met 250 milliliter koud water. Breng vervolgens de bouillon aan de kook en zeef het daarna direct. Dan kan de thee in kleine slokjes worden gedronken.

Moerasspirea

Moerasspirea wordt beschouwd als een uiterst waardevol kruid. Een infusie of aftreksel van moerasspirea kan hyperaciditeit (overmaat van zuurafscheiding in de maag wat kan leiden tot zuurbranden) tegengaan en ontstekingen verlichten. Voor de infusie, kun je het kruid met kokend water mengen. Na tien minuten kun je het zeven en de thee drinken.

Let op: moerasspirea bevat van nature de stof salicylzuur. Het wordt in licht gewijzigde vorm gebruikt voor de pijnstiller die bekend staat onder de merknaam Aspirine. Het ingrediënt is daarom niet geschikt voor consumptie tijdens zwangerschap en borstvoeding, bij astma of andere overgevoeligheid.

Karwij

Karwij is een plant die zowel in de keuken als kruid en als medicinale plant wordt gebruikt. Het effect van de karwij op de spijsvertering is al lang bekend: karwij verlicht een opgeblazen gevoel, heeft een ontspannend effect en ondersteunt de spijsvertering. Karwijzaad wordt vooral aanbevolen in de vorm van thee.

Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gember

De gemberwortel wordt steeds populairder: het is anno 2024 verkrijgbaar in bijna elke supermarkt. Aan de ene kant wordt gember gebruikt voor het kruiden van voedsel, aan de andere kant staat het bekend als een remedie voor maagproblemen. Je kunt de kalmerende en ontstekingsremmende effecten van gember op brandend maagzuur proberen door een paar plakjes verse gember in een kopje te doen en er kokend water over te gieten. Na vijf minuten brouwen is de thee klaar om te drinken. De thee werkt het beste wanneer deze een half uur voor de maaltijd wordt ingenomen.

Artisjok

Artisjok is een plant met een eetbare bloemknop. Artisjokken zijn ook verkrijgbaar als extract in kruidengeneesmiddelen. Ze stimuleren de spijsvertering en ondersteunen gal en lever in het doen van hun werk. In de artisjokgroenten zijn de waardevolle ingrediënten echter nauwelijks aanwezig. De reden: voor consumptie wordt de verse artisjok 25-30 minuten gekookt in gezout water. Gebruik daarom liever tabletten of capsules.

Thee tegen zuurbranden

Je kunt de kracht van verschillende medicinale planten gebruiken om je maagzuur te bestrijden. Er zijn enkele theemengsels die verschillende medicinale planten bevatten. Deze ondersteunen elkaar in hun effect:
 • Het theemengsel van kamille, kaasjeskruid en echte heemst kan een geïrriteerde maag kalmeren.
 • Venkel, anijs, karwij-thee is ook bekend om zijn gunstige effecten op het maag-darmkanaal en zeer populair, ook tijdens zwangerschap en borstvoeding.
 • Kamille, venkel, zoethout is een aanbevolen kruidenmiddel tegen brandend maagzuur.
 • Drink de hele dag drie tot vijf kopjes thee, bij voorkeur warm en in kleine slokjes.

Andere maatregelen tegen zuurbranden

Eet niet te veel

Waar de slokdarm uitkomt in de maag, is er een kringspier die bekend staat als de onderste slokdarmsfincter. Deze fungeert als een klep en voorkomt dat de zure inhoud van de maag in de slokdarm stroomt. Hij gaat vanzelf open als je slikt, boert of braakt. Anders moet hij gesloten blijven. Bij mensen met zure reflux is deze spier verzwakt of disfunctioneel. Zure reflux kan ook optreden wanneer er te veel druk op de spier is, waardoor zuur door de opening wordt geperst. Het is niet verwonderlijk dat de meeste refluxsymptomen na een maaltijd plaatsvinden. Het lijkt ook dat zwaar tafelen refluxsymptomen kunnen verergeren. Een stap die helpt om zure reflux te minimaliseren, is het vermijden van het eten van grote maaltijden.

Gewicht verliezen

Het middenrif is een spier die zich boven de buik bevindt. Bij gezonde mensen versterkt het middenrif van nature de onderste slokdarmsfincter. Deze kringspier dat overmatige hoeveelheden maagzuur in de slokdarm terechtkomt. Als je echter te veel buikvet hebt, kan de druk op de buik zo hoog worden dat de onderste slokdarmsfincter omhoog wordt geduwd, weg van de steun van het middenrif. Deze aandoening staat bekend als hiatus hernia. Hiatus hernia is de belangrijkste reden dat zwaarlijvige mensen en zwangere vrouwen een verhoogd risico lopen op reflux en brandend maagzuur. Afvallen (bij overgewicht) en een gezond gewicht handhaven kan dit voorkomen.

Alcoholgebruik beperken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcoholgebruik beperken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcoholinname beperken

Het drinken van alcohol kan de ernst van zure reflux en brandend maagzuur vergroten.Het verergert de symptomen door het maagzuur te verhogen, de onderste slokdarmsfincter te ontspannen en het vermogen van de slokdarm om zich te ontdoen van zuur te verminderen. Onderzoek toont aan dat matige alcoholinname zelfs refluxsymptomen kan veroorzaken bij gezonde personen.

Drink niet te veel koffie

Onderzoek laat zien dat koffie tijdelijk de onderste slokdarmsfincter verzwakt, waardoor het risico op zure reflux toeneem. Er zijn aanwijzingen dat cafeïne een mogelijke boosdoener is. Net als koffie verzwakt cafeïne de onderste slokdarmsfincter. Bovendien is aangetoond dat het drinken van cafeïnevrije koffie reflux vermindert in vergelijking met gewone koffie.

Drink niet teveel sinaasappelsap

Het drinken van sinaasappelsap of grapefruitsap kan de symptomen van zure reflux verergeren. De zuurgraad van citrusvruchten lijkt niet de enige factor te zijn die aan deze effecten bijdraagt. Sinaasappelsap met een neutrale pH lijkt ook de symptomen te verergeren. Omdat sinaasappelsap de onderste slokdarmsfincter niet verzwakt, is het waarschijnlijk dat sommige van de bestanddelen de bekleding van de slokdarm irriteren. Hoewel citroensap waarschijnlijk geen zure reflux veroorzaakt, kan het je maagzuur tijdelijk verergeren.

Vermijd pepermunt en alcohol

Voedingsmiddelen zoals chocola en pepermunt kunnen ervoor zorgen dat het sluitspiertje verslapt en de maag niet meer goed afsluit. Daarom is het verstandig om bij brandend maagzuur deze voedingsmiddelen te vermijden.

Hoofdeinde van het bed hoger plaatsen

Sommige mensen hebben 's nachts last van reflux. Dit kan je slaapkwaliteit verstoren. Het hoofdeinde van het bed hoger plaatsen is een effectieve strategie om de symptomen van zure reflux en brandend maagzuur 's nachts te verminderen.

Eet niet voor het naar bed gaan

Mensen met zure reflux worden over het algemeen geadviseerd om te voorkomen dat ze een aantal uren voor het slapengaan nog eten. Eet of drink niet (uitgebreid) binnen een paar uur voor het naar bed gaan, zo luidt het advies.

Huisarts raadplegen

Als je symptomen aanhouden of erger worden, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Hij zal op zoek gaan naar de oorzaak van brandend maagzuur en je specifieke tips voor behandeling geven. Ook kan de huisarts zo nodig medicijnen voorschrijven tegen zuurbranden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur ontstaat wanneer voedsel en maagsappen opwerpen in de slokdarm. Het is te herkennen door een zure smaa…
Op de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenOp de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenDoor op de linkerzij te slapen kan men de invloed van maagzuur minimaliseren. Dit komt doordat de maag aan de linkerkant…
Last van brandend maagzuur?Last van brandend maagzuur?Recentelijk zijn er in de VS nieuwe cijfers gepubliceerd (universiteit van Californië) over alledaagse kwaaltjes. Behalv…
Dieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxDieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxSlokdarmontsteking is een mogelijke complicatie van de vervelende aandoening reflux. Hierbij heb je last van een brander…

Hoofd- en halskanker: Soorten, oorzaken en symptomenHoofd- en halskanker: Soorten, oorzaken en symptomenHoofd- en halskanker is een groep kankers die begint in de mond, de neus, de keel, het strottenhoofd, de sinussen of de…
Rode vlekken op gehemelte: Oorzaken van roodheid in de mondRode vlekken op gehemelte: Oorzaken van roodheid in de mondSommige patiënten hebben één of meer kleine tot grote rode vlekken op het gehemelte. Een aantal oorzaken zijn mild, zoal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mohamed Hassan, Pixabay
 • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
 • https://www.thuisarts.nl/refluxklachten/ik-heb-refluxklachten
 • https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/home-heartburn-remedies-natural-remedies-heartburn
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/brandend-maagzuur.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maagportier
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/symptoms-causes/syc-20373223
 • https://www.healthline.com/health/gerd/heartburn-relief
 • https://www.healthline.com/nutrition/heartburn-acid-reflux-remedies
 • https://www.antoniusziekenhuis.nl/brandend-maagzuur-reflux
 • Afbeelding bron 1: Mussklprozz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Marian Weyo/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.