Acne aestivalis: Huidaandoening met bultjes na uv-stralen

Acne aestivalis: Huidaandoening met bultjes na uv-stralen Acne aestivalis is een goedaardige aandoening die vooral voorkomt bij vakantiegangers die naar warme landen gereisd zijn. Door een overmatige blootstelling aan uv-stralen in combinatie met een aantal andere factoren verschijnt bij de patiënt een huiduitslag. Op de huid ontstaan namelijk meerdere rode bultjes die soms jeuken. De zeldzame huidziekte is goed te behandelen met gels en crèmes. De klachten verdwijnen meestal wel spontaan, al komen ze mogelijk wel jaarlijks terug tot stand. De ziekte werd voor het eerst beschreven door de Deense huidarts Hjorth in 1972. Hij ontdekte namelijk deze huiduitslag bij Deense toeristen die op vakantie geweest waren in Mallorca.

Synoniemen van acne aestivalis

De term ‘acne aestivalis’ is in de literatuur ook gekend onder deze benamingen:
 • Mallorca acne
 • zomeracne

Epidemiologie van zomeracne

De huidziekte acne aestivalis komt zelden tot stand. Kinderen en jongvolwassenen zijn het vaakst aangetast. In de lente en zomer zijn het vaakst patiënten getroffen omdat mensen dan veel baden in de zon. ‘Aestivalis’ betekent dan ook ‘met betrekking tot de zon’.

Een overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt Mallorca acne / Bron: Blueeve, PixabayEen overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt Mallorca acne / Bron: Blueeve, Pixabay

Oorzaken: Overmatige blootstelling aan uv-straling

Huidverbetering.nl meldt dat Mallorca acne ontstaat door een combinatie van diverse factoren namelijk:

In feite is dus niet echt sprake van acne dat strikt genomen een allergie is; Mallorca acne treedt op door een combinatie van factoren.

Risicofactoren

De huidaandoening komt vooral tot stand bij mensen die op vakantie zijn geweest naar een zonnig land. Huidgebieden die zijn blootgesteld geweest aan de zon, vertonen het vaakst symptomen van acne aestivalis. Baden in de zon met beschermde kledij vermindert het risico op het ontwikkelen van de goedaardige huidaandoening.

Symptomen: Rode jeukende bultjes

De symptomen van de huidaandoening verschijnen vrij snel binnen één tot drie dagen na blootstelling aan de uv-stralen. De armen, de borst, de bovenarmen, de decolleté en de schouders zijn het vaakst aangetast. Af en toe bevindt de huiduitslag zich op het gezicht of de rug. Zomeracne kenmerkt zich door meerdere rode bultjes (papels) die gegroepeerd zijn op de huid. Ze bereiken ongeveer een grootte van twee tot vier millimeter. Soms gaat de huiduitslag gepaard met jeuk.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts bevraagt de patiënt over de vakantiegeschiedenis en bekijkt dan de kleine papeltjes op de huid. De locatie van de bultjes in combinatie met een geschiedenis van blootstelling aan uv-stralen is vaak al voldoende om de aandoening te diagnosticeren. De arts voert echter mogelijk nog een huidbiopsie uit waarbij hij een stukje weefsel wegneemt en microscopisch laat onderzoeken daar de huiduitslag soms ook een kenmerk is van een andere huidziekte of huidinfectie.

Differentiële diagnose

Volgende aandoeningen verwart de arts mogelijk met acne aestivalis:
 • acne vulgaris (jeugdpuistjes)
 • folliculitis (haarwortelontsteking met pijn en jeuk aan de huid)
 • gistpuistjes
 • pityrosporon folliculitis

Behandeling van Mallorca acne

Om acne aestivalis te behandelen, is het belangrijk om het zonlicht te vermijden. Hierdoor verdwijnen de klachten zonder verdere medische behandeling. Indien patiënten de bultjes cosmetisch storend vinden of verlost willen zijn van de jeuk, schrijft de arts tretinoïne crème of benzoylperoxide gel voor die de patiënt topisch (op de huid zelf) aanbrengt. Deze middelen zorgen voor een zachtere hoornlaag van de huid waardoor een verstopping van de huidporiën weer verdwijnt. Het koelen van de huid verlicht verder ook de jeuk en vermindert de bultjes. Verder is het aangewezen om niet te krabben aan de bultjes.

Prognose van huidaandoening

In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen enkele weken nadat de patiënt de blootstelling aan uv-stralen vermeden heeft. Littekens komen niet voor. Wel keert de aandoening mogelijk elke zomer terug om dan na enkele jaren voorgoed te verdwijnen.

Preventie: uv-stralen vermijden

Het overmatig gebruik van vette zonnebrandmiddelen doet de poriën sneller verstoppen en daarom is het aanbevolen om te opteren voor vetvrije en geurvrije bruiningsoliën of zonnebrandproducten met fysieke blokkers/filters. Chemische uv-filters gebruiken is voorts geen goed idee. Ook zonnebanken en het zonnebaden zonder beschermende kledij of zonnebrandmiddelen is afgeraden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomeracne (acne aestivalis): symptomen en behandelingZomeracne (acne aestivalis): symptomen en behandelingZomderacne is een zeldzame en onschuldige aandoening, die wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Acne aestival…
Gistpuistjes: symptomen van rode bultjes en pukkeltjesGistpuistjes: symptomen van rode bultjes en pukkeltjesGistpuistjes komen relatief vaak voor. Symptomen van gistpuistjes zijn rode bultjes en puistjes op je voorhoofd, nek, ru…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Acne agminata: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseAcne agminata: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseAcne agminata is een zeldzame huidaandoening. De symptomen van acne agminata zijn roodbruine acneachtige knobbels en bul…

Cladosporium-schimmels: Symptomen bij de mensCladosporium-schimmels: Symptomen bij de mensSchimmels bevinden zich op vele plaatsen, zoals op de bodem maar ook binnen en buiten het huis. Cladosporium is een voor…
Kwijlen (speekselverlies): symptomen, oorzaak en behandelingKwijlen (speekselverlies): symptomen, oorzaak en behandelingKwijlen duidt op onbedoeld speekselverlies uit de mond. Kwijlen kan worden veroorzaakt door overmatige productie van spe…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 19 februari 2018:
 • Acne aestivalis (Mallorca acne), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/AcneAestivalis.htm
 • Behandeling van mallorca-acne; thuis komen van vakantie met puistjes, https://www.beautyspot.nl/kennisbank/behandeling-van-mallorca-acne-thuis-komen-van-vakantie-met-puistjes
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Mallorca acne / Acne aestivalis, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/Mallorca-acne-acne-aestivalis/
 • Mallorca Acne of Acne Aestivalis is geen echte acne, maar acne ontstaan door zon in combinatie met verkeerde zonnebrand- en cosmeticaproducten, http://www.bb-huidverbetering.nl/mallorca-acne-acne-aestivalis/
 • Mallorca acne, https://www.holidayguru.nl/travel-magazine/mallorca-acne/
 • Afbeelding bron 1: Blueeve, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.