Artrose van de vingers: oorzaak en behandeling vingerartrose

Artrose van de vingers: oorzaak en behandeling vingerartrose De handen, vooral de vingers, zijn niet alleen belangrijk om te grijpen, maar om een ​​hele reeks fijne motorische handelingen te realiseren. Deze mogelijkheden kunnen gedeeltelijk of volledig verloren gaan door vingerartrose, ofwel artrose van de vingers. Artrose van de vingergewrichten, ook bekend als vingergewrichtartrose, duidt op het achteruitgaan in kwaliteit van het kraakbeen in de vingers. Kraakbeen beschermt en zorgt ervoor dat gewrichten soepel kunnen bewegen. Overal waar zich gewrichten in het lichaam bevinden met een gladde kraakbeenlaag, kan artrose optreden. Artrose kan daarom dus ook de vingers treffen. Artrose van de vingers kan zich voordoen in het PIP-gewricht, het gewricht dat zich net iets onder het midden van de vingers bevindt en het PIP-gewricht, het gewricht dat zich net iets onder het midden van de vingers bevindt.

Oorzaak van artrose van de vingers

Vaak blijft de oorzaak van artrose van de handen onbekend. Bij het voortschrijden der jaren vermindert de kwaliteit van het kraakbeen, waardoor artrose kan ontstaan. Andere mogelijke oorzaken zijn:

Huisarts raadplegen

Als de vingers zwaar worden belast door zware voorwerpen te dragen, is er vaak pijn of verstijving van de vingers en hand. Een arts hoeft meestal niet te worden geraadpleegd omdat het komt door overbelasting. Normaal gesproken keren de symptomen binnen enkele uren terug tot ze volledig verdwenen zijn, als je je handen niet meer belast.

Als pijn in de vingers reeds optreedt bij het uitvoeren van lichte activiteiten, moeten de symptomen door een arts worden beoordeeld. Als het vasthouden van bekers of het vastpakken van een deurklink een uitdaging voor je vormt, dan zijn medische maatregelen noodzakelijk. Als de pijn toeneemt of zich blijft verspreiden, is het ook raadzaam om een ​​arts te raadplegen.

Artrose van de vingers kent vaak een sluipend verloop. De symptomen ontwikkelen zich in de loop van maanden of jaren. Zodra je het progressieve verloop van de klachten realiseert, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Vroege medische zorg voor de vingers is belangrijk om de toename van ongemak te beteugelen. Als de vingers zwellen of als er een afname van kracht is, is een doktersbezoek noodzakelijk. Krakende gewrichten of gevoelloosheid in de vingers moeten ook worden onderzocht en behandeld door een arts.

Symptomen van vingerartrose

Verschijnselen

Kenmerkende tekenen van vingerartrose zijn:
 • pijnlijke vingergewrichten
 • gezwollen vingergewrichten
 • stijfheid
 • krachtverlies (een verminderde grijpfunctie)
 • vervorming van het gewricht

Beschrijving

Artrose van de vinger veroorzaakt op een gegeven ogenblik krachtverlies en beperkte beweeglijkheid, wat behoorlijk kan interfereren met alledaagse bezigheden. Dit wordt nog eens versterkt door klachten als pijn, zwelling en en stijfheid. Andere klachten van artrose in de vinger zijn knobbeltjes van de gewrichten en vervorming van het gewricht. Als de artrose in de vinger vordert en de misvormingen toenemen, worden de pijnlijke afwijkingen steeds sterker. Deze komen zelfs voor in rust en 's nachts.

Onderzoek en diagnose

Bij de diagnose van artrose van de vingers is het belangrijk om een ​​algemene en vooral op de vinger gericht onderzoek uit te voeren. De arts zal hierbij rekening houden met je medische geschiedenis alsook je leefstijl. Met behulp van röntgenfoto’s van de hand is de diagnose eenvoudig te stellen. Er is beperkte plaats voor de MRI ter analyse van symptomen bij artrose. Wel zijn bloedonderzoeken heel gebruikelijk, bijvoorbeeld om andere oorzaken zoals jicht uit te sluiten.

Complicaties

Artrose van de vingers kan leiden tot hevige pijn in de gewrichten van de vingers. Deze pijn kan optreden tijdens beweging of tijdens rust en kan interfereren met het dagelijkse leven van de getroffen persoon en de kwaliteit van leven. In de regel zijn gewone activiteiten niet langer mogelijk zonder dat je er hinder van ondervindt. Als de pijn in de vingers ook 's nachts optreedt, kan deze pijn leiden tot slaapstoornissen en psychische problemen. De vingers zijn vaak gezwollen bij artrose.

Niet zelden lijd je ook aan vermoeidheid en mogelijk kun je je werk of beroep niet meer uitoefenen als gevolg van de pijn. De behandeling van artrose van de vingers leidt meestal niet tot verdere complicaties. In de eerste plaats wordt echter de onderliggende ziekte behandeld, waarbij de pijn ook moet worden verlicht. Vaak moeten chirurgische procedures worden uitgevoerd om de symptomen te bestrijden.

Behandeling van vingerartrose

Hoewel artrose niet te genezen is, zijn er veel manieren om je symptomen te verminderen:
 • Een spalk voorkomt overbelasting van het aangetaste gewricht en kan leiden tot afname van de pijnklachten.
 • Een fysiotherapeut kan ergonomische adviezen geven en tips om de aangedane gewrichten in de vinger(s) te ontzien.
 • Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen ter versterking van handspieren en in standhouden van mobiliteit.
 • Gebruik van hulpmiddelen voor alledaagse handelingen.
 • Paracetamol of NSAID’s (zoals ibuprofen en diclofenac) kunnen de pijnklachten soms aanzienlijk verminderen.
 • Een injectie met een combinatie van een verdovende vloeistof en corticosteroïden helpt ook om pijn en ontsteking tegen te gaan. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers die lijken op bijnierschorshormonen (lichaamseigen ontstekingsremmers).
 • Middels iontoforese worden pijnstillers die zijn opgelost in kleine pleisters via stroom in de huid gebracht.
 • Radiosynoviorthese (een inwendige bestraling) is een lokale behandeling van een gewrichtsontsteking.
 • Een operatieve ingreep is ook mogelijk, bijvoorbeeld het vastzetten van het gewrichtje: artrodese.

Preventie

Omdat artrose van de vingers vaak een onbekende oorzaak heeft, is preventie ervan moeilijk. Natuurlijk is een gezonde leefstijl met een uitgebalanceerd dieet altijd gunstig. Opdat de gewrichten van de vingers en de hand, die in het dagelijks leven veelvuldig belast worden, geen last krijgen van artrose, moeten eenzijdige en repetitieve bewegingen worden vermeden. Vingeroefeningen kunnen daarbij helpen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels aan de vingergewrichten worden ook wel noduli van Heberden en Bouchard genoemd. Bij de noduli van Heberden zijn…
Gewrichtsaandoening artrose: symptomen en behandelingGewrichtsaandoening artrose: symptomen en behandelingArtrose is een progressieve, leeftijdgebonden degeneratieve gewrichtsaandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen slijt. H…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…

Fysieke symptomen (lichamelijke problemen) van een depressieFysieke symptomen (lichamelijke problemen) van een depressiePatiënten met een depressie kampen met tal van mentale, emotionele en psychische problemen. Enkele symptomen zijn bijvoo…
Thyrotoxicose: Verhoogde schildklierhormonen in bloedThyrotoxicose: Verhoogde schildklierhormonen in bloedDe schildklier is een klein vlindervormig orgaan aan de voorkant van de nek. Dit orgaantje maakt hormonen aan zodat het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Drahreg01, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-artritis
 • http://www.assh.org/handcare/hand-arm-conditions/osteoarthritis
 • https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/artrose-van-het-pip-gewricht
 • https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/artrose-van-het-dip-gewricht
 • https://www.maartenskliniek.nl/reumatologie/artrose
 • https://www.dcklinieken.nl/er-mogelijkheden-om-pijn-behandelen/
 • https://annatommiemc.nl/behandelingen/injecties/corticosteroiden-injectie/
 • https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/radiosynoviorthese
 • https://www.rijnstate.nl/artrose
 • https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/osteoarthritis-hand
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.