Alveolitis: ontsteking met pijn na het trekken van een kies

Alveolitis: ontsteking met pijn na het trekken van een kies Het is normaal dat je na het trekken van een kies pijn of gevoeligheid zult ervaren. Na een paar dagen dient deze pijn af te nemen. Wanneer de pijn echter erger wordt en je klachten ervaart als een vieze smaak en vieze adem kan dit wijzen op een verstoorde wondgenezing en kan de wond ontstoken zijn. Bij een klein percentage van de extracties (trekken van een kies) ontstaat deze ontsteking in de holte (alveole) waarin de kies zat, dit wordt alveolitis genoemd.

Waarom is het nodig om een kies te trekken?

Door tandbederf of tandvleesontsteking van de weefsels rondom de kies, kan besloten worden tot extractie van de kies. Vooral verstandskiezen geven vaak klachten. Bij een groot gedeelte van de mensen komt, veelal door ruimtegebrek in de mond, de kies komt niet door of niet goed door. Bij verstandskiezen die gedeeltelijk onder het tandvlees liggen, kunnen zich bacteriën gaan nestelen wat kan leiden tot tandvleesontstekingen. Wanneer een kies voor problemen zorgt, of de tandarts inschat dat deze in de toekomst voor problemen gaat zorgen, kan de tandarts in overleg met jou besluiten om de kies te verwijderen.

Hoe wordt de kies getrokken?

Nadat röntgenfoto's zijn genomen van jouw kies, zal de tandarts beslissen of hij zelf de kies kan verwijderen of dat je doorverwezen wordt naar de kaakchirurg. Zowel bij de tandarts als bij de kaakchirurg zal de kies onder plaatselijke verdoving worden getrokken. Soms kan dit in een keer en soms zal de kies in twee delen worden verwijderd. Het ligt aan de grootte van de wond of deze wel of niet zal worden gehecht met oplosbare hechtingen. Na het trekken van de kies zal de wond bedekt worden met gaasverband of een tampon. Door het trekken van een kies gaat ook stukje kaakbot verloren. Dit wordt door jouw lichaam zelf weer opgebouwd. Bij normale wondgenezing wordt er een bloedstolsel gevormd. Vanuit de wanden van de holte maakt het bindweefsel dit bloedstolsel aan, na enkele weken zal zich jong bot gaan vormen en na verloop van tijd zal er tandvlees overheen groeien.

Waardoor kan er een ontsteking plaatsvinden?

Wanneer er geen bloedstolsel door het bindweefsel wordt gevormd of deze bloedprop te snel loslaat, kan zich een ontsteking gaan vormen. Een bloedstolsel zorgt ervoor dat de wond (het bot en de zenuwuiteinden) wordt afgesloten van bacteriën. Het is eigenlijk een natuurlijke pleister voor de wond. Wanneer deze ontbreekt, ligt het bot en de uiteinden van de zenuw bloot en kunnen bacteriën een ontsteking gaan vormen. Deze complicatie, na het trekken van een kies, vindt bij een klein percentage van de patiënten plaats. Het is niet precies te zeggen wat de reden is dat er geen goed bloedstolsel plaatsvindt of dat deze te snel loslaat.

Welke klachten kunnen wijzen op een ontsteking?

Nadat de verdoving na ongeveer twee tot vier uur is uitgewerkt, is het normaal dat de wond pijnlijk en alles rondom de wond gevoelig is. Tegen deze pijn zal de arts vaak op recept pijnstillers voorschrijven. Er kan ook een flinke zwelling van je wang ontstaan, je kunt deze zwelling verminderen door je wang te koelen met een ijs. Doordat de kaak vaak is opgezet, zal je mond iets moeilijker open gaan en dit alles maakt het lastiger te eten de eerste paar dagen. De klachten verschillen van persoon van persoon, maar na een paar dagen zullen de klachten gaan afnemen. Wanneer, na drie tot 5 dagen, de klachten echter toenemen en de pijn steeds heviger wordt, kan dit wijzen op een ontsteking. Deze ontsteking heet alveolitis. Tekenen van alveolitis kunnen zijn:
  • Hevige pijn, die door kan trekken naar je hoofd en oren, waardoor zelfs slapen moeilijk gaat.
  • Een vieze smaak en een vieze geur uit je mond.
  • Koorts, er kan verhoging optreden en je lymfeklieren kunnen gaan opzetten
  • Het afwezig zijn van de bloedprop, wanneer je in je mond kijkt zie je geen bloedstolsel, maar een open wond. Soms zitten er etensresten in of zie je een grijsachtig vliesje zitten.

Welke factoren vergroten de kans op een ontsteking?

Het is nooit helemaal duidelijk wat de oorzaak is van het ontstaan van de ontsteking. Er zijn echter wel factoren die de kans op een slechte wondgenezing vergroten en hiermee de kans op een ontsteking.
  • Roken: het is aan te raden de eerste paar dagen na de ingreep niet te roken, dit staat de wondgenezing in de weg.
  • Gebruik van alcohol: dit kan nabloedingen veroorzaken, een wondgenezing in de weg staan en alcohol gaat bovendien niet samen met het gebruik van medicatie.
  • Een reeds aanwezige ontsteking: reeds aanwezige bacteriën in de wond kunnen ervoor zorgen dat er geen bloedstolsel wordt aangemaakt.
  • Moeilijke extractie: als het trekken van de kies moeizaam verliep, kunnen de wanden van de wond zijn aangetast, waardoor ook het bloedstolsel moeilijk gevormd kan worden.
  • Leeftijd: uit onderzoek is gebleken dat bij jonge mensen, onder de 25 jaar, de wondgenezing sneller en makkelijker verloopt
  • Inadequate wondspoeling: het is belangrijk de wond te spoelen, het liefs met lauw water of een zoutoplossing. Je moet niet de eerste dag meteen gaan spoelen en ook niet te vaak en te hard spugen na het spoelen. Het is echter wel belangrijk de wond meteen nat te houden en veel te drinken.
  • Slechte mondhygiëne: het is van belang je gebit goed schoon te houden. Je kunt gewoon poetsen met je normale tandenborstel, alleen niet je wond poetsen, maar voorzichtig om de wond heen poetsen.
  • Harde voedingsmiddelen: eet de eerste dagen alleen zachte voedingsmiddelen, harde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de wond gaat bloeden of dat de hechtdraden beschadigen.

Hoe wordt een ontsteking behandeld?

Wanneer je denkt dat de wond ontstoken is, is het belangrijk contact te zoeken met je behandelend arts. Deze zal bij constatering van een alveolitis, de wond openmaken en schoonmaken om alle bacteriën en het aangetaste weefsel weg te halen. Na de behandeling, zal de arts de wond bedekken met een tampon gedrenkt in desinfecterend middel en pijnstillers en/of antibiotica voorschrijven. De wond zal de dagen daarna gevoelig blijven maar de hevige pijnen zullen gaan afnemen en na verloop van tijd zal de wond genezen.
© 2019 - 2024 Geisha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Operatie wortelpuntontstekingWanneer een zenuw in je kies of tand afsterft, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms is het echter…
Verstandskiezen: trekken of laten zittenVerstandskiezen: trekken of laten zittenDe naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde…
Tanden of kiezen trekken, doet dat pijn?Tanden of kiezen trekken, doet dat pijn?Ons gebit heeft een duidelijke functie: het kauwen van voedsel, helpen bij de spraak en een functie bij het uiterlijk. W…
Verstandskies bij kaakchirurg laten trekkenVerstandskies bij kaakchirurg laten trekkenSommige mensen hebben geen verstandskiezen. Sommige mensen krijgen wel verstandskiezen, maar hoeven ze niet te laten ver…

Retrofaryngeaal abces: Verzameling van pus achter keelholteRetrofaryngeaal abces: Verzameling van pus achter keelholteBij een retrofaryngeaal abces, soms ook aangeduid als een keelabces, ontstaat een verzameling van pus achter de keelholt…
Rode vlekken op de eikel: symptomen, oorzaken en behandelingRode vlekken op de eikel: symptomen, oorzaken en behandelingRode vlekken op de eikel of glanspenis is een symptoom van een onderliggende oorzaak. Het kent een grote variabiliteit i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mlarsson62, Pixabay
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/verstandskies
  • https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/restaureren-mondzorg/wat-te-doen-bij-een-alveolitis/
  • https://www.studentist.nl/behandelingen/verstandskies-trekken/verstandskies
Geisha (35 artikelen)
Laatste update: 21-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.