Acne aestivalis: Huidaandoening met bultjes na uv-stralen
Acne aestivalis is een goedaardige aandoening die vooral voorkomt bij vakantiegangers die naar warme landen gereisd zijn. Door een overmatige blootstelling aan uv-stralen in combinatie met een aantal andere factoren verschijnt bij de patiënt een huiduitslag. Op de huid ontstaan namelijk meerdere rode bultjes die soms jeuken. De zeldzame huidziekte is goed te behandelen met gels en crèmes. De klachten verdwijnen meestal wel spontaan, al komen ze mogelijk wel jaarlijks terug tot stand. De ziekte werd voor het eerst beschreven door de Deense huidarts Hjorth in 1972. Hij ontdekte namelijk deze huiduitslag bij Deense toeristen die op vakantie geweest waren in Mallorca.
Synoniemen van acne aestivalis
De term ‘acne aestivalis’ is in de literatuur ook gekend onder deze benamingen:
Epidemiologie van zomeracne
De
huidziekte acne aestivalis komt zelden tot stand. Kinderen en jongvolwassenen zijn het vaakst aangetast. In de lente en zomer zijn het vaakst patiënten getroffen omdat mensen dan veel baden in de zon. ‘Aestivalis’ betekent dan ook ‘met betrekking tot de zon’.

Een overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt Mallorca acne /
Bron: Blueeve, PixabayOorzaken: Overmatige blootstelling aan uv-straling
Huidverbetering.nl meldt dat Mallorca acne ontstaat door een combinatie van diverse factoren namelijk:
In feite is dus niet echt sprake van
acne dat strikt genomen een
allergie is; Mallorca acne treedt op door een combinatie van factoren.
Risicofactoren
De huidaandoening komt vooral tot stand bij mensen die op vakantie zijn geweest naar een zonnig land. Huidgebieden die zijn blootgesteld geweest aan de
zon, vertonen het vaakst symptomen van acne aestivalis. Baden in de zon met beschermde kledij vermindert het risico op het ontwikkelen van de goedaardige huidaandoening.
Symptomen: Rode jeukende bultjes
De symptomen van de huidaandoening verschijnen vrij snel binnen één tot drie dagen na blootstelling aan de uv-stralen. De armen, de borst, de bovenarmen, de decolleté en de schouders zijn het vaakst aangetast. Af en toe bevindt de
huiduitslag zich op het
gezicht of de rug. Zomeracne kenmerkt zich door meerdere rode bultjes (papels) die gegroepeerd zijn op de huid. Ze bereiken ongeveer een grootte van twee tot vier millimeter. Soms gaat de huiduitslag gepaard met jeuk.
Diagnose en onderzoeken
Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts bevraagt de patiënt over de vakantiegeschiedenis en bekijkt dan de kleine papeltjes op de huid. De locatie van de bultjes in combinatie met een geschiedenis van blootstelling aan uv-stralen is vaak al voldoende om de aandoening te diagnosticeren. De arts voert echter mogelijk nog een huidbiopsie uit waarbij hij een stukje weefsel wegneemt en microscopisch laat onderzoeken daar de huiduitslag soms ook een kenmerk is van een andere huidziekte of
huidinfectie.
Differentiële diagnose
Volgende aandoeningen verwart de arts mogelijk met acne aestivalis:
- acne vulgaris (jeugdpuistjes)
- folliculitis (haarwortelontsteking met pijn en jeuk aan de huid)
- gistpuistjes
- pityrosporon folliculitis
Behandeling van Mallorca acne
Om acne aestivalis te behandelen, is het belangrijk om het zonlicht te vermijden. Hierdoor verdwijnen de klachten zonder verdere medische behandeling. Indien patiënten de bultjes cosmetisch storend vinden of verlost willen zijn van de jeuk, schrijft de arts tretinoïne crème of benzoylperoxide gel voor die de patiënt
topisch (op de huid zelf) aanbrengt. Deze middelen zorgen voor een zachtere hoornlaag van de huid waardoor een verstopping van de huidporiën weer verdwijnt. Het koelen van de huid verlicht verder ook de jeuk en vermindert de bultjes. Verder is het aangewezen om niet te krabben aan de bultjes.
Prognose van huidaandoening
In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen enkele weken nadat de patiënt de blootstelling aan uv-stralen vermeden heeft.
Littekens komen niet voor. Wel keert de aandoening mogelijk elke zomer terug om dan na enkele jaren voorgoed te verdwijnen.
Preventie: uv-stralen vermijden
Het overmatig gebruik van vette
zonnebrandmiddelen doet de poriën sneller verstoppen en daarom is het aanbevolen om te opteren voor vetvrije en geurvrije bruiningsoliën of zonnebrandproducten met fysieke blokkers/filters. Chemische uv-filters gebruiken is voorts geen goed idee. Ook zonnebanken en het zonnebaden zonder beschermende kledij of zonnebrandmiddelen is afgeraden.
Lees verder