Acne (puistjes) op borsten: Oorzaken & behandeling borstacne

Acne (puistjes) op borsten: Oorzaken & behandeling borstacne De huidaandoening acne verschijnt mogelijk overal op het lichaam, inclusief de borsten. Deze puistjes kennen veel oorzaken, zoals onder andere het gebruik van bepaalde medicijnen, stress of genetische factoren. De puistjes veroorzaakt door acne zijn meestal ongevaarlijk, maar sommige patiënten vinden ze irritant of gênant. Veel huismiddeltjes en voorgeschreven medicijnen behandelen en voorkomen borstacne. Iedereen die zich zorgen maakt over een knobbel of een pukkeltje op de borst dat niet weggaat, moet een arts of dermatoloog raadplegen.

Oorzaken van acne op borsten

De huidaandoening acne treedt op wanneer de poriën in de huid verstopt raken. Dode huidcellen kunnen dan vast komen te zitten in de poriën. De aanwezigheid van vuil, olie en bacteriën doet de acne nog verergeren. Het is normaal dat overtollige olie en bacteriën vast komen te zitten in de poriën in het gezicht, maar dit proces is overal op het lichaam mogelijk, inclusief de borsten.

Risicofactoren van puistjes op borst

Vele factoren veroorzaken een opeenhoping van olie of bacteriën op de huid van de borsten.

Het gebruik van bepaalde zonnebrandmiddelen leidt tot puistjes op de borsten / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayHet gebruik van bepaalde zonnebrandmiddelen leidt tot puistjes op de borsten / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Bodylotions en crèmes

Sommige bodylotions en crèmes leiden tot acne op de borsten zoals:

Genetica

Acne is mogelijk genetisch. Als de ouders of broers of zussen van een patiënt vatbaar zijn voor acne, hebben ze een grotere kans om eveneens puistjes (op de borsten) te ontwikkelen.

Hormonale schommelingen

Veranderingen in hormoonspiegels dragen vaak bij aan acne tijdens de puberteit. Hormonen tasten soms ook de huid aan tijdens de volwassenheid, vooral bij vrouwen. Veel vrouwen kampen vooral tijdens of vlak voor de menstruatie met puistjes op de borst. Verhoogde niveaus van bepaalde hormonen zijn verantwoordelijk voor deze huidproblemen. Hormonale acne verschijnt veelal als borstacne, maar ook in de nek en het gezicht.

Inspanningshygiëne

Een slechte lichaamshygiëne leidt tot een toename van acne. Zweet doet namelijk de poriën verstoppen. De borsten zweten doorgaans meer dan andere delen van het lichaam. Het is belangrijk om onmiddellijk na het trainen te douchen en van zweterige kleding te wisselen, inclusief beha's. Op deze manier komen bacteriën niet te dicht op de huid zitten.

Leverproblemen

Borstacne is soms het gevolg van een slechte leverfunctie. Deze leverproblemen leiden uiteindelijk tot klieraandoeningen. Klieraandoeningen tasten organen aan, zoals de bijnieren en de schildklier. Aandoeningen van deze klieren resulteren in een hormonale onbalans, wat mogelijk leidt tot borstacne.

Medicijnen

Sommige medicijnen, waaronder corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken), schildklierhormonen en sommige antibiotica, leiden tot acne. De letsels veroorzaakt door acne medicamentosa verdwijnen wanneer een patiënt stopt met het gebruik van het medicijn. Het is essentieel om een arts te raadplegen alvorens te stoppen met het gebruik van geneesmiddelen.

Nierproblemen

De nieren zorgen er voor dat gifstoffen het lichaam kunnen verlaten. Als de nieren niet goed werken, hopen zich toxines (gifstoffen) op in het lichaam. Wanneer er een overvloed aan gifstoffen in het lichaam aanwezig is, gaat de lever de nieren willen helpen bij de verwijdering van toxines. De lever geraakt uiteindelijk overbelast door dit werk en daarom wordt de huid gebruikt om toxines te elimineren. De huid geraakt uiteindelijk ook overwerkt, wat leidt tot een overproductie van talg hetgeen leidt tot de vorming van acne.

Spijsverteringsproblemen

De spijsvertering is van cruciaal belang om het lichaam goed te laten functioneren. De spijsvertering is verantwoordelijk voor het afbreken van voedsel in bruikbare componenten zodat het lichaam normaal kan functioneren. Zoutzuur in de maag speelt een cruciale rol in het spijsverteringsproces. Een laag zoutzuurgehalte in de maag zorgt ervoor dat voedsel niet goed wordt afgebroken en de toxineniveaus stijgen. Een toename van lichaamstoxinegehalten leidt tot de vorming van acne.

Strakke of irriterende kleding

Bij het dragen van te strakke of niet ademende kleding verhoogt het risico op acne, ook op de borsten. Huidirriterende stoffen verergeren bovendien acne. Een bekraste of beschadigde huid is bijzonder kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om beha's en shirts altijd regelmatig te wassen zodat er niet nog meer puistjes op de borsten ontstaan.

Stress

Stress alleen veroorzaakt geen borstacne, maar het verergert wel de bestaande huidproblemen. Stress tast mogelijk de talgklieren aan. Door stress werken deze klieren overmatig waardoor ze meer talg (olie) produceren, wat acne verergert en leidt tot nog meer puistjes op de borsten.

Voeding

Bepaalde voedingsmiddelen zijn geassocieerd met een verhoogd risico op acne. Deze voedingsmiddelen omvatten:
 • geraffineerde koolhydraten
 • melk en zuivelproteïnen
 • transvetten
 • verzadigde vetten

Huismiddeltjes voor behandeling van borstacne

Acnecrèmes en zalven proberen

Veel vrij verkrijgbare middelen behandelen acne op de borsten en andere gebieden. Crèmes en zalven die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten, verhelpen vaak bestaande acne en voorkomen een terugkeer van de huidziekte.

Het gebruik van een schone handdoek is nodig om zweet weg te vegen tijdens een trainingssessie / Bron: Pexels, PixabayHet gebruik van een schone handdoek is nodig om zweet weg te vegen tijdens een trainingssessie / Bron: Pexels, Pixabay

Goede lichaamshygiëne na beweging beoefenen

Het is belangrijk om een goede lichaamshygiëne na beweging te beoefenen:
 • acnegevoelige gebieden met salicylzuurpads afvegen of onmiddellijk na het sporten gaan douchen
 • een olievrij zonnebrandmiddel gebruiken
 • een schone handdoek gebruiken om zweet weg te vegen tijdens de trainingssessie
 • geen toestellen delen, indien mogelijk
 • make-up verwijderen voor het trainen
 • schone trainingskleding dragen
 • toestellen afvegen om bacteriën te doden

Losse en ademende kleding dragen

De verschijning van acne op de borsten voorkomen of verminderen is mogelijk door het dragen van ruim zittende, ademende kleding en het vaak wassen van kledij.

Lotions en crèmes gebruiken die de poriën niet verstoppen

Patiënten die vatbaar zijn voor acne opteren best voor producten die de poriën niet doen verstoppen. Een olievrije bodylotion, zonnebrandcrème en andere olievrije cosmetica zijn aanbevolen. Het is belangrijk om de huid steeds voorzichtig te behandelen, zowel met een product als met water tijdens het douchen of baden omdat anders schade aan de huid tot stand komt.

Stress verminderen

Stress verlichten is mogelijk door het beoefenen van yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Sommige patiënten verlichten stress door het beoefenen van lichaamsbeweging. Chronische stress leidt tot gezondheidsproblemen die ernstiger zijn dan acne. Voor sommige patiënten is psychotherapie aanbevolen.

Voedingsoorzaken van acne elimineren

Het bijhouden van een voedingsdagboek en het noteren van de ernst en locatie van acne identificeert uitlokkende voedingsmiddelen van acne (op de borst). Mogelijk moet een patiënt de consumptie van zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten verminderen.

Wassen met een medicinale lichaamswasbeurt

Het gebruik van een vrij verkrijgbare lichaamsreinigingsmiddelen met salicylzuur bestrijdt en voorkomt acne. Patiënten die vatbaar zijn voor borstacne hebben baat bij het regelmatig gebruiken van dit middel, ook na het sporten.

Medicijnen behandelen borstacne / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen behandelen borstacne / Bron: Stevepb, Pixabay

Professionele medische behandeling

Soms werken vrij verkrijgbare behandelingen en huismiddeltjes onvoldoende om acne op de borsten te elimineren. De arts schrijft mogelijk medicijnen en medische behandelingen voor zoals:
 • antiandrogene middelen
 • antibiotica
 • chemische peelings
 • contraceptiva (zoals de anticonceptiepil)
 • extractie van mee-eters en withoofden (bleke puistjes op de huid)
 • isotretinoïne
 • laser- en fototherapieën
 • producten die zowel salicylzuur als azelainezuren bevatten
 • retinoïden
 • steroïde injecties

Alarmsymptomen

Als vrij verkrijgbare medicijnen en huismiddeltjes de uitbraken van borstacne niet doen verminderen, is het raadzaam om een arts te bezoeken. De arts schrijft mogelijk een sterkere behandeling voor of anders verwijst hij de patiënt door naar de dermatoloog (huidarts). Indien een patiënt voorgeschreven acnemedicijnen neemt en één of meer van volgende bijwerkingen ervaart, is onmiddellijk advies van een arts nodig:

Verdwijnen de symptomen nog altijd niet met voorgeschreven medicijnen, dan is het ook belangrijk om terug contact op te nemen met de arts.

In zeldzame gevallen komen de puistjes op de borsten tot stand door borstkanker. Mogelijk ontstaan hierdoor ook andere veranderingen in de huid. Wanneer naast de acne nog rode huidvlekjes verschijnen of de huid doet denken aan een sinaasappelschil, dan is het belangrijk om langs te gaan bij een arts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, wat is het en hoe ga je er mee om?Tijdens de puberteit kun je last krijgen van acne door je hormonen. Acne is een huidprobleem. Sommige volwassen hebben h…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Aandoeningen: AcneAandoeningen: AcneAcne wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Veel jongeren in de puberteit krijgen er last van. Het kan ook psychische prob…

Brandend gevoel op borst: oorzaken branderig gevoel op borstBrandend gevoel op borst: oorzaken branderig gevoel op borstEen brandend gevoel op de borst en daaropvolgende pijn op de borst kan het gevolg zijn van diverse aandoeningen. Het lei…
Brandende borsten: oorzaken branderige pijn aan borst(en)Brandende borsten: oorzaken branderige pijn aan borst(en)Elke borst bevat een uitgebreid systeem van klierweefsel, omgeven door vetweefsel, bloedvaten, lymfeklieren, bindweefsel…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 5 december 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to Prevent and Treat Breast Acne Effectively, https://www.skinhelpers.com/breast-acne/Reasons for Breast Acne, https://www.livestrong.com/article/122077-reasons-breast-acne/
 • Pimples on Breasts: What to Do, https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/pimples-on-breasts
 • What to do about pimples on the breasts, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322554.php
 • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.