Brandend gevoel op borst: oorzaken branderig gevoel op borst

Brandend gevoel op borst: oorzaken branderig gevoel op borst Een brandend gevoel op de borst en daaropvolgende pijn op de borst kan het gevolg zijn van diverse aandoeningen. Het leidt vaak tot ongemak en misschien zelfs een metaalachtige smaak in de mond. De meeste oorzaken van een branderig gevoel op de borst zijn gelukkig niet ernstig en kunnen gemakkelijk worden verholpen, met zelfzorg, leefstijlveranderingen en/of medicatie (op doktersvoorschrift). Het eerste dat mensen vaak ervaren met een brandend gevoel op de borst is vertwijfeling, omdat ze niet weten waarom deze ongebruikelijke symptomen zich voordoen. De oorzaken variëren van simpelweg brandend maagzuur tot een ernstige hartaanval. Als je niet weet waar de klachten mee samenhangen, is het verstandig je huisarts te raadplegen om een ernstige onderliggende ziekte uit te sluiten.

Alarmsymptomen

Meestal hoef je geen ambulance te bellen of een afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis te bezoeken als je een branderige pijn op de borst ervaart. Maar als je een van de volgende symptomen ervaart, kan een brandend gevoel op de borst een teken zijn van een hartaanval of een gevaarlijk abnormaal hartritme:

Oorzaken branderig gevoel op borst

Maagzuur

Symptomen van maagzuur en een hartaanval lijken soms heel erg op elkaar en kunnen daardoor met elkaar worden verward. Beide kunnen een brandend gevoel op de borst veroorzaken. En omdat maagzuur voorkomt bij grofweg 40 procent van de volwassen Nederlanders, is maagzuur een veel voorkomende oorzaak van brandende pijn op de borst. Je ervaart zuurbranden als maagzuur in de slokdarm terechtkomt. Dit is de buis die voedsel van je mond naar je maag vervoert. Een klepje aan de onderkant van je slokdarm sluit normaal gesproken de slokdarm af als je niet aan het eten bent, zodat voedsel en zuur in je maag blijven. Als het klepje voortijdig ontspant, kunnen zuren naar de slokdarm stromen. Bij brandend maagzuur begint het brandende gevoel vaak nadat je hebt gegeten, of 's nachts. Het kan erger worden als je gaat liggen of bukken. Je kunt tevens last hebben van een zure smaak in je mond.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ)

Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ), of zure reflux, treedt op wanneer maagzuur regelmatig een van je maag naar je slokdarm stroomt. Zuurbranden is een symptoom van GORZ. Als je GORZ hebt, kun je een of meerdere keren per week last krijgen van brandend maagzuur en bijhorende klachten. Ten minste 20 procent van de Nederlanders heeft GORZ. Andere symptomen zijn onder meer:

Slokdarmontsteking

Als je regelmatig last hebt van maagzuur en GORZ, dan kan er een ontsteking in de slokdarm ontstaan, een zogeheten slokdarmontsteking of oesofagitis. Voedselallergieën, infecties en bepaalde medicijnen kunnen deze aandoening ook veroorzaken. De allergie-gerelateerde vorm van oesofagitis treft ongeveer 10 van de 100.000 mensen per jaar. Na verloop van tijd kan oesofagitis de bekleding van de slokdarm aantasten en verkleinen. Dit kan van invloed zijn op het vermogen om voedsel naar je maag te vervoeren. Naast brandende pijn op de borst en pijn kan een slokdarmontsteking de volgende klachten veroorzaken:

Maagzweer

Een maagzweer is een open wondje of zweertje in de maag. Het wordt veroorzaakt door het wegslijten van de maagwand. Dit is meestal het gevolg van een infectie met de H. pylori-bacterie en overmatig gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers (NSAID's). Bij een zweer ervaar je een branderig gevoel ter hoogte van de maag of in het midden van je borst. De pijn kan 's nachts of na het eten erger worden. Andere symptomen zijn onder mee een opgeblazen gevoel of een vol gevoel, oprispingen en misselijkheid.

Middenrifbreuk

Een middenrifbreuk treedt op wanneer een deel van je maag door een gat in je diafragma of middenrif in de borstholte steekt. Je hebt meer kans op deze aandoening als je rookt, overgewicht hebt of ouder bent dan 50 jaar. De symptomen van een middenrifbreuk zijn vergelijkbaar met die van GORZ, waaronder een brandend gevoel op de borst, een opgeblazen gevoel, oprispingen, maagzuur, een zure smaak achter in de keel, maagpijn en slokdarmpijn.

Longontsteking

Een longontsteking wijst op ontsteking in de kleinere luchtwegen en longblaasjes. Bacteriën, virussen en schimmels kunnen allemaal longontsteking veroorzaken. De pijn op de borst als gevolg van een longontsteking kan beginnen wanneer je ademt of hoest. Andere symptomen zijn onder meer hoesten, koorts, koude rillingen, kortademigheid, vermoeidheid, misselijkheid en braken. De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak. Longontsteking kan heel ernstig zijn, dus raadpleeg meteen een arts zodra je symptomen van een longontsteking ervaart.

Pleuritis

Pleuritis of borstvliesontsteking treedt op wanneer het weefsel langs de borstwand en rondom je longen geïrriteerd en ontstoken raakt. Infecties, bepaalde medicijnen en auto-immuunziekten kunnen allemaal pleuritis veroorzaken.
De pijn van pleuritis is scherp en stekend. Het wordt erger als je inademt. Andere symptomen zijn onder meer hoesten, kortademigheid, koorts, pijn in de schouders of rug

Gordelroos

Gordelroos is een infectie die wordt veroorzaakt door hetzelfde virus (varicella-zoster) dat waterpokken veroorzaakt in de kindertijd. Nadat de waterpokken zijn verdwenen, verbergt het virus zich in je lichaam. Naarmate je ouder wordt en je immuunsysteem verzwakt, kan dat virus opnieuw de kop opsteken en gordelroos veroorzaken. Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid en het is gelokaliseerd aan één kant van je lichaam. Klachten doen zich voor op het gebied van de huid dat de zenuw 'voedt'. Vaak treft het de zenuwen die de huid op de borst of buik voorzien. Je kan dit onder meer als een doffe, brandende pijn ervaren.

Angina pectoris

Angina pectoris is de medische term voor pijn op de borst of hartkramp, die wordt veroorzaakt door een gebrek aan bloed in je hart. Het is geen ziekte, maar eerder een symptoom van coronaire hartziekte of een andere aandoening die de bloedtoevoer naar het hart beperkt.

Angst

Angststoornissen zijn een ongelooflijk veel voorkomende psychische klacht. Angst is een pijnlijk gevoel van onbehagen en van een mogelijk dreigend gevaar. De symptomen van een angstaanval kunnen zo nauw aansluiten bij die van een hartaanval dat het moeilijk is om de twee van elkaar te onderscheiden. Pijn of een brandend gevoel op de borst, een bonzend hart, duizeligheid en zweten komen bij beide aandoeningen voor.

Astma

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Het is een ziekte waarbij de luchtwegen in de longen smaller worden. Deze vernauwing voorkomt dat er voldoende zuurstof in de longen en de rest van het lichaam komt. Tijdens een astma-aanval kan je borstkas strak aanvoelen en kan het moeilijk zijn om te ademen. Hoesten en een piepende ademhaling zijn symptomen van astma die vaak voorkomen. Maar je kunt ook benauwd of kortademig zijn.

Minder vaak voorkomende oorzaken

Er zijn ook nog andere aandoeningen die een branderig gevoel op de borst kunnen veroorzaken, hoewel dit veel minder vaak voorkomende redenen zijn voor dit symptoom.

Longembolie

Een longembolie is een blokkade in een bloedvat van de long. Het wordt meestal veroorzaakt door een bloedstolsel dat vanuit je been (diepe veneuze trombose) of andere delen van je lichaam naar je long reist. Naast een bloedprop, kan het ook komen door vet of luchtbellen. Een longembolie kan pijn op de borst of een brandend gevoel op de borst veroorzaken die erger wordt als je inademt, hoest, eet of voorover buigt. Andere symptomen zijn onder meer:
 • kortademigheid die bij inspanning erger wordt
 • hoesten, soms bloed ophoesten
 • snelle of onregelmatige hartslag
 • duizeligheid
 • zwelling, gevoeligheid en warmte in het been

Hartaanval

Slechts een klein percentage van mensen met pijn of een brandend gevoel op de borst hebben een hartaanval. Maar omdat een hartaanval een medisch noodgeval is, is het belangrijk alert te zijn op de waarschuwingssignalen. Bij een hartaanval raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Het gebrek aan zuurstofrijk bloed zorgt ervoor dat de aangetaste delen van de hartspier afsterven. Pijn op de borst als gevolg van een hartaanval voelt als een drukkend, knijpend, brandende pijn in het midden of de linkerkant van je borst. De pijn kan weggaan en terugkomen. Het kan ook uitstralen naar je armen, rug, nek, kaak of buik. Andere symptomen van een hartaanval zijn onder meer:
 • kortademigheid
 • koud zweet
 • misselijkheid
 • duizeligheid

Gastroparese (vertraagde maaglediging)

Gastroparese (vertraagde maaglediging) is een aandoening waarbij de spieren en/of zenuwen in de wand van de maag slecht of helemaal niet meer functioneren, waardoor de maag zich niet, of slecht, ledigt. Hierbij voel je je snel na het eten vol en opgeblazen. Mogelijk ervaar je ook pijn in de bovenbuik of brandend maagzuur. Andere symptomen van gastroparese zijn onder meer:
 • misselijkheid
 • braken, soms onverteerd voedsel overgeven
 • opboeren
 • gebrek aan eetlust
 • gewichtsverlies

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Tepels zijn erg gevoelig en het komt vaak voor dat je tepels wat geïrriteerd zijn of branderig aanvoelen. Hoewel dit pij…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Steken in de borst: wat kan het zijn?Pijnscheuten in de borst kunnen de aanleiding zijn van veel verschillende aandoeningen. Heel wat mensen hebben er wel ee…
Homeopathie: anacardium als geneesmiddelHomeopathie: anacardium als geneesmiddelAnacardium is een struik dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij zowel lichamelijke als psychische klachten. Zo wordt he…

Hypercapnie: Verhoogd koolstofdioxide in bloedHypercapnie: Verhoogd koolstofdioxide in bloedHypercapnie (hypercarbie) is een aandoening waarbij te veel koolstofdioxide in het bloed aanwezig is. Vaak is dit het ge…
Acne (puistjes) op borsten: Oorzaken & behandeling borstacneAcne (puistjes) op borsten: Oorzaken & behandeling borstacneDe huidaandoening acne verschijnt mogelijk overal op het lichaam, inclusief de borsten. Deze puistjes kennen veel oorzak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: InesBazdar/Shutterstock.com
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/middenrifbreuk/item32802
 • https://www.healthline.com/health/chest-burning
 • https://www.belmarrahealth.com/burning-sensation-chest-causes-symptoms-treatment/
 • https://www.thuisarts.nl/longontsteking/ik-heb-longontsteking
 • https://www.longfonds.nl/longontsteking/symptomen-longontsteking
 • Patient1. Gordelroos. https://www.patient1.nl/encyclopedie/gordelroos (ingezien op 17-3-2020)
 • Thuisarts. Gordelroos. https://www.thuisarts.nl/gordelroos (ingezien op 17-3-2020)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.